Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. július 18-19. Ausztriai túra: Ötschergraben az osztrák Grand Canyon

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-14.jpg2 napos túra Ausztriában, részben nulladik napi kiutazással.
Ez azt jelenti, hogy a tényleges túra előtti - mi így hívjuk - "nulladik napon", ezen túra esetén a túra előtti délután kezdjük az utazást és Ausztriában egy kellemes és nem drága helyen szállunk meg. 
 
 
 
 

Ezzel a másnapi utazást az ésszerű minimumra csökkentjük, aminek az az eredménye, hogy az első nap is teljes értékű túranap lesz, egy reggeltől délutánig tartó pompás kirándulás vár ránk.  
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-30.jpg
A második nap pedig jöhet az osztrák Grand Canyon, az Ötschergräben. 

 

Átlagemberekre szabott, gyermekes családoknak is ideális túra. Kis és közepes tériszonnyal is jól járható, erős tériszony mellett nem javasoljuk. 

Amikor átlépjük az osztrák-magyar határt, az egykor jórészt Magyarországhoz tartozó Burgenlandba érkezünk. A Burgenlanddal határos tartomány Nieder-Österreich, magyarul Alsó-Ausztria.
Alsó-Ausztria egyik legmagasabb csúcsa az Ötscher, amely - még ha nem úgy hangzik - eredetileg szláv eredetű szó és apát jelent. 


ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-02.jpgAz Ötscher környékén a teremtő különösen jó kedvében volt. Létezik itt mindenféle táj és felszín. No és itt van "AZ" 'osztrák Grand Canyon', az Ötschergräben. Ha szó szerint fordítanánk, akkor a szó "apa(i) árkokat" jelent.

 

 

 

 


Tartalmilag az Ötschergräben egy elképesztő szurdok, egy hihetetlen kanyon. Ide legalább egyszer minden 'igaztúrázónak' el kell zarándokolnia. Szerencsére ez egy kellemes kötelesség, ugyanis tényleg a világ egyik legszebb tája. 
ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-11.jpg

Extra bája, hogy Budapesttől a Google útvonaltervezője szerint 4 óra 1 percnyi autózásnyira található, szerintünk pedig 4 és fél óra az út, pláne ha még kell venned osztrák autópálya-matricát.  


 

 

Nulladik napi utazás választhatóan saját autóval vagy telekocsi rendszerben vagy tökéletes állapotú busszal és "normális" sofőrrel 
osztrak-tura-ausztria-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgA telekocsi rendszer azt jelenti, hogy összehozzuk a kocsikban plusz helyekkel bírókat a beszállni akaró túrázókkal. A beszállók a honlapon található egységes díjat fizetik az autó tulajdonosának. Ha nincs elég hely a kocsikban, akkor minibuszt vagy buszt is indítunk. 
A konvojjal a "nulladik napon", 16:55-kor indulunk Bp. XII. ker. Zugligetből, ahol a Zugligeti út 93. szám előtt az autódat teljes biztonságban hagyhatod, rendőr lát rá a parkolóra. A jelentkezéskor átküldött e-mailben jelzett kérés esetén a buszra, telekocsikba 17 óra 5-kor a Széll Kálmán téren, 17:10-kor a Déli pályaudvarnál, 17:15-kor a BAH-csomóponton, 17:20-kor az Osztyapenkónál, 17:25-kor Budaörsön az Auchan parkolójában, majd 
Tatabányán, Győrben is fel lehet szállni.
Egyeztessük!

A konvoj kívánságra bármikor megáll. Ha nincs külön kérés, három mosdó szünetet tartunk benzinkutaknál ill. autópálya pihenőknél, és az osztrák-magyar határ "mellett" lévő, Mosonmagyaróvár-közeli szállásunkig megyünk. Érdemes már este elkészíteni a másnap napközben fogyasztani kívánt szendvicseket. 

 

 

 

1. napi osztrák túra: 
ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-28.jpgNe felejtsétek el kiköltözéskor a hűtőszekrényből kivenni a szendvicseket vagy reggel készítsetek magatoknak elemózsiát. A még magyar oldalon lévő (az osztrák határ melletti és Mosonmagyaróvár közeli) szállásunkról 7:30-kor startolunk a kocsikkal vagy kocsikkal és busszal. 

