Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. július 25-27. Hihetetlen osztrák túrák a családnak, választhatóan 1-2-3 napban

-schneeberg-ausztria-osztrak-tura-66.jpgSzépséges Ausztria - választhatóan 1-2-3 napos túra.
 

 

 

 

Osztrák túra: Schneeberg. Három bakancsos túra a Schneebergen. Ha nincs három napod, gyere két napra, pl. tarts "középen" pihenő napot, vagy gyere az első két vagy az utolsó két napra! Csak egy napod van? Gyere az összességében 3 napos osztrák túra tetszőleges 1 napjára! Nálunk lehet!

 

 

 

Utazás választhatóan saját autóval vagy telekocsi rendszerben
osztrak-tura-ausztria-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott osztrák címre vagy
2. telekocsi rendszerben, ill. minibusszal az első túranap reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. 
Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi nyilván Graz irányában lépi át a határt. A budapesti telekocsikkal 6:00-kor indulunk.
Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor 
6:00-kor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Széll Kálmán téren, a Déli pu-nál, a BAH-csomóponton, az Osztyapenkónál (ez a Kelenföldi pu. M1-es felöli oldala, csak át kell sétálnod az aluljárón Őrmező felé a pályaudvartól ha vonattal, vagy Dél-Budáról, Érdről stb. érkezel), Budaörsön az Auchan parkolójában, majd 
Tatabányán, Komáromnál, Győrben és Mosonmagyaróváron is fel lehet - egyeztessük - szállni. 
schneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas-102.jpgA minibusz díja azonos a telekocsi rendszer költség-hozzájárulásával (lásd a díjak, költségek menüpontot). A busz kívánságra bármikor megáll. Ha nincs külön kérés, öt mosdó szünetet tartunk benzinkutaknál ill. autópálya pihenőnél. A 280 km-es út túlnyomó részét autópályán tesszük meg, így az utazás ideje várhatóan 3 óra 10 perc, de a több megálló miatt 3 és fél órával számolunk. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha nem akartok a konvojjal jönni, induljatok az indokoltnak tűnőnél korábban

 

 

 

 

Kívánságra nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra a Béla király úton butikhotelben szobát foglalunk (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobákban). 

  

 

 

Szállás az ausztriai túrán
schneeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-standard-doppelzimmer.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol a Schneeberg környékén. Aki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak a szállás díja 32 euró / fő / éjszaka, amely a reggelit is tartalmazza. Lehet 44 eurós apartmant is kérni, az apartmanokban értelemszerűen jól felszerelt konyhát találsz. (Natürlich...)

 

 

 

 

1. napi osztrák túra: fenséges szurdoktúra
ausztria-tura-gyalogtura-osztrak-a--partja.jpg

Hiperszuper, sőt, annál is jobb szurdoktúra. 542 méterről 1200 méteres magasságig "szaladunk" fel. (Nem, szó szerint nem szaladunk, sőt, hiszen a biztonság a mániánk, a minden, az über alles...) Ami pedig a túrát illeti.
Leírhatatlan. Mindent visz. Leírjuk még egyszer: le-ír-ha-tat-lan. Muszáj látnod. 

 

 

 
Túráink egyénileg utazó (a telekocsi rendszerbe be nem kapcsolódott, nem Bp-ről jövő stb.) résztvevőivel a Schneeberg tövében találkozunk 9:59-kor. Azokkal, akik a konvojjal jöttek, ill. akinek a szállását mi foglaltuk, 9:59 előtt még nem költözünk be, csak beugrunk a szállásra, és a romlandó élelmiszereket hűtőbe tesszük. Visszatérve az egyénileg utazókhoz. E-mailben térképet küldünk a találkozási helyről és természetesen cím és GPS-koordinátákat is kapsz majd. 
Parkolás után lesétálunk a 20 méterre lévő Schwarza partjára és megcsodáljuk azt, ami elvileg természetes lenne, jelesül, hogy a víz tiszta. Az ingyenes wc látogatása és a vízkészletek feltöltése után startolunk
 
 
weichtalklamm-valtiklamm-02-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpg
A túrázókat két csoportra osztjuk, pontosabban te döntöd el, hogy melyik részbe akarsz tartozni. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az egyik csoport egy csodálatos szurdokban jön, ami kicsit olyan, mintha a Rám-szakadékban jönnél, csak itt a lépték más, a táj a Gulliver az óriások földjén mesére fog emlékeztetni. 
 
