Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. március 6. Osztrák hótalpas túra: Waxriegel (1888 m)

elisabethkirchlein-es-waxriegel-fele-menet-5-www.ausztria-tura.hu-osztrak-tura.jpg2018. március 6-i hótalpas túra Ausztriában: egynapos, hótalpas túra Magyarországtól egy "köpésre", a Waxriegelre, amely a Schneeberg 3. legmagasabb csúcsa. (1888 m). schneeberg-becsi-alpok-tura-gyalogtura-kirandulas-07.jpg

 

Félelmetes kilátásod lesz 360 fokos szögben, plusz felnézünk a Klosterwappenre és a Kaisersteinre, a legmagasabb és a második legmagasabb csúcsra. A felső képen az épület két kéménye irányában látszó kupac a Klosterwappen. (2076 m). Látjuk majd a Kaisersteint is (2061 m). Ez a jobb oldali kiemelkedés. osztrak-hotalpas-tura-hotalpazas-ausztria.jpgA Waxriegel a Schneeberg 3. legmagasabb csúcsa, ha egész a Waxriegelig jössz, az már jó közepes túra (21 km-es táv és 1216 méteres szintkülönbség). Ha a könnyű túrát választod 1330 méteres magasságig jössz fel. 

 

 

Hótalpas túra Ausztriában 

elisabethkirchlein-es-waxriegel-fele-menet-www.ausztria-tura.hu-osztrak-tura.jpg9 órakor, a Schneeberg egyik parkolójában találkozunk, ott, ahol bérelni fogjuk a hótalpakat. A hótalp bérlés és mosdószünet után még vár 5 perc autózás, parkolunk, a túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára. 9:30-kor indulunk. A hegy láttán (nagynak fog tűnni) megszeppenve masírozunk felfelé, próbáljuk elhinni, hogy 'igen, ott leszünk". 
elisabethkirchlein-es-waxriegel-fele-menet-2-www.ausztria-tura.hu-osztrak-tura.jpgAhogy kaptatunk felfelé, a Schneeberg lesz a mi interaktív föci és biosz könyvünk. Látod majd, ahogy a tölgyes, majd a bükkös lomberdei társulásokat a tűlevelű erdők követik. Ezt a törpefenyves váltja, és a hó miatt nem látjuk, csak elképzeled, hogy ezt váltja 1800 méter környékén a havasi gyep. 
Ahol a tehenek nem kolompolnak, ott zergék majszolják a hó alatt kapart füvet, hallod majd a havasi csókák nem éppen sárgarigót idéző hangját és a hollók "kurrogását". Egy 1333 méteres magasság környékén elkövetett igen széles jobb kanyarból kijövetben már nyugat - észak-nyugat felé tartunk és olyan szögbe érünk, hogy már a Rax fennsíkra is rálátunk. Normális tempóval 13 óra előtt érünk fel az Elisabethkirchéhez. Már itt a világ tetején vagy. 

waxriegel-2-ausztria-osztrak-tura-gyalogtura-schneeberg.jpg

A hőstettet megörökítő csúcsfotókat és panoráma képeket készítünk. Még 20 perces séta vár a magasabbra törőkkel, fellépünk a Waxriegelre. És eljön a pillanat, amikor a világ tetején vagyunk, körös-körül hegyek. 
14 órakor indulunk lefelé a hegyről, mivel mindenki hoz fejlámpát, nem tragédia ha ránk esteledik, és már sötétedik, amikor lent leszünk a kocsiknál.
Jöhetnek a túrára gyerekek is. Ha sportolnak, a 6 évesnél idősebbeknek, ha nem sportolnak, 8 év felett javasoljuk a túrát. 

 
 

Utazás saját autóval vagy telekocsi rendszerben vagy minibusszal az első tura-szlovakia-ausztria-hotalpas-osztrak-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpgtúranap reggelén az e-mailben megadott osztrák címre vagy - javasoltan - a nulladik napon. Azért javasoljuk a nulladik napi érkezést, mert az első napi hótalpazásra reggel indulunk. De ha valaki soproni, szombathelyi, kőszegi, stb. akkor a nulladik napi utazás, de még az osztrák szállás is felesleges, hiszen lehet "ingázni". A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Itt van a Nyugati Pu. felöl jövő 291-es busz végállomása, a Libegő alsó állomása, a saját kocsidat is itt biztonságban hagyhatod. Egy debreceni sofőr nem fog elmenni érted egy Beregbe, Szatmárba, de ha te is teszel az út érdekében, nem maradsz otthon. Akik utasként telekocsiba vagy minibuszba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költséghozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 

  

 