 

 

Három rövid wc-szünetet iktatva az útba, 10 óra után néhány perccel érünk Ausztriában az első napi túra parkolójához. 
 

 

A kocsik parkolása, bakancshúzás után los geht es; indulunk.

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-17.jpg

12,8 km, 401 méter szintkülönbség és egy mese vár ránk.
 
 
 
 
 
 
Az amúgy átlagosan 3 óra 58 perces utat a rengeteg fotózás, számos uzsonna és sok egyéb pihenő miatt 5 óra alatt fogjuk megtenni. De ha több - lévén nem kerget a tatár, csak a túravezető - az sem baj. 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-520.jpg
Az útvonal valami csoda. Ami mindent visz, az a hihetetlen látvány. Ha sikerül minden szépséges pontnál tovább noszogatni benneteket, akkor ki-, és felérünk a parkolóhoz, majd a reggel otthagyott kocsikkal megyünk a szállásra.
Hipp-hipp-hurrá, készülünk a második napi túrára. 

 

 

 

 

 

Szállás és vacsora 
ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-26.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását az Ötscher régióban. 
 

 
Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak a magyarországi szállás díja 3000 Ft, az osztrák szállás ára (a foglalás idejétől függően) 25-29 euró / fő / éjszaka, amely a nagyon korrekt, svédasztalos reggelit is tartalmazza. Az 25-29 euró számít az Ötscher-régióban a piaci ársáv aljának

Vacsora választhatóan az otthonról hozott hamit fogyaszthatod (mikró és vízforraló a közös helyiségek egyikében van) vagy jöhetsz az étterembe. A közös helyiségben teának, kávénak vízforraló van, mikro szintén, tehát tudsz melegíteni, ha hozol hazait első napi vacsorára. 
ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-23.jpgHa nem, a panzió éttermében tényleg jót vacsorázhatsz. (Natürlich...)
A szálló nem rossz. Nem egy luxus hotel, de normális. Az elhelyezés 
2-3-4 ágyas szobákban, ha egyedül szeretnél lenni, akkor néhány euró felárral. 
 
 
 
 
Az osztrák viszonylatban alacsony árért "cserében" az egyébként teljesen normális szobákban egyetlen kevésbé barátságos békát kell lenyelni, jelesül, hogy a padló linoleum. 
ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-25.jpgMivel a szobákban relatíve kevés időt töltünk és azt is 90%-ban alvással, a szállás végül is optimális választás, hiszen a fekvése szuper, 500 méterre van a sípályáktól, az ingyenes síbusz megállójától 100 méterre és Ausztriában ilyen reggelivel (az ugyanis tökéletes) ez az ár ár alkalmi vétel.
Valamit valamiért. Hogy szinte ingyen is legyen és kacsalábon is forogjon.... ezt sajnos még mi sem tudjuk :). 
Aki jobb minőséget szeretne, természetesen foglalhatja magának a szállást. 
ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-24.jpg

 

 

 

 

A wifi csak a közös helységekben érhető el, a szobákban (jelenleg) nem.

 

A fürdőszobák viszont teljesen rendben vannak, ablakkal szellőztethetőek. A teraszról és szobák többségéből a kilátás pazar. A személyzet pedig eszmenten segítőkész, kedves. Csak a legjobbakat lehet róluk mondani. 
ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-20.jpgA reggeli jó. Kb. olyan, mint egy magyar wellness hotelben. Kifejezetten bíztatnak, hogy menj vissza többször. Szóval ne szégyelj venni, a túrához a bőséges reggeli fogyasztása "muszáj".
Ráadásul azért huncut a rendszer, csak kistányért adnak, eggyel több ok, hogy térülj-fordulj és szedj mindenből többször.
A hagymás rántotta fenséges. Tesznek ki tonhalat, ami nem szokványos. A müzlikből nem "high end" van kitéve. A péksütemény helyben sütött, friss, ropogós, tényleg fincsi, de ugyebár tudjuk, hogy az ilyen elősütött és helyben sütendő pékáruban adalékanyagok is vannak. 

 

 

 

2. napi túránk Ausztriában: Ötschergräben 
ausztria-tura-osztrak-tura-otscher-belepo.jpgHa az első nap fantasztikus volt, akkor ez még arra is rátesz egy lapáttal. 
 

