Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. február 15-i hótalpas túra Ausztriában: Kaiserstein

osztrak-tura-hotalpas-tura-5.jpg

2019. február 15-i ausztriai hótalpas túra a Kaisersteinre.

 

 

A Kaiserstein a Schneeberg második legmagasabb, 2061 méteres csúcsa! Olvass tovább, mindent megtudsz majd a hótalpas, ahol az kell, csúszásgátló hómacskás túráról. 

Hótalpas osztrák túra Budapesttől 3,5-4 óra távolságban. 

 

Az USA és Kanada több nemzeti parkjához volt szerencsénk, van összehasonlítási alapunk.
a--hotalpas-tura-soran-schneeberg-tura-gyalogtura-100.jpegA téli Schneeberg felveszi a versenyt a világ legjobb helyeivel. Egy hótalpazás a hóhegyen elképesztő élmény.  

 

Legalább átlagos kondícióval BÁRKI nekivághat a hótalpazásnak. 12 km-es, 800-900 méteres szintkülönbségű, idehaza elképzelhetetlen látványokkal megáldott hótalpas túrára invitálunk. 

 

 

A hótalpas túra díját befizetett túrázóknak e-mailben térképet, címet küldünk. fischerhutte-elhavazva-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpg8:45 és 9 között, tehát legkésőbb 9-kor, találkozunk a Schneeberg megjelölt parkolójában.

Olyan könnyű lesz ide találnod mintha munkába mennél. 

 
 
 
 
 
Az ausztriai hótalpas túra a Kaisersteinre visz 
hotalpas-tura.jpg
Ingyenes parkolóba érkeztél. Parkolás és mosdószünet után jegyet veszünk a libegőre, a retúr libegőjegy árát a túra díja nem tartalmazza. 
 
 
 
 
Felnőttek esetén fejenként 10, gyerek esetén 9 euró szükséges az ülőliftre.
 
 
 
A libegővel néhány perc alatt 1200 méter fölé jutunk. 
"Fent" a túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára, majd földi halandókra kitalált ösvényen, csodálatosan behavazott először vegyes erdőben indulunk.
 
 
kaiserstein-fele-2-sziladi-marci-kepe.jpg
Egy idő után a lombhullató erdő eltűnik, méltóságteljes fenyvesben jövünk. Aztán a tengerszint feletti 1500 méteres magasság környékén a törpefenyő sávban lesz egy meredekebb szakasz. 
 
Itt gyakran megállunk. 
Egyébként sem megyünk gyorsan, kényelmes haladunk. Tegnap még mi is a számítógép billentyűzetével "edzettünk".  
 
 
 
 
 
 
 
hotalpas-tura-a-schneebergen-www.ausztria-tura.hu.jpgTöbb pihenővel, a törpefenyő zónát is magunk mögött hagyva, a terep és a hó függvényében, ha 1800 méter körül a havat kifújta a szél, esetleg hótalp és hómacska cserével, 12 óra körül érünk fel a Kaisersteinre. Alsó-Ausztria második legmagasabb pontján állsz. Osztrák mércével, ahol igen szép számmal vannak 3000 méter feletti csúcsok, a 2061 méter semmi, de nekünk magyaroknak nagy dolog. Ősrobbanás, eszement lesz körülnézni. A panorámától leesett állunkat próbáljuk a helyén tartani. Ha sokadik hótalpas túrádra jöttél, akkor is "hmmm" lesz az élmény.
 
hotalpazas-schneeberg-tura-gyalogtura-3.jpg
Ha pedig nem gyakran hótalpazol, vagy éppen ez lesz az ELSŐ hótalpas túrád, a szikrázó hó, a méretek, a panoráma  téged is letaglóz majd.
 
2061 méteres tengerszint feletti magasságban, majd a fotózás után egy perccel egy jócskán behavazott menedékháznál / hütténél vagy. 

 

 

 

 

Télen a hütte nem üzemel, de egy szobája mindig nyitva. 2017-januar-28-illes-zsoltekkal-schneeberg-ausztria-tura.hu-www.ausztria-tura.hu.jpgBekukkantunk a nyitva lévő menedékszobába, elkészítjük a menedékház elől is a fotókat. Újabb elemózsiaszünet, ill. teaivászat. Indulunk le. A Schneebergen a lefelé indulás betartása elvileg nem olyan szigorú, mintha a Mount Everesten lennénk a 8000-es határ feletti halálzónában, de mi komolyan vesszük a részidőket, javíthatatlanul óvatos duhajok vagyunk. És nem is csak a szintben 300 méter, kényelmes lefelé séta megspórolása miatt szeretjük elérni az utolsó síliftet, hanem azért is, mert korán keltél és lehet, hogy Nyíregyházáig kell hazavezetned. 

 

 

osztrak-tura-hotalpas-tura-13.jpg

Szóval nem hagyunk semmit az utolsó pillanatra, normális, kényelmes tempóban sétálunk le a hegyről, érintünk közben egy csodálatos erdei szakaszt is, ahol (újra) elsírod magad annyira szép a táj. A fenyőerdőben általában több a hó, mint fent, ahol gyakran egészen kopárra fújja a Schneeberget a szél. 

