Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. augusztus 3-4. Osztrák álomtúra szombat-vasárnap

schwarza-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpg
Álomtúrák Ausztriában.

Időpont: 2019. augusztus 3-4. 

 

 

 

Jó eséllyel a nyarad toronymagasan legjobb hétvégéje. 

 

 

 

Utazás választhatóan i) saját autóval vagy ii) telekocsi rendszerben
weichtalklamm-schneeberg-ausztria-osztrak-tura-66.jpgaz első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott osztrák címre vagy csatlakozz hozzánk Mosonmagyaróvárnál 8-kor. (A jelentkezők pontos információt kapnak arról, hogy hol találkozunk. Vagy az M1-es autópálya mentén a 162-es km-nél található MOL-kúton találkozunk vagy Mosonmagyaróváron belül, egy ÖMV-kútnál. A határátlépés becsült ideje / az éppeni "migráns-helyzet" / közlekedési dugó alapján döntjük el, hogy kihagyjuk-e a hegyeshalmi határátkelőt. Ha igen, egy másik, km-ben rövid kerülőt jelentő útvonalon indulunk, ahol nem szokott dugó lenni. 
hohe-wand-tura-osztrak-tura-ausztria-egynapos-tura-2.jpgA jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni! Ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal. A cél, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. Például összehozzuk a pécsi autóst egy párral, aki kaposvári, majd egy 4. embert a sofőr Szentgotthárdon vesz fel és Graz irányából jönnek/jöttök. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a telekocsi sofőrjének az oda-vissza útért. 
hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-12.jpgA budapestről startoló egyik telekocsi 6:15-kor indul.
A budapesti telekocsikba például a Széll Kálmán téren, a Déli pu-nál, a BAH-csomóponton, a (volt) Osztyapenkó szobor közelében (ez a Kelenföldi pu. M1-es felöli oldala), is be lehet szállni, csak át kell sétálnod az aluljárón Őrmező felé a pályaudvartól ha vonattal, vagy Dél-Budáról, Érdről stb. érkezel. Aztán be lehet szállni Budaörsön az Auchan parkolójában, majd 
Tatabányán, Komáromnál, Győrben és Mosonmagyaróváron is. Ezt egyeztetjük, majd a sofőr és az utas is egyeztet.  
A (legalábbis Bp-től) 280 km-es út túlnyomó részét autópályán tesszük meg. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 

Kívánságra nem budapesti résztvevőinknek a telekocsik indulásától 2 perces autózásra a Béla király úton butikhotelben szobát foglalunk (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobákban), ami székelyföldi, kelet-magyarszági túrázóknak lehet jó, ill. mindenkinek, aki kora reggel nem tudna Bp-re érkezni vonattal.  

  

 

 

Szállás 
schneeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-standard-doppelzimmer.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását akár a Schneeberg környékén, vagy kicsit távolabb, azaz Neunkirchen, Wiener Neustadt környékén, akár az osztrák határ közelében, de még magyar oldalon. Aki Ausztriában foglalna magának, annak szívesen megadjuk, hogy mely településeken, ill. mely települések közelében érdemes keresni, ill. foglalni. 
Aki tőlünk kéri és időben kéri a szállás foglalását, annak a korlátozott számban foglalunk szállást. 
Kezdjük a legolcsóbb lehetőséggel, ami annyira olcsó, hogy ingyen van, ez a sátrazás. A még szintén olcsó lehetőség a matracláger, itt az ár 16 euró/fő/éjszaka. A matracláger (lásd a képet) egy (bár éppenséggel kettő van) nagyon nagy szoba, amiben ágyak vannak. És rajtad kívül mindenki horkol :) A matracláger legfontosabb felszerelési tárgya a füldugó. Ha ezt választod, különösen megbecsülöd majd, hogy 10-12-14 euróért a szlovák túráinkon mindennel felszerelt apartmanokban szállunk meg. Egy komfort szinttel feljebb pedig már a jóöreg osztrák szobákat találod, a két-, három- négyágyas szobák díja - az adott helytől és szobától függően - 24-28 euró / fő / éjszaka. A szállás díja általában a büféreggelit is tartalmazza. Lehet kicsit drágább apartmant is kérni, ami az osztrák vacsora árak mellett (lévén az apartmanokban értelemszerűen konyhát is találsz) megtérülhet.

 

 

 

Első napi osztrák túránk elképesztő szurdokban vezet 
ausztria-tura-gyalogtura-osztrak-a-schwarza-partja.jpgSzorozd meg a Rám-szakadékot 5-tel..... 542 méterről 1200 méteres magasságig szaladunk fel. Leírhatatlan. Mindent visz. Leírjuk még egyszer és szótagolva, hogy le-ír-ha-tat-lan :) Muszáj látnod. Az egyénileg utazó túrázók e-mailben térképet, címet, GPS-koordinátákat, közlekedési segédletet kapnak és velük vagy a Schneeberg közelében a szállásnál találkozunk 9:45-kor, vagy a túra indulási pontján 10:30-kor. Ugyanis a túra előtt beugrunk a szállásra és a romlandó élelmiszereket hűtőbe tesszük. A "központi" szállástól konvojban megyünk ki a tetthelyre. Akinek nincs romlandó élelmiszere a kocsiban, és maga foglalta a szállását, azokkal 10:30-kor találkozunk. 
 
