Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. augusztus 2. Szurdoktúra Ausztriában: nincsenek rá szavak

ausztria-osztrak-tura-66.jpg2019. augusztus 2-án bakancsos túra a Schneeberg legtutibb szurdokában. 
 

 

Az út egész egyszerűen mesés. Hihetetlen. Csodálatos. Nincsenek rá szavak. Legalábbis nekünk. 

 

 

 

Utazás választhatóan saját autóval vagy telekocsi rendszerben
valti-02-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpgJöhetsz saját kocsival vagy telekocsi rendszerben az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott osztrák címre VAGY legyél 7:30-kor az M1-es autópálya 162-es kilométerénél lévő MOL-kúton. A kút és a Marché épülete mögött egy fehér Toyota Avensist keress narancssárga hátizsákkal a tetején! Rögtön meglátsz minket! Ha pedig nem akarsz saját kocsival jönni kérj teleautót. Ha autós vagy, a jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Senki nem marad otthon. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-os hozzájárulást fizetnek az oda-vissza útért. 
Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi nyilván Graz irányában lépi át a határt. Aki pedig Ausztriába jön a túra indulási helyére, az 9:45-kor legyen az e-mailben elküldött helyen! 

 

 

 

 Lehetséges a részben nulladik napi utazás 
-felfele-2016-os-masodik-tura.jpgAki nem akar korán kelni, vagy mondjuk Nyíregyházáról jönne, és kéri a szállás foglalását, annak a túranap előtti éjszakára az Ausztria melletti Szigetközben (az osztráknál alacsonyabb áron) foglalunk szállást. Tehát csak annak foglalunk, aki KÉRI tőlünk a szállásfoglalást, örülünk az önálló szállásfoglalásnak. A lényeg, hogy pontosan 7:30-kor a túranapi találkozási ponton, az M1-es 162-es kilométerénél lévő MOL-kútnál legyél.  

 

 

 

 

 

Ausztria egy szenzációs szurdokában  
ausztria-tura-gyalogtura-osztrak-a--.jpg

Hiperszuper szurdoktúra. 542 méterről 1200 méteres magasságig szaladunk fel.

 

 

Leírhatatlan. Mindent visz.

Leírjuk még egyszer: le-ír-ha-tat-lan. Muszáj látnod. 

 
Túráink egyénileg utazó (a telekocsi rendszerbe be nem kapcsolódott, nem Bp-ről jövő stb.) résztvevőivel a Schneeberg tövében találkozunk 9:45-kor. E-mailben térképet küldünk a találkozási helyről és természetesen címet és GPS-koordinátákat is kapsz majd. 
 
ausztria-osztrak-tura-7.jpgAkik szívesen jönnek a konvojjal, azokkal 7:30-kor indulunk az M1-es autópálya 162-ik kilométerénél található (Mosonmagyaróvár utáni) MOL-benzinkúttól.
 
Miután parkoltunk, lesétálunk a 20 méterre lévő patak partjára és megcsodáljuk azt, ami elvileg természetes, jelesül, hogy a víz tiszta. 

Az ingyenes wc és a vízkészletek feltöltése után start
 
 
ausztria-szurdoktura-23-bakancsos-osztrak-tura.jpg
A túrázókat két csoportra osztjuk, pontosabban te döntöd el, hogy melyik részbe akarsz tartozni. 
 
 
 
Az egyik csoport egy csodálatos szurdokban jön, ami kicsit olyan, mintha a Rám-szakadékban jönnél, csak itt a lépték más, a táj a Gulliver az óriások földjén mesére fog emlékeztetni. 
A másik részcsoport pedig a szurdok felett elvezető laza, kényelmes úton jön fel.  
 
 
 
berg-tura-gyalogtura-100.jpg
Akinek erős tériszonya van, annak egy szépséges, nyugis útvonalat javasolunk.
 
 
 
 
 
 
 
 
Akik viszont kimondhatatlanul izgalmas túrára, elképesztő, agyzsibbasztó, spéci tájra vágynak, azokkal a szurdokban haladunk. 
 
