Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. január 5. Hótalpas túra Ausztriában: hótalpas kalandtúra

-hotalpas-tura-ausztria-www.ausztria-tura.hu.jpg2020. január 5-i hótalpas kalandtúra Ausztriában.

A hótalpas túra leírását figyelmesen olvasd el, mivel ez a hótalpas túránk lehet kemény is. Ez MÁS. A túráink 99%-a "lájtos", amire kisebb gyerekkel is lehet jönni, de ez NEM az a túra. 
14 év alatti gyerek nem jöhet, 14 feletti pedig szülővel. Mit kell tudni erről a hótalpas túráról?

A "Tehénhóhegyen" hótalpazunk. EMBERTELENÜL gyönyörű lesz táj. Elvileg nem is nehéz a hótalpas túra. Sílifttel fellibegőzünk 1200 méterre, onnan kellemes erdei úton még megyünk egy kicsit 1400 méterig és ott 1450-1550-es tengerszint feletti magasságban hótalpazunk. Megteszünk egy jó nagy kört a csend birodalmában. Eszement. Hihetetlen....


DE.. figyelj

kilatas-a-schneebergre-15.jpg

 

 

 

 

 

 

Ez nem szimplán egy egynapos, 12 km-es, 433 méteres szintkülönbségű, bámulatos, a giccses határig zizzenős panorámákkal teli hótalpas túra, Budapesttől "egy köpésre". Ez tény. Az is önmagában igaz, hogy kiautózunk, parkolunk, 1200 méter fölé katapultáljuk magunkat a libegővel, felvesszük a hótalpakat és durván 1500 méteres szintben teszünk meg egy hurkot Nieder Österreich egy szenzációs szegletében.

 

CSAK...

Olyan helyen megyünk, ahol 
a) a nyáron nyomokban létező, és akkor is tragikusan rosszul jelzett ösvényeket nem látjuk, hiszen mindent betakar a hó, és a törpefenyők között nincsenek fatörzsre festett jelek

b) olyan helyeken is megyünk, ahol ösvény soha nem is VOLT 

c) a méreteket, dimenziókat most még nem sejted és lehet, hogy 500 méter vagy 1500 méter hosszan kell kerülnünk egy hófúvás miatt 2-3 méter magas torlaszt és ha éppen porhó van, ha nagyon laza a hó, még a hótalp dacára is besüllyedünk, mert itt aztán a madár se jár ... és amikor azt hisszük, hogy megkerültük az akadályt, jön a következő .....

Erre a hótalpas túrára akkor gyere, ha nem riadsz meg attól, hogy keresnünk kell az utat. Van millió, könnyű, gyermekes családoknak ajánlott hótalpas túránk, ne ezt válaszd. Lehet, hogy a terv szerint 12 km-es hótalpas túra, a valóságban 15 kilométer, lehet, hogy 25 km-es hótalpazás lesz.... Lehet, hogy a szintkülönbség a kis "hullámvasutazások" miatt 1 km-re nő. Lehet, hogy le fogjuk késni visszafelé az utolsó liftet és fejlámpákkal megyünk. De ha például mindig vágytál egy ún. spartan (spártai) versenyre, akkor - azért annál kisebb igénybevétellel - most kipróbálhatod magad. És igen, kicsit félelmetes az egész. 

 

 

A hótalpas osztrák túrára az utazás választhatóan vagy részben a nulladik napon történik (a túra előtti éjszakára szigetközi, Mosonmagyaróvár közeli szállást tudunk neked foglalni) vagy a túranap reggelén is lehetséges.  
Akár részben a nulladik napon, akár a túra nap reggelén startolsz, a többséggel 7-kor találkozunk Mosonmagyaróvár után az M1-es autópálya 162-es kijárata közelében a MOL-benzinkútnál. Egy fehér Toyota kombit kell a Marché üzlet mögött a parkolóban meglátnod narancs színű hátizsákkal a tetején. NEM lesz nehéz.... Aki pedig - mondjuk - körmendi, kőszegi, szentgotthárdi stb., azoknak térképet küldünk e-mailben, bejelölve az ausztriai randevú helyét. 
Jelentkezz nyugodtan akkor is, ha nem akarsz saját kocsival jönni, telekocsikat szervezünk. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Mondjuk egy szegedi pár felvesz Kecskeméten két utast vagy ha egy nógrádi községből indulsz egyedül, elég Bp-ig jönni a saját kocsiddal. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. Az utazást bízd ránk, csak akkor kell a jelentkezési díjat fizetni, ha az utazásod megnyugtatóan megoldódott.