Ingyenes és mindeddig tökéletesen biztonságosnak bizonyult helyen történő parkolás után lesétálunk a 20 méterre lévő és Bécs ivóvízét adó patak partjára és megcsodáljuk azt, ami elvileg természetes lenne, jelesül, hogy a víz tökéletesen tiszta. 
 
Az ingyenes wc látogatása és a vízkészletek feltöltése után startolunk
ausztria-szurdoktura-23-bakancsos-osztrak-tura.jpg
A túrázókat két csoportra osztjuk, pontosabban te döntöd el, hogy melyik részbe akarsz tartozni. Az egyik csoport egy csodálatos szurdokban jön, ami kicsit olyan, mintha a Rám-szakadékban jönnél, csak itt a lépték más, a táj a "Gulliver az óriások földjén" c. mesére fog emlékeztetni. 
 
A másik részcsoport pedig a szurdok felett elvezető laza, kényelmes úton jön fel.  
 
schneeberg-tura-gyalogtura-100.jpg
Akinek közepes vagy erős tériszonya van, annak ezt a laza, de szépséges és nyugis útvonalat javasoljuk. Akik viszont ELKÉPESZTŐ és izgalmas túrára vágynak, azokkal a szurdokban haladunk. Itt egy hihetetlen élmény, és hozzá néhol a mászást KÖNNYÍTŐ láncok és létrák várnak. 
De semmi komoly! Nehogy via ferratára, pontosabban - ha már Ausztriában vagyunk - akkor klettersteigre gondolj. Semmivel sem nehezebb, mint a Rám-szakadék. Csak hosszabb. Nagyobb. Nagyon sokkal nagyobb :)) és lényegesen hosszabb, magasabb. A szurdok falai a Neptunusz pályáig, a közepes ormok a Kuipert-övig érnek, némely fal pedig az Oort-felhőt karcolja. Ha meg nem, akkor is magasak. 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-a-szurdok-bejarata-utan-nem-sokkal-4.jpgAhol van létra, ott a létrák hosszúsága kulturáltan rövid. Egyik létra sem a Szlovák Paradicsomot vagy az égig érő paszuly népmesét idéző méretű. Még kis tériszonnyal is "pont" beleférnek. 

 

 

 

 

A szurdok-túrát a legalább átlagos kondíciójú túrázóinknak kis tériszony mellett is jószívvel javasoljuk!!
Írja ezt egy tériszonyos túravezető!
Természetesen mindenhol, de a létrákon különös óvatosság szükséges. Oda kell figyelni, nem szabad kapkodni, a létrán selfie-t készíteni. 


ausztria-szurdoktura-22-bakancsos-osztrak-tura.jpgA létrán történő közlekedés ALAPSZABÁLYA, hogy mindkét kezednek teljesen szabadnak kell lennie.

 

 

A túrabot a létrán soha nem a kézfejeden fityeg, hanem a teleszkópos túrabotot szépen összetolva a hátizsákon kell vinni. A létrán akkor se hozd az egyik kezedben a telefont, kamerát, ha nagyon ügyes vagy. Az ügyes és az óvatosságot elfelejtő túrázókból kerül ki a hegyen meghaló túrázók túlnyomó többsége.  

Az útvonal a 700 méteres szintkülönbség ellenére sem nehéz, és BŐVEN hagyunk időt a sok-sok pihenőre.

Komótosan megyünk, nem hajt a tatár. 
Az indulás után 2,5 órával a két "részcsoport" egyesül, pihenünk és 1200 méteren közösen fogyasztjuk el az ebédet.
 
ausztria-tura-szurdok-utan-lefele-a-rax.jpgEgy kicsit szemlélődünk, aztán kényelmes túraösvényen indulunk lefelé. 
Innen a túra lefelé nyugis séta, az út nagy részén a Raxban is gyönyörködhetünk, nem mintha maga a Schneeberg ösvény nem lenne fantasztikus. 
16:00 óra körül vagyunk lent a kocsiknál

Vacsora: önellátó, az apartmanok konyhában tudtok főzni vagy vár rátok a számtalan étterem, pizzéria. 

Este: séta, egy kis Ausztria feeling, sokan elmennek szaunázni, aztán akinek van kedve, várja őt a túravezető és a társasjátékok...Igazán szolíd a babazsúr, amely éjfélkor szigorúan véget ér. 

 

 
A 2. napi túrára nincsenek (sincsenek) szavak: Hohe Wand

hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-25.jpgA Hohe Wand ederösterreich egyik gyöngyszeme, a kisgyermekes bécsieknek az egyik "Normafa" vagy az, ami az átlag Budapestinek a Margit-sziget. 

