Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. augusztus 20-i osztrák gyalogtúra: Kaiserstein (2061 m)

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-07.jpg2019. augusztus 20-i túra Ausztriában. 
Bakancsos Schneeberg túra a Kaiserstein csúcsra (2061 m), és a csúcs tövében található hüttéhez. 

 

 

 

 

schneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas-2.jpg
Közepes túra. Ezt a túrát (is) lehet túranapi és nulladik napi érkezéssel is teljesíteni. Van, aki 3-4000 Ft-os nyugati határ menti szállást vesz ki, van, aki helyben vesz ki szobát (itt a szállások ára 20-28 euró között) és a közelben van ingyenes sátrazási lehetőség is.
 
 
 
 

Az utazás választhatóan önállóan vagy velünk, ha velünk, akkor azon belül 
i) saját autóval, 
ii) 
telekocsikkal 
schneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas-seta-alpok-ausztria-02.jpg1. Természetesen lehet önállóan utazni, akár vonattal, akár saját kocsival. Hova utazzatok? E-mailben térképet, címet, GPS-koordinátát küldünk. 
2. Ha szívesen felveszel valakit, aki beszáll az autózás költségébe vagy ha te szeretnél beszállni kocsiba, akkor az utazás - Budapestről történő indulással - telekocsi rendszerben és/vagy busszal, normális sofőrrel a túra reggelén történik. Budapest, XII. kerületéből, azon belül Zugligetből indulunk, itt van a gyülekező, ill. találkozás 6 órakor, a Zugligeti út 93. előtti parkolóban. A találkozási helyre a 291-es busszal is tudsz jönni a Nyugatitól vagy a Széll Kálmán tér felől a 22-es busszal a Kuruclesi útig. Onnan 7 perc séta a Zugligeti út 93. (Sokaknak ismert a Libegő, a Zugligeti út 93. néhány méterre van a Libegő alsó végállomásától)

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-04-a-kaisersteinrol-lefele.jpg
A telekocsikkal és/vagy busszal 6-kor indulunk. Az autódat biztonságban hagyhatod, 0-24 órában rendőr posztol a parkolóban.

 

A telekocsikba és/vagy buszra a Déli pályaudvarnál, a BAH-csomópontnál, Őrmező mellett, a Kelenföldi pályaudvar közvetlen közelében is, majd az M1-es mentén is fel, ill. be lehet szállni és lehet csatlakozni a konvojhoz Mosonmagyaróvárnál (162-es kijárat, MOL-kút, a parkolóban fehér Toyota narancssárga hátizsákkal a tetején)

Kívánságra bármikor megállunk, ha nincs külön kérés, 5 rövid mosdó szünetet tartunk benzinkútnál ill. autópálya pihenőnél, (Tatabánya, Bábolna, Győr, Mosonmagyaróvár 162 km-es kijárat, Ausztria). 

Igény esetén nem budapesti résztvevőinknek a nulladikról a túra napjára virradó éjjelre a busz indulásától 2 perces autózásra található butikhotelben szobát foglalunk (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).


 

 

Bakancsos túra a Kaisersteinre (2061 m)
Túráink egyénileg utazó (a telekocsi rendszerbe be nem kapcsolódott, nem Bp-ről jövő stb.) résztvevőivel a Schneeberg tövében találkozunk 9:29-kor. 
E-mailben térképet küldünk a találkozási helyről és természetesen címet és GPS-koordinátákat is kapsz majd. 
Ingyenes és kulturált wc, majd a libegőjegy vásárlása után (a 10 eurós libegő árát a túra díja nem tartalmazza) 870 méterről néhány perc alatt 1210 méterre katapultáljuk magunkat.
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-55-fadensteig.jpg
Az erdőben kreatív útvonalat, rövidítéseket használva indulunk felfelé.
Ha ügyesek vagyunk nem tévedünk el.
Upsz, még meggondolhatod magad :)) 
 
 
 
 
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-15-felfele.jpg
A Schneeberg nem egy pindurka hegy, a szépszámú feljutási lehetőség közül egy viszonylag gyors, ennek megfelelően kicsit meredekebb, de tériszony mellett is tökéletesen biztonságos, tényleg minden szempontból kifogástalan túraösvényen, gyönyörű fenyvesben indulunk. 
 
