Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. május 1-i túra Ausztriában: Ausztria egyik toptop szurdoka

berg-ausztria-osztrak-tura-2.jpg

2019. május 1-én egynapos ausztriai "hiper-über-szuper" szurdok túra = csoda a négyzeten.

Ausztria egyik legklasszabb szurdokát vesszük célba. Képzeld el a Rám-szakadékot és szépségben szorozd meg 10-zel,
méretében pedig 5-tel.
 
Magyarországhoz közel van a szurdok, így ha dunántúli vagy budapesti vagy elég korán kelned és a túra napján jönnöd.
Ha viszont "távolról", mondjuk Szatmárból, Békésből, Erdélyből jössz, akkor részben nulladik napi utazást javasolunk.
schneeberg-tura-gyalogtura-100.jpg
A nulladik nap éjszakára vegyél ki - célszerűen - szigetközi vagy Sopron környéki szállást.
 
A túra tényleg leírhatatlan, nem is próbálkozunk azzal, hogy holmi földi szavakkal "közelítsük" a valóságot. ​Mesés.
Válassz!

i) 1200 méterig jössz fel kellemes erdei úton

ii) 1200 méterig jössz fel Európa egyik legtutibb szurdokában

 

 

 

Utazás saját autóval vagy telekocsi rendszerben az első tura-szlovakia-ausztria-hotalpas-osztrak-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpgtúranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott ausztriai címre vagy az M1-es 162-es kijáratánál lévő MOL-kúton (Mosonmagyaróvár közelében) találkozunk 7:29-kor. A Marché étterem épülete mögött egy fehér Toyotát fedezz fel narancs színű hátizsákkal a tetején. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Akik utasként telekocsiba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 

  

 

A nulladik napon jövőknek szállás és étkezés az osztrák túrán 
Például Budapestről lehet jönni a túranap hajnalán / reggelén is, de ha valaki Békés megyéből vagy Székelyudvarhelyről jön, annak célszerű az utazás egy részét a nulladik napon "letudni".  
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol a Schneeberg környékén vagy Sopron közelében magyar területen. Aki tőlünk kéri a szállás foglalását az opcionális nulladik napra, annak foglalunk szállást. Aki időben a túrához közel jelentkezik és a nulladik napon szeretne jönni, az kérjük, hogy a Schneeberg / Rax régióban a booking.com segítségével foglalja magának a szállást. Az önálló szállásfoglalás néhány perces művelet, ugyanis a túradíjat már átutalt túrázóknak elküldjük azon települések nevét, amelyek közel vannak a túra helyszínéhez, ahol érdemes foglalni, ill. azt is, hogy pontosan honnan indulunk.

Nem budapesti résztvevőinknek igény esetén a telekocsik indulásától 2 perces autózásra található butikhotelben szobát foglalunk (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).

 
 

 

Show time! Túra egy elmondhatatlanul gyönyörű és eszementen vadregényes szurdokban túrázunk. Ez nem a szintén agyamenten csúcs, de végig kiépített, csupa létra, csupa híd Medve-szurdok. Ez a szurdok TERMÉSZETES, emberi építménnyel nem elrondított EREDETI állapotában lévő túraparadicsom. És. Közel van a magyar határhoz, Bp-től is csak erős 3,5 óra. 

-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpgMinden túrázónknak e-mailben itinert térképet, címet, GPS-koordinátát küldünk és a választásod szerint vagy 10:00-kor találkozunk (tehát 10 órakor, és nem 10 óra 2 perckor) Ausztriában egy ingyenes parkolóban vagy legyél 7:29:00-kor az M1-es 162 km-énél található MOL-kút parkolójában, "hátul" (közelebb Ausztriához) és keresd a fehér Toyota kombit narancs színű hátizsákkal a tetején. Elég feltűnő. Soha senki nem volt, aki ne vette volna észre. Ha nem mész túl a 162-es km-nél lévő benzinkúton, te sem fogod eltéveszteni.  
 
 
 
 
 
ausztria-tura-gyalogtura-osztrak-a--partja.jpgAki jóval korábban érkezik, annak érdemes bakancsot húznia, lesétálnia a 20 méterre lévő patak partjára és megcsodálni azt, ami elvileg természetes lenne, jelesül, hogy a víz tiszta. 
 