 

 

 

hutte.jpgA tengerszint feletti 1200 méteres magasságba ereszkedve ismét libegőre szállunk, és az utolsó szakaszon már "fotelben ülve repülünk le" a hegyről. Megjegyzés. Akkor sem esünk kétségbe, ha elkéssük az utolsó liftet. Ugyanis ha így volna, akkor egy sípályán, gyalog jövünk le a hegyről. (Ezért kell fejlámpát is hozni). Ha libegőt bezárják az orrunk előtt, akkor van még egy órás sétánk lefelé. 

Érkezés Budapestre 20-20:30 körül.  

 

 

 

Mit kell tudni a hótalpról és a csúszásgátló hómacskáról? 
hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpgHa nincs saját hótalpad és a jelentkezéskor küldött e-mailben jelzed az igényt, akkor a hótalpas túrán hótalp vár. A hótalpakat részben a készlet erejéig mi adjuk bérbe, ill. jórészt mi is béreljük nektek. A bérleti díj 10 euró/pár/nap vagy 3100 Ft/pár/nap. A túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. A hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. A hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz. 

Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. Természetesen ha van saját hótalpad, vagy tudsz kölcsön kérni, akkor hozd a sajátodat. 

csuszagatlo-homa.jpgA túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára (is) (továbbiakban csúszásgátlóra) lesz szükség. 

Ha nem hozol saját csúszásgátló hómacskát, tőlünk 46-os méretig tudsz bérelni. Ha nagyobb a lábad 46-osnál, venned kell magadnak csúszásgátló hómacskát, ill. hágóvasat. A csúszásgátló bérleti díja: 3100 Ft/nap/pár vagy 10 euró / nap / pár.  

 

 

 

 

Mit kell hozni a hótalpazásra? 
scheeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-schneeberg-34.jpegTanulmányozd át a honlapon a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot.
A teljesség igénye nélkül már itt kiemeljük az alábbiakat. Csomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát legalább 1,5 litert, de inkább többet hozzatok, plusz 
magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. És indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál. 

A túrát követően kulturált mosdóban át tudsz öltözni. A haza felé vezető úton már jó, ha száraz ruhában vagy. 

Kötelező a korábban már viselt (bejáratott) túrabakancssnilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpg

Ha van saját túrabotod, hozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. 2 euró / nap / pár vagy 620 Ft/nap/pár. 
 
 
 
Továbbá a magas hóban szükséges a kamásli. Kamáslit pl. a Decathlonban tudsz venni. 
Ha 50-60 literes a hátizsákod, akkor hagyj a hótalpnak helyet. Ha nincs ekkora hátizsákod, akkor olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját kívülről tudod rögzíteni. hotalptarto-zsak.jpgA hótalp zsákját (lásd a fotót) a nagyobb hátizsákba remekel be tudod csúsztatni. Ha pedig kisebb a hátizsákod, akkor hozz spárgát, hogy egy kis zsinórral a hótalpat vagy hótalp zsákját rá tudd kötni a hátizsákra, vagy hozz egy mini karabinert. Nagyon kérjük, hogy ne kelljen majd rád várnia a csoportnak, mert nem tudod majd hogyan hozni a hótalpat. Mindkét kezednek szabadnak kell lennie. 
Ne felejtsd el a naptejet és mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. Kell még két pár kesztyű, vagy egy pár, át nem ázó síkesztyű. Sapka, sál. Jó időben, ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, vagy legalább baseball sapkát mivel van simlédere. A hótalpas túra idején korán sötétedik, a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. "99%", hogy feleslegesen cipeltetjük veled a fejlámpát, de ha mégis kell, jól jön majd.
 
 
 
 
 
 

Utazás saját autóval 

hotalp-rax-hotalpazas-gyalog.jpg

túranap hajnalán az e-mailben megadott osztrák címre. Ha nem akarsz korán kelni, érdemes eljönni a nulladik napon Mosonmagyaróvárra, Sopron környékére és a túra előtti éjszakára kivenni még a magyar oldalon szállást. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Akik utasként telekocsiba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. Javaslat, különösen ha nem az osztrák határ mellől jössz, hanem a Tiszántúlról. 

 

 
 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
schneeberg-tura-gyalogtura-01.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Javasoljuk a (kék) EU-kártya kiváltását. Javasoljuk, hogy kössetek biztosítást.  

 

 

A hótalpas osztrák túrák díjfizetése
schneeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-alpok-ausztria-4.jpgAz ausztriai hótalpas túra díjának utalása során csak a díjat kell utalni.
Az utazási költség-hozzájárulást beszálláskor a sofőrödnek kérjük fizetni.
Ha van saját hótalpad és/vagy csúszásgátló hómacskád hozd magaddal, ha nincs, és szeretnél tőlünk bérelni, kérjük, hogy a jelentkezéskor a bérleti igényt jelezd a jelentkezési lapon. A hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját Ausztriában átvételkor 
kell majd fizetni, (10-10 euró/pár/nap). Ha valaki, pl. betegség miatt nem jön a túrára, kérjük a bérleti díja(ka)t pótlólag utalni.  
A hótalpas túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük az osztrák hótalpazásra jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - a hótalpas túra helyét és időpontját beírni. A nevet nem kell beírni. A név feleslegesen foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét. Eleve azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a túradíj. A megjegyzés rovat helyes kitöltése rendkívül fontos, itt egy p
élda. 

1139 Budapest, Tó utca 9. 
Kaiserstein
2019. február 15.