 
 
 
Számos pihenőt
a-klosterwappen-mar-csak-par-meter-schneeberg-gyalogtura-kirandulas-8.jpeg
tartunk felfelé menetben. Ne felejts el rendszeresen inni, de persze oszd be a folyadékot. 
Az erdőhatárt elhagyva, keresztezünk egy törmelékes részt, egy gigászok alkotta kőmosást, majd sziklás, izgalmas, de odafigyeléssel, meggondoltsággal veszélytelen terepen jutunk el 1722 méterre a Fadenwande peremére.
Innen a fennsíkon haladunk.
Ettől a ponttól a bakancsos túra már csak laza kis séta, alig emelkedő terepen.  
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-05-kaisersteinrol-panorama.jpg
Az indulásunk után 2,5-3 órával érjük el a Kaiserstein sziklát, innen készíthetsz annyi, és ami még fontosabb annyi szuper fotót, hogy júj. 

 
 
 
A 2061 méteres Kaiserstein tövében találjuk minden Schneeberg-túrák klasszikusát a Fischerhüttét. 
A Fischerhütte 2049 méteren van, ha erősen süt a nap, érdemes felöltözni, az UV-sugárzás itt fent egészen brutális, naptej nélkül percek alatt le lehet égni. 
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-01-2049-meteren.jpg
Ha jól állunk idővel, kipróbálhatod az állítólag messze földön híres, és ami legalább ilyen lényeges :)) szerintünk is finom császármorzsát, a kaiserschmarrnt. Kaiserstein, Kaiserschmarrn... Éééérted. Nomen est omen. A magyar túrázók körében a császármorzsánál csak a női mosdó népszerűbb. Az a rossz hírünk van, hogy a sör nevű folyadék alkoholtartalmú változatának fogyasztását a túra végéig tisztelettel nélkülözni kérjük.  


A hüttézés mellett a panorámától leesett állunkat próbáljuk a helyén tartani. Fotózunk, eszünk, iszunk, pisilünk és a jóleső relax után indulunk lefelé egy másik útvonalon. A jellemzően szélcsendesebb oldalra tartunkwurzengraben-schneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas.jpeg.
Lefelé menetben a térdeid miatt hálásan áldani fogod, hogy rádtukmáltuk a túrabotot. 

 

 

 

 

A Schwarzkogel alatt elzarándokolva ismét észak-keleti irányban lejt az út. 
De mielőtt becsukódik a hurok, olyan, de olyan tüneményesen szép az erdő, hogy az elmondhatatlan. Véget ér szabálytalan hurok alakú körtúránk.

15:45-kor ismét libegőzünk egyet, kihasználjuk, hogy a bergfahrt és talfahrt zusammen is 10 euró a felnőtteknek, a gyerekeknek 9, így az utolsó 300 métert lefelé már a 4-üléses "fotelben" tesszük meg.

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-05-losenheim-sesselbahn-und-losenheimburg.jpgKifejezetten gyerekbarát túra, az osztrákok olyan apró csemetékkel is nekivágnak, hogy el sem hiszed majd.
 
 
 
 
Az ingyenes parkolóhoz érkezünk, köszönjük, hogy velünk tartottatok, ha több napos túrán vagytok, holnap következik a folytatás. 
 
 
 

Osztrák túráink díjai és az egyéb költségek

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com


 

Jelentkezés az osztrák túrákra 

A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon gondosan olvasd el, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is alaposan tanulmányozd, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, zokni, naptejnapszemüveg
sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok folyadék részekre, az ott írottak betartása kötelező, köszönjük megszívlelésüket. 

 

 

Az ausztriai túra díjának utalása

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási költséghez történő hozzájárulást forintban a beszálláskor annak a telekocsi sofőrjének kell átadni készpénzben akihez beszállsz.  
Az osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük az ausztriai túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal) és a túra időpontját (hónap, nap) beírni. Pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 

1039 Budapest, Bécsi út 111.
2018. július 1.