Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018. július 12-i osztrák túra: a Schneeberg két csúcsa

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-02-uton-a-kaiserstein-fele.jpg2018. július 12-i osztrák túra: a Kaiserstein (2061 m) + Klosterwappen (2076 m)

Közepes túra. Ezt a túrát (is) lehet túranapi és részben nulladik napi utazással teljesíteni. 
 
 
 
 

Az utazás választhatóan saját autóval, telekocsikkal 
schneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas-seta-alpok-ausztria-02.jpg1. Természetesen lehet jönni saját kocsival a túra reggelén. Hova utazzatok? E-mailben térképet, címet, GPS-koordinátát küldünk. 


2. Ha szívesen felveszel valakit, aki beszáll az autózás költségébe vagy ha te szeretnél beszállni kocsiba, akkor az utazás telekocsi rendszerben a túra reggelén történik. Összehozunk titeket, jelentkezz nyugodtan, ha nem találnánk neked sofőrt, visszautaljuk a túradíjat. 

3. Aki a konvojjal akar jönni, azokkal találkozás Mosonmagyaróvárnál, 7:30-kor, a 162 km-es kijáratnál található MOL-benzinkút parkolójában. Keress egy fehér Toyota kombit narancs színű hátizsákkal a tetején.  

 
 

 

 

Bakancsos túra a Kaisersteinre (2061 m) és Klosterwappenre (2076 m)
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-15-felfele.jpg
Ausztriában ingyenes és kulturált wc, majd a libegőjegy vásárlása után (10 euró a retúr jegy, amely nincs a túra díjában) libegőre ülünk és 870 méterről 5 perc alatt 1210 méterre katapultáljuk magunkat.
Az erdőben kreatív útvonalat, rövidítéseket használva indulunk felfelé. A Schneeberg nem egy pindurka hegy, ennek megfelelően millió út vezet rajta felfelé. Mi a szépszámú feljutási lehetőség közül egy viszonylag gyors, ennek megfelelően kicsit meredekebb, de tériszony mellett is tökéletesen biztonságos, tényleg minden szempontból kifogástalan túraösvényen, gyönyörű fenyvesben indulunk felfelé. 
 
 
(Apropó. Egyedi, tehát egy céges vagy baráti csoport által kért "külön" túra esetén természetesen huncutkodhatunk! Akkor nem kell ragaszkodni a normál földi halandóknak járható útvonalhoz. Ebben az esetben profi hegymászó(k) vezetésével, via ferratával is lehet haladni. De ez csak zárójeles megjegyzés volt, kedvcsináló a profi ínyenceknek.)
 
 
 
Visszatérve a mi "normál" túránkhoz. Számos pihenőt
a-klosterwappen-mar-csak-par-meter-schneeberg-gyalogtura-kirandulas-8.jpeg
tartunk felfelé menetben. Ne felejts el rendszeresen inni, de persze oszd be a folyadékot. 
Az erdőhatárt elhagyva, keresztezünk egy törmelékes részt, egy gigászok alkotta kőmosást, majd sziklás, izgalmas, de veszélytelen terepen jutunk el 1722 méterre a Fadenwande peremére.
 
Innen a fennsíkon haladunk.
 
Ettől a ponttól a bakancsos túra már csak laza kis séta, alig emelkedő terepen.  
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-05-kaisersteinrol-panorama.jpg
Az indulásunk után 3. órában érjük el a Kaiserstein sziklát, innen készíthetsz annyi, és ami még fontosabb, annyi szuper fotót, hogy júj. Tiszta időben tökéletesen látszik a Fertő-tó. 

 
 
 
A 2061 méteres Kaiserstein (Császár-kő vagy Császárszikla) tövében találjuk minden Schneeberg-túrák klasszikusát a Fischer-házat.
 
A Fischerhütte egy menedékház, amely a tengerszint felett 2049 méteren található.  
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-01-2049-meteren.jpg
Ha jól állunk idővel, akkor kipróbálhatod az állítólag messze földön híres császármorzsát, a kaiserschmarrnt.
 
 
Kaiserstein, Kaiserschmarrn... Éééérted.
 
Vagy egy levest. A leves az utóbbi időben nem csak drága, de rossz is :)). Egy májgombóc leves 4.2 euró, borzalmas, de meleg. A fokhagyma-krém leves fokhagymát nem látott, csak tubosos bigyót nyomnak bele. A borsóleves hússal korrekt, 5 euró 50 cent. A magyar túrázók körében a császármorzsánál csak az ingyenes női mosdó népszerűbb. Az uraknak az a rossz hírünk van, hogy a sör nevű folyadék alkoholtartalmú változatának fogyasztását a túra végéig tisztelettel nélkülözni kérjük.  


 

a-csucson.jpgA hüttézés mellett a panorámától leesett állunkat próbáljuk a helyén tartani. Fotózunk, eszünk, iszunk, pisilünk és máris indulunk a Klosterwappenre, a Schneeberg, sőt, egész Alsó-Ausztria legmagasabb pontjára. A csúcson megeheted a jól megérdemelt csúcscsokit, ám itt galád módon nem hagyunk sokat időzni, aludni, sziesztázni és kérünk mindenkit, hogy ne aludjon el. 

 

 

 

ausztriai-tura-dambock-es-wriegel.jpgNa jó, arra van betervezetten idő, hogy a vacak és gagyi panorámácskát megörökítsd....

 

 

 

Mivel a legmagasabb ponton vagyunk, 360 fokban tudsz úgy fotózni, hogy az itthoniak szíve meghasad, hogy nem jöttek veled, illetve veletek az ausztriai túrára.  

 

 

Komolyra fordítva. Tehát lesz fotózási szünet, de nem hosszú. A rövid relax után indulunk is lefelé egy másik útvonalon. A jellemzően szélcsendes oldalra tartunkschneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas.jpeg.
Lefelé menetben a térdeid miatt hálásan áldani fogod, hogy rád tukmáltuk a túrabotot.

 

 

 

Mielőtt véget ér szabálytalan hurok alakú körtúránk, olyan, de olyan tüneményesen szép erdőben jövünk, hogy az elmondhatatlan.

 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-05---.jpg

15:45-kor ismét libegőzünk egyet, szintkülönbségben számítva durván az utolsó 300 métert lefelé 6 perc alatt "fotelben" tesszük meg.
Kifejezetten gyerekbarát túra, az osztrákok olyan apró csemetékkel is nekivágnak, hogy el sem hiszed majd.
 
 
 
 
 
Az ingyenes parkolóhoz érkezünk, köszönjük, hogy velünk tartottatok. 
 
 
 
 

Osztrák túráink díjai és az egyéb költségek

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com


 

Jelentkezés az osztrák túrákra 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan olvasd el, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is alaposan tanulmányozd, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, zokni, naptejnapszemüveg
sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék részekre, az ott írottak betartása kötelező, köszönjük megszívlelésüket. 

 

 

 

Az ausztriai túra díjának utalása

Az osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük az ausztriai túrára jelentkező
számlázási címet (irányítószámmal együtt!) és az osztrák túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. A nevet NEM kell (úgyis látszik): 

1139 Budapest, Rax u. 9.
 2018. július 12.

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási költséghez való hozzájárulást NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor annak a telekocsi sofőrjének add oda, akihez beszállsz, ha te vagy egy kocsi sofőrje, aki felvesz valakit, te kapod a költséghozzájárulást a hozzád beszállótól.