 

 

 

 

1 napos hótalpas kalandtúra nem ijedős túrázóknak 
schneeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-ausztria-3.jpgCsomagolj magadnak a nap során fogyasztható szendvicset.
 

 

 

Folyadékot, termoszban meleg teát legalább 2 litert hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. Kötelező a korábban már viselt túrabakancsHozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. (2 euró vagy 620 Ft). 

 

-2-hotalpas-tura-www.ausztria-tura.hu.jpgVáltás trikót vagy pólót is hozzál, hiszen a hótalpas túra után a kulturált mosdóban át is tudsz öltözni. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal.
 
Magyarországon lehet, hogy éppen szmogos-ködös idő van, ettől függetlenül ne felejtsd el a naptejet, legalább 30, de inkább 50 faktorost. Mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. A napszemüveg elhozatalát indulás előtt még egyszer ellenőrizd. A havas hegyoldal a szikrázó napsütésben gyönyörű, de, hogy lásd, nyitva kell tartani a szemedet.
 
-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpg
Viszont itt fent az UV-sugárzás plusz a hó ártalmas és vakít. Kell még (inkább két pár mint egy) kesztyű, vagy át nem ázó síkesztyű, sapka, sál. Ami a sapkát illeti. Ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkában jönnöd, olyan sapkában, ami a füledet is takarja, ill. van simlédere. 

Költőpénzt hozzál, 10 euró szükséges euró az ülőliftre.

 

9 órakor érkezünk egy ingyenes parkolóba, a Hóhegy tövébe. Akik önállóan utaznak, tehát nem csatlakoznak a Mosonmagyaróvár közeli benzinkútnál összeálló konvojhoz, azokkal a parkolóban találkozunk 9-kor. 

Mosdószünet, valamint a hótalpak átadása után felülünk a libegőre és 5 perc alatt 1200 méterre jutunk fel. 

kilatas-a-schneebergre-13.jpgKellemes erdei úton indulunk. Útvonalunk egy ideig követi a csúcsra vezető ösvényeket, de 1400-500 magasságban másik irányba indulunk és ezt a magassági szintet tartó hurkot teszünk meg. Még egyszer: kivételesen ez a túra nem lesz annyira egyszerű hegyi séta. 

Ha ügyesek voltunk, 16:00-kor libegőzve jövünk le a hegyről, ha pedig időben megcsúszunk, akkor fejlámpákkal jövünk le egy sípályán.

Nagyon apokaliptikus Armageddonra a bátrak se készüljenek, mert ha tényleg eltévedünk, akkor a legrosszabb esetben a nyomainkon, Ariadné-fonalán visszamegyünk. Feltéve, hogy hirtelen erős szél nem temeti be a nyomainkat és nem jön ránk nagy köd vagy hóvihar....

Ami veszélyes lehet. Persze, majd folyamatosan nézzük az időjárás-előrejelzést, de teljesen kizárni a nem előrejelzett időjárási eseményt nem lehet. Ezért erre a hótalpas túrára csak akkor jelentkezz, ha mindezt vállalod.   

 
 

Osztrák hótalpas túránk díja és az egyéb költségek
A felvonó díja 10 euró (fel és le), amelyet a túradíj nem tartalmaz. 
 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), EU-kártya, költőpénz részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Hótalpat, hómacskát tudsz tőlünk bérelni, 3100-3100 Ft/pár/nap, mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja.  

 

 

 

A hótalpas ausztriai túra díjának utalása

Az osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük az ausztriai túrára jelentkező - irányítószámmal együtt - a számlázási címet, és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) beírni. Pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 

1125 Budapest, Szarvas Gábor út 4.
2020. január 5.
Ausztria hótalpas túra

Az osztrák túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 
Az utazási költség hozzájárulást forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni vagy te kapod a hozzád beszállótól, a hótalpak, hómacskák bérleti díját pedig kint kell fizetni és természetesen (nekünk) az a legegyszerűbb, ha a felszerelést saját magad béreled.