Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. július 4-6-i osztrák túra: Rax-tűzijáték, 2 éjszaka, 3 nap túra

p90827-18785.jpgTúra Ausztriában. Két éjszakás, 3 napos túra, precízen fogalmazva, ez egy választhatóan 1 vagy 2 vagy 3 napos túra a Rax-fennsíkon. Folyamatosan eldobod az agyad, ugyanakkor a túra technikai szempontból is, és erőfeszítés igényét tekintve is VICCESEN könnyű. Ehhez képest egy túra a Bükkben kemény kiképző tábor. Mivel tényleg "lájtos" túrácskákról van szó, jó szívvel mondjuk még a nagyon mini manó korú gyerekekkel érkező családoknak is: csináljátok meg mindhárom túrát! Gyertek három napra! A távok és szintkülönbségek alapján NYUGODTAN jelentkezzetek a 3 napos túrára.   

 

 

 

Az első napon kabinos lifttel költözünk fel 2 éjszakára 1540 méter magasba. Ha mi foglaltuk a szállásodat, akkor fent maradsz a "világ tetején", és eleve magasból indulva cserkésszük be a Rax-fennsík gyöngyszemeit. 

ausztriai-tura-lanovka.jpgHihetetlen, rendkívüli panorámák és tényleg egészen könnyű útvonalak. Minden túranap álom egy tériszonyosnak: sehova nem kell közvetlenül lenézni. Nincs alattad meredek.

 

 

 

Összefoglalva: ez egy átlagos kondícióval, megkockáztatjuk, az átlagnál rosszabb kondícióval is kellemes 3 napos túra. Ide mindenki eljöhet. Mivel a túra vezetett túra, mivel túravezető jön előtted, a legendásan béna osztrák jelzések (hiánya) miatt sem kell rettegned az állandó eltévedéstől.
És a slusszpoén. Az utazáshoz telekocsikat szervezünk. 

 

 

20190830_111806_resized.jpgA díjat befizetett túrázóknak térképet, címet, képpel illusztrált autós itinert küldünk és a Rax egyik, a képen látható Schwarza pataktól 100 méterre lévő parkolójában, az e-mailben megjelölt helyen találkozunk 9:59:00-kor, vagyis 9 óra 59 perc nulla másodperckor. 

 

 

 

 

 

 

Utazás az ausztriai túrára

tura-szlovakia-ausztria-hotalpas-osztrak-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpg

A kiutazás saját autóval vagy telekocsival történik. Lehet indulni túranap hajnalán/reggelén is, és természetesen ki lehet jönni a "nulladik" napon is. Ha a túranapon utazol, gyere a résztvevőknek e-mailben megadott helyre. Ha a nulladik napon jössz, akkor is megadunk időben minden infót. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Itt van a Nyugati Pu. felől jövő 291-es busz végállomása, a Libegő alsó állomása, a saját kocsidat is itt biztonságban hagyhatod. Akik utasként telekocsiba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 

 

 

 

 
 
 
1. napi túra a Raxon: 
schwarza-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpga teljes túranap során összesen 255 m szintkülönbségecske, 7.7 km-es szinte semmi túrácska vár rád, de olyan überbrutál panorámák, szépség és érzés, ami leírhatatlan.
 
 
 
 
 
Természetesen e-mailben minden szükséges segítséget megadunk az utazáshoz. Olyan könnyű lesz kitalálnod, mintha munkába vagy haza mennél.
A parkolóban vegyél ki mindent az autóból, amire fent szükséged lesz.
 
 
20190827_121550_resized.jpgA kocsid - attól függően, hogy a négy parkoló melyikében állsz meg - tengerszint felett 510-530 méteren marad az elkövetkező 2 éjszakára, te pedig felköltözöl a világ tetejébe.
 
 
 
 
 
 
"Lent", a parkolóban az elkövetkező 2 éjszaka ingyen áll majd az autód. Mindenben segítünk, még abban is, hogy hova gyere a kocsival a kipakoláshoz. Elkérjük nektek a képen is látható táblákat, amit a műszerfal tetejére kell majd tenned, kikérjük nektek a liftjegyeket. 

 
Miután az autóból mindent kivettél, amivel felköltözöl, 530 méteren fogsz kabinos felvonóba (liftbe) szállni, és 1540 méteren fogsz kiszállni. Szinte egy másik galaxisba érkezel.
20190827_ausztria-tura-34.jpgFent már lehet, hogy hó is fogad, meg az is lehet, hogy nyárias meleg lesz, és elég a rövid nadrág! Volt már mindkettőre példa.
 