Szállás és étkezés az osztrák túrán 
A kétnapos túrát meg lehet csinálni nulladik napi érkezéssel, de pl. Budapestről lehet jönni a túra (első) napjának hajnalán / reggelén is. 
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol a Schneeberg környékén vagy Sopron közelében magyar területen. Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak akár az opcionális nulladik napra is, tehát összesen két éjszakára, akár a két túranap közötti, azaz szombatról vasárnapra virradó éjszakára foglalunk szállást. Az általunk foglalt szállás esetén főleg az érték/ár arány, másodlagosan az ár számít, így osztrák viszonylatban inkább szerényebb, de relatíve olcsó szállásokat választunk. Az osztrák szállások díja sokszor tartalmazza a reggelit, a reggelis szállások ára általában 30 euró körüli, a reggeli nélküli szállások 20-22-24-26-28 euró körül vannak (per fő/per éjszaka). Aki igazán minőségi vagy luxus szállást szeretne, azt kérjük, hogy a Schneeberg / Rax régióban a booking.com segítségével magának foglalja a szállást. Az önálló szállásfoglalás néhány perces művelet, ugyanis a túradíjat már átutalt túrázóknak elküldjük azon települések nevét, amelyek közel vannak a túra helyszínéhez, ahol érdemes foglalni, ill. azt is, hogy pontosan honnan indulunk. 
Vacsora: önellátó, a szállástól függően vagy a szállás(ok) konyhájában vagy konyháiban tudtok főzni vagy vár rátok a számtalan étterem, pizzéria, ill. a saját magatok által hozott hideg élelmet tudod a szobádban elfogyasztani.  

 

 

 

Hótalpas és csúszásgátló hómacskás túra 
Ha a jelentkezési lapon jelölted, hogy szeretnél bérelni, akkor átveszed a nap során használható hótalpat és csúszásgátló hómacskát. 
hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpgA túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. A hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. A hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz. Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. Ha van saját hótalpad, hozd magaddal, ha nincs, segítünk bérelni vagy béreljük neked vagy bérelhetsz tőlünk. Ha béreljük neked a hótalpat, akkor csak bemegyünk a kölcsönzőbe, és a rendelés alapján a már előkészített és méret szerint kiválogatott hótalpakat teszik is elénk. A hótalp bérleti díja jellemzően 10 euró/pár/nap, amely az időpont és hely függvényében változhat. Kisebb létszám esetén a hótalp bérelhető tőlünk is (3100 Ft/nap/egy pár hótalp).

 


 

csuszagatlo-homacska.jpgNagyon valószínű, hogy a túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára lesz szükség. Ha nem hozol, 46-os méretig tudsz tőlünk bérelni. A bérleti díj: 3100 Ft/nap/egy pár csúszásgátló hómacska.

 

Csomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát legalább 1,5-2 litert hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát és indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál. A túrát követően kulturált mosdóban is át tudsz öltözni. A minibuszban vagy autóban már jó, ha száraz ruhában vagy. Kötelező a korábban már viselt (bejáratott) túrabakancs

 
 
 

snilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpg

Ha van saját túrabotod, hozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Továbbá a magas hóban mindenképpen szükséges a kamásli. Kamáslit pl. a Decathlonban tudsz venni. Előzetes jelzésed esetén szintén tudsz bérelni. (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Ha nem évi egy túrát tervezel, jobban megéri neked is a saját kamásli vásárlása. 
 
 
 
hotalptarto-zsak.jpg
Fontos. Hagyj a legalább 60 literes hátizsákodban a hótalpnak helyet vagy ha kisebb a hátizsákod, akkor olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját kívülről tudod rögzíteni, akár egy kis zsinórral tudd rákötni vagy hozz egy mini karabinert.
 
 
 
Ne felejtsd el a naptejet és mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. Fent az UV-sugárzás plusz a hó nagyon vakít. Kell még két pár kesztyű, vagy egy pár, át nem ázó síkesztyű. Sapka, sál. Ami a sapkát illeti. Ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, ill. van simlédere. 
 
 

Érkezés Budapestre 20 óra körül.  
 
 
 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Javasoljuk a (kék) EU-kártya kiváltását. Javasoljuk, hogy kössetek biztosítást.  

 

 

A hótalpas osztrák túrák díjfizetése
A túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük az osztrák túrára jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - és a túra időpontját beírni. (A nevet nem kell beírni, csak foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét és felesleges, hiszen azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a mekkora összeg)

Példa. 
9021 Győr, Káptalandomb u. 6. 
2018. március 6. Hótalpas túra Ausztria

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni, a hótalpak, csúszásgátló hómacskák bérleti díját kint kell fizetni. Mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja 3100 Ft/pár/nap, amelyet a túra esetleges lemondása esetén át kell utalni. Ha a szállást mi foglaltuk neked, akkor a szállásdíjat is lemondás esetén át kell utalni.