Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019. október 5-6. Osztrák túra választhatóan 1 vagy 2 napban

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-02-uton-a-kaiserstein-fele.jpg2 napos túra Ausztriábanrészben nulladik napi kiutazással.

Ez azt jelenti, hogy a tényleges túra előtti - mi így hívjuk - "nulladik napon", ezen túra esetén péntek délután kezdjük az utazást, és az osztrák-magyar határ közelében még a magyar oldalon szállunk meg. 

 

 

 


schneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas-2.jpgEzzel a másnapi utazást kevesebb, mint másfél órára csökkentjük, így az első nap is pompás bemelegítő kirándulás vár ránk a Hohe Wandon. A második nap pedig felszaladunk a Schneebergre. 

 

 

Részben nulladik napi utazás választhatóan saját autóval vagy telekocsi rendszerben 
osztrak-tura-ausztria-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgA telekocsi rendszer azt jelenti, hogy összehozzuk a kocsikban plusz helyekkel bírókat a beszállni akaró túrázókkal. A beszállók a honlapon található egységes díjat fizetik az autó tulajdonosának. Ha nincs elég hely a kocsikban, akkor minibuszt vagy buszt is indítunk. Ha Békéscsabáról, Pécs, Nyíregyháza, Miskolc stb. környékéről, egyszóval az ország bármely pontjáról is jössz vagy jöttök, akkor akár vonattal elég Budapestig eljutnotok, itt már vagy telekocsi vagy minibuszba tudsz szállni. 
A konvojjal a "nulladik napon", 16:55-kor indulunk Bp. XII. ker. Zugligetből, ahol a Zugligeti út 93. szám előtt az autódat teljes biztonságban hagyhatod, rendőr lát rá a parkolóra. A jelentkezéskor átküldött e-mailben jelzett kérés esetén a buszra, telekocsikba 17 óra 5-kor a Széll Kálmán téren, 17:10-kor a Déli pályaudvarnál, 17:15-kor a Bach csomóponton, 17:20-kor az Osztyapenkónál, 17:25-kor Budaörsön az Auchan parkolójában, majd 
Tatabányán, Győrben is fel lehet szállni.
Egyeztessük!

A konvoj kívánságra bármikor megáll. Ha nincs külön kérés, három mosdó szünetet tartunk benzinkutaknál ill. autópálya pihenőknél, és majdnem az osztrák-magyar határig, mosonmagyaróvári és/vagy Mosonmagyaróvár melletti szállásunkig megyünk. A szállás díja 3500 Ft/fő. Az elhelyezés 2-3-4 ágyas szobákban, aki egyedül kíván lenni, annak a szállás díja 6000 Ft. Érdemes már este elkészíteni a másnap napközben fogyasztani kívánt szendvicseket. 

 

 

 

1. nap: könnyű túra Ausztriában, a Hohe Wand
hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-25.jpgA Hohe Wand Niederösterreich egyik gyöngyszeme, a kisgyermekes bécsieknek az egyik "Normafa" vagy az, ami az átlag Budapestinek a Margit-sziget. 

A Hohe Wand esetében egy (nomen est omen) tényleg magas falat kell elképzelni, ami egy 800 és 1135 méteres magasság között békésen hullámzó (a mérete miatt szinte lapos) fennsíkot határol.

Kellőképpen el nem ítélhető lustasággal autóval megyünk fel a fennsíkra és a platón teszünk meg egy eszméletlen jó túrát.
hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-18.jpgAhhoz képest, hogy a Hohe Wand és az Alpok milyen hihetetlenül közel van Magyarországhoz, érdekes, hogy mennyire nem ismert a hazai túrázó társadalomban, holott itt MINDEN adott egy félelmetes klassz hétvégi relaxációhoz, családi kiránduláshoz. Szóval a parkolás, bakancshúzás, wc és vízkészlet-feltöltés után egy kilátóval kezdünk. 

 

 

 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-101.jpgA kilátás brutális. Kelet felé szelíd dombok, a távolban Bécs és a Fertő-tó és Magyarország, nyugatra, északra, délre pedig hegyek, hegyek és hegyek. 

 

De. A fotózást tessék 10 perc alatt befejezni és követni a túravezetőt, ennek hiányában ugyanis a túravezető esetleg elalszik. 

