Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020. június 14. Túra Ausztriában: Schneeberg

schneeberg-es-schwarza-www.ausztria-tura.hu-osztrak-tura.jpg

Álomtúra Ausztriában.

Bakancsos gyalogtúra Ausztria: 2020. június 14. Jó eséllyel életed egyik, ha nem a legjobb túrája lesz.

 

 

 

 

Az utazás választhatóan i) saját autóval vagy ii) telekocsi rendszerben
a túranap reggelén történik. Gyere bárhonnan az országból az e-mailben megadott osztrák címre vagy csatlakozz hozzánk Mosonmagyaróvárnál 7:45-kor. (A jelentkezők pontos információt kapnak arról, hogy hol találkozunk. Vagy az M1-es autópálya mentén a 162-es km-nél található MOL-kúton találkozunk vagy Mosonmagyaróváron belül, egy ÖMV-kútnál. A határátlépés becsült ideje / az éppeni "migráns-helyzet" alapján döntjük el, hogy kihagyjuk-e a hegyeshalmi határátkelőt. Ha igen, egy másik, km-ben rövid kerülőt jelentő, másik útvonalon indulunk, ahol nem szokott dugó lenni. 
A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni! Ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal. A cél, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. Például összehozzuk a pécsi autóst egy párral, aki kaposvári, majd egy 4. embert a sofőr Szentgotthárdon vesz fel és Graz irányából jönnek/jöttök. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a telekocsi sofőrjének az oda-vissza útért. 
A budapestről startoló telekocsikkal 6-kor indulunk.
A budapesti telekocsikba például a Széll Kálmán téren, a Déli pu-nál, a BAH-csomóponton, a (volt) Osztyapenkó szobor közelében (ez a Kelenföldi pu. M1-es felöli oldala), is be lehet szállni, csak át kell sétálnod az aluljárón Őrmező felé a pályaudvartól ha vonattal, vagy Dél-Budáról, Érdről stb. érkezel. Aztán be lehet szállni Budaörsön az Auchan parkolójában, majd 
Tatabányán, Komáromnál, Győrben és Mosonmagyaróváron is. Ezt egyeztetjük, majd a sofőr és az utas is egyeztet.  
A (legalábbis Bp-től) 280 km-es út túlnyomó részét autópályán tesszük meg. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 

Kívánságra nem budapesti résztvevőinknek a telekocsik indulásától 2 perces autózásra a Béla király úton butikhotelben szobát foglalunk (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobákban), ami székelyföldi, kelet-magyarszági túrázóknak lehet jó, ill. mindenkinek, aki kora reggel nem tudna Bp-re érkezni vonattal.  

  

 

 

A Klosterwappen meghódítása 

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-07.jpg

 

 

 

 

 

Schneeberg túra a Kaiserstein érintésével (2061 m), ill. a Kaiserstein-csúcs tövében található hütte mellett a Klosterwappenre (2067 m.) 

 

 

 

E-mailben térképet adunk a találkozási helyről és természetesen címet és GPS-koordinátákat is kapsz majd, ill. meg is mutatjuk, hogy merre kell majd jönnöd. 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-55-fadensteig.jpgIngyenes és kulturált wc, majd a libegőjegy vásárlása után felülünk a libegőre és 870 méterről néhány perc alatt 1210 méterre katapultáljuk magunkat. 

Az erdőben rövidítéseket használva indulunk felfelé. Ha ügyesek vagyunk nem tévedünk el.
Upsz, még meggondolhatod magad :)) 
A Schneeberg meglehetősen méretes hegyecske, ennek megfelelően n tart végtelenhez számú ösvény vezet fel rajta. 
 
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-15-felfele.jpg
Mi egy viszonylag gyors, ennek megfelelően kicsit meredekebb, de tériszony mellett is tökéletesen biztonságos, tényleg minden szempontból kifogástalan túraösvényen, gyönyörű fenyvesben indulunk felfelé. 
 
