Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. március 25. Hótalpas túra a Raxon a Predigtstuhlra

rax-25-hotalpas-tura-osztrak-tura.jpg2018. március 25-én hótalpas osztrák túra: Predigtstuhl. A Predigtstuhl a Rax egyik gyönyörű, 1902 méteres csúcsa.

A feljutás hihetetlenül egyszerű.
A nullánál is kevesebb "technikát" igénye. 
Szuper panoráma, 80 km-es látótávolsággal 270 fokban.
 
 
predigtstuhl-fele-20150202_4-hotalp-432.jpgA maradék 90 fokot pedig kitölti a Heukuppe, a Rax legmagasabb, 2007 méteres csúcsa. Csak 105 méterrel "magasodik" fölénk. Az utazáshoz telekocsikat szervezünk, ha szükséges, minibuszt is indítunk. 
 

 

 

osztrak-hotalpas-tura-predigtstuhl.jpgHótalpas túra Ausztriában, a magyar határhoz közel, Budapesttől 3,5-4 óra távolságban. 
A díjat befizetett túrázóknak térképet, címet, képpel illusztrált autós itinert küldünk és a Rax egyik parkolójában, az e-mailben megjelölt helyen találkozunk (reggel) 9-kor. Pontosan.  

 

 

Utazás saját autóval vagy telekocsival tura-szlovakia-ausztria-hotalpas-osztrak-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpgtúranap hajnalán/reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott osztrák címre. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Itt van a Nyugati Pu. felöl jövő 291-es busz végállomása, a Libegő alsó állomása, a saját kocsidat is itt biztonságban hagyhatod. Akik utasként telekocsiba vagy minibuszba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 

 

 

 

Ha a jelentkezéskor küldött e-mailben jelzed az igényt, a hótalpat béreljük neked.hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpg
A bérleti díj 10 euró/pár/nap vagy 3100 Ft/pár/nap. A túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. A hótalp  kényelmes, könnyű és ügyes jószág. Arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. A hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz.
Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. Ha van saját hótalpad, vagy tudsz kölcsön kérni, akkor hozd a sajátodat. Nagyon valószínű, hogy a túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára (is) (a továbbiakban csuszagatlo-homacska.jpgcsúszásgátlóra) lesz szükség. Ha nem hozol, 46-os méretig tudsz bérelni.
Ha nagyobb a lábad 46-osnál, venned kell magadnak csúszásgátlót, esetleg hágóvasat. A csúszásgátló bérleti díja: 3100 Ft/nap/pár. 

 

Csomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát legalább 1,5 litert, de inkább többet hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. És indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál, amit a kocsiban tudsz hagyni, hogy a túrát követően száraz ruhában legyél. Kötelező a bejáratott túrabakancssnilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpgHa van, hozzál túrabotot / síbotot (hótányérral), ha nincs, tudsz bérelni. (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Továbbá szükséges kamásli. A Decathlonban 3-4 ezer forintért vehetsz. Előzetes jelzésed esetén szintén tudsz bérelni. (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Ha nem évi egy túrát tervezel, jobban megéri egy saját kamásli vásárlása. 
 

 
 
hotalptarto-zsak.jpg
Ha legalább 60 literes a hátizsákod, akkor hagyj a hótalpnak helyet, ha nincs ekkora hátizsákod, akkor olyat hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját tudod karabinerrel rögzíteni, vagy zsinórral rákötni.
 
 
 
Ne felejtsd el a naptejet és kell UV-szűrős napszemüveg. Kell még kesztyű, sapka, sál. Jó időben felfelé menetben nem fog fázni a fejed, érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, vagy legalább baseball sapkát (mivel van simlédere). A túra idején korán sötétedik, a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. Valószínű, hogy feleslegesen cipeltetjük, de ha mégis kell, jól jön majd.
 
 

rax-hotalp-23.jpg

A parkolás pillanatában már a Kékesnél magasabban vagyunk. Aki önállóan közlekedik, az természetesen e-mailben minden segítséget megkap az utazáshoz, térképet küldünk a díjat befizetett túrázóknak.  
 
 
 
 
kep-a-predigtstuhlrol-20150202_2101183.jpgA parkolóban kiosztjuk a hótalpakat, csúszásgátló hómacskákat, a túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára.
 
 
 
 
 
predigtstuhl-1.jpg
Leírhatatlanul szép, 863 méteres szintemelkedéssel és ugyanennyi lefelé menettel járó, oda-vissza, azaz összesen kevesebb mint 10 km-es hótalpas túránk lesz.
 

 

 

predigstuhl-2-rax-hotalpas-tura.jpgÁtlagos kondícióval BÁRKI nekivághat, mindenki jöhet. Nyugodtan! Átlagemberekre szabott, gyermekes családoknak, 70 éven felettieknek és tériszonyosoknak is szuper, létrákat elfelejtő, via ferrátát (klettersteiget) hírből sem ismerő útvonalat követünk. 

 

 

 

rax-24-hotalpas-tura-osztrak-tura.jpg"Hölgyek jobbra, urak balra" típusú diszkrét mosdószünetet többször tartunk, és lesznek hosszabb pihenőink is. 

 
 
 
A terep és körülmények függvényében esetleg szükséges hótalp és csúszásgátló cserével 13 óra körül érünk fel a csúcsra. 
Itt állsz, majd ahol a fotó készült. Ezt látod majd. És azt érzed majd, amit egy fényképe képtelen átvinni.  
A panoráma kegyetlen lesz. Nem fogsz tudni betelni vele. 
predigstuhlon-allva.jpg

1902 méteres tengerszint feletti magasságban lehet ebédelni. Kiváló a kilátással a Rax legmagasabb csúcsára a Heukuppére. Érkezés Budapestre 20:30 körül.  

 
 
 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Javasoljuk a (kék) EU-kártya kiváltását és, hogy kössetek biztosítást.  

 

 

A hótalpas osztrák túra díjfizetése
A túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az osztrák túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási költség-hozzájárulást, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 

Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni, a hótalpak, csúszásgátló hómacskák bérleti díját kint kell fizetni. Mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja 10 euró - eurót hozzál, hogy ne kelljen pénzt váltani - vagy 3100 Ft/pár/nap, amelyet a túra esetleges lemondása esetén át kell utalni. Ha a szállást mi foglaltuk neked, akkor lemondás esetén a szállásdíj is utalandó. A megjegyzés rovatba kérjük az osztrák túrára jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - és a túra időpontját beírni. (A nevet nem kell beírni, csak foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét és felesleges, hiszen azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a mekkora összeg)
Példa. 
1163 Bp., Kövirózsa u. 21. 
2018. március 25. Hótalpas túra Ausztria