 
A másik részcsoport pedig a szurdok felett elvezető laza, kényelmes úton jön fel.  
 
 
 
schneeberg-tura-gyalogtura-100.jpg
Akinek közepes vagy erős tériszonya van, annak ezt a laza, de szépséges és nyugis útvonalat javasoljuk. Akik viszont ELKÉPESZTŐ és BIZTONSÁGOSAN izgalmas túrára vágynak, azokkal a szurdokban haladunk. Itt egy hihetetlen élmény, és hozzá néhol a mászást KÖNNYÍTŐ láncok és létrák várnak. 
 
 
 
 

De semmi komoly! Nehogy via ferratára, pontosabban - ha már Ausztriában vagyunk - akkor klettersteigre gondolj. Semmivel sem nehezebb, mint a Rám-szakadék. Csak hosszabb. Nagyobb. Nagyon sokkal nagyobb :)) és lényegesen hosszabb, magasabb. A szurdok falai pedig a Neptunusz pályáig érnek. Ha meg éppen nem, akkor is magasak. 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-a---utan-nem--4.jpgAhol van létra, ott a létrák hosszúsága kulturáltan rövid. Egyik létra sem a Szlovák Paradicsomot vagy az égig érő paszuly népmesét idéző méretű. Még kis tériszonnyal is "pont" beleférnek. 

 

 

 

 

 

 

A szurdok-túrát a legalább átlagos kondíciójú túrázóinknak kis tériszony mellett is jószívvel javasoljuk!!


Írja ezt egy tériszonyos túravezető! Vagyis tényleg elhiheted, nekünk a tériszony, nem intellektuális kategória, nem a könyvben olvastunk róla, tudjuk, hogy milyen, érezzük és pontosan ezért nagyon jól tudjuk, hogy mik a határok, mi az ami kényelmes. 


Természetesen mindenhol, de a létrákon különös óvatosság szükséges. 

 

Oda kell figyelni, nem szabad kapkodni, a létrán selfie-t készíteni. 


ausztria-szurdoktura-22-bakancsos-osztrak-tura.jpgA létrán történő közlekedés ALAPSZABÁLYA, hogy mindkét kezednek teljesen szabadnak kell lennie.

 

 

 

 

 

A túrabot a létrán soha nem a kézfejeden fityeg, hanem a teleszkópos túrabotot szépen összetolva a hátizsákon kell vinni. A létrán akkor se hozd az egyik kezedben a telefont, kamerát, ha nagyon ügyes vagy. Az ügyes és az óvatosságot elfelejtő túrázókból kerül ki a hegyen meghaló túrázók túlnyomó többsége.  

Az útvonal a 700 méteres szintkülönbség ellenére sem nehéz, és BŐVEN hagyunk időt a sok-sok pihenőre.

Komótosan megyünk, nem hajt a tatár. 
Az indulás után 2,5 órával a két "részcsoport" egyesül, pihenünk és 1200 méteren közösen fogyasztjuk el az ebédet.
 
ausztria-tura---lefele-a-.jpgEgy kicsit szemlélődünk, aztán kényelmes túraösvényen indulunk lefelé. 
Innen a túra lefelé nyugis séta, az út nagy részén a Raxban is gyönyörködhetünk, nem mintha maga a Schneeberg-ösvény nem lenne fantasztikus. 
 
 
 
 
 
 
 
Bőven 16:00 óra előtt vagyunk lent a kocsiknál

Vacsora: önellátó, az apartmanok konyhában tudtok főzni vagy vár rátok a számtalan étterem, pizzéria. 