 

 

 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-100.jpg

Kisvártatva fellépünk a Kleine Kanzel 1092 méteres csúcsára, ami kétségkívül magasabb, mint mondjuk a Bakony, de a háttérben látható Schneeberghez képest bakfitty, holott az sem a Himalája.

 

 

 

 
ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-104.jpgAztán megyünk tovább, megismerkedünk a fennsíkon lakó és itt van hétvégi házunk életformával.

 

 

 

 

Továbbá szinte minden honfitársunk lefotózza a "Klein aber mein" feliratú házat. Ez a képen itt nem látszik, de hidd el, hogy az van odaírva, ha pedig nem hiszed el, eggyel több ok, hogy elgyere és meggyőződj minderről magad......

 

ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-103.jpg

Következik az ebédszünet, amit nem egy utolsó helyen tartunk... A kilátás pazar és akkor a szavak és a valóság közötti különbségről még nem is beszéltünk. 

 

 

 

 


ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-106.jpgAz ebédszünetet természetesen hütténél tartjuk, hogy ha akarsz, igazi szuper finomságokat vegyél, ha pedig hazait fogyasztasz, akkor is ganz prima helyen ebédelhess.

 

 

Ebéd után a sétánk nagyon könnyű kirándulássá (ezt túrának nevezni erős túlzás lenne) változik. Lebilincselő erdőben haladunk, végre van egy kis szintkülönbség is. Felettünk zergék...

 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-108.jpgÉs persze Grand Canyon "utánérzéses", alias „Skywalk“ kilátóterasz a semmi fölé kibiggyesztve. 
 

 

 

Meg van itt szépen kiépített út a sziklafalba "applikálva", de ide csak elképesztően fegyelmezett időmenedzsment esetén jutunk el. 

 

 

hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-23.jpgÉs persze, hogy van vadaspark, benne mindenféle jószág, közöttük sok nem éppen őshonos osztrák faj és persze van sok-sok, kényelmes, (majdnem szó szerint) magas sarkú topánkával abszolválható sétaút és keresztül-kasul millió eltérő nehézségű ösvény. 

 

 


Természetesen a magas sarkút NE vedd komolyan, mindenki bakancsban jöjjön, még kérjük, hogy edzőcipőt viselve se mondjátok, hogy "de hát a web site-on magas sarkút írtatok". 

 

 

hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-12.jpg

Ez az a hely, ahova nincs olyan család, aki ne hozhatna bármilyen korú lurkót.
A nemzeti parkba hétköznap ingyenes a belépés, a belépő szombatonként 1,8 euró, amely nincs benne a részvételi díjban.
 

Szendvicset és legalább másfél liter folyadékot hozzatok. 
A kényelmes nap végén 16 órakor szállunk be a kocsikba és/vagy buszba és indulunk a szállásra.   

 

 

 

2. napi osztrák túra: Bakancsos túra a Kaisersteinre (2061 m)

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-03-uton-a-kaiserstein-fele.jpg
Ingyenes és kulturált wc, majd a libegőjegy vásárlása után felülünk a libegőre és 870 méterről néhány perc alatt 1210 méterre katapultáljuk magunkat.
 
 
A Havasi gyopár hütte érintésével és az erdőben kreatív útvonalat, rövidítéseket használva indulunk felfelé.
 
 
Ha ügyesek vagyunk nem tévedünk el.
Upsz, még meggondolhatod magad :)) 
 
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-15-felfele.jpg
A Schneeberg nem egy pindurka hegy, ennek megfelelően sok-sok út vezet rajta felfelé. Mi a szépszámú feljutási lehetőség közül egy viszonylag gyors, ennek megfelelően kicsit meredekebb, de tériszony mellett is tökéletesen biztonságos, tényleg minden szempontból kifogástalan túraösvényen, gyönyörű fenyvesben indulunk felfelé. 
 
 
 
(Apropó. Egyedi, tehát egy céges vagy baráti csoport által kért "külön" túra esetén természetesen huncutkodhatunk! Akkor nem kell ragaszkodni a normál földi halandóknak járható útvonalhoz. Ebben az esetben profi hegymászó(k) vezetésével, via ferratával is lehet haladni. De ez csak zárójeles megjegyzés volt, kedvcsináló a profi ínyenceknek.)
Visszatérve a mi "normál" túránkhoz.
 
