Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. december 3. Hótalpas vagy téli túra Ausztria: családi túra a Schneeberg egy eldugott, nem magasan lévő meseszép zugában

-hotalpas-tura-ausztria-www.ausztria-tura.hu.jpgHótalpazás vagy téli túra! Ausztria, hótalpas túra, ahova a 6 éves csemetét is hozhatod! Ha valami újra vágysz ... ha könnyű, de elképesztően klassz útvonalat szeretnél, ha gyerekkel jönnél hótalpas túrára, akkor gyere - például - ERRE a hótalpas túrára. 

 


Hótalpas kalandtúra Ausztriában a Schneeberg olyan részén, ahol 99.99%, hogy még nem jártál akkor sem, ha voltál már tízszer a csúcsokon.

 

ausztria-hotalpas-tura-hotalpazas-ausztria-3.jpgAhol egy ponton túl magyarral maximum akkor találkozunk, ha Ausztriában élő / dolgozó honfitársunk. 
Van sok hótalpas túránk, ezen a túrán NEM a csúcsokra indulunk. Ezen a napon, ezen a hótalpas túrán a Schneeberg eldugott zugait fedezzük fel 1200 és 1550 méteres szintkülönbség között a gyönyörű erdőben és fennsíkon hótalpazva. 

 

Mit kell tudni erről a hótalpas túráról?

A "Tehénhóhegyen" hótalpazunk. EMBERTELENÜL gyönyörű lesz táj. Sílifttel fellibegőzünk 1200 méterre, onnan kellemes erdei úton még megyünk egy kicsit 1400 méterig, és ott 1450-1550-es tengerszint feletti magasságban hótalpazunk. Megteszünk egy jó nagy kört a csend birodalmában. Eszement. Hihetetlen....


DE.. figyelj

kilatas-a-schneebergre-15.jpg

 

 

 

 

 

 

Ez nem szimplán egy egynapos, 12 km-es, a "hullámvasutazás" során összesen 433 méteres szintkülönbségű, bámulatos, a giccses határig zizzenős panorámákkal teli hótalpas túra, Budapesttől "egy köpésre". Ez tény. Az is igaz, hogy kiautózunk, parkolunk, 1200 méter fölé katapultáljuk magunkat a libegővel, felvesszük a hótalpakat és durván 1500 méteres szintben teszünk meg egy hurkot Nieder Österreich egy szenzációs szegletében. De...

ausztria-hotalpazas-35.jpgKalandos a hótalpas túra. Olyan helyen megyünk, ahol 
a nyáron is tragikusan rosszul jelzett ösvényeket nem látjuk, hiszen mindent betakar a hó. Maximum a fenyők között láthatunk néha fatörzsre festett jelet!
Olyan helyeken is megyünk, ahol ösvény soha nem is VOLT. És persze lehet, hogy hosszan kell kerülnünk egy hófúvás miatti magas torlaszt ..... 
Vagyis a hótalpas túra hótalpas kalandtúra a javából! Néha majd rögtönözve kell keresnünk utat, (nem "az" utat, hanem "utat", ugye érted, hogy mekkora a különbség) ill. lehet olyan rész, ahol meg kell fordulni és próbálni újra. :)) 

 

 

A hótalpas osztrák túrára az utazás választhatóan vagy a nulladik napon történik vagy a túranap reggelén is lehetséges.  
A lényeg, hogy legkésőbb 8:59-kor itt legyél. Szerencsére a pontos érkezést a túrázók 99%-a komolyan veszi, érti és már 30 perccel korábban itt van, de kérjük ne legyen sértődés abból, hogy nem várunk meg. A pontos érkezés kitüntetetten fontos. A hótalpas túra időrendje szent. A kényelmes tempó tarthatósága, a lefelé jövő lift kényelmes elkapása, továbbá a "világosban jövünk a civilizációtól távol" biztonsági vastörvény miatt az elkéső túrázót nem tudjuk megvárni. Kérjük NE is hívj, hogy "10 percet késünk". Ha tudod magadról, hogy néha késel, ha nem akarsz nagy rátartást hagyni arra, hogy Hegyeshalomnál az osztrák határőrök ellenőriznek, stb., akkor gyere a nulladik napon Ausztriába, és vegyél ki itt szállást. Mindenesetre akár a hótalpas túra nap reggelén startolsz, vagy már tegnap este kijöttél, a résztvevőknek e-mailben elküldött helyen találkozunk a Schneeberg tövében. Egy fehér magyar rendszámú autót kell a parkolóban meglátnod narancs színű hátizsákkal a tetején. NEM lesz nehéz.... 
Jelentkezz nyugodtan akkor is, ha nem akarsz saját kocsival jönni, telekocsikat szervezünk. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. 

