Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Február 13. Hótalpas túra a Raxon a Predigtstuhlra

rax-25-hotalpas-tura-osztrak-tura.jpgAusztriai hótalpazás; hótalpas osztrák túránk Predigtstuhlra vezet.

 

 

 

Predigtstuhl a Rax-Alpen egyik gyönyörű, 1902 méteres csúcsa. 

A feljutás hihetetlenül egyszerű. 
A nullánál is kevesebb "technikát" igényel. Csak mennünk kell. 
Szuper panoráma, 50-80 km-es látótávolsággal 270 fokban, és "csak" azért ennyi, mert a hegyek mögé már nem látunk be. 
 
 
predigtstuhl-fele-20150202_4-hotalp-432.jpgA maradék 90 fokot pedig (lásd a képet) kitölti a Heukuppe, a Rax legmagasabb, 2007 méteres csúcsa. 105 méterrel "magasodik" fölénk.

 
 
 
 
AGYAMENT hótalpazás. 
Az utazáshoz telekocsikat szervezünk. 
 

 

 

osztrak-hotalpas-tura-predigtstuhl.jpgHótalpas túra Ausztriában, a magyar határhoz közel, Budapesttől 3,5-4 óra távolságban. 
A díjat befizetett túrázóknak térképet, címet, képpel illusztrált autós itinert küldünk és a Rax egyik parkolójában, az e-mailben megjelölt helyen találkozunk (reggel) 9-kor. Pontosan.  

 

 

 

 

 

Utazás saját autóval vagy telekocsival tura-szlovakia-ausztria-hotalpas-osztrak-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpgtúranap hajnalán/reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott osztrák címre. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Itt van a Nyugati Pu. felöl jövő 291-es busz végállomása, a Libegő alsó állomása, a saját kocsidat is itt biztonságban hagyhatod. Akik utasként telekocsiba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 

 

 

 

A hótalp és a csúszásgátló hómacska 
Ha van saját hótalpad, természetesen hozd a sajátod, ha tudsz kölcsön kérni, szintén, ha pedig bérelni szeretnél, a jelentkezéskor küldött e-mailben jelzed az igényt.hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpg
A bérleti díj 10 euró/pár/nap vagy 4000 Ft/pár/nap. A túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. A hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág. Arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. A hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz.
Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. Nagyon valószínű, hogy a túra kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára (is) (a továbbiakban csuszagatlo-homacska.jpgcsúszásgátlóra) lesz szükség. Ha nem hozol, 47-es méretig tudsz bérelni.
Ha nagyobb a lábad 47-esnél, venned kell magadnak csúszásgátlót, esetleg hágóvasat. A csúszásgátló bérleti díja: 4000 Ft/nap/pár. 

 

 

 

 

Mit hozzál magaddal?
Csomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát legalább 1,5 litert, de inkább többet hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. És indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál, amit a kocsiban tudsz hagyni, hogy a túrát követően száraz ruhában legyél. Kötelező a bejáratott túrabakancssnilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpgHa van, hozzál túrabotot / síbotot (hótányérral), ha nincs, tudsz bérelni. (2 euró vagy 660 Ft/nap/pár). Továbbá szükséges kamásli. A Decathlonban 3-4 ezer forintért vehetsz. Előzetes jelzésed esetén szintén tudsz bérelni. (2 euró vagy 660 Ft/nap/pár). Ha nem évi egy túrát tervezel, jobban megéri egy saját kamásli vásárlása. 

 
 
hotalptarto-zsak.jpg
Ha legalább 60 literes a hátizsákod, akkor hagyj a hótalpnak helyet, ha nincs ekkora hátizsákod, akkor olyat hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját tudod karabinerrel rögzíteni, vagy zsinórral rákötni.
 
 
 
 
 
 
Ne felejtsd el a naptejet és kell UV-szűrős napszemüveg. Kell még kesztyű, sapka, sál. Jó időben felfelé menetben nem fog fázni a fejed, érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, vagy legalább baseball sapkát (mivel van simlédere). A túra idején korán sötétedik, a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. Valószínű, hogy feleslegesen cipeltetjük, de ha mégis kell, jól jön majd.
 
 
 
 
Hótalpas túra a Predigtstuhlon

rax-hotalp-23.jpg

A parkolás pillanatában már a Kékesnél magasabban vagyunk. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aki önállóan közlekedik, az természetesen e-mailben minden segítséget megkap az utazáshoz, térképet küldünk a díjat befizetett túrázóknak.  
 
 
 
 
 
 
 
kep-a-predigtstuhlrol-20150202_2101183.jpgA parkolóban kiosztjuk a hótalpakat, csúszásgátló hómacskákat, a túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
predigtstuhl-1.jpg
Leírhatatlanul szép, 863 méteres szintemelkedéssel és ugyanennyi lefelé menettel járó, oda-vissza, azaz összesen kevesebb mint 10 km-es hótalpas túránk lesz.
 

 

 

 

 

 

 

predigstuhl-2-rax-hotalpas-tura.jpgÁtlagos kondícióval BÁRKI nekivághat, gyere nyugodtan! 

 

 

 

 

 

Átlagemberekre szabott, gyermekes családoknak, 70 éven felettieknek és tériszonyosoknak is szuper, létrákat elfelejtő, via ferrátát (klettersteiget) hírből sem ismerő útvonalat követünk. Lassan bandukolunk, nem tornaóra lesz. 

 

 

 

rax-24-hotalpas-tura-osztrak-tura.jpg"Hölgyek jobbra, urak balra" típusú diszkrét mosdószünetet többször tartunk, és lesznek hosszabb pihenőink is. 

 
 
 
 
 
A terep és körülmények függvényében esetleg szükséges hótalp és csúszásgátló cserével 13 óra körül érünk fel a csúcsra. 
Itt állsz, majd ahol a fotó készült. Ezt látod majd. És azt érzed majd, amit egy fényképe képtelen átvinni.  
 
 
 
A panoráma kegyetlen lesz. Nem fogsz tudni betelni vele. 
predigstuhlon-allva.jpg

1902 méteres tengerszint feletti magasságban lehet ebédelni. Kiváló a kilátással a Rax legmagasabb csúcsára a Heukuppére. 

 

 

 

 

Van egy rossz hírünk. Nem lehet itt maradni.

Nyugis lebattyogás után búcsút mondunk egymásnak a parkolóban, hazaautózás egyéni tempóban.

Érkezés Budapestre 20:30 körül.  

 
 
 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Javasoljuk a (kék) EU-kártya kiváltását és, hogy kössetek biztosítást.  

 

 

A hótalpas osztrák túra díjfizetése
A túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az osztrák túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási költség-hozzájárulást, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 

Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni, a hótalpak, csúszásgátló hómacskák bérleti díját kint kell fizetni. Mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja 10-10 euró - eurót hozzál, hogy ne kelljen pénzt váltani - vagy 3600-3600 Ft/pár/nap, amelyet a túra esetleges lemondása esetén át kell utalni. Ha a szállást mi foglaltuk neked, akkor lemondás esetén a szállásdíj is utalandó. A megjegyzés rovatba kérjük az osztrák hótalpas túrára jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - a hótalpas túra időpontját és a hótalpazás helyét (Ausztriát) beírni. (A nevet nem kell beírni, csak foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét és felesleges, hiszen azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a mekkora összeg)
Példa. 
1126 Budapest, Németvölgyi út 222.
Február 13. 
Hótalpas túra Ausztria: Predigstuhl