 
 
 
 
 
Amikor fent vagyunk, bedobjuk a poggyászt a szobákba, el lehet menni az ingyenes és kulturált mosdóba. Feltöltheted akár meleg Schwarza-vízzel (!) a termoszodat és indulunk. 
Leírhatatlan kis túránk lesz. Átlagos kondícióval BÁRKI nekivághat, gyere nyugodtan! Átlagemberekre szabott, gyermekes családoknak, 70 éven felettieknek és tériszonyosoknak is szuper, "Normafásan kényelmes" útvonalat követünk. Lassan bandukolunk. 
 
 

 
20190828_094316_resized.jpgAz indulás után 10 perccel már kezdünk is fotózni, mivel a fák mögül tökéletesen látszik a Schneeberg és  legmagasabb csúcsa a 2076 méteres Klosterwappen. És azt érzed majd, amit egy fénykép képtelen átvinni.  
 
 
 
 
 
A panoráma kegyetlen lesz. Nem fogsz tudni betelni vele. 
"Hölgyek jobbra, urak balra" típusú diszkrét mosdószünetet többször tartunk. 
 
 
 
És lesz két pihenőnk is a lenti képen látható, sziklába fúrt átjárón keresztül fotózott alpesi menedékháznál, ahol a hölgyek is kényelmesen mellett intézhetik a folyó ügyeket.
A hüttében a mosdó használata ingyenes. 
 
 
 
A terep, a fotózások, pihenők hossza függvényében 15 óra körül érünk vissza, holott közben a Jakobskogelre is felléptél. osztrak-tura-21.jpgHa nem mi foglaltuk a szállásodat és lemész a hegyről, már csak a parkolóban meg kell találnod a kocsidat, és indulhattok a szállásotokra, vagy ha csak 1 napos Rax-túrára jöttetek, szomorú szívvel indulhattok is haza. Ha viszont, két- vagy háromnapos túrára jöttél, és "itt fent a hegyen" van a szállásod, csak be kell jönnöd a menedékházba. Ha valahol a Rax környékén foglaltál szállást, akkor 8 perc, amíg leértek a lifttel, és másnap kezdődik az első napról már megismert "lanovkázás" (seilbahn-os utazás). 
 
 

 

 
 
 
Szállás és vacsora az ausztriai túra idején
rax-hotalpas-tura-ausztria-hotalpas-tura.jpgVagy mi foglaljuk Nektek a szállást (lásd lejjebb) vagy a booking.com segítségével foglalj szállást a Rax környékén bárhol, ahol tudsz. Magyar szemmel is olcsó vendégszoba, ill. apartman nincs. (Mi elég sok éve keressük, de ha ennek dacára találnál 25 euró alatt valami jót, mondd meg nekünk is). 
 
 
 
 
 
 
Aki időben (értsd nagyon előre) tőlünk kéri a szállás foglalását, azoknak fent a hegyen foglalunk 2-3-4 ágyas szobákat. A szállás díja attól függ, hogy komfortos (saját fürdőszobás, saját wc-s) vagy "komfort" (fürdőszoba és wc) nélküli szobát szeretnél. A "komfortos" szobák díja 39 euró/fő/éjszaka. A wc és fürdőszoba nélküli szoba ára 28 euró/fő/éj, de a folyosó nem hosszú, és a folyosóról nyíló mosdók is nagyon rendben vannak. 
p90827-124712.jpgA szállásdíjak a reggelit tartalmazzák. 
Az épületben van konyha, azaz tudsz a hütte éttermében vacsorázni. Egy átlagos vacsora (fejedelmi méretű) rántott hús, köret, leves 13 euró, amiben nincs benne az üdítő vagy ásványvíz. Fontos. Túráink rendszeres résztvevőinek szólunk, hogy ne érjen csalódás. Akik ismerik a szuper szlovák szállásokat, ne várják a csili-vili szlovák apartmanokat. Ezzel azt akarjuk súgni, hogy költözz fel a világ tetejére guruló bőrönddel, legyen benne egy vízforraló, és akár egy kenyérpirító.
 