 


 

1 napos hótalpas kalandtúra 
schneeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-ausztria-3.jpgCsomagolj magadnak a nap során fogyasztható szendvicset.
 

 

 

 

 

 

Folyadékot, termoszban meleg teát legalább 2 litert hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. Kötelező a korábban már viselt túrabakancsHozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. (2 euró vagy 620 Ft). 

 

-2-hotalpas-tura-www.ausztria-tura.hu.jpgVáltás trikót vagy pólót is hozzál, hiszen a hótalpas túra után a kulturált mosdóban át is tudsz öltözni. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal.
 
 
 
Magyarországon lehet, hogy éppen szmogos-ködös idő van, ettől függetlenül ne felejtsd el a naptejet, 50 faktorost. Mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. A napszemüveg elhozatalát indulás előtt még egyszer ellenőrizd. A havas táj a szikrázó napsütésben gyönyörű, de, hogy lásd, nyitva kell tartani a szemedet.
 
-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpg
Viszont itt fent az UV-sugárzás plusz a hó ártalmas és kegyetlenül vakít. Kell még (inkább két pár mint egy) kesztyű, vagy át nem ázó síkesztyű, sapka, sál. Ami a sapkát illeti.
 
 
 
Ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkában jönnöd, olyan sapkában, ami a füledet is takarja, ill. van simlédere. Költőpénzt hozzál, 10 euró szükséges euró az ülőliftre. Az ingyenes parkolóban találkozunk. Mosdószünet, valamint a hótalpak átadása után felülünk a libegőre és 5 perc alatt 1200 méterre jutunk fel. 
 
 

kilatas-a-schneebergre-13.jpgKellemes erdei úton indulunk. Útvonalunk egy ideig követi a csúcsra vezető ösvényeket, de 1400-500 magasságban másik irányba indulunk és ezt a magassági szintet tartó hurkot teszünk meg. Még egyszer: ez a hótalpas túra hótalpas kalandtúra. Ha ügyesek leszünk, 15:30-kor libegőzve jövünk le a hegyről, ha pedig időben megcsúszunk, akkor fejlámpákkal jövünk le egy sípályán. Benne van a pakliban. Magashegyi és téli túráról van szó, a biztonság mindenek feletti. Gyáva túravezetők vagyunk, akik NULLA biztonsági kompromisszumot kötnek. Inkább nem tesszük meg a teljes 12 km-t, vagy "dolgavégezetlenül" térünk vissza, mint aggódó túrázókkal vagy uram bocsá' hegyi mentést kérve. Ennek tudatában csak akkor jelentkezz, ha elfogadod, hogy ez egy tutyi-mutyi túravezető(k) által vezetett hótalpazás, hogy a viccesen kis veszély vállalására is nemet mondunk, mert nálunk a biztonság, a biztonság, a biztonság, a biztonság ....

 
 

Osztrák hótalpas túránk díja és az egyéb költségek
A felvonó díja felnőtt esetén 11.5 euró (fel és le), a retúr gyerekjegy pedig 9 euró, amelyet a túradíj nem tartalmaz. 
 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), EU-kártya, költőpénz részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Hótalpat, hómacskát tudsz tőlünk bérelni, 3300-3300 Ft/pár/nap, mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja.  

 

 

 

A hótalpas ausztriai túra díjának utalása

Az ausztriai hótalpas vagy téli túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük az ausztriai hótalpazásra jelentkező - irányítószámmal együtt - a számlázási címét, a hótalpas vagy téli túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és a hótalpazás helyét beírni. Pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 


1125 Budapest, Szarvas Gábor út 4.
2022. december 3.
Ausztria hótalpas túra: Kuhschneeberg

Az osztrák túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 
Az utazási költség hozzájárulást forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni, vagy te kapod a hozzád beszállótól. A hótalpak, hómacskák bérleti díját pedig kint kell fizetni és természetesen (nekünk) az a legegyszerűbb, ha a felszerelést saját magad béreled.