Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. április 11. Hótalpas túra a Raxon a Jakobskogelre

rax-hotalpas-tura-4-www.ausztria-tura.hu.jpg
Hótalpas osztrák túra a Jakobskogelre 2020. április 11-én. 
 
 
Értelemszerűen lehet jönni saját autóval, továbbá az ország különböző sarkaiból érkezők között telekocsikat is szervezünk. 
Könnyű túra. Még az átlagos rosszabb kondícióval is BÁRKI nekivághat, szépkorú túrázó vagy kisebb gyermek is nyugodtan jöhet. A hótalpról, hogy mit kell hozni és az utazásról részletesen majd ugyanitt lejjebb olvashatsz.

 

rax-hotalpas-tura-a-deinzerkreuz-fele.jpg

Átlagemberekre szabott, gyermekes családoknak és tériszonyosoknak ideális, létrákat elfelejtő, via ferrátát (klettersteiget) hírből sem ismerő, átlagos kondícióval is örömtúra egészen különleges útvonalon a Raxon.
Úgy és olyan útvonalon megyünk, ahogy senki más. Ha a Schneeberg a bécsieknek a Normafa, akkor a Rax-Alpok a Margit-sziget. 

jakobskogel-rax-hotalpas-tura-ausztria-www.ausztria-tura.hu.jpgAusztria egyik legkedveltebb kirándulóhelyén minden létező túrafajta kipróbálható. A gyönyörű, itt még télies tájban, egyedi és minden szépet a napba zsúfoló útvonalon hótalpas túrára indulunk, feljutunk a képen látható Jakobskogelre (1736) a Raxalpe sok csúcsa közül egy közepesen magasra.  

9:15-kor találkozunk az e-mailben elküldött parkolóban, amely egy libegő parkolója. Innen felvonóval érjük el a fennsíkot. A felvonó díja (a létszámtól függően) 23-26 euró, ezt ott helyben kell fizetni készpénzben. A fülkés libegővel ezer méteres szintkülönbséget hagyunk maguk mögött, néhány perc alatt 1500 méteres tengerszint fölötti magasságba érkezünk. 

 

osztrak-tura-hotalpas-tura-13.jpgA hótalpak kiosztása, használatuk megtanulása után vágunk neki a Rax-plató felfedezésének.
 
 
 
 
Az útvonalunk egyedi és fenomenális. A hiperkönnyű túra során 216 méteres szintkülönbségű, az átlagosnál rosszabb kondícióval is könnyű útvonalon 8,2 km-et flangálunk. Igazi fennsík túra. 

 

 

ottohaus-2-rax-hotalpas-tura-www.ausztria-tura.hu.jpg11-re érkezünk a képen látható menedékházhoz, ahol a wc felkeresésére van idő, de nem ülünk be ebédelni. Hamarosan a képen is látható helyről és szögből látunk vissza a török család által üzemeltetett menedékházra, és kb. 30 perces kaptató után a Jakobskogel 1732 méteren található csúcskeresztjénél készítjük fényképeinket. A csúcson csúcs jó lenni, jó enni, de egy idő után megyünk tovább és hamarosan a Hohe Kanzel közelében hótalpazunk. A tereptől függően választjuk a visszavezető utat, lehet, hogy ismét útba ejtjük az 1642 méteres magasságban található menedékházat

 

hotalpas-tura-a-raxon-www.ausztria-tura.hu.jpgVégül 16 órás libegővel jövünk le, wc, bakancslevétel után indulunk haza, a sok budapesti túrázó miatt példaként kiírjuk, hogy 20:30-kor érkezel Budapestre. 

 

 

 

tura-szlovakia-ausztria-hotalpas-osztrak-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpg

Utazás saját autóval vagy telekocsival túranap hajnalán/reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott osztrák címre. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Itt van a Nyugati Pu. felöl jövő 291-es busz végállomása, a Libegő alsó állomása, a saját kocsidat is itt biztonságban hagyhatod. Akik utasként telekocsiba vagy minibuszba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 

 

 

Mit kell tudni a hótalpról? 
hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpgHa a jelentkezéskor küldött e-mailben jelzed az igényt, akkor a hótalpas túrán hótalp vár, a hótalpat béreljük neked, ill. korlátozott számban tőlünk is bérelhetsz. 

 

A bérleti díj 10 euró/pár/nap vagy 3100 Ft/pár/nap. A túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. 

A hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. schneeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-alpok-ausztria-4.jpgA hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz. Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. Természetesen ha van saját hótalpad, vagy tudsz kölcsön kérni, akkor hozd a sajátodat. 

 

A túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára (is) csuszagatlo-homacska.jpg(továbbiakban csúszásgátlóra) lesz szükség. Ha nem hozol saját csúszásgátlót, tőlünk 47-es méretig tudsz bérelni. Ha nagyobb a lábad 47-esnél, venned kell magadnak csúszásgátlót, ill. hágóvasat. A csúszásgátló bérleti díja: 3100 Ft/nap/pár. 

 

 

 

Mit kell hozni a hótalpazásra? 
scheeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-schneeberg-34.jpegTanulmányozd át a honlapon a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot, a teljesség igénye nélkül már itt kiemeljük az alábbiakat. Csomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát legalább 1,5 litert, de inkább többet hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. És indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál. A túrát követően kulturált mosdóban át tudsz öltözni. A haza felé vezető úton már jó, ha száraz ruhában vagy. Kötelező a korábban már viselt (bejáratott) túrabakancssnilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpg

Ha van saját túrabotod, hozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Továbbá a magas hóban szükséges a kamásli. Kamáslit pl. a Decathlonban tudsz venni. Előzetes jelzésed esetén szintén tudsz bérelni. (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Ha nem évi egy túrát tervezel, jobban megéri neked is a saját kamásli vásárlása.
hotalptarto-zsak.jpgFontos. Ha legalább 60 literes a hátizsákod, akkor hagyj a hótalpnak helyet, ha nincs ekkora hátizsákod, akkor olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját kívülről tudod rögzíteni. Akár egy kis zsinórral tudd rákötni, vagy hozz egy mini karabinert. Ne felejtsd el a naptejet és mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. Kell még két pár kesztyű, vagy egy pár, át nem ázó síkesztyű. Sapka, sál. Jó időben, ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, vagy legalább baseball sapkát (mivel annak (is) van simlédere). 
 
 
 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), EU-kártya, költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. 

 

 

A hótalpas osztrák túrák díjfizetése
Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni, a hótalpak, csúszásgátló hómacskák bérleti díját kint kell fizetni, (10 euró/pár/nap vagy forintban 3100 Ft/nap/pár), de ha valaki, pl. betegség miatt nem jön a túrára, kérjük a bérleti díja(ka)t utalni.  
Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni. Ha a túrához nulladik napi szállást foglaltunk neked, akkor lemondás esetén a szállásdíjat át kell utalni. 
A túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük az osztrák túrára jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - és a túra időpontját beírni. (A nevet nem kell beírni, csak foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét és felesleges, hiszen azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a mekkora összeg)

Példa. 

1035 Budapest, Zsigmond tér 34.

2020. április 11.

Hótalpas túra Jakobskogel