Számos pihenőt
a-klosterwappen-mar-csak-par-meter-schneeberg-gyalogtura-kirandulas-8.jpeg
tartunk felfelé menetben. Ne felejts el rendszeresen inni, de persze oszd be a folyadékot. 
Az erdőhatárt elhagyva, keresztezünk egy törmelékes részt, egy gigászok alkotta kőmosást, majd sziklás, izgalmas, de veszélytelen terepen jutunk el 1722 méterre a Fadenwande peremére.
 
 
Innen a fennsíkon haladunk.
 
Ettől a ponttól a bakancsos túra már csak laza kis séta, alig emelkedő terepen.  
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-05-kaisersteinrol-panorama.jpg
Az indulásunk után 3. órában érjük el a Kaiserstein sziklát, innen készíthetsz annyi és ami még fontosabb annyi szuper fotót, hogy júj. 

A 2061 méteres Kaiserstein tövében találjuk minden Schneeberg-túrák klasszikusát a Fischerhüttét. 
 
 
A Fischerhütte 2049 méteren van, ha erősen süt a nap, érdemes felöltözni, az UV-sugárzás itt fent egészen brutális, naptej nélkül 3 perc alatt le lehet égni. 
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-01-2049-meteren.jpg
Ha jól állunk idővel és nem múlt 13 óra, akkor kipróbálhatod az állítólag messze földön híres, és ami legalább ilyen lényeges :)) szerintünk is finom császármorzsát, a kaiserschmarrnt. Kaiserstein, Kaiserschmarrn... Éééérted. Nomen est omen. A magyar túrázók körében a császármorzsánál csak a női mosdó népszerűbb. Az uraknak az a rossz hírünk van, hogy a sör nevű folyadék alkoholtartalmú változatának fogyasztását tisztelettel nélkülözni kérjük.  


A hüttézés mellett a panorámától leesett állunkat próbáljuk a helyén tartani. Fotózunk, eszünk, iszunk, pisilünk és a jóleső relax után indulunk lefelé egy másik útvonalon.

 

 

A jellemzően szélcsendesebb oldalra tartunkwurzengraben-schneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas.jpeg.

Lefelé menetben a térdeid miatt hálásan áldani fogod, hogy rád tukmáltuk a túrabotot.
A Schwarzkogel alatt elzarándokolva ismét észak-keleti irányban lejt az út.
De mielőtt becsukódik a hurok, olyan, de olyan tüneményesen szép az erdő, hogy az elmondhatatlan. Véget ér szabálytalan hurok alakú körtúránk.

 


15:45-kor ismét libegőzünk egyet, kihasználjuk, hogy a bergfahrt és talfahrt zusammen is 10 euró alatt van a felnőtteknek, a gyerekeknek meg tényleg olcsó, így az utolsó 300 métert lefelé már a 4-üléses "fotelben" tesszük meg.

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-05-losenheim-sesselbahn-und-losenheimburg.jpgKifejezetten gyerekbarát túra, az osztrákok olyan apró csemetékkel is nekivágnak, hogy el sem hiszed majd.
 
 
 
 
Az ingyenes parkolóhoz érkezünk, hazautazás.  
 
 
 

Osztrák túráink díjai és az egyéb költségek

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com


 

Jelentkezés az osztrák túrákra 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre kérünk egy e-mailt. Az általad küldött e-mailre válaszolunk és ahhoz jelentkezési lapot csatolunk. Kérjük a word dokumentum értelemszerű kitöltését és a kitöltött jelentkezési lap visszaküldését. 

Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, ősztől tavaszig a kamásli, jó zokni, naptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, kesztyű, öltözködés, 2-2.5 liter alkoholmentes folyadék részekre. A túrabakancs rendkívül fontos, kötelező. Összecsukható (teleszkópos) túrabotot is hozzál!.  

 

 

Az ausztriai túra díjának utalása

Az osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük az ausztriai túrára jelentkező
számlázási címét, (irányítószámmal együtt), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Egy Schneeberg túra esetén pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 
1139 Budapest, Pannónia u. 34. 
Ausztria túra

2019. október 5-6. 

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor annak a telekocsi sofőrjének, akihez beszállsz vagy a buszon a buszos cég sofőrjének kell átadni készpénzben.