Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. január 28-i hótalpas ausztriai túra: Heukuppe

osztrak-tura-hotalpas-tura-5.jpgHótalpas túra Ausztriában. 1 napos, kegyetlenül gyönyörű, hótalpas túra a Raxon. 

 

Ha a Schneeberg a bécsieknek a Normafa, akkor a Rax-Alpok a Margit-sziget. 
 


2017-0104_2111014-minusz-18-ban-a-hutte-fele-daniek.jpgJelentkezzetek nyugodtan az ország bármely fertályáról, összehozzuk az autósokat a beszállni kívánókkal, azaz teleautókat szervezünk, ill. Budapestről minibuszt indítunk.  
 

Leírhatatlanul szép túra. Átlagos kondícióval BÁRKI nekivághat, szépkorú túrázó vagy kisebb gyermek is nyugodtan jöhet. Átlagemberekre szabott, gyermekes családoknak és tériszonyosoknak ideális, létrákat elfelejtő, via ferrátát (klettersteiget) hírből sem ismerő, átlagos kondícióval is örömtúra egészen különleges útvonalon a Raxon. A gyönyörű téli tájban hótalpas túrára indulunk, feljutunk a Heukuppére (2007 méter) a Raxalpe legmagasabb csúcsára. A túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. A hótalp egy kényelmes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mélyebb hóban. A hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted. 
hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpgA hótalp felvétele leginkább ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz. Ha van saját hótalpad, vagy tudsz kölcsön kérni, akkor hozd a sajátodat. Ha nincs hótalpad, akkor tudsz tőlünk bérelni vagy ha kifogytunk, béreljük neked. A hótalp bérleti díja 10 euró/pár/nap, vagy 3100 Ft/pár/nap. A túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain pedig csúszásgátló hómacskára (továbbiakban csúszásgátlóra) lesz szükség. Ha nem hozol, 46-os méretig tudsz bérelni. csuszagatlo-homacska.jpgA csúszásgátló bérleti díja: 3100 Ft/nap/pár vagy 10 euró/nap/pár.

 

 

 

 

Utazás teleautóval vagy saját autóval
Ha szívesen beszállsz valahova, a jelentkezési lapon jelezd az utazási igényt, ill. ha szívesen adsz helyet más(ok)nak a kocsidban, azt jelezd. Összehozzuk a kijövőket.
Az egyik teleautó Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől indul 5:30-kor. Ez a Libegő alsó végállomása, olyan ingyenes parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. 
Be tudsz szállni - egyeztessük! - a 
Déli pályaudvarnál, a BAH-csomópontnál, a Budaörsi úton a Kelenföldi pu. közelében (a Kelenföldi pu-tól át kell jönnöd az aluljárón), Budaörsön az Auchan parkolójában, majd 
Tatabányán, Tatán, Komáromnál, Győrben és Mosonmagyaróváron is. 
Az utazás költség-hozzájárulása 6990 Ft/fő (oda-vissza), amely független a túradíjtól. Az utazás költség-hozzájárulását annak a sofőrnek kell beszálláskor készpénzben fizetni, ahova beszállsz. Ha saját magatok jöttök Ausztriába kocsival, akkor - értelemszerűen - utazási költség-hozzájárulást nem kell fizetni, ha pedig te veszel fel valakit, akkor az utazási költség-hozzájárulást neked fizetik.  

Kívánságra nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra a Béla király úton butikhotelben szobát foglalunk (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobákban). 

 

 

Ausztriai hótalpas túra: válassz két hótalpazás között: 

  • "csak" a fennsíkig jössz fel (1800 méteres magasságba)
  • egészen a Heukuppére jössz, azaz 2007 méterig tartasz velünk

osztrak-tura-hotalpas-tura-13.jpg

9:30-kor érkezünk Ausztriában "a" parkolóhoz, amely durván 1070 méteres magasságban található, tehát már a parkolás pillanatában a Kékesnél magasabban vagyunk. Aki önállóan közlekedik, az természetesen e-mailben minden segítséget megkap az utazáshoz. A napon belül két hótalpas túra között lehet választani. Ha a hosszabb hótalpas túrát választod, akkor a nap során 937 méteres szintkülönbséget fogsz áthidalni, oda-vissza 8,7 km-es, gyerekekkel is NYUGODTAN járható, technikailag nagyon könnyű, némi staminát viszont igénylő utunkon. 
Ha van csemetéd, nyugodtan hozhatod!! Pláne, ha a rövidebb túra mellett voksolsz majd, és 1800 méteren inkább egy hütte melegében ebédelsz. 
 