Itt egy életre szóló és hihetetlen élmény, hozzá néhol a mászást KÖNNYÍTŐ láncok és létrák várnak. 
 
 

szurdoktura-ausztriaban-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpgDe semmi komoly! Nehogy via ferratára, pontosabban - ha már Ausztriában vagyunk - akkor klettersteigre gondolj. Kb. olyan, mint a Rám-szakadék. Csak hosszabb. Nagyobb. Sőt. Sokkal nagyobb és lényegesen hosszabb :) 
A szurdok magasabb falai az Oort-felhőig, a kisebb szirtek a Neptunusz-pályáig érnek. Ha meg nem, akkor is magas a fal. A jó hír, hogy mi nem a falon, hanem a falak közé zárt szurdok ALJÁN haladunk (ahonnan a túra 99,99%-ban nincs hova leesni). Persze a szurdoktúra mindenképpen óvatosságot, odafigyelést igényel. Ahol van létra, ott a létrák hosszúsága "kulturált". Egyik létra sem az égig érő paszuly népmesét idéző méretű. Még kis és közepes tériszonnyal is "bőven beleférnek". Igen, ezt a szurdok-túrát a legalább átlagos kondíciójú túrázóinknak még egy kis tériszony mellett is jó szívvel javasoljuk!! Tényleg! Azért is hidd el nyugodtan, mert írja mindezt egy tériszonyos túravezető!
Természetesen mindenhol, de a létrákon különös óvatosság szükséges. Oda kell figyelni, nem szabad kapkodni, a létrán selfie-t készíteni. 
 
 


ausztria-szurdoktura-22-bakancsos-osztrak-tura.jpgA létrán történő közlekedés ALAPSZABÁLYA, hogy mindkét kezednek szabadnak kell lennie és ne a létra oldalát, hanem a fokokat fogd (akkor is, ha sáros).

 

A túrabot a létrán soha nem a kézfejeden fityeg, hanem a teleszkópos túrabotot szépen összetolva a hátizsákon kell vinni. A létrán akkor se hozd az egyik kezedben a telefont, kamerát, ha nagyon ügyes vagy. Az óvatosságot elfelejtő túrázókból kerül ki a hegyen meghaló túrázók túlnyomó többsége.  

Az útvonal a 700 méteres szintkülönbség ellenére sem nehéz. BŐVEN van idő mindenre, hagyunk időt a sok-sok pihenőre. Tényleg komótosan megyünk, nem hajt a tatár. Lassan a szurdok véget ér, az ösvény egyre jobban közelít a vízszintes felé (csak felé, azért még mindig felfelé megyünk a Schnébin). 

Az indulás után 2,5 órával a két "részcsoport" egyesül, pihenünk és 1200 méteren közösen fogyasztjuk el az ebédet. 
 
 
dsc08656.jpg
Egy kicsit szemlélődünk, aztán kényelmes túraösvényen indulunk lefelé. 
Innen a túra lefelé nyugis séta, az út nagy részén a Raxban is gyönyörködhetünk, nem mintha maga a Schneeberg ösvény nem lenne fantasztikus. 
 
 
 
 
 
ausztria-tura-szurdok-utan-lefele-a-.jpg
16 óra körül vagyunk lent a kocsiknál. 

 

Érkezés Mosonmagyaróvárra 18 óra előtt, Budapestre 19:30 tájékán.

 

 

 

 

Osztrák túráink díjai és az egyéb költségek

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com

 

 

 

Jelentkezés az osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, biciklis kesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Javasoljuk a (kék) EU-kártya kiváltását és, hogy kössetek biztosítást.   

 

 

Az osztrák túra díjfizetése
A túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - és a túra időpontját beírni. (A nevet nem kell beírni, csak foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét és felesleges, hiszen azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a mekkora összeg)

Példa. Ezen túra esetén: 
1139 Budapest, Ausztria köz 9.

2019. augusztus 2.