Este: séta Puchberg városában, sokan elmennek szaunázni, aztán akinek van kedve, várja őt a túravezető és a társasjátékok...Igazán szolid a babazsúr, amely éjfélkor szigorúan véget ér. 

 

 

 

 

2. napi osztrák túra: Kaiserstein és Klosterwappen

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-07.jpgSchneeberg túra a Kaisersteinre (2061 m), ill. a Kaiserstein csúcs tövében található hüttéhez, vagy ha van kedved még 15 percet akkor már csak sétálni, a Klosterwappenre (2076 m). Azokkal, akik maguk foglalták a szállásukat, az egyeztetett helyen találkozunk 8:59:00-kor. (Nyolc óra 59 perc 00 másodperckor)

 

 

 

E-mailben térképet adunk a találkozási helyről és természetesen címet és GPS-koordinátákat is kapsz majd, ill. meg is mutatjuk, hogy merre kell majd jönnöd. 

 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-55-.jpgIngyenes és kulturált wc, majd a libegőjegy vásárlása után felülünk a libegőre és 870 méterről néhány perc alatt 1210 méterre katapultáljuk magunkat. 

Az erdőben rövidítéseket használva indulunk felfelé. Ha ügyesek vagyunk nem tévedünk el.
Upsz, még meggondolhatod magad :)) 
A Schneeberg meglehetősen méretes dombocska, ennek megfelelően n tart végtelenhez számú ösvény vezet fel rajta. 
 
 
 
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-15-.jpg
Mi egy viszonylag gyors, ennek megfelelően kicsit meredekebb, de tériszony mellett is tökéletesen biztonságos, tényleg minden szempontból kifogástalan túraösvényen, gyönyörű fenyvesben indulunk felfelé. 
 
 
 
 
 
 
Számos pihenőt
a-klosterwappen-mar-csak-par-meter-schneeberg-gyalogtura-kirandulas-8.jpeg
tartunk felfelé menetben. Ne felejts el rendszeresen inni, de persze oszd be a folyadékot. 
Az erdőhatárt elhagyva, keresztezünk egy törmelékes részt, egy gigászok alkotta kőmosást, majd sziklás, izgalmas, de veszélytelen terepen jutunk el 1722 méterre.
 
 
Innen a fennsíkon haladunk. Ettől a ponttól a bakancsos túra már csak laza kis séta, alig emelkedő terepen.  
 
 
 
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-05-kaisersteinrol-panorama.jpg
Az indulásunk után 3. órában érjük el a Kaiserstein sziklát, innen készíthetsz annyi és ami még fontosabb annyi szuper fotót, hogy júj. 

 
 
A 2061 méteres Kaiserstein tövében találjuk minden Schneeberg-túrák klasszikusát a Fischerhüttét. 
 
 
 
A Fischerhütte 2049 méteren van, ha erősen süt a nap, érdemes felöltözni, az UV-sugárzás itt fent egészen brutális, naptej nélkül 3 perc alatt le lehet égni. 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-01-2049-meteren.jpg
Ha jól állunk idővel, kipróbálhatod az állítólag messze földön híres, és szerintünk is finom császármorzsát, a kaiserschmarrnt. Kaiserstein, Kaiserschmarrn... Éééérted. Nomen est omen. A magyar túrázók körében a császármorzsánál csak a női mosdó népszerűbb. Az uraknak az a rossz hírünk van, hogy a sör nevű folyadék alkoholtartalmú változatának fogyasztását tisztelettel nélkülözni kérjük. A hüttézés mellett a panorámától leesett állunkat próbáljuk a helyén tartani. Fotózunk, eszünk, iszunk, pisilünk és a jóleső relax után indulunk lefelé egy másik útvonalon.
 
 
 
A jellemzően szélcsendesebb oldalra tartunkwurzengraben-schneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas.jpeg.
Lefelé menetben a térdeid miatt hálásan áldani fogod, hogy rád tukmáltuk a túrabotot. 
A Schwarzkogel alatt elzarándokolva ismét észak-keleti irányban lejt az út. 
De mielőtt becsukódik a hurok, olyan, de olyan tüneményesen szép az erdő, hogy az elmondhatatlan. Véget ér szabálytalan hurok alakú körtúránk.
 
