Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. június 11. Túra, Ausztria: Lezizzensz tőle szurdoktúra

weichtalklamm-schneeberg-ausztria-osztrak-tura-66.jpgTúra, Ausztria. Bakancsos túra a Schneeberg legtutibb szurdokában. 

 

 

Az út egész egyszerűen mesés. Belépés a földi paradicsomba :))

 

 

 

Utazás választhatóan saját autóval vagy telekocsi rendszerben
weichtalklamm-valtiklamm-02-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpgJöhetsz saját kocsival vagy telekocsi rendszerben az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott osztrák címre vagy az út nagy része letudható, ha a túra előtti nulladik napon eljössz a Szigetközig, Mosonmagyaróvár környékére. A nulladik nap érkezőknek (igény esetén) a túranap előtti éjszakára foglalunk szállást a Szigetközben. Tudunk foglalni mind sátras szállást, mind vendégházi szobát. Természetesen foglalhatsz magad, sőt, az a legjobb, ha a booking.com segítségével foglalsz magatoknak szállást akár a Szigetközben, akár az osztrák határ közelében, de még itthon bárhol. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Senki nem marad otthon. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-os hozzájárulást fizetnek az oda-vissza útért. 
Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi nyilván Graz irányában lépi át a határt. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! 

  

 

 

Szállás a túranap előtti éjszakára az osztrák határhoz közel
weichtklammban-felfele-2016-os-masodik-tura.jpgAki tőlünk kéri a szállás foglalását, annak a túranap előtti éjszakára az Ausztria melletti Szigetközben (az osztráknál alacsonyabb áron) foglalunk szállást. Tehát csak annak foglalunk, aki KÉRI tőlünk a szállásfoglalást, örülünk az önálló szállásfoglalásnak :)), a lényeg, hogy a túranapi 8 órás találkozási ponton, az M1-es 162-es kilométernél lévő MOL-kútjánál legyél indulásra kész.
 
 
 
 
 
Külön senkire nem várunk, ha valaki közel van, akkor - lévén mi nem 130-cal, hanem kicsit lassabban megyünk az autópályán - még Parndorf előtt utol tud érni. 

 

 

 

A Schneeberg egy szenzációs szurdokában 
ausztria-tura-gyalogtura-osztrak-a-schwarza-partja.jpg

Hiperszuper szurdoktúra. 542 méterről 1200 méteres magasságig szaladunk fel. Leírhatatlan.

 

 

 

 

 

Mindent visz. Leírjuk még egyszer: le-ír-ha-tat-lan. Muszáj látnod. 

 
Túráink egyénileg utazó (a telekocsi rendszerbe be nem kapcsolódott, nem Bp-ről jövő stb.) résztvevőivel a Schneeberg tövében találkozunk 10 órakor, pontosabban 9:59-kor. 
 
 
E-mailben térképet küldünk a találkozási helyről és természetesen címet és GPS-koordinátákat is kapsz majd. 
 
 
weichtalklamm-schneeberg-ausztria-osztrak-tura-7.jpgAzokkal pedig, akik szívesen jönnek a konvojjal, azokkal 8-kor indulunk az M1-es autópálya 162-ik kilométerénél található (Mosonmagyaróvár utáni) MOL-benzinkúttól. Cirka másfél órás ausztriai autózás után parkolunk, lesétálunk a 20 méterre lévő Schwarza partjára és megcsodáljuk azt, ami elvileg természetes lenne, jelesül, hogy a víz tiszta. 
 
 
 
 
 
 
Az ingyenes wc látogatása és a vízkészletek feltöltése után startolunk
 
 
 
ausztria-szurdoktura-23-bakancsos-osztrak-tura.jpg
A túrázókat két csoportra osztjuk, pontosabban te döntöd el, hogy melyik részbe akarsz tartozni. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az egyik csoport egy csodálatos szurdokban jön, ami kicsit olyan, mintha a Rám-szakadékban jönnél, csak itt a lépték más, a táj a Gulliver az óriások földjén mesére fog emlékeztetni. 
A másik részcsoport pedig a szurdok felett elvezető laza, kényelmes úton jön fel.  
 
 
 
schneeberg-tura-gyalogtura-100.jpg
Akinek erős tériszonya van, annak a szépséges, nyugis útvonalat javasoljuk. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Akik viszont kimondhatatlanul izgalmas túrára, elképesztő, agyzsibbasztó, spéci tájra vágynak, azokkal a szurdokban haladunk. 
 
