Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. július 17. Ausztria túra: gyönyörűséges szurdoktúra a Schneebergen

weichtalklamm-schneeberg-ausztria-osztrak-tura-2.jpg

2018. július 17-én egynapos ausztriai "hiper-szuper" szurdok túra a Schneebergen. 
Tényleg leírhatatlan, nem is próbálkozunk azzal, hogy holmi földi szavakkal "közelítsük" a valóságot. ​Mesés.
Válassz a lehetőségekből:

 

 

 

i) 1200 méterig jössz fel kellemes erdei úton

ii) 1200 méterig jössz fel Európa egyik legtutibb szurdokában

iii) 1380-ig jössz fel egy menedékházig prima kilátással a Raxra

ausztria-tura-gyalogtura-osztrak-a-schwarza-partja.jpg

 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

Az utazás választhatóan saját autókkal, telekocsikkal 
schneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas-101.jpg

Az utazás választhatóan az ország bármely pontjáról saját kocsival vagy telekocsival. Továbbá - szintén választhatóan - vagy a túra reggelén, vagy részben nulladik napi utazással, ami azt jelenti, hogy aki kéri, annak a túra előtti éjszakára foglalunk szállást a Szigetközben, az osztrák határ mellett. Ausztriában hova utazzatok? E-mailben térképet, címet, GPS-koordinátát küldünk. Ha pedig van kedved konvojhoz csatlakozni, akkor az M1-es 162 km-es kijárata közelében található MOL-kútnál találkozunk a túra napján néhány perccel 8 óra előtt, és 8-kor konvojban haladunk tovább. A benzinkút parkoló részében egy vészvillogót bekapcsoló fehér Toyota kombit kell meglátnod. Nem lesz nehéz megtalálni, narancs színű hátizsák lesz a tetején.
 
weichtalklamm-schneeberg-ausztria-osztrak-tura-3.jpgTelekocsikat (is) szervezünk. Összehozzuk a szabad helyet felkínáló autósokat és a kocsiba beszállni, ill. átszállni kívánókat, hiszen felesleges 5 budapesti túrázónak mondjuk 4 autóval jönnie. Összehozzuk a debreceni autóst a miskolci utassal, a pécsit autóst a Kaposváron beszállóval, stb. Ami a budapesti telekocsikat illeti. A budapesti telekocsik (egy része) 6 órakor indul Bp-ről. Nekik találkozás Budapesten, a XII. kerületben, a Zugligeti út 93. előtt. A találkozási helyre a 291-es busszal is tudsz jönni a Nyugatitól vagy a Széll Kálmán tér felől a 22-es busszal a Zugligeti út közelébe tudsz jönni. Ha a Kuruclesi útnál szállsz le, onnan 7 perc séta a Zugligeti út 93. (Sokaknak ismert a Libegő, a Zugligeti út ezen vége pár méterre van a Libegő alsó végállomásától)
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-a-szurdok-bejarata-utan-nem-sokkal.jpgTe a saját autódat a Zugligeti út 93. szám előtt teljes biztonságban hagyhatod, 0-24 órában rendőr posztol a parkolóban.
A budapesti telekocsikba a Déli pályaudvarnál, a BAH-csomóponton, az M1-es mentén Őrmező mellett, a Kelenföldi pályaudvar közvetlen közelében is, majd az M1-es mentén is fel, ill. be lehet szállni.
Nem budapesti résztvevőinknek igény esetén a telekocsik indulásától 2 perces autózásra található butikhotelben szobát foglalunk (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).
 
