Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. április 7-i osztrák hótalpas túra: Klosterwappen

schneeberg-hotalpas-tura-14-www.ausztira-tura.hu.jpg
Osztrák hótalpas túra 2019. április 7-én:
hiperszuper hótalpas túra Ausztriában a Schneeberg 2076 méteres csúcsára a Klosterwappenre. 

Több szakaszon hótalppal megyünk, ill. a kemény havas, csúszós részeken csúszásgátló hómacskát viselünk, ahol pedig a szél kifújta a havat, ott segédeszköz nélkül, csak a bakancsot viselve haladunk. Magashegyi környezetben az időjárás, ebből következően a terep órák alatt változhat, a túra előtti napokban lehet majd pontosabban tudni, hogy mivel megyünk. Mindenesetre úgy kell számolni, hogy mind a hótalpra, mind a csúszásgátló hómacskára szükség lesz.

 

 

Utazás saját autóval vagy telekocsi rendszerben vagy minibusszal az első tura-szlovakia-ausztria-hotalpas-osztrak-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpgtúranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott osztrák címre vagy - javasoltan - a nulladik napon. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Itt van a Nyugati Pu. felöl jövő 291-es busz végállomása, a Libegő alsó állomása, a saját kocsidat is itt biztonságban hagyhatod. Egy debreceni sofőr nem fog elmenni érted egy Beregbe, Szatmárba, de ha te is teszel az út érdekében, nem maradsz otthon. Akik utasként telekocsiba vagy minibuszba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költséghozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 

  

 

 

Hótalpas túra Ausztriában a Klosterwappenre (2076 m), amely Alsó-Ausztria és a Schneeberg legmagasabb csúcsa
hotalpas-tura-schneeberg-01-osztrak-hotalpas-tura-www.ausztria-tura.hu.jpg12,4 km-es, 900 méteres szintkülönbségű örömóda, alias hótalpas túra vár rád. A díjat befizetett túrázóknak térképet, címet, képpel illusztrált autós itinert küldünk és 9-kor találkozunk a Schneeberg egyik parkolójában, az e-mailben megjelölt helyen. hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpgHa a jelentkezési lapon jelölted, hogy szeretnél bérelni, akkor átveszed a nap során használható hótalpat és csúszásgátló hómacskát. A túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. A hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. A hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz. Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. Ha van saját hótalpad, hozd magaddal, ha nincs, béreljük neked. 

 


 

hotalpas-tura-a-schneebergen-www.ausztria-tura.hu.jpg

A hótalp bérleti díja 10 euró/pár/nap, vagy 3100 Ft/pár/nap, amely az időpont és hely függvényében változhat. 

 


 

csuszagatlo-homacska.jpgNagyon valószínű, hogy a túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára lesz szükség. Ha nem hozol, 46-os méretig tudsz tőlünk bérelni. A bérleti díj: 3100 Ft/nap/egy pár csúszásgátló hómacska.

 

Csomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát legalább 2 litert hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát és indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál. A túrát követően kulturált mosdóban is át tudsz öltözni, hazafelé már száraz ruhában lehetsz. Kötelező a korábban már viselt (bejáratott) túrabakancs

 
 
 

snilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpg

Ha van saját túrabotod, hozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Továbbá a magas hóban mindenképpen szükséges a kamásli. Kamáslit pl. a Decathlonban tudsz venni. Előzetes jelzésed esetén szintén tudsz bérelni. (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Ha nem évi egy túrát tervezel, jobban megéri neked is a saját kamásli vásárlása. 
 
 
 
hotalptarto-zsak.jpg
Fontos. Hagyj a legalább 60 literes hátizsákodban a hótalpnak helyet vagy ha kisebb a hátizsákod, akkor olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját kívülről tudod rögzíteni, akár egy kis zsinórral tudd rákötni vagy hozz egy mini karabinert.
 
 
 
schneeberg-hotalpas-tura-ausztria-www.ausztria-tura.hu-20170128_123109.jpg
Fontos. Mert Magyarországon éppen szmogos-ködös idő van, ne felejtsd el a naptejet és mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. A havas hegyoldal látványa a szikrázó napsütésben felveszi a versenyt egy vízitúráéval, de, hogy lásd, nyitva kell tartani a szemedet. Viszont itt fent az UV-sugárzás plusz a hó vakít. Kell még két pár kesztyű, vagy egy pár, át nem ázó síkesztyű. Sapka, sál. Ami a sapkát illeti. Ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, ill. van simlédere. 
 
 
 
osztrak-hotalpas-tura-hotalpazas-ausztria.jpg
Parkolás után jegyet veszünk a libegőre (a retúr jegy 10 euró, amit a túradíj nem tartalmaz) és néhány perc alatt 1200 méter fölé jutunk.
Felnőttek esetén fejenként 10, gyerek esetén 9 euró szükséges az ülőliftre. "Fent" a túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára, majd normál földi halandókra kitalált ösvényen indulunk. 
 
 
 

osztrak-tura-hotalpas-tura-7.jpgTöbb pihenővel, a talaj függvényében esetleg szükséges hótalp és hómacska cserével 13 óra körül érünk fel a Klosterwappenre. 

 

 

 

hotalpas-tura-ausztria-schneeberg-klos.jpg2076 méteres tengerszint feletti magasságban vagy. Itt lehet nézelődni, örülni, a csúcsról fotózni, csúcscsokit enni, ill. ebédelni.

 

 

 

schneeberg-hotalpas-tura-12-www.ausztira-tura.hu.jpg

Ha harcedzett túrázó vagy, ha sokfelé jártál a világban, ha sok szépet láttál már, a panorámától akkor is el fogod dobni az ****dat (buksidat). 

 

 


hotalpas-osztrak-tura-schneeb-.jpgNormális, kényelmes tempóban sétálunk le a hegyről, érintünk közben egy csodálatos erdei szakaszt is, ahol (újra) elsírod magad annyira szép a táj. 

 

Libegőre szállunk és az utolsó szakaszon már "fotelben ülve repülünk le" a hegyről. De akkor sem esünk kétségbe, ha elkéssük az utolsó liftet. Ha így volna, akkor egy sípályán, gyalog jövünk le a hegyről. Mivel a túra idején korán sötétedik, a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. Nagyon valószínű, hogy feleslegesen cipeltetjük veled a fejlámpát, de ha mégis kell, jól jön majd.


Érkezés Budapestre 20 óra körül.  
 
 
 
Osztrák túráink díjai és az egyéb költségek

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), EU-kártya, költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. 

 

 

A hótalpas osztrák túrák díjfizetése
A túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük az osztrák túrára jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - és a túra időpontját beírni. (A nevet nem kell beírni, csak foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét és felesleges, hiszen azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a mekkora összeg)

Példa. 
2134 Sződ, Tabán u. 20.
2019. április 7.
Hótalpas túra Ausztria

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni, a hótalpak, csúszásgátló hómacskák bérleti díját kint kell fizetni. Mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja 10 euró vagy 3100 Ft/pár/nap, amelyet a túra esetleges lemondása esetén át kell utalni. Ha a szállást mi foglaltuk neked, akkor a szállásdíjat is lemondás esetén át kell utalni.