Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017. március 11. Schneeberg éjjeli hótalpas túra

ejjeli-hotalpas-tura-osztrak-tura.jpgEgy éjszakával a telihold előtt 2017. március 11-én ÉJJELI kalandtúra Ausztriában. Egy pontig bakancsos, utána hótalpas túra: a Tejút és a Schneeberg. Bakancsos vagy/és hótalpas túra Ausztriában, amelyhez saját kocsival, telekocsival vagy busszal utazunk. 

Esti/éjjeli osztrák túra: cca. 12 km, felfelé kb. 800 méter, lefelé 1250 méter szintkülönbségű, hótalpas vagy bakancsos túra.  
 

 

 

Utazás busszal, "normális" sofőrrel, 
vagy telekocsival, és természetesen, aki szeretne az jöhet saját autóval is

(egy 5 fős családnak, vagy ha valaki Zalából, Tolna megyéből, Szombathelyről, Veszprémből stb. jön, a saját autó jobban megéri)   
busz.jpgA busz és/vagy telekocsik Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől indul 10:59-kor. Ez a Libegő alsó végállomása, olyan ingyenes parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. 
A buszra - egyeztessük! - a 
Déli pályaudvarnál, a BAH-csomópontnál, a Budaörsi úton a Kelenföldi pu. közelében (a Kelenföldi pu-tól át kell jönnöd az aluljárón), Budaörsön az Auchan parkolójában, majd 
Tatabányán, Tatán, Komáromnál, Győrben és Mosonmagyaróváron is fel lehet - egyeztessük - szállni. 
A busz díja 6990 Ft/fő (oda-vissza), amely független a túradíjtól. A busz díját a buszos cégnek kell beszálláskor készpénzben fizetni. Ha saját magatok jöttök Ausztriába kocsival, akkor a busz díját értelemszerűen nem kell kifizetni. 

 

 

ejjeli-hotalpas-tura-osztrak-tura-4.jpg

Egy télvégi túra abnormálisan normálisaknak :)) Megmagyarázzuk. A túra semmivel sem veszélyesebb, mint egy nappali túra lévén fejlámpákkal megyünk. Sőt, mivel nem jönnek le túrasíelők, még a limes 100%-nál is biztonságosabb. Egész egyszerűen csak annyi a különbség, hogy éjszaka van. Tulajdonképpen - és ez a nagy poén a paradoxonban - abnormálisan normális résztvevőket várunk a túrára, akik fegyelmezettek és figyelnek, akik követik a túravezető útját és nem részegen térnek le 20 méterre az útról majd esnek be a 200 méter mély szakadékba. Egy szó, mint száz kalandvágyó, de nem kalandor, bátor, de nem vakmerő, izgalmat kedvelő, de a kudarcos életét nem adrenalinbombákkal elviselhetővé tevő résztvevőket várunk, akik segítőkészek, barátságosak és a hegyen SZABÁLYKÖVETŐEK. 
(Budapesttől számolva) három és fél órás autózás után vagyunk a "tetthely" közelében, de ha Sopronból jössz, akkor 70 perc alatt itt vagy. 
Hótalp-vételezést követően egy ingyenes parkolóban hagyjuk a kocsikat. Mosdólátogatás, bakancsfelvétel, hótalp-használat tanulás, felvonójegy-vásárlás után 15 óra körül ülünk fel egy libegőre és 6 perc múlva a hegyen, közel 1300 méter magasban vagyunk.
 
 

ejjeli-hotalpas-tura-osztrak-tura-2.jpgErdőben indulunk, és ha a terepviszonyok átlagosak, magyarán hótalppal lazán megyünk a havon is, akkor már a Kaisersteinről nézzük, ahogyan 17 óra 54 perckor a Rax mögött lemegy a nap. A Kaisertein a Schneeberg 2. legmagasabb csúcsa. Alattunk "fél Nieder-Österreich". Közel fél órát töltünk a "világ tetején". 
18 óra 25-kor lesz "töksötét", de ha nem felhős az ég, olyan fényben jövünk le, hogy egy szakaszon nem lesz szükség a fejlámpákra. Ha tiszta az ég, felettünk néhány milliárd (?) galaxis, de ebből egy lesz látható. 
 
 

ejjeli-schneeberg-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpgItt képzeld azt, amit eddig a meséből kihagytunk, hogy a néma hómezőn csusszansz, feletted a világmindenség. Hogy törpék vagyunk. 

Valljuk be, kicsit félelmetes. 21 óra körül érkezünk a buszhoz, ill. kocsikhoz. Búcsú után jövünk haza, ha budapesti vagy, hajnali 1 után vagy ágyban, ha Miskolcról jössz, hajnal 3-kor.  
 

 
 
Van egy spéci szabály. Mindenkinek kell hoznia feltöltött mobiltelefont, de ki kell kapcsolnia, hogy maradjon töltés, és veszélyhelyzetben lehessen használni.
Mit kell hozni?
Fejlámpa.
Láthatósági mellény. 
Csomagolj szendvicset. 
Termoszban forró teát sokat, 2 vagy 3 litert hozzatok, plusz 
szénhidrátnak is jó, magas víztartalmú narancsot, almát.
A gyümölcsöt csomagold úgy, hogy ne fagyjon meg a hátizsákban. 
Kötelező a korábban már viselt, nem csúszó túrabakancs és a hómacska. 
A túrabakancsoddal lépsz a hótalpba. A hótalp ügyes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. A saját bakancsodra rögzíted. 
Hozzál túrabotot/síbotot, és kamáslit, ha nincs, jelezd, tudsz bérelni. (5-2 euró). 
Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Hagyj a hátizsákodban a hótalpnak SOK helyet vagy olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat, ill. a hótalp zsákját kívülről tudod rögzíteni. Pl. hozzál egy kisebb karabinert. 
 
 
 
 

Díjak, költségek 

  • Túradíj: 9990 Ft/felnőtt, 4995 Ft/gyermek, 2., és 4. gyermek ingyenes (egy családban)
  • Felvonó egy irányban: 9 euró (megjegyzés: ha 15 óra helyett 13:45-ig megérkezel, akkor 80 perc alatt fel tudsz jönni felvonó nélkül is a tengerszint feletti 870 méterről 1210 méterig)
  • Hótalp bérleti díj: 10 euró, kamásli bérleti díj 2 euró, síbot bérleti díj: 5 euró (ha ezek közül bármi van saját, akkor értelemszerűen ezen díjak nem merülnek fel, ill. legalább túrabotot és kamáslit érdemes a Decathlonban vásárolni) 
  • Busz vagy telekocsi: 6990 Ft (oda-vissza, ha saját autóval jöttök, akkor értelemszerően a busz díja sem terhel) 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com


 

Jelentkezés az éjjeli osztrák túrára: 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon olvasd el, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot.

Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a vízhatlan túrabakancs, túrabot, kamásli, zokni, naptejnapszemüvegháztartási védőszemüveg, sapka, sál, csősál, két pár kesztyű, (motoros maszk vagy símaszk, szóval nyugodtan bankrablósra veheted a figurát), fejlámpa, réteges, lélegző öltözködés, meleg (alkoholmentes) folyadék termoszban részekre.

 

 

Az éjjeli osztrák túra díjfizetése
Az osztrák túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük az ausztriai hótalpazásra jelentkező nevét, irányítószámmal együtt a számlázási címet, és a túra időpontját valamint a túra helyét beírni. 

Példa. Ezen hótalpas túra esetén: 
Hó Béla

1139 Budapest,
Ausztria köz 9.
4 fő,

2017. márc. 11. Hótalpas túra Ausztria