 

 

Show time

schwarza-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpg9:30-kor érkezünk Ausztriába egy ingyenes parkolóba. Akik nem a konvojjal jönnek / jöttek, azokat kérjük, hogy 9:30-ra érkezzenek. Nekik e-mailben térképet, címet, GPS-koordinátát küldtünk.
Aki korábban érkezik, annak érdemes lesétálnia a 20 méterre lévő patak partjára és megcsodálni azt, ami elvileg természetes lenne, jelesül, hogy a víz tiszta. A túrázókat két csoportra osztjuk, pontosabban te döntöd el, hogy melyik részbe akarsz tartozni. Az egyik csoport egy csodálatos szurdokban jön, ami kicsit olyan, mintha a Rám-szakadékban jönnél, csak itt a lépték más.
schneeberg-tura-gyalogtura-100.jpg
A táj a Gulliver az óriások földjén mesére fog emlékeztetni. Ahol mi vagyunk Gulliver... 
A másik részcsoport pedig a szurdok felett elvezető laza, kényelmes úton jön fel. 
Akinek erős tériszonya van, annak ezt a laza, de szépséges és nyugis útvonalat javasoljuk. 

Akik viszont ELKÉPESZTŐ és KIMONDHATATLANUL izgalmas túrára vágynak, azokkal a szurdokban haladunk. Itt egy hihetetlen élmény, és hozzá néhol a mászást KÖNNYÍTŐ láncok és létrák várnak.

 

 


schneeberg-alpok-ausztria-osztrak-tura-gyalogtura-kirandulas-szurdok-1.jpgDe semmi komoly, nehogy via ferratára, pontosabban - ha már Ausztriában vagyunk - akkor klettersteigre gondolj. 

Ahol van létra, ott a létrák hosszúsága kulturáltan rövid. Egyik létra sem a Szlovák Paradicsomot vagy az égig érő paszuly népmesét idéző méretű. Még kis és közepes tériszonnyal is "pont" beleférnek. A szurdok-túrát a legalább átlagos kondíciójú túrázóinknak kis és közepes tériszony mellett is jószívvel javasoljuk.
Írja ezt egy tériszonyos túravezető!
Természetesen mindenhol, de a létrákon különösen maximális óvatosság, körültekintés szükséges, hiszen a 13 fokos létráról való lepottyanás ..... pláne sziklára....Oda kell figyelni, nem szabad kapkodni, a létrán selfie-t készíteni stb. 

 

 

 

weichtalklamm-schneeberg-tura-nyugat-felol.jpg

Az útvonal nem nehéz, lévén korán indulunk és BŐVEN hagyunk időt a sok-sok pihenőre.
Nem komoly tempót diktálunk, nem hajt a tatár, kb. 2 óra 30-45 perc alatt teljesítjük a szurdokot. 
 
 
 
 

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-a-szurdok-bejarata-utan-nem-sokkal-4.jpgAz indulás után 2 óra 45 perccel a két "részcsoport" egyesül, még caplatunk, kaptatunk fél órát és közösen 1380 méteres magasságban fogyasztjuk el az ebédet. Szendvicset hozzál, vizet legalább 2,5 litert. 
Ebéd közben is szemléljük a velünk szemben tornyosuló Raxot, aztán lesz, aki 
térdkímélő, kényelmes túraösvényen jön le és lesz olyan, aki még célba veszi a Klosterwappent, a Schneeberg legmagasabb csúcsát. 

 

 

 

A túra lefelé nyugis séta, lájtos útvonalon. A Klosterwappenre felmenőkkel is 18 óra körül lent vagyunk a kocsiknál. ausztria-tura-szurdok-utan-lefele-a-rax.jpgHazautazás egyéni tempóban, a szinte mindig előforduló budapesti túrázóknak érkezés Budapestre 22 óra körül, de ha Szegedre, Mátészalkára vagy Székelyudvarhelyre mész, értelemszerűen hosszabb az út. 

 

 

Osztrák túráink díjai és az egyéb költségek


 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com 

Jelentkezés az osztrák túrára 
weichtalklamm-schneeberg-ausztria-osztrak-tura-7.jpg

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon olvasd el, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, zokni, naptejnapszemüveg
sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok folyadék részekre. 

 

 

Az ausztriai túra díjának utalása

Az osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük az ausztriai túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal) és a túra időpontját (hónap, nap) beírni. Egy Schneeberg túra esetén pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 

1139 Budapest,
Rax u. 9.
2018. 07. 17. Schneeberg

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási költséghez történő hozzájárulást forintban a beszálláskor a telekocsi sofőrjének kell átadni készpénzben.