 
 
 
És ha akarod, oldd meg olcsón az étkezést "hazaival". A hütte hűtőszekrényeibe készséggel beteszik a turisták romlandó élelmiszereit, és adnak tányért, evőeszközt, amit felvihetsz a szobádba. 
Ha valaki egyedül akar lenni egy ikerágyas szobában, akkor annak a felára 12 euró. Az idegenforgalmi adó pedig 2 euró 40 cent per fő / éjszaka. A Wifi - szerintük - "nem mindig jó". Szerintünk SOHA. Az "összeesküvés elméletünk" pedig az, hogy lenne wifi, de, hogy idd a sört, kólát, rendelj, fizess, ahhoz a rossz wi-fivel csalnak le az emeletről. Ugyanis az étteremben kedvesen odajön a pincér, hogy mit parancsolsz, és sok embernek ugyebár "ciki" nem rendelni. 
 
 
 
 
20190827_183924_resized.jpg
Legalábbis nem mindenki olyan, hogy udvariasan, de lazán mondja, köszönöm semmit, majd vidáman internetezik pár órácskát. Mivel a wi-fi az alsó szinten - bár ott sem mindig - de legalább működget. De adja az ég, hogy a spekulációnknak ne legyen alapja. És összességében még így is ez a legjobb megoldás. Van sok előnye, elsősorban, hogy "fent van és nem kell naponta liftezni.... Amire nem könnyű feljutni, félóránként, ha nagy tömeg, 20 percenként jár a lift. Van úgy, hogy 1 órát kell várni, amíg be tudsz szállni. És ha itt fent, a Rax-fennsíkon van a szobád / szobátok, az idő függvényében a mai bolond időjárásban lehet, hogy rövid nadrágban ülhetsz majd ki egy olyan teraszra, ahol potom egy kilométerecske lesz alattad. Nem csúnya a völgy. Sem veled szemben a hegyek..... 

 

 

 

 

 

2. napi túra a Raxon: a gyenge-közepes túra során 1960 méterig megyünk fel, de lévén eleve magasról indulunk, ez is olyan túra, amire egy 7 éves kislányt is nyugodtan elhozhattok. 695 méteres szintkülönbség, 15 km. 
20190827_ausztria-tura-73.jpgHa két vagy három napos túrán vagy, már mindent tudsz a "logisztikáról". Ha viszont valaki az ausztriai túrának "csak" erre a napjára jön, akkor e-mailben minden szükséges segítséget megkap az utazáshoz, címet és itinert küldünk a túradíjat befizetett túrázóknak. 
 
 
 
 
 
 
Olyan könnyű lesz kitalálnod, mintha munkába vagy haza mennél.
A parkolóban vegyél ki mindent az autóból, amire fent lesz szükséged, mivel a kocsid, attól függően, hogy a 4 parkoló melyikében állsz meg, tengerszint felett 510-530 méteren marad. Mivel 8:59-kor indulunk, legkésőbb a 8:30-as lifttel fel kell jönnöd, hogy az indulásra itt legyél. 
 

 

ausztria-tura.jpgHa van bárhol a világon tényleg magashegyi, tényleg 15 kilométeres túra a világon, aminek bárki bátran nekivághat, aki fel tud menni a munkahelyén gyalog az 5. emeletre, akkor EZ AZ.
 
 
 
 
 
 
 
 
Gyere nyugodtan! Átlagos kondícióval is tökéletesen kényelmes, tériszonyosoknak is szuper túra. Létra? Ugyan! Nulla. Még a fenti képen látható ún. Pokol-völgyet is (ha akarod) magas korláttal védett kilátóról nézheted meg, ahova nulla lépcsővel sétálhatsz ki.
 
Hiperbiztonságos, először gyönyörű erdőben vezető, aztán vegyesen törpefenyős-alpesi rétes, végül újra erdei túra vár rád. 

p90829-110.jpgA nap során "legerősebb" szakaszt a képen láthatod, bár a kép megtévesztő, mert tényleg agyamenten semmi és könnyű, a képen nem is látszó ösvényen a feljutás. Ez a kb. 50 méteres szakasz az egész napi túrában a legkeményebb. Lassan megyünk.
 
 
 
 
 
 
 
Kegyetlenül szép "minden", nem valószínű, de lehet, hogy a túravezető noszogat majd a lassú haladásra. A jó hír, hogy ezen zsandár szerepre csak egy korai havazás esetén van szükség, de ez egyrészt elég valószínűtlen, és ha így is lenne, akkor sem kell "hú-de-nagyon-sietni". 
 
