Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. március 3-i hótalpas osztrák túra: Kaiserstein (2061 m)

osztrak-tura-hotalpas-tura-5.jpg

2019. március 3-i osztrák hótalpas túra: a Kaisersteinre, amely a Schneeberg második legmagasabb, 2061 méteres csúcsa! 

Hótalpas osztrák túra Budapesttől 3,5-4 óra távolságban. 

Az USA és Kanada több nemzeti parkjához volt szerencsénk, van összehasonlítási alapunk, a téli Schneeberg übertop hely, elképesztő. 

 

a--hotalpas-tura-soran-schneeberg-tura-gyalogtura-100.jpegÁtlagos kondícióval BÁRKI nekivághat a hótalpazásnak. 12 km-es, 800-900 méteres szintkülönbségű, idehaza elképzelhetetlen látványokkal megáldott hótalpas túrára invitálunk. 

A hótalpas túra díját befizetett túrázóknak e-mailben térképet, címet, képpel illusztrált autós itinert küldünk. 

 


fischerhutte-elhavazva-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpg9-kor találkozunk a Schneeberg megjelölt parkolójában. Ha nem akarsz jönni saját autóval, akkor is jelentkezz nyugodtan, telekocsikat szervezünk, ill. minibuszt is indítunk (lásd a köv. menüpontot)!
 
 

 

 

 

tura-szlovakia-ausztria-hotalpas-osztrak-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpg

Utazás saját autóval vagy telekocsival túranap hajnalán/reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott osztrák címre. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Itt van a Nyugati Pu. felöl jövő 291-es busz végállomása, a Libegő alsó állomása, a saját kocsidat is itt biztonságban hagyhatod. Akik utasként telekocsiba vagy minibuszba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 

 

 

Mit kell tudni a hótalpról? 
hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpgHa a jelentkezéskor küldött e-mailben jelzed az igényt, akkor a hótalpas túrán hótalp vár, a hótalpat béreljük neked, ill. korlátozott számban tőlünk is bérelhetsz. 

 

A bérleti díj 10 euró/pár/nap vagy 3100 Ft/pár/nap. A túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. 

A hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. schneeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-alpok-ausztria-4.jpgA hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz. Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. Természetesen ha van saját hótalpad, vagy tudsz kölcsön kérni, akkor hozd a sajátodat. A túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára (is) csuszagatlo-homacska.jpg(továbbiakban csúszásgátlóra) lesz szükség. Ha nem hozol saját csúszásgátlót, tőlünk 46-os méretig tudsz bérelni. Ha nagyobb a lábad 46-osnál, venned kell magadnak csúszásgátlót, ill. hágóvasat. A csúszásgátló bérleti díja: 3100 Ft/nap/pár. 

 

Mit kell hozni a hótalpazásra? 
scheeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-schneeberg-34.jpegTanulmányozd át a honlapon a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot, a teljesség igénye nélkül már itt kiemeljük az alábbiakat. Csomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát legalább 1,5 litert, de inkább többet hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. És indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál. A túrát követően kulturált mosdóban át tudsz öltözni. A haza felé vezető úton már jó, ha száraz ruhában vagy. Kötelező a korábban már viselt (bejáratott) túrabakancssnilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpg

Ha van saját túrabotod, hozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Továbbá a magas hóban szükséges a kamásli. Kamáslit pl. a Decathlonban tudsz venni. Előzetes jelzésed esetén szintén tudsz bérelni. (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Ha nem évi egy túrát tervezel, jobban megéri neked is a saját kamásli vásárlása.
hotalptarto-zsak.jpgFontos. Ha legalább 60 literes a hátizsákod, akkor hagyj a hótalpnak helyet, ha nincs ekkora hátizsákod, akkor olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját kívülről tudod rögzíteni. Akár egy kis zsinórral tudd rákötni, vagy hozz egy mini karabinert. Ne felejtsd el a naptejet és mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. Kell még két pár kesztyű, vagy egy pár, át nem ázó síkesztyű. Sapka, sál. Jó időben, ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, vagy legalább baseball sapkát (mivel annak (is) van simlédere). A túra idején korán sötétedik, a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. Valószínű, hogy feleslegesen cipeltetjük veled a fejlámpát, de ha mégis kell, jól jön majd.
 
