Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. december 17. Ausztria, hótalpas túra a teljes családnak, Rax: Jakobskogel

rax-ausztria-hotalpas-tura-72.jpgHótalpas osztrák túránk során a Rax-fensík keleti oldalát fedezzük fel, gyönyörű panoráma vár rád, érzed majd a Schneeberg közelségét, pazar erdőben, elképesztő csendben sétálunk majd. Höllentalaussicht, úgy, hogy egy laza kilométer van alattad, Deinzerkreuz, Jakobskogel (1737 méteren)..... hótalpazás a nullánál is kevesebb "technikát" igényel. AGYAMENT útvonalon megyünk majd. A hótalpas túra tényleg nagyon durva, de csak látvány szempontból, mivel az útvonal "bébikönnyű". Az utazáshoz telekocsikat szervezünk. 

 
 
rax-ausztria-hotalpas-tura-69.jpgHótalpas túra Ausztriában, a magyar határhoz közel, Budapesttől 4 óra távolságban. 
A díjat befizetett túrázóknak térképet, címet, képpel illusztrált autós itinert küldünk és a Rax egyik parkolójában, az e-mailben megjelölt helyen találkozunk. 

 

 

 

Utazás az ausztriai hótalpas túrára

tura-szlovakia-ausztria-hotalpas-osztrak-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpg

A kiutazás saját autóval vagy telekocsival történik. Lehet indulni túranap hajnalán/reggelén is, és természetesen ki lehet jönni a "nulladik" napon is. Ha a túranapon utazol, gyere a résztvevőknek e-mailben megadott helyre. Ha a nulladik napon jössz, akkor is megadunk időben minden infót. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Itt van a Nyugati Pu. felől jövő 291-es busz végállomása, a Libegő alsó állomása, a saját kocsidat is itt biztonságban hagyhatod. Akik utasként telekocsiba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 

 

 

 

A hótalp és a csúszásgátló hómacska 
rax-ausztria-hotalpas-tura-14.jpgHa van saját hótalpad, természetesen hozd a sajátod, ha tudsz kölcsön kérni, szintén, ha pedig bérelni szeretnél, a jelentkezéskor küldött e-mailben jelzed az igényt. A bérleti díj 10 euró/pár/nap vagy 3600 Ft/pár/nap. A túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. 
 
 
 
 
 
A hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág. Arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. A hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz.
Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. 
csuszagatlo-homacska.jpg
Nagyon valószínű, hogy a túra kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára (is) (a továbbiakban csúszásgátlóra) lesz szükség. Ha nem hozol, 47-es méretig tudsz bérelni.
Ha nagyobb a lábad 47-esnál, venned kell magadnak csúszásgátlót, esetleg hágóvasat. A csúszásgátló bérleti díja: 3600 Ft/nap/pár. 

 

 

Mit hozzál magaddal a hótalpazásra?

snilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpg

Csomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát legalább 1,5 litert, de inkább többet hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. És indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál, amit a kocsiban tudsz hagyni, hogy a túrát követően száraz ruhában legyél. Kötelező a bejáratott, azaz korábban már többször használt, kényelmes, tehát a lábad nem feltörő, a sarkadat nem kidörzsölő túrabakancsHa van, hozzál túrabotot / síbotot (hótányérral), ha nincs, tudsz bérelni. (2 euró vagy 660 Ft/nap/pár). Továbbá szükséges kamásli. A Decathlonban kamáslit 3-4 ezer forintért vehetsz. Mire jó a kamásli? A kamásli egy hótalpas túrán nélkülözhetetlen, a kamásli biztosítja, hogy a hó felülről ne menjen be a túrabakancsodba. Szükséges a hátizsák. Ha legalább 60 literes a hátizsákod, akkor hagyj a hótalpnak helyet, ha nincs ekkora hátizsákod, akkor olyat hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját tudod karabinerrel rögzíteni, vagy zsinórral rákötni, és természetesen hozzál karabinert vagy spárgát, annyit, hogy tudd a hótalp zsákját (lásd a lenti képet) úgy rákötni, hogy ne féloldalasan terheld magad, és ne lifegjen-lafogjon a 65 cm hosszú, kb. 27 cm hótalp-tartó "huzat". Ugyanis, ha éppen a csúszásgátló hómacska van rajtad, akkor a tartózsákjával együtt 2 kg-os hótalp a hátizsákodban vagy a hátizsákodon lesz. 
Ne felejtsd el a naptejet és nagyon-nagyon javasoljuk az UV-szűrős napszemüveget, itt fent olyan erős a fény, hogy nem fogod tudni nyitva tartani a szemed. Szükséges még kesztyű, sapka, sál. 
hotalptarto-zsak.jpgJó időben, pláne szikrázó napsütés és szélcsend idején nem fog fázni a fejed, de a nagyon erős UV-sugárzás miatt érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, vagy legalább baseball sapkát (mivel van simlédere). A hótalpas túra idején korán sötétedik. Sajnos bárkit érhet bokaficam, gyomorrontás, stb., ezért a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. 1000-ből 999-szor feleslegesen cipeltetjük, de ha mégis kell, jól jön majd. És hozd magaddal a biztosítási kötvényedet, de legalább az EU-kártyádat. Soha nem kellett még, nem síelni indulunk, de az ördög hótalpas túrán sem alszik.