 
 
 
 
 
 
Számos pihenőt
a-klosterwappen-mar-csak-par-meter-schneeberg-gyalogtura-kirandulas-8.jpeg
tartunk felfelé menetben. Ne felejts el rendszeresen inni, de persze oszd be a folyadékot. 
Az erdőhatárt elhagyva, keresztezünk egy törmelékes részt, egy gigászok alkotta kőmosást, majd sziklás, izgalmas, de veszélytelen terepen jutunk el 1722 méterre a fennsík peremére.
 
 
 
 
 
 
Innen a fennsíkon haladunk. Ettől a ponttól a bakancsos túra már csak laza kis séta, alig emelkedő terepen.  
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-05-kaisersteinrol-panorama.jpg
Az indulásunk után 3. órában érjük el a Kaiserstein sziklát, innen készíthetsz annyi és ami még fontosabb annyi szuper fotót, hogy júj. 

A 2061 méteres Kaiserstein tövében találjuk minden Schneeberg-túrák klasszikusát a Fischerhüttét. 
 
 
 
A Fischerhütte 2049 méteren van, ha erősen süt a nap, érdemes felöltözni, az UV-sugárzás itt fent egészen brutális, naptej nélkül 3 perc alatt le lehet égni. 
 
 
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-01-2049-meteren.jpg
Ha jól állunk idővel, kipróbálhatod az állítólag messze földön híres, és szerintünk is finom császármorzsát, a kaiserschmarrnt. Kaiserstein, Kaiserschmarrn... Éééérted. Nomen est omen.
 
 
 
A magyar túrázók körében a császármorzsánál csak a női mosdó népszerűbb. Az uraknak az a rossz hírünk van, hogy a sör nevű folyadék alkoholtartalmú változatának fogyasztását tisztelettel nélkülözni kérjük. A hüttézés mellett a panorámától leesett állunkat próbáljuk a helyén tartani. Fotózunk, eszünk, iszunk, pisilünk és a jóleső relax után átsétálunk a Klosterwappenre, amely tényleg már csak egy 20 perces séta. A Klosterwappen csúcs-katarzisról inkább nem írunk, majd átéled. 
 
 

wurzengraben-schneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas.jpegLefelé menetben a térdeid miatt hálásan áldani fogod, hogy rádtukmáltuk a túrabotot. A Schwarzkogel alatt elzarándokolva ismét észak-keleti irányban lejt az út. De mielőtt becsukódik a hurok, olyan, de olyan tüneményesen szép az erdő, hogy az elmondhatatlan. Véget ér szabálytalan hurok alakú körtúránk.
 
 

16:30-kor ismét libegőzünk egyet, kihasználjuk, hogy a bergfahrt és talfahrt zusammen is 10 euró alatt van a felnőtteknek, a gyerekeknek meg tényleg olcsó, így az utolsó 300 métert lefelé már a 4-üléses "fotelben" tesszük meg.
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-05-losenheim-sesselbahn-und-losenheimburg.jpgKifejezetten gyerekbarát túra, az osztrákok olyan apró csemetékkel is nekivágnak, hogy el sem hiszed majd.
Az ingyenes parkolóhoz érkezünk. 
 
 

A hihetetlenül sok szépet adó túranap 16:40-kor ér véget. Wc, ledobjuk a bakancsokat, felvesszük "az autós cipőket", búcsú és indulás haza. 

Érkezés a cél / lakhely függvényében, Budapestre pl. 20 óra után pár perccel.  

 

 

 

Osztrák túráink díjai és az egyéb költségek

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com

 

 

 

Jelentkezés az osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon olvasd el, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, zokni, naptejnapszemüveg
sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok folyadék részekre. 

 

 

A túradíj utalása
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), a túra kezdőnapját és helyét beírni. Példa: 
1139 Bp., Ratkai G- u. 19.,
2020. június 14.
Ausztriai túra: Schneeberg