Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. december 19. Hótalpas osztrák túra: Klosterwappen

schneeberg-hotalpas-tura-14-www.ausztira-tura.hu.jpgHótalpas túra Ausztriában a Klosterwappenre (2076 m), amely Niederösterreich (Alsó-Ausztria) és egyúttal a Schneeberg legmagasabb csúcsa

Hótalpas osztrák túra Budapesttől kocsival 3,5-4 óra távolságban. 

12,4 km-es örömóda, alias hótalpas túra vár rád. A hótalpas túra gyenge-közepes túra, semmilyen technikai tudást vagy előképzettséget nem igényel, jöhet bárki, a 70 év felettiek és a 6 éves gyermek is, az osztrákok, csehek, szlovákok, puttonyban a babákat is hozzák. Jelentkezz akkor is nyugodtan, ha beülnél valahová költség-hozzájárulást fizető utasként. Az utazással kapcsolatos tudnivalókat lásd majd ezen menüponton belül lejjebb.  

hotalpas-tura-schneeberg-01-osztrak-hotalpas-tura-www.ausztria-tura.hu.jpg

A díjat befizetett túrázóknak térképet, címet, képpel illusztrált autós itinert küldünk és 9-kor találkozunk az e-mailben megjelölt helyen. 

 

 
 
 
Ha a jelentkezéskor küldött e-mailben jelzed az igényt, akkor a hótalpas túrán hótalp vár, a hótalpat béreljük neked. A túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpgA hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. A hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz. Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna.
Természetesen ha van saját hótalpad, vagy tudsz kölcsön kérni, akkor hozd a sajátodat.  

 

hotalpas-tura-a-schneebergen-www.ausztria-tura.hu.jpg

A hótalp bérleti díja 10 euró/pár/nap, vagy 3100 Ft/pár/nap.

 


 

Nagyon valószínű, hogy a túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára (továbbiakban csúszásgátlóra) lesz szükség. Ha nem hozol, 46-os méretig tudsz bérelni. Ha nagyobb a lábad 46-osnál, 

csuszagatlo-homacska.jpgvenned kell magadnak csúszásgátlót (pl. hágóvasat). A csúszásgátló bérleti díja: 3100 Ft/nap/pár. 

 

Csomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát legalább 1,5 litert, de inkább többet hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. És indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál. A túrát követően kulturált mosdóban is át tudsz öltözni. A haza felé vezető úton már jó, ha száraz ruhában vagy. Kötelező a korábban már viselt (bejáratott) túrabakancs

 
 
 

snilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpg

Ha van saját túrabotod, hozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Továbbá a magas hóban mindenképpen szükséges a kamásli. Kamáslit pl. a Decathlonban tudsz venni. Előzetes jelzésed esetén szintén tudsz bérelni. (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Ha nem évi egy túrát tervezel, jobban megéri neked is a saját kamásli vásárlása. 
 
 
 
hotalptarto-zsak.jpg
Fontos. Ha 50-60 literes a hátizsákod, akkor hagyj a hótalpnak helyet, ha nincs ekkora hátizsákod, akkor olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját kívülről tudod rögzíteni. Akár egy kis zsinórral tudd rákötni, vagy hozz egy mini karabinert.
 
 
 
schneeberg-hotalpas-tura-ausztria-www.ausztria-tura.hu-20170128_123109.jpg
Fontos. Mert Magyarországon éppen szmogos-ködös idő van, ne felejtsd el a naptejet és mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. A havas hegyoldal látványa a szikrázó napsütésben felveszi a versenyt egy szigetközi vagy tisza-tavi vízitúráéval :), de, hogy lásd, nyitva kell tartani a szemedet. Viszont itt fent az UV-sugárzás plusz a hó vakít. Kell még két pár kesztyű, vagy egy pár, át nem ázó síkesztyű. Sapka, sál. Ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, de legalább baseball sapkát, lévén van simlédere. 
 
