Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. június 6-7-i Rax túra: Jakobskogel és Heukuppe

csaladi-seta-a-rax-fennsikon-rax-tura-gyalogtura-kirandulas.jpg

2 napos Rax túra 2019. június 6-7-én. Kétnapos bakancsos gyalogtúra Ausztriában. Az első napi túra könnyű, a második napi túra közepes túra, de technikai szempontból semmilyen előképzettséget nem igényel, nem hegymászás, csak rakni kell a lábainkat.
Szemezgetünk a Rax legszebb útvonalaiból, ill. feljutunk a csúcsokra. Átlagemberekre szabott, gyermekes családoknak és tériszonyosoknak ideális, átlagos kondícióval is örömtúra a Raxon. 

A Raxalpe gyalogtúra dióhéjban:
Ha a Schneeberg a bécsieknek a Normafa, akkor a Rax-Alpok a Margit-sziget. 
Ausztria egyik legkedveltebb kirándulóhelyén minden létező túrafajta kipróbálható. Nem sziklát mászunk, hanem bakancsos túrára indulunk. 
Sok egyéb szépség mellett, feljutunk a Heukuppére, amely a Raxalpe 2007 méteres csúcsa és legfőképpen teszünk két békés sétát a Rax-fennsíkon.


 

Utazás választhatóan saját autóval vagy telekocsi rendszerben 
osztrak-tura-ausztria-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott osztrák címre vagy
2. telekocsi rendszerben az első túranap reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. 
Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi nyilván Graz irányában lépi át a határt. Az egyik budapesti telekocsi (de ez csak példa) 6-kor indul.
Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor 
6-kor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Széll Kálmán téren, a Déli pu-nál, a BAH-csomóponton, az "Osztyapenkónál" (ez a Kelenföldi pu. M1-es felöli oldala, csak át kell sétálnod az aluljárón Őrmező felé a pályaudvartól ha vonattal, vagy Dél-Budáról, Érdről stb. érkezel), Budaörsön az Auchan parkolójában, majd 
Tatabányán, Komáromnál, Győrben és Mosonmagyaróváron is fel lehet - egyeztessük - szállni. 
A minibusz díja azonos a telekocsi rendszer költség-hozzájárulásával (lásd a díjak, költségek menüpontot). A busz kívánságra bármikor megáll. Ha nincs külön kérés, öt mosdó szünetet tartunk benzinkutaknál ill. autópálya pihenőnél. A 280 km-es út várhatóan 3 óra 10 perc, de a több megálló miatt 3 és fél órával számolunk. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha nem akartok a konvojjal jönni, induljatok az indokoltnak tűnőnél korábban

Kívánságra nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra a Béla király úton butikhotelben szobát foglalunk (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobákban). 

 

 

 

 

1. napi osztrák túra: a Rax-fennsík és a Jakobskogel 1737 méteres csúcsa
rax-05-osztrak-tura-ausztria-tura-hotalpas-tura.jpg10 órakor érünk egy libegő parkolójához. A kocsik parkolása után megvesszük a felvonó jegyeket és lifttel érjük el a fennsíkot. Durván 1000 méteres szintkülönbséget hagyunk maguk mögött, hiszen néhány perc alatt szinte a világ tetejére, na jó, 1547 méterre érkezünk.
 

Az útvonalunk fenomenális, hadd legyünk szerénytelenek, a túratervünk mestermunka.

 

 

preiner-wand-06-osztrak-tura-ausztria-tura-hotalpas-tura.jpgNem tudjuk, hogy ilyet valaki valaha tervezett vagy összerakott volna. 10,9 km-et flangálunk úgy a fennsíkon, hogy a szintkülönbség írd és mondd 424 méter. Pontosabban ez az alapértelmezett útvonal, de millió helyen térhetünk el, olyan girbe-gurbára vehetjük a figurát, hogy csak na. Ha eltévedünk annál izgalmasabb a túra.:))
(Nyugi, csak vicc) 

 

rax-06-osztrak-tura-ausztria-tura-hotalpas-tura.jpgEljövünk a Weisskogel alatt és természetesen az útvonalban szerepel a Jakobskogel, amelyik a Rax egyik 1737 méteres csúcsa. 13 órakor ebédelünk is rajta. 


A csúcson csúcs jó lenni, de egy idő után 'kegyetlenül' azt mondjuk, hogy: wir gehen weiter. Vigasztaljon, hogy fenomenális fenyvesek között és bűbájos alpesi réteken át ballagunk.

Az egész elmondhatatlan.

