Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017. június 5. Ötschergraben túra, az osztrák Grand Canyon

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-14.jpg

1 napos Ötschergräben túra Ausztriában 2017. június 5-énjavasoltan részben nulladik napi kiutazással.
Ez azt jelenti, hogy a tényleges túra előtti - mi így hívjuk - "nulladik napon", ezen túra esetén június 4-éről június 5-re virradó éjjelre a résztvevőknek foglalunk a Szigetközben (az osztrák-magyar határ közelében) szállást. 
ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-30.jpg
Ezzel a másnapi utazást a felére csökkentjük, teljes értékű túranapunk lesz az osztrák Grand Canyonban. 
Átlagemberekre szabott, gyermekes családoknak is ideális túra. Kis és közepes tériszonnyal is jól járható. 

Amikor átlépjük az osztrák-magyar határt, az egykor jórészt Magyarországhoz tartozó Burgenlandba érkezünk. A Burgenlanddal határos tartomány Nieder-Österreich. Nieder-Österreich, azaz Alsó-Ausztria egyik legmagasabb csúcsa az Ötscher, amely szláv eredetű szó és apát jelent. 

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-02.jpgAz Ötscher környékén a teremtő különösen jó kedvében volt. Létezik itt mindenféle táj és felszín. No és itt van "AZ" 'osztrák Grand Canyon', a nálunk csak Ötschergrabenként ismert Ötschergräben. Ha szó szerint fordítanánk, akkor a szó "apa(i) árkokat" jelent.
Tartalmilag az Ötschergräben egy hihetetlen kanyon. Ide legalább egyszer minden 'igaztúrázónak' el kell zarándokolnia. Szerencsére ez egy kellemes kötelesség, ugyanis ha kapásból és Magyarországhoz közelebb ennél szebbeket kell mondani, akkor Plitvicén, a Zöld-tavi-katlanon, néhány szlovák és szlovénia fantasztikumon kívül nincs más. 
Extra bája, hogy Budapesttől a Google útvonaltervezője szerint Budapesttől 4 óra 1 percnyi autózásnyira található, bár szerintünk 4 és fél óra az út, pláne ha még kell venned osztrák autópálya-matricát.  


 

Részben nulladik napi utazás választhatóan saját autóval vagy telekocsi rendszerben 
osztrak-tura-ausztria-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgA telekocsi rendszer azt jelenti, hogy összehozzuk a kocsikban plusz helyekkel bírókat a beszállni akaró túrázókkal. A beszállók egységesen 6990 Ft-os díjat fizetnek az autó sofőrjének/tulajdonosának. Ha Békéscsabáról, Pécs, Nyíregyháza, Miskolc stb. környékéről, egyszóval az ország bármely pontjáról is jössz vagy jöttök, akkor akár vonattal elég Budapestig eljutnotok, itt már vagy telekocsiba. A nulladik napi szállás helye Mosonmagyaróvár közelében lesz. A szállás díja 3500 Ft/fő. Az elhelyezés 2-3-4 ágyas szobákban, aki egyedül kíván lenni, annak a szállás díja 6000 Ft. Érdemes már este elkészíteni a másnap napközben fogyasztani kívánt szendvicseket. 

 

 

 

Ötschergraben túra
Ne felejtsétek el kiköltözéskor a hűtőszekrényből kivenni a szendvicseket, az osztrák határhoz közeli magyarországi szállásról 6:30-kor kell startolni, hogy három rövid wc-szünettel számítva mindenki befusson 9:00-re a kezdésre.  
A kocsik parkolása, bakancshúzás után los geht es; indulunk. A nemzeti parkba szóló belépő jegy vásárlását (2 euró) wc-látogatással kötjük össze. Egy tó (víztározó) mellett indulunk és alig 250 méter után a szurdokba fordulunk. Érezzük, hogy izgi lesz, jobbra alattunk a patak máris erősen látványos...

osztrak-tura-otschergraben-tura.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sziklákba is bebújunk. 