 
Arra lesz idő, hogy a legszebb helyeken készíts képeket.  
Mosdószünetet sokszor tartunk és olyan a terep, hogy az útvonal 90%-án könnyű elrejtőzni. 
Továbbá. Lesz több pihenőnk hüttéknél is a hölgyek örömére, a wc mindenhol ingyenes. 
 
 
 
 
 
 
A terep függvényében 16 óra körül érünk vissza az indulási pontra. 20190827_ausztria-tura-34.jpgHa kellett hótalp, akkor a hótalpak leadása után már csak be kell szállnod a lefelé menő liftbe vagy ha mi foglaltunk neked szállást fent a hegyen, csak bejössz a szállóba.   
 

 

 

 

 

 

 

 

3. napi túra a Raxon: a túra során összesen, (tehát az egész nap folyamán) 392 méteres szintkülönbséggel, 10.9 km-es távot teszünk meg egy másik univerzumban sétálgatva. 
rax-ausztria-hotalpas-tura-88.jpg
Ha három napos túrán vagy, és "fent" van a szállásod, akkor reggel ki kell költözni a szobából. Viszont a poggyászt a nap során még a hüttében hagyhatjuk. 

 
 
 
 
 
 
 
 
8:59:00-kor, vagyis 9 óra előtt 1 perccel indulunk. 
Ha valaki az ausztriai túrának "csak" erre a napjára jön, akkor e-mailben minden szükséges segítséget megkap az utazáshoz, címet és itinert küldünk a túradíjat befizetett túrázóknak. 
 
p90828-102639.jpgA parkolóban vegyél ki mindent az autóból, amire fent lesz szükséged, a kocsid tengerszint felett 510-530 méteren marad. Legkésőbb a 8:30-as lifttel kell feljönnöd, hogy az indulást ne késd le. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Átlagos kondícióval is tökéletesen kényelmes, tériszonyosoknak is szuper túránk lesz. Olyan útvonalat követünk, ahol sehol sem vagy semminek a szélén, de még közel sem leszel ún. kitett helyhez, ahonnan le kéne nézned, ahova be tudnál esni, csúszni. 
 
 
 
 
osztrak-tura-16.jpgA túrán tényleg lassan megyünk, nem konditermi edzés vár rád. Kegyetlenül szép "minden", nem valószínű, de lehet, hogy galád módon a túravezető noszogat majd a lassú haladásra. 
 
 
 
 
 
 
 
Arra lesz idő, hogy a legszebb helyeken készíts néhány képet, vélhetőleg te is fogsz a képen látható kereszt alatt fotózni, ugyanitt (ha szeretnétek) a ti telefonotokkal vagy a ti kamerátokkal készítünk csoportképet is. 
 
 
 
rax-ausztria-hotalpas-tura-73.jpg"Hölgyek jobbra, urak balra" típusú diszkrét mosdószünetet többször tartunk. 
És lesz 3 pihenőnk is hüttéknél, ahol a hölgyek is kényelmesen mellett intézhetik a folyó ügyeket. A hüttékben a mosdó használata ingyenes. 
 
 
 
 
 
 
 
A terep függvényében kb. 14 órára érünk vissza az indulási pontra. Ha kellett hótalp, akkor a hótalpak leadása után már csak be kell szállnod a lefelé menő liftbe, ha pedig ha mi foglaltunk neked szállást fent a hegyen, csak bejössz a szállóba.   
 
 
 

A túra díja a Rax kabinos lift árát NEM tartalmazza, felnőtt esetén a retúrjegy 28 euró. 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre


 

 

Jelentkezés az osztrák túrára 
20190827_173159_resized.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre. Ezek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Javasoljuk a (kék) EU-kártya kiváltását, és, hogy kössetek biztosítást.  

 

 

 

Az osztrák túra díjfizetése
osztrak-tura-14.jpgA túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az osztrák túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási költség-hozzájárulást és a szállás díját NEM kell utalni. 

Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni. Ha a szállást mi foglaltuk neked, akkor - a túra lemondása esetén - a szállásdíj is utalandó. A megjegyzés rovatba kérjük az osztrák túrára jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - és a túra időpontját beírni. Fontos! A nevet ne írd be, csak foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét, és felesleges, hiszen azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a mekkora összeg. 
Példa. 
1126 Budapest, Németvölgyi út 41/C.
2022. július 4-6. 
Ausztriai túra: Rax