 
 
 
A hótalpas túra 
20160227_hotalp-tura-gyalogtura.jpg
Ingyenes parkolóba érkeztél. Parkolás és mosdószünet után jegyet veszünk a libegőre, a jegy árát a túra díja nem tartalmazza. Felnőttek esetén fejenként 10, gyerek esetén 9 euró szükséges az ülőliftre. Néhány perc alatt 1200 méter fölé jutunk. 

 

 

hotalp-rax-hotalpazas-gyalog.jpg

"Fent" a túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára, majd normál földi halandókra kitalált ösvényen indulunk.

 

 

 

 

hotalpas-tura.jpg

A tengerszint feletti 1500 méteres magasság után lesz egy meredekebb szakasz. Itt gyakran megállunk. Nem megyünk gyorsan, kényelmes haladunk, hiszen tegnap még mi is a számítógép billentyűzetével "edzettünk".  

 
 
 
 
 

 

kaiserstein-fele-2-sziladi-marci-kepe.jpg

Több pihenővel, a terep és a hó függvényében, esetleg hótalp és hómacska cserével, 12 óra körül érünk fel a Kaisersteinre. 2061 méteres tengerszint feletti magasságban, majd a fotózás után egy perccel egy jócskán behavazott hütténél vagy. Amikor fent vagyunk, a panorámától leesett állunkat próbáljuk a helyén tartani. Ha 12:30-kor nem vagyunk fent, akkor indulunk lefelé. A Schneebergen a lefelé indulás betartása nem olyan szigorú, mintha a Mount Everesten lennénk a 8000-es határ feletti halálzónában, de mi ilyen óvatos duhajok vagyunk. Korán keltél és lehet, hogy az autóval Nyíregyházáig kell hazavezetned. 

hotalpazas-schneeberg-tura-gyalogtura-3.jpg

Mindenesetre az esetek 95%-ban tartjuk az időtervet. 

 

 

 

2017-januar-28-illes-zsoltekkal-schneeberg-ausztria-tura.hu-www.ausztria-tura.hu.jpgFent még bekukkantunk az egyetlen nyitva található menedékszobába, elkészítjük a menedékház elől is a fotókat, és újabb elemózsiaszünet, ill. teaivászat eksztázisban után indulunk le. 

 

 

 

osztrak-tura-hotalpas-tura-13.jpgNormális, kényelmes tempóban sétálunk le a hegyről, érintünk közben egy csodálatos erdei szakaszt is, ahol (újra) elsírod magad annyira szép a táj. 
 

 

 

 

 

hutte.jpgA tengerszint feletti 1200 méteres magasságba ereszkedve ismét libegőre szállunk, és az utolsó szakaszon már "fotelben ülve repülünk le" a hegyről. Érkezés Budapestre 20:30 körül.  

 
 
 
 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
schneeberg-tura-gyalogtura-01.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Javasoljuk a (kék) EU-kártya kiváltását. Javasoljuk, hogy kössetek biztosítást.  

 

 

A hótalpas osztrák túrák díjfizetése
Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni, a hótalpak, csúszásgátló hómacskák bérleti díját kint kell fizetni, (10 euró/pár/nap vagy forintban 3100 Ft/nap/pár), de ha valaki, pl. betegség miatt nem jön a túrára, kérjük a bérleti díja(ka)t utalni.  
Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni. Ha a túrához nulladik napi szállást foglaltunk neked, akkor lemondás esetén a szállásdíjat át kell utalni. 
A túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük az osztrák túrára jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - és a túra időpontját beírni. (A nevet nem kell beírni, csak foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét és felesleges, hiszen azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a mekkora összeg)

Példa. 

1035 Budapest, Zsigmond tér 34.

2019. március 3.