Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. január 3. Hótalpas túra Ausztria: kalandtúra és a Schneeberg eldugott gyöngyszemei

-hotalpas-tura-ausztria-www.ausztria-tura.hu.jpgHa valami újra vágysz ... ha nem is a csúcsra vezető túrákhoz van kondid, ha gyerekkel jönnél... 
Hótalpas kalandtúra Ausztriában a Schneeberg olyan részén, ahova SENKI más nem szervez hótalpas túrát. Ahol egy ponton túl magyarral maximum akkor találkozunk, ha Ausztriában élő / dolgozó honfitársunk. 

A hótalpas túra leírását figyelmesen olvasd el, mivel ez a hótalpas túra nagyon nem szokványos. NEM olyan hótalpas túra, ahol a csúcsokra indulunk. Ezen a napon, ezen a hótalpas túrán a Schneeberg eldugott zugait fedezzük fel 1200 és 1550 méteres szintkülönbség között a gyönyörű erdőben és fennsíkon hótalpazva. 
Mit kell tudni erről a hótalpas túráról?

A "Tehénhóhegyen" hótalpazunk. EMBERTELENÜL gyönyörű lesz táj. Sílifttel fellibegőzünk 1200 méterre, onnan kellemes erdei úton még megyünk egy kicsit 1400 méterig, és ott 1450-1550-es tengerszint feletti magasságban hótalpazunk. Megteszünk egy jó nagy kört a csend birodalmában. Eszement. Hihetetlen....


DE.. figyelj

kilatas-a-schneebergre-15.jpg

 

 

 

 

 

 

Ez nem szimplán egy egynapos, 12 km-es, a "hullámvasutazás" során összesen 433 méteres szintkülönbségű, bámulatos, a giccses határig zizzenős panorámákkal teli hótalpas túra, Budapesttől "egy köpésre". Ez tény. Az is igaz, hogy kiautózunk, parkolunk, 1200 méter fölé katapultáljuk magunkat a libegővel, felvesszük a hótalpakat és durván 1500 méteres szintben teszünk meg egy hurkot Nieder Österreich egy szenzációs szegletében. De...

Egy kis (vagy sok) kaland is benne van a pakliban! Olyan helyen megyünk, ahol 
a) a nyáron is tragikusan rosszul jelzett ösvényeket nem látjuk, hiszen mindent betakar a hó, és a törpefenyők között nincsenek fatörzsre festett jelek!
b) olyan helyeken is megyünk, ahol ösvény soha nem is VOLT 
c) a méreteket, dimenziókat most még nem sejted! Lehet, hogy 100 méter hosszan kell kerülnünk egy hófúvás miatti magas torlaszt, és amikor azt hisszük, hogy megkerültük az akadályt, jön a következő .....

Vagyis a hótalpas túra hótalpas kalandtúra a javából! Néha majd rögtönözve kell keresnünk utat, (nem "az" utat, hanem "utat", ugye érted, hogy mekkora a különbség) ill. lehet olyan rész, ahol meg kell fordulni és próbálni újra, és újra - és újra... 

 

 

A hótalpas osztrák túrára az utazás választhatóan vagy a nulladik napon történik vagy a túranap reggelén is lehetséges.  
A lényeg, hogy pontosan 8:59-kor itt legyél. Szerencsére a pontos érkezést a túrázók 99%-a komolyan veszi, érti és már 30 perccel korábban itt van, de kérjük ne legyen sértődés abból, hogy nem várunk meg. A pontos érkezés kitüntetetten fontos. A hótalpas túra időrendje szent. A kényelmes tempó tarthatósága, a lefelé jövő lift kényelmes elkapása, továbbá a "világosban jövünk a civilizációtól távol" biztonsági vastörvény miatt az elkéső túrázót nem tudjuk megvárni. Kérjük NE is hívj, hogy "10 percet késünk". Ha tudod magadról, hogy néha késel, ha nem akarsz nagy rátartást hagyni arra, hogy Hegyeshalomnál az osztrák határőrök ellenőriznek, stb., akkor gyere a nulladik napon Ausztriába és vegyél ki itt szállást. Mindenesetre akár a hótalpas túra nap reggelén startolsz, vagy már tegnap este kijöttél, a résztvevőknek e-mailben elküldött helyen találkozunk a Schneeberg tövében. Egy fehér magyar rendszámú autót kell a parkolóban meglátnod narancs színű hátizsákkal a tetején. NEM lesz nehéz.... 
Jelentkezz nyugodtan akkor is, ha nem akarsz saját kocsival jönni, telekocsikat szervezünk. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. 