 
A parkolást követően el tudsz menni kulturált és ingyenes mosdóba, jegyet veszünk a libegőre (a retúr jegy 10 euró, amit a túradíj nem tartalmaz) és néhány perc alatt 1200 méter fölé jutunk. Felnőttek esetén fejenként 10, gyerek esetén 9 euró szükséges az ülőliftre. "Fent" a túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára, majd normál földi halandókra kitalált ösvényen indulunk. 
 
 
 

osztrak-tura-hotalpas-tura-7.jpgTöbb pihenővel, a talaj függvényében esetleg szükséges hótalp és hómacska cserével 13 óra körül érünk fel a Schneeberg csúcsára, Klosterwappenre. Mászni, négykézláb jönni sehol nem kell, az útvonalban nincs létrás, pallós, köteles szakasz, a túra olyan, mintha a budai hegyekben sétálnál, csak a méretek mások. 

 

 

 

hotalpas-tura-ausztria-schneeberg-klos.jpg2076 méteres tengerszint feletti magasságban vagy. Itt lehet nézelődni, örülni, a csúcsról fotózni, csúcscsokit enni, ill. ebédelni. A havas hegycsúcs néha NAGYON havas. 

 

 

 

 

schneeberg-hotalpas-tura-12-www.ausztira-tura.hu.jpg

Ha harcedzett túrázó vagy, ha sokfelé jártál a világban, ha sok szépet láttál már, a csúcson látható panorámától akkor is el fogod dobni az ****dat (buksidat). 

 

 

Normális, kényelmes tempóban sétálunk le a hegyről, érintünk közben egy csodálatos erdei szakaszt is, ahol (újra) elsírod magad annyira szép a táj. 
hotalpas-osztrak-tura-schneeb-.jpgLibegőre szállunk és az utolsó szakaszon már "fotelben ülve repülünk le" a hegyről. De akkor sem esünk kétségbe, ha elkéssük az utolsó liftet. Ha így volna, akkor egy sípályán, gyalog jövünk le a hegyről.

 

Mivel a túra idején korán sötétedik, a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. Nagyon valószínű, hogy feleslegesen cipeltetjük veled a fejlámpát, de ha mégis kell, jól jön majd.


Érkezés Budapestre 20:30 körül.  
 

 

Utazás Ausztriába saját autóval vagy telekocsi rendszerben túranap reggelén bárhonnan 

tura-szlovakia-ausztria-hotalpas-osztrak-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpg

az országból az e-mailben megadott osztrák címre. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Itt van a Nyugati Pu. felöl jövő 291-es busz végállomása, a Libegő alsó állomása, a saját kocsidat is itt biztonságban hagyhatod. Akik utasként telekocsiba vagy minibuszba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 

  

 
 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), EU-kártya, költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. 

 

 

A hótalpas osztrák túrák díjfizetése
schneeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-alpok-ausztria-4.jpgAz ausztriai hótalpas túra díjának utalása során csak a díjat kell utalni.
Az utazási költség-hozzájárulást beszálláskor a sofőrödnek kérjük fizetni.
Ha van saját hótalpad és/vagy csúszásgátló hómacskád hozd magaddal, ha nincs, és szeretnél tőlünk bérelni, kérjük, hogy a jelentkezéskor a bérleti igényt jelezd a jelentkezési lapon. A hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját Ausztriában átvételkor 
kell majd fizetni, (10-10 euró/pár/nap). Ha valaki, pl. betegség miatt nem jön a túrára, kérjük a bérleti díja(ka)t pótlólag utalni.  
A hótalpas túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük az osztrák hótalpazásra jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - a hótalpas túra helyét és időpontját beírni. A nevet nem kell beírni. A név feleslegesen foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét. Eleve azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a túradíj. A megjegyzés rovat helyes kitöltése rendkívül fontos, itt egy p
élda. 

1164 Bp., Kövirózsa u. 14.
2019. december 19. 

Ausztria hótalpas túra