 
 
Itt egy életre szóló és hihetetlen élmény, hozzá néhol a mászást KÖNNYÍTŐ láncok és létrák várnak. 

szurdoktura-ausztriaban-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpgDe semmi komoly! Nehogy via ferratára, pontosabban - ha már Ausztriában vagyunk - akkor klettersteigre gondolj. Kb. olyan, mint a Rám-szakadék. Csak hosszabb. Nagyobb. Sőt. Sokkal nagyobb és lényegesen hosszabb :) 
A szurdok magasabb falai az Oort-felhőig, a kisebb szirtek a Neptunusz-pályáig érnek. Ha meg nem, akkor is magas a fal.
 
 
 
 
 
 
 
 
A jó hír, hogy mi nem a falon, hanem a falak közé zárt szurdok ALJÁN haladunk (ahonnan a túra 99%-ban nincs hova leesni). Persze a szurdoktúra mindenképpen óvatosságot, odafigyelést igényel.   

 

 

 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-a-szurdok-bejarata-utan-nem-sokkal-4.jpgAhol van létra, ott a létrák hosszúsága "kulturált".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyik létra sem a Szlovák Paradicsomot vagy az égig érő paszuly népmesét idéző méretű. Még kis és közepes tériszonnyal is "bőven beleférnek". 

 

 

 

 

 

Igen, ezt a szurdok-túrát a legalább átlagos kondíciójú túrázóinknak még egy kis tériszony mellett is jószívvel javasoljuk!! Tényleg! Azért is hidd el nyugodtan, mert írja mindezt egy tériszonyos túravezető!
Természetesen mindenhol, de a létrákon különös óvatosság szükséges. Oda kell figyelni, nem szabad kapkodni, a létrán selfie-t készíteni. 

 


ausztria-szurdoktura-22-bakancsos-osztrak-tura.jpgA létrán történő közlekedés ALAPSZABÁLYA, hogy mindkét kezednek szabadnak kell lennie és ne a létra oldalát, hanem a fokokat fogd (akkor is, ha sáros).

 

 

 

 

A túrabot a létrán soha nem a kézfejeden fityeg, hanem a teleszkópos túrabotot szépen összetolva a hátizsákon kell vinni. A létrán akkor se hozd az egyik kezedben a telefont, kamerát, ha nagyon ügyes vagy. Az óvatosságot elfelejtő túrázókból kerül ki a hegyen meghaló túrázók túlnyomó többsége.  

Az útvonal a 700 méteres szintkülönbség ellenére sem nehéz. BŐVEN van idő mindenre, hagyunk időt a sok-sok pihenőre. Tényleg komótosan megyünk, nem hajt a tatár. Lassan a szurdok véget ér, az ösvény egyre jobban közelít a vízszintes felé (csak felé, azért még mindig felfelé megyünk a Schnébin). 

 

 

Az indulás után 2,5 órával a két "részcsoport" egyesül, pihenünk és 1200 méteren közösen fogyasztjuk el az ebédet. Akinek van kedve, még feljön 1380 méterre egy hüttéhez, ahonnan igazán schöne Aussichtungunk van a Raxra. 
dsc08656.jpg
Egy kicsit szemlélődünk, aztán kényelmes túraösvényen indulunk lefelé. 
 
 
 
 
 
Innen a túra lefelé nyugis séta, az út nagy részén a Raxban is gyönyörködhetünk, nem mintha maga a Schneeberg ösvény nem lenne fantasztikus. 
 
 
 
 
 
 
 
ausztria-tura-szurdok-utan-lefele-a-rax.jpg
16 óra körül vagyunk lent a kocsiknál, kicsit lemegyünk a patak partjára, egy hídnál fotózgatunk aztán indulunk haza. 

Érkezés a Szigetközbe körülbelül 18 órára, Budapestre 20 óra táján.

 

 

 

Osztrák túráink díjai és az egyéb költségek

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com

 


 

Jelentkezés az osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon olvasd el, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot, amelyet a kékkel írt szavakra történő kattintással tudsz letölteni. Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, zokni, naptejnapszemüveg
sapka, túrabotfejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok folyadék részekre. 

 

 

Az ausztriai túra díjának utalása
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük az irányítószámmal kezdve, a túrázó számlázási címét, a túra időpontját, valamint helyét beírni. A nevet nem kell beírni, a vevő neve rajta van a jelentkezési lapon, ill. az utaláson is szerepel. Tehát így töltsétek ki a közlemény rovatot, példa: 
1139 Budapest, Vág u. 9.,
2022. június 11.
Ausztria túra: Schneeberg