 

 

 

otto-menedekhaz-osztrak-tura-ausztria-tura-hotalpas-tura.jpgAz első napi bemelegítő túrán a Jakobskogelről lefelé jövetben útba ejtjük az 1642 méteres magasságban található Ottó menedékházat, annak is a legnépszerűbb helyiségét a női mosdót, majd a felvonó felé indulunk.
 
(Már, hogy a fiúk természetesen nem ejtik útba, de nekik menet közben ugyebár könnyebb a dolguk a "technikai" szünetekkel). 
 
 
 
osztrak-tura-hotalpas-tura-rax-seilbahn-a-volgy-fele.jpgA felvonóval, (mivel most lefelé megyünk, hívhatjuk úgy is, hogy "levonóval") a kocsikhoz érkezünk, konvojban megyünk vissza a szállásra és hipp-hipp-hurrá, készülünk a vasárnapi menetre.  

 

 

 

 

 
Szállás és vacsora 
zimmer-a-rax-kozeleben.jpgVálaszthatóan ingyenes (!) kemping és kapaszkodj meg ingyenes kemping kulturált vizesblokkal vagy (ez már természetesen nem ingyenes, sőt, nem is olcsó) vendégszoba, ill. apartman.
 
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol a Rax környékén. Aki időben (értsd hónapokkal előre) tőlünk kéri a szállás foglalását, azoknak 2-3-4 ágyas szobákat foglalunk, a szállás díja 26 euró / fő / éjszaka, amely a reggelit is tartalmazza. Ha egyedül szeretnél lenni egy szobában, kb. 30 eurós szállásdíjjal kalkulálj. Lent közös konyha, itt tudsz főzni, melegíteni. Teának, kávénak vízforraló van, mikro szintén. (Natürlich...)

 

 


 

2. napi túránk Ausztriában: túra választhatóan a Preinerwandra (1783 m) vagy a Heukuppére (2007 m)
waxriegelsteig.jpgA javasoltan bőséges reggeli után kiköltözünk a szállásról. A nap során egy könnyű és egy közepes túra között lehet választani 


 

 

Itt a Heukuppéra vezető túra leírását találod, a Preinerwandosok az út nagyrészét a Heukuppe-támadókkal közösen teszik meg, egy ponton válik kétfelé a csapat, a Preinerwandosok erős 200 méterrel kevesebbet jönnek fel jobbra, amikor a Heukuppés csapat "balra" tart. A jobbra és balra természetesen relatív, de majd ott és akkor érthető lesz. 

Ami tuti, hogy a parkolást követően hamarosan hamisítatlan alpesi tájon túrázunk, első nagyobb szusszanásunkat egy hütténél, 1360 méteren, sok tehénke szomszédságában töltjük.


heukuppe-fele-menet-www.ausztria-tura.hu-osztrak-tura.jpgEgyre feljebb és feljebb jutunk,  és "hamarosan" egy másik hütténél, de ekkor már 1800 méteres magasságban folytatjuk az intenzív relaxációt.

 

Itt van az a pont, ahol a tea vagy vízkészleted 50%-át elhasználhattad, azaz itt ihatod magad a hangás-erikás földig és ripsz-ropsz (pontosabban sok-sok pihenővel, nagyjából 45 perc alatt, azaz annyira azért mégsem ripsz-ropsz)  a Heukuppe 2007 méteres "csúcsán" vagyunk.

 

 

Ilyenkor szoktak "egyesek" a csúcscsokiból nem csak egyet fogyasztani. 

heukuppe-2007-www.ausztria-tura.hu-osztrak-tura.jpgAz itt emelt és láthatóan télállóra tervezett - a képen is látható - csúcsemlékműtől a körpanoráma egyszerűen pazar. 
Lejönni a Heukuppéről sem nehéz, csak lépni kell...
(Uhh...)

16 órakor indulunk haza (előtte le is jövünk a hegyről...), 20 óra körül érkezel Budapestre. 

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre

 

 

 

 

Jelentkezés az osztrák túrákra 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre kérünk egy e-mailt. Az általad küldött e-mailre válaszolunk és ahhoz jelentkezési lapot csatolunk. Kérjük a word dokumentum értelemszerű kitöltését és a kitöltött jelentkezési lap visszaküldését. 

Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, ősztől tavaszig a kamásli, jó zokni, naptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, kesztyű, öltözködés, sok folyadék részekre. A túrabakancs rendkívül fontos, kötelező. 

 

 

Az ausztriai túra díjának utalása

Az osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet, a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 


1239 Budapest, Helsinki u. 309.
2019. június 6-7. 
Osztrák túra Raxon

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor annak a telekocsi sofőrjének, akihez beszállsz vagy a buszon a buszos cég sofőrjének kell átadni készpénzben.