 


 

1 napos hótalpas kalandtúra 
schneeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-ausztria-3.jpgCsomagolj magadnak a nap során fogyasztható szendvicset.
 

 

 

Folyadékot, termoszban meleg teát legalább 2 litert hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. Kötelező a korábban már viselt túrabakancsHozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. (2 euró vagy 620 Ft). 

 

-2-hotalpas-tura-www.ausztria-tura.hu.jpgVáltás trikót vagy pólót is hozzál, hiszen a hótalpas túra után a kulturált mosdóban át is tudsz öltözni. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal.
 
Magyarországon lehet, hogy éppen szmogos-ködös idő van, ettől függetlenül ne felejtsd el a naptejet, 50 faktorost. Mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. A napszemüveg elhozatalát indulás előtt még egyszer ellenőrizd. A havas táj a szikrázó napsütésben gyönyörű, de, hogy lásd, nyitva kell tartani a szemedet.
 
-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpg
Viszont itt fent az UV-sugárzás plusz a hó ártalmas és kegyetlenül vakít. Kell még (inkább két pár mint egy) kesztyű, vagy át nem ázó síkesztyű, sapka, sál. Ami a sapkát illeti. Ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkában jönnöd, olyan sapkában, ami a füledet is takarja, ill. van simlédere. Költőpénzt hozzál, 10 euró szükséges euró az ülőliftre. Az ingyenes parkolóban találkozunk. Mosdószünet, valamint a hótalpak átadása után felülünk a libegőre és 5 perc alatt 1200 méterre jutunk fel. 

kilatas-a-schneebergre-13.jpgKellemes erdei úton indulunk. Útvonalunk egy ideig követi a csúcsra vezető ösvényeket, de 1400-500 magasságban másik irányba indulunk és ezt a magassági szintet tartó hurkot teszünk meg. Még egyszer: ez a hótalpas túra hótalpas kalandtúra. Ha ügyesek leszünk, 16:00-kor libegőzve jövünk le a hegyről, ha pedig időben megcsúszunk, akkor fejlámpákkal jövünk le egy sípályán. Erre kétszer volt szükség, a legrosszabb esetben a nyomainkon, Ariadné-fonalán visszamegyünk. Egyszer ez is megesett, benne van a pakliban. Magashegyi és téli túráról van szó, a biztonság mindenek feletti. Gyáva túravezetők vagyunk, akik NULLA biztonsági kompromisszumot kötnek. Inkább nem tesszük meg a teljes 12 km-t, vagy inkább dolgavégezetlenül térünk vissza, mint egy bátor hangadó miatt aggódó anyukákkal vagy uram bocsá' mentőhelikopterrel vagy koporsóban. Ennek tudatában csak akkor jelentkezz, ha elfogadod, hogy ez egy tutyi-mutyi túravezető(k) által vezetett hótalpazás, hogy a viccesen kis veszély vállalására is nemet mondunk, mert nálunk a biztonság, a biztonság, a biztonság, a biztonság ....

 
 

Osztrák hótalpas túránk díja és az egyéb költségek
A felvonó díja 10 euró (fel és le), amelyet a túradíj nem tartalmaz. 
 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), EU-kártya, költőpénz részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Hótalpat, hómacskát tudsz tőlünk bérelni, 3100-3100 Ft/pár/nap, mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja.  

 

 

 

A hótalpas ausztriai túra díjának utalása

Az osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük az ausztriai túrára jelentkező - irányítószámmal együtt - a számlázási címet, és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 

2030 Érd, Zöldfa sor 84.
2020. január 3.
Ausztria hótalpas túra

Az osztrák túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 
Az utazási költség hozzájárulást forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni, vagy te kapod a hozzád beszállótól. A hótalpak, hómacskák bérleti díját pedig kint kell fizetni és természetesen (nekünk) az a legegyszerűbb, ha a felszerelést saját magad béreled.