 
 
 
 
Hótalpas túra a Raxon 
rax-ausztria-hotalpas-tura.jpgA túranap során összesen 255 méteres szintkülönbségecske, 7.7 km-es szinte semmi túrácska, de olyan überbrutál panorámák, szépség és érzés vár rád, ami leírhatatlan.
 
 
 
 
 
 
 
Természetesen e-mailben minden szükséges segítséget megadunk az utazáshoz. Címet és itinert küldünk a túradíjat befizetett túrázóknak. Olyan könnyű lesz kitalálnod, mintha munkába vagy haza mennél.
 
 
A parkolóban vegyél ki mindent az autóból, amire fent szükséged lesz. rax-ausztria-hotalpas-tura-88.jpgA kocsid - attól függően, hogy a 4 parkoló melyikében állsz meg - tengerszint felett 510-530 méteren marad. Itt fogsz kabinos felvonóba (liftbe) szállni, és 1540 méteren fogsz kiszállni. Az egy kilométer szintkülönbséggel szinte egy másik galaxisba érkezve. 
Amikor fent vagyunk, el lehet menni az ingyenes és kulturált mosdóba. Aki még nem tette meg, az feltöltheti, akár meleg Schwarza-vízzel (!) a kulacsát. 
 
 
Kiosztjuk a hótalpakat, csúszásgátló hómacskákat, a túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára.
 
 
  
 
 
kep-a-predigtstuhlrol-20150202_2101183.jpgLeírhatatlanul szép hótalpas túránk lesz. Átlagos kondícióval BÁRKI nekivághat, gyere nyugodtan! Átlagemberekre szabott, gyermekes családoknak, 70 éven felettieknek és tériszonyosoknak is szuper, létrákat elfelejtő, via ferrátát (klettersteiget) hírből sem ismerő útvonalat követünk. Lassan bandukolunk, nem tornaóra lesz.
 
 
 

 

 

rax-hotalpas-tura-hatterben-a-klosterwappen.jpgAz indulás után 10 perccel már kezdünk is fotózni, mivel a fák mögül tökéletesen látszik a Schneeberg és  legmagasabb csúcsa a 2076 méteres Klosterwappen.

 
 
 
És azt érzed majd, amit egy fénykép képtelen átvinni.  
A panoráma kegyetlen lesz. Nem fogsz tudni betelni vele. 
"Hölgyek jobbra, urak balra" típusú diszkrét mosdószünetet többször tartunk. 
És lesz két pihenőnk is a képen részben látható alpesi menedékháznál, ahol a hölgyek is kényelmesen mellett intézhetik a folyó ügyeket. A hüttében a mosdó használata ingyenes. 
rax-ausztria-hotalpas-tura-44.jpgA terep függvényében szükséges hótalp és csúszásgátló cserével 15:30-ra érünk vissza az indulási pontra, amely azoknak, akik egynapos hótalpas túrákra jöttek, a lift felső (vég)állomása. Ha lemész, már csak a parkolóban meg kell találnod a kocsidat, és szomorú szívvel indulhattok is haza. 

 


 

A hótalpas túra díja a Rax kabinos lift árát NEM tartalmazza, felnőtt esetén a retúrjegy 28 euró. 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
rax-hotalp-23.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre. Ezek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Javasoljuk a (kék) EU-kártya kiváltását, és, hogy kössetek biztosítást.  

 

 

A hótalpas osztrák túra díjfizetése
osztrak-hotalpas-tura-predigtstuhl.jpgA hótalpas túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az osztrák hótalpas túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási költség-hozzájárulást, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 

Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni, a hótalpak, csúszásgátló hómacskák bérleti díját kint kell fizetni. Mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja 10 euró - eurót hozzál, hogy ne kelljen pénzt váltani - vagy 3300 Ft/pár/nap, amelyet a túra esetleges lemondása esetén át kell utalni. Ha a szállást mi foglaltuk neked, akkor lemondás esetén a szállásdíj is utalandó. A megjegyzés rovatba kérjük az osztrák hótalpazásra jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - és a hótalpas túra időpontját beírni. Fontos! A nevet ne írd be, csak foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét, és felesleges, hiszen azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a mekkora összeg. 
Példa. 

1035 Budapest, Zsigmond tér 34.

2022. december 17.

Ausztria, hótalpazás: Rax, Jakobskogel