A Hohe Wand esetében egy (nomen est omen) tényleg magas falat kell elképzelni, ami egy 800 és 1135 méteres magasság között békésen hullámzó (a mérete miatt szinte lapos) fennsíkot határol.

Kellőképpen el nem ítélhető lustasággal autóval megyünk fel a fennsíkra és a platón teszünk meg egy eszméletlen jó túrát.
hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-18.jpgAhhoz képest, hogy a Hohe Wand és az Alpok milyen hihetetlenül közel van Magyarországhoz, érdekes, hogy mennyire nem ismert a hazai túrázó társadalomban, holott itt MINDEN adott egy félelmetes klassz hétvégi relaxációhoz, családi kiránduláshoz.

 

Szóval a parkolás, bakancshúzás, wc és vízkészlet-feltöltés után egy kilátóval kezdünk. 

ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-101.jpgA kilátás brutális. Kelet felé szelíd dombok, a távolban Bécs és a Fertő-tó és Magyarország, nyugatra, északra, délre pedig hegyek, hegyek és hegyek. 

 

 

De. A fotózást tessék 10 perc alatt befejezni és követni a túravezetőt, ennek hiányában ugyanis a túravezető esetleg elalszik. 

ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-100.jpg

 

 

 

 

 

 

Kisvártatva fellépünk a Kleine Kanzel 1092 méteres csúcsára, (ami egy kis kődarab...) ami legalábbis a tenger szintjéhez képest magasabban van, mint a Kékes, bár a háttérben magasodó Schneeberghez képest bakfitty. 
ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-104.jpgAztán megyünk tovább, legalábbis ránézés erejéig "megismerkedünk" a fennsíkon lakó osztrákok életformájával. Nekik természetesen, hogy az "utcán", 100-ból 98 szembejövő turista. 

Továbbá szinte minden honfitársunk lefotózza a "Klein aber mein" feliratú házat.

Következik az ebédszünet, amit nem egy utolsó helyen tartunk... 


bakancsos-tura-ausztria-a-hohe-wandon--a-hatterben-a-schneeberg.jpg

 

 

 

 

 

A kilátás pazar és akkor a szavak és a valóság közötti különbségről még nem is beszéltünk. 

 


hohe-wand-tura-osztrak-tura-ausztria-egynapos-tura-9.jpg

 

 

 


Az ebédszünetet természetesen hütténél tartjuk, hogy ha akarsz, igazi szuper finomságokat vegyél, ha pedig hazait fogyasztasz, akkor is ganz prima helyen ebédelhess. Ha idegen vagy sem raknak ki a fotelágyból. Egy kis Ausztria-érzés, egy kis gemütlicher Gastgarten an einem sonnigen Tag. 

Ebéd után a sétánk nagyon könnyű kirándulássá (ezt túrának nevezni erős túlzás lenne) változik. Lebilincselő erdőben haladunk, végre van egy kis szintkülönbség is. Felettünk zergék...

hohe-wand-tura-osztrak-tura-ausztria-egynapos-tura-1.jpgÉs jön a Grand Canyon utánérzéses „Skywalk“, magyarul egy kilátóterasz a semmi fölé kibiggyesztve.

 

 

 

Mivel a "padló", csak egy rács, látod magad a pár száz méteres mélységet, úgyhogy erős tériszonnyal ne nézz a lábad alá.

 

 


hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-11.jpgTovábbá lesz majd egy - de ez már tériszonnyal is babapiskóta -"autósztráda", azaz egy fantasztikusan kiépített út a sziklafalba "applikálva".

 

Utunk végén következik ismét a vadaspark, benne mindenféle jószág, közöttük sok, nem éppen echte őshonos osztrák faj. Ez az a hely, ahova nincs olyan család, aki ne hozhatna bármilyen korú lurkót.

A nemzeti parkba hétköznap ingyenes a belépés, a belépő hétvégén 1,8 euró, amely nincs benne a nekünk fizetendő túradíjban.

Az időjárás szinte mindig szuper, a fennsík 1000 méter magasan van, nagyon ritka, hogy lent köd lenne, bár az sem egy utolsó látvány. 

Szendvicset és legalább másfél, de inkább két liter folyadékot hozzatok, bár itt rengeteg helyen tudod utántölteni a palackot és a hüttékben minden létező üdítő italt, ásványvizet be tudsz szerezni. 

 

Érkezés a cél / lakhely függvényében, Budapestre pl. 20 órakor.  

 

 

Osztrák túráink díjai és az egyéb költségek

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés az osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon olvasd el, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, zokni, naptejnapszemüveg
sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok folyadék részekre. 

 

 

A túradíj utalása
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), és a túra kezdőnapját beírni. Példa: 
1114 Bp., Fehérvári u. 19,
2019. augusztus 3-4.