 

 

A kellemes reggeli után kiköltözünk a szállásról. Azért, hogy reggel időt nyerjünk, kérjük, hogy a szállást, már előző este fizesd ki, egyébként ezt a reggeli check-out és fizetés miatti torlódás csökkentésére a szállás is szorgalmazza.  

15 perc autókázás után érkezünk az indulási parkolónkba. Két perces séta a bejárathoz, itt a nemzeti parkba szóló belépő jegy vásárlását (2 euró) wc-látogatással kötjük össze. 

Egy tó (víztározó) mellett indulunk és alig 250 méter után a szurdokba fordulunk. Érezzük, hogy izgi lesz, jobbra alattunk a patak máris erősen látványos...

osztrak-tura-otschergraben-tura.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Sziklákba is bebújunk. 

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-06.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A helyzet (és a látvány) fokozódik. Képtelenség elmesélni, szavakban leírni.

 

Lehet, hogy magasságra a képen látható lesz életed legnagyobb vízesése. 

osztrak-tura-otschergraben-lassingfall.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán jön az Ötscher-árkok, az osztrák Grand Canyon. Amerikai testvérénél kicsit kisebb, kicsit rövidebb, de elképesztően gyönyörű változatban.

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-04.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Mi a Grand Canyon oldalában masírozva túrázunk. ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-12.jpg

 

 

 

 

 

Ahol nincs oldalt kötél, ha a pallók nedvesek, a túravezető nem kockáztat.

Nem rest négykézláb haladni, aztán kötelet húz ki nektek a biztonságos áthaladás érdekében.  

Olyan a táj, hogy még a sokat látott túravezető szája is tátva marad. Nem, nem ásít. 

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-asitas-vagy-amelkodas.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

A látványba beleszédülve egy letaglózó panorámájú hütténél pihenünk. 

Ásványvizet itt szerintünk vétek 2 euróért vásárolni, a számos forrás ingyen van...
 

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-18.jpg

 

 

 

 

 

A hütte után 20 perccel következik egy újabb, szolidan 80 méteres vízesésecske, ami a képen roppant békés. 

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-15.jpg

 

 

 

 

 

Természetesen a valóságban is békés, (egyáltalán milyen is egy "nem békés" vízesés?..), de a mennydörgésszerű robaja olyan, hogy hoppá... és a vízpermet, a lehulló víztömeg által generált szél (!!, Wow, yes...) sem semmi.

Elsőre, másodikra egész félelmetes. 
Szóval látnod kell és hallanod. És érezned. A morajlás izgalmát győzd le és kicsit menj közelebb. Csak két-három másodpercre, éppen annyi időre, hogy legalább a vízpára elérjen. Ne beterítsen, ne annyira és ne annyi ideig, hogy átázz, csak éppen annyira, hogy a légkondis iroda, az autó, a 4-6-os villamos után egy mákszemnyit érezd, hogy mi is a TERMÉSZET és milyen az EREJE.  

14:30-kor ismét egy tónál (víztározónál) vagyunk. A zöld szín alig másfél millió árnyalatára nézünk nagyot. 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-09.jpg 

 

 

 

 

Vonattal megyünk vissza a parkolóhoz.

A jegyet a vonaton vesszük meg. 

A jegy ára 2 euró 20 cent. 


ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A nem egészen 7 perces utazás után érkezik a vonat a parkolónk mellé.

 

ausztria-tura-osztrak-tura-otschergraben-tura-29.jpg

 

 

 

 

 

 

Két perc séta és a kocsiknál vagyunk. A búcsú után indulunk haza. 21 óra előtt néhány perccel érkezel Budapestre. 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre

 

 

 

 

Jelentkezés az osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon olvasd el, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, zokni, naptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok folyadék részekre. 

 

 

Az ausztriai túra díjának utalása

Az osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük 
irányítószámmal együtt az ausztriai túrára jelentkező számlázási címét, a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Egy Ötschergraben túra esetén pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 
1121 Budapest,
Szeredi u. 9.
2022. július 18-19. Ausztriai túra: Ötschergräben

 

 

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Ötschergräben-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási költség-hozzájárulást NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor annak a telekocsi sofőrjének, akihez beszállsz vagy a buszon a buszos cég sofőrjének kell átadni készpénzben.