 
A túrázókat két csoportra osztjuk, pontosabban te döntöd el, hogy melyik részbe akarsz tartozni. Az egyik csoport egy csodálatos szurdokban jön, ami kicsit olyan, mintha a Rám-szakadékban jönnél, csak itt a lépték más.

 


-tura-gyalogtura-kirandulas-101.jpgA táj a Gulliver az óriások földjén mesére fog emlékeztetni. Ahol mi vagyunk Gulliver... A másik részcsoport pedig a szurdok felett elvezető laza, kényelmes úton jön fel. Akinek erős tériszonya van, annak ezt a laza, de szépséges és nyugis útvonalat javasoljuk. Akik viszont ELKÉPESZTŐ és KIMONDHATATLANUL izgalmas túrára vágynak, azokkal a szurdokban haladunk. Itt egy hihetetlen élmény, és hozzá néhol a mászást KÖNNYÍTŐ láncok és létrák várnak.

 

 

 
ausztria-tura-osztrak-tura--a-szurdok-bejarata-utan-nem-sokkal.jpgDe semmi komoly, nehogy via ferratára, pontosabban - ha már Ausztriában vagyunk - akkor klettersteigre gondolj. Ahol van létra, ott a létrák hosszúsága kulturáltan rövid.
 
 
 
 
 
 
Egyik létra sem az égig érő paszuly népmesét idéző méretű. Még kis és közepes tériszonnyal is "pont" beleférnek. 
 
 
A szurdok-túrát a legalább átlagos kondíciójú túrázóinknak kis és közepes tériszony mellett is jó szívvel javasoljuk.
Írja ezt egy tériszonyos túravezető!
Természetesen mindenhol, de a létrákon óvatosság, körültekintés szükséges. Oda kell figyelni, nem szabad kapkodni, a létrán selfie-t készíteni stb. 

 

 

 

berg-tura-nyugat-felol.jpg

Az útvonal nem nehéz, korán indulunk, BŐVEN hagyunk időt a sok pihenőre, térden állva könyörgünk, hogy ne aggódj amiatt, hogy fogod-e bírni, hogy le fogsz-e maradni, hogy..... Ha láttad a Mátrixot (Nincs kanál), nincs oka a zabszemnek, (bocs a szóért) parának.
 
 
 
 
 
Viccesen kellemes tempó(cská)t (sem) diktálunk, nem hajt a tatár. 
 
 
 
 
 

ausztria-tura-osztrak-tura--a-szurdok-bejarata-utan-nem-sokkal-4.jpgAz indulás után 2 óra 30 perccel a két "részcsoport" egyesül, ebéd gyanánt közösen fogyasztjuk el az elemózsia maradékát, vagyis szendvicset hozzál, vizet legalább 1,5 litert. 
 

 

 

Ebéd után térdkímélő, kényelmes túraösvényen jövünk le.  

 

 

 

 

 

 

A túra lefelé nyugis séta, lájtos útvonalon. 15 és 16 óra között vagyunk lent a kocsiknál. ausztria-tura-szurdok-utan-lefele-a-rax.jpgHazautazás egyéni tempóban, a szinte mindig előforduló budapesti túrázóknak érkezés Budapestre 19-20 óra között, de ha Szegedre, Mátészalkára vagy Székelyudvarhelyre mész, értelemszerűen hosszabb az út. 

 

 

Osztrák túráink díjai és az egyéb költségek


 
 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com 

Jelentkezés az osztrák túrára 
-berg-ausztria-osztrak-tura-7.jpg

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan olvasd el, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is alaposan tanulmányozd, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, zokni, naptejnapszemüveg
sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok folyadék részekre, az ott írottak betartása kötelező, köszönjük megszívlelésüket. 

 

 

Az ausztriai túra díjának utalása

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási költséghez történő hozzájárulást forintban a beszálláskor annak a telekocsi sofőrjének kell átadni készpénzben, akihez beszállsz.  
Az osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük az ausztriai túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal) és a túra időpontját (hónap, nap) beírni. Pl. a közlemény rovat helyes kitöltése (persze csak ha éppen a Bécsi út 111-ben laksz! vagyis a következő sor csak példa) az alábbi: 

1039 Budapest, Bécsi út 111.
2019. május 1.