 
 
 
20170211_141126_rax_osztrak-tura.jpg
Magyarán az is szuper, ha "csak" a fennsíkig jössz fel, és ott hüttézel egyet. És persze az egyenesen "hiperjó", ha egy gyors, a lányoknál kulturáltsága miatt roppant népszerű wc-szünet után jóformán kozmikus sebességgel "lebegünk" tovább hótalpainkon. Utóbbi esetben a "világ tetejére", 2007 méterre érkezel.
Te döntesz és elég majd a két hótalpas túra között akkor, ott, helyben, az éppeni kedv alapján döntened. 
 
 
 
kilatas-a-heukupperol.jpgA leglelkesebbekkel meghódítjuk a Heukuppét, a Rax legmagasabb csúcsát és lenézve elkészítjük ezen fotó klónjait. A Heukuppe-hódítókkal 13 órakor az otthonról hozott szendvicsek második adagját is elfogyasztjuk. 
 
 
 
A csúcson csúcs jó lenni, de egy idő után 'kegyetlenül' azt mondjuk, hogy: wir gehen weiter. Lefelé jövetben útba ejtjük a menedékházat és felvesszük az addig kellemes melegben tereferélő, már belakott, rétesező, vagy éppen cappucinót szörpölő túratársainkat. 
 
 
 
 
rax-2-osztrak-tura-rax-tura-hotalpazas-buszos-tura.jpgA parkolóhoz 16 körül érünk "le", a hótalpak visszaszolgáltatását követően 16:15-kor indulunk haza, ha Budapestről jöttél, 20 óra 30 körül leszel otthon.  

 

 

Mit kell hozni a hótalpazásra? 
scheeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-schneeberg-34.jpegTanulmányozd át a honlapon a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot, a teljesség igénye nélkül már itt kiemeljük az alábbiakat. Csomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát legalább 1,5 litert, de inkább többet hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. És indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál. A haza felé vezető úton már jó, ha száraz ruhában vagy. Kötelező a korábban már viselt (bejáratott) túrabakancssnilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpg

Ha van saját túrabotod, hozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Továbbá a magas hóban szükséges a kamásli. Kamáslit pl. a Decathlonban tudsz venni. Előzetes jelzésed esetén szintén tudsz bérelni. (2 euró vagy 620 Ft/nap/pár). Ha nem évi egy túrát tervezel, jobban megéri neked is a saját kamásli vásárlása.
hotalptarto-zsak.jpgFontos. Ha 50-60 literes a hátizsákod, akkor hagyj a hótalpnak helyet, ha nincs ekkora hátizsákod, akkor olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját kívülről tudod rögzíteni. Akár egy kis zsinórral tudd rákötni, vagy hozz egy mini karabinert. Ne felejtsd el a naptejet és mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. Kell még át nem ázó kesztyű. Sapka, sál. Jó időben, ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, vagy legalább baseball sapkát (mivel annak (is) van simlédere. 

 

 

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre

 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. 

Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, 
sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), EU-kártya, költőpénz részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Természetesen hótalpat, hómacskát tudsz bérelni, korlátozott számban és jóelőre történő egyeztetés alapján tőlünk is, 3100 Ft/pár/nap, mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja.  

 

 

 

A hótalpas ausztriai túra díjának utalása

A hótalpas osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük a hótalpas ausztriai túrára jelentkező - irányítószámmal együtt - a számlázási címet, és a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Egy Rax túra esetén pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 

1139 Budapest, Rax u. 9.
2020. január 28.
Hótalpas túra: Rax

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni, a hótalpak, hómacskák bérleti (mind a hótalp, mind a csúszásgátló hómacska díja 3100-3100 Ft/pár/fő) díját kint kell fizetni.