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-06.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A helyzet (és a látvány) fokozódik. Képtelenség elmesélni, szavakban leírni. Lehet, hogy magasságra a képen látható lesz életed legnagyobb vízesése. 

osztrak-tura-otschergraben-lassingfall.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán jönnek az Ötscher-árkok, az osztrák Grand Canyon. 446 km hosszú amerikai testvérénél kicsit rövidebb, kicsit kecskenyebb, de hasonlóan káprázatos.

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-04.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Hamarosan a kanyon oldalában masírozva túrázunk. A pallók sok helyen lehetnének szélesebbek és érthetetlen módon némelyiknek nincs korlátja, itt kérjük, hogy különlegesen óvatosan haladj. Nem árt a túra végén az indulókkal azonos létszámban érkezni.

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-asitas-vagy-amelkodas.jpg

 

 

 

 

 

 

A látványba beleszédülve egy letaglozó panorámájú hütténél pihenünk. Ásványvizet itt szerintünk vétek 2 euróért vásárolni, a számos forrás ingyen van...
 

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-18.jpg

 

 

 

 

 

A hütte után 20 perccel következik egy újabb, szolídan 80 méteres vízesésecske, ami a képen roppant békés. 

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-15.jpg

 

 

 

 

 

Természetesen a valóságban is békés, (egyáltalán milyen is egy "nem békés" vízesés?..), de a mennydörgésszerű robaja olyan, hogy hoppá... és a vízpermet, a lehulló víztömeg által generált szél sem semmi. Elsőre kicsit félelmetes, másodikra már egészen :).  
Szóval látnod kell és hallanod. És érezned. A morajlás izgalmát győzd le és kicsit menj közelebb. Csak két-három másodpercre, éppen annyi időre, hogy legalább a vízpára elérjen. Ne beterítsen, ne annyira és ne annyi ideig, hogy átázz, csak éppen annyira, hogy a légkondis iroda, az autó, a 4-6-os villamos után egy mákszemnyit érezd, hogy mi is az a  TERMÉSZET és milyen az EREJE.  

14:30-kor ismét egy tónál (víztárózónál) vagyunk. A zöld szín alig másfélmillió árnyalatára nézünk nagyot. 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-09.jpg 

 

 

Vonattal megyünk vissza a parkolóhoz, amely másodperc pontossággal 15:19-kor érkezik. A jegyet a vonaton vesszük meg. A jegy ára 2 euró 20 cent. 


ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A nem egészen 7 perces utazás után 15 óra 26 perckor érkezik a vonat a parkolónk mellé.

 

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-29.jpg

 

 

 

 

 

 

Két perc séta és a kocsiknál vagyunk. A búcsú után indulunk haza. 20 óra előtt néhány perccel érkezel Budapestre. 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre

 

 

 

 

Jelentkezés az osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre kérünk egy e-mailt. Az általad küldött e-mailre válaszolunk és ahhoz jelentkezési lapot csatolunk. Kérjük a word dokumentum értelemszerű kitöltését és a kitöltött jelentkezési lap visszaküldését. 

Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, ősztől tavaszig a kamásli, jó zokni, naptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, kesztyű, öltözködés, sok folyadék részekre. A túrabakancs fontos, kötelező. 

 

 

Az ausztriai túra díjának utalása

Az osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük az ausztriai túrára jelentkező nevét, irányítószámmal együtt a számlázási címet, a létszámot és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Egy Ötschergraben túra esetén pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 
Ötschergräben Pál

1121 Budapest,
Alsó-Ausztria u. 9.

4 fő, 2017. június 5. Ötschergräben túra 

 

 

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Ötschergräben-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási költséghozzájárulást NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor annak a telekocsi sofőrjének, akihez beszállsz vagy a buszon a buszos cég sofőrjének kell átadni készpénzben.