 

15:45-kor ismét libegőzünk egyet, kihasználjuk, hogy a bergfahrt és talfahrt zusammen is 11 euró van a felnőtteknek, a gyerekeknek meg tényleg olcsó, így az utolsó 300 métert lefelé már a 4-üléses "fotelben" tesszük meg.
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-05-losenheim-sesselbahn-und-losenheimburg.jpgKifejezetten gyerekbarát túra, az osztrákok olyan apró csemetékkel is nekivágnak, hogy el sem hiszed majd.
Az ingyenes parkolóhoz érkezünk. 
 
 

Vacsora: önellátó, az apartmanok konyháiban tudtok főzni vagy vár rátok a számtalan étterem, pizzéria. 

Este: a legtöbben elmennek szaunázni, aztán akinek van kedve, várja őt a túravezető és a társasjátékok...A decens dorbézolásnak éjfélkor vége. 

 
 
 
 
3. napi túra Ausztriában:
scheeberg-tura-gyalogtura-ausztria-alpok-tura-2.jpgA Schneeberg és tövében, Burg Losenheim, csodaszép vízesés, durván gyönyörű, nem megterhelő túra, benne sok kellemes erdei séta. Bakfittynak sem sok 10,4 km-es túratáv és 699 méteres szintkülönbség. 

 

 

Nem szállunk fel a libegőre, csak örülünk annak, hogy a szuperkulturált mosdó ingyen van. 

 

A bakancsok szorosra fűzését követően indulunk és percek után már kellemes erdei kocsi úton bandukolunk monumentális fenyvesben.

 
vizeses-schneeberg-tura-gyalogtura-ausztria-tura.jpg

Először felfelé, utána szintben vezet az út. Kicsit több mint egy óra séta után pihenő és ebédszünet.

Ebédünket választhatóan vagy saját tarisznyából (hátizsákból) fogyasztjuk el, vagy - akinek kedve van - beugorhat a hüttébe hamizni.

 

 

Jó kis ebédet ehetsz, természetesen itteni árakon, ami azt jelenti, hogy 8-12 euró között rendelhetsz főételt körettel, savanyúsággal. 

Az ebédet követő újabb óra után lefelé tartunk és egy szinte Niagara (na jó, lehet, hogy kisebb a szurdokvízesés, de így is 20 méter magas) méretű vízesés alatt fotózhatunk, majd a vízesést tápláló patak közelében törnek előre csapataink. 

 

burg-losenheim.jpg

Cca. 30 perc után a losenheimi vár tövébe érkezünk. 
A helyes kis vár leginkább a rekonstrukcióval, drága pénzen elrontott Füzéri vár régi formájához hasonlít.
 
 
 
 
 
 
A várba nem megyünk fel, egy pisztrángos tó partjáról, ha kint lesznek, kellemes nyugágyra rogyva szemléljük a várat. Aztán a szívtelen túravezető továbbot vezényel és megyünk tovább. 
 
 
 
 

schneeberg-tura-gyalogtura-2.jpgA kellemes, könnyű, sok szépet adó túranap 14 órakor ér véget. 

 

 

 

Wc, ledobjuk a bakancsokat, felvesszük "az autós cipőket", búcsú és indulás haza. Érkezés (ha valaki éppen budapesti) Budapestre 18 óra körül.   

 

 

 

Osztrák túráink díjai és az egyéb költségek

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com

 

 

 

Jelentkezés az osztrák túrára 
wasserfall.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon olvasd el, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, zokni, naptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok folyadék részekre. 

 

 

 

 

 

 

 

A túradíj utalása
klosterwappen-es-kaiserstein-2.jpgAz utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, a  túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Példa: 
1052 Budapest, Nádor u. 33. 

2022. július 25-27.
Ausztriai túra: Schneeberg és környéke