Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. október 17-18. Ausztria túra: Hohe Wand + Schneeberg

klosterwappen-es-kaiserstein-2.jpgÁlomtúrák Ausztriában!

 

 

Jó eséllyel életed egyik, ha nem egyenes messze legjobb nyárkezdése....

 

 

 

 

Utazás választhatóan i) saját autóval vagy ii) telekocsi rendszerben 

a-fal-www.ausztria-tura.hu-osztrak-tura.jpgReggel az e-mailben megadott osztrák címre, ahova 9:30-ra kell megérkezni. A pontos érkezéshez Budapestről például 6-kor (vagy korábban) kell indulni.  

 

 

 

 


A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni! Ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. 

 

Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal.

 

A cél, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen.

Ez a "telekocsi" rendszer. hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-12.jpgPéldául összehozzuk a pécsi autóst egy párral, aki kaposvári, majd egy 4. embert a sofőr Szentgotthárdon vesz fel és Graz irányából jönnek/jöttök. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. 

 

 

 

Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a telekocsi sofőrjének az oda-vissza útért. 
 

 

 

 
Szállás 
schneeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-standard-doppelzimmer.jpgAki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását akár a Schneeberg környékén, vagy kicsit távolabb, azaz Neunkirchen, Wiener Neustadt környékén, akár az osztrák határ közelében, de még magyar oldalon. Aki Ausztriában foglalna magának, annak szívesen megadjuk, hogy mely településeken, ill. mely települések közelében érdemes keresni, ill. foglalni. 
Aki tőlünk kéri és időben kéri a szállás foglalását, annak a korlátozott számban foglalunk szállást. 
Kezdjük a legolcsóbb lehetőséggel, ami annyira olcsó, hogy ingyen van, ez a sátrazás. A még szintén olcsó lehetőség a matracláger, itt az ár 16 euró/fő/éjszaka. A matracláger (lásd a képet) egy (bár éppenséggel kettő van) nagyon nagy szoba, amiben ágyak vannak. És rajtad kívül mindenki horkol :). A matracláger legfontosabb felszerelési tárgya a füldugó. Ha ezt választod, különösen megbecsülöd majd, hogy 10-12-14 euróért a szlovák túráinkon mindennel felszerelt apartmanokban szállunk meg. Egy komfort szinttel feljebb pedig már a jóöreg osztrák szobákat találod, a két-, három- négyágyas szobák díja - az adott helytől és szobától függően - 24-28 euró / fő / éjszaka. A szállás díja általában a büféreggelit is tartalmazza. Lehet kicsit drágább apartmant is kérni, ami az osztrák vacsora árak mellett (lévén az apartmanokban értelemszerűen konyhát is találsz) megtérülhet.

 

 

 

1. napi osztrák túra: Hohe Wand

hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-25.jpgA Hohe Wand ederösterreich egyik gyöngyszeme, a kisgyermekes bécsieknek az egyik "Normafa" vagy az, ami az átlag Budapestinek a Margit-sziget. 

 

 

 

 

A Hohe Wand esetében egy (nomen est omen) tényleg magas falat kell elképzelni, ami egy 800 és 1135 méteres magasság között békésen hullámzó (a mérete miatt szinte lapos) fennsíkot határol.

Kellőképpen el nem ítélhető lustasággal autóval megyünk fel a fennsíkra és a platón teszünk meg egy eszméletlen jó túrát.
hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-18.jpg

 

Ahhoz képest, hogy a Hohe Wand és az Alpok milyen hihetetlenül közel van Magyarországhoz, érdekes, hogy mennyire nem ismert a hazai túrázó társadalomban, holott itt MINDEN adott egy félelmetes klassz hétvégi relaxációhoz, családi kiránduláshoz.

 

 

 

 

 

Szóval a parkolás, bakancshúzás, wc és vízkészlet-feltöltés után egy kilátóval kezdünk. 

ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-101.jpg

 

 

 

A kilátás brutális. Kelet felé szelíd dombok, a távolban Bécs és a Fertő-tó és Magyarország, nyugatra, északra, délre pedig hegyek, hegyek és hegyek. 

 

 

De.

 

A fotózást tessék 10 perc alatt befejezni és követni a túravezetőt, ennek hiányában ugyanis a túravezető esetleg elalszik. 

ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-100.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Kisvártatva fellépünk a Kleine Kanzel 1092 méteres csúcsára, (ami egy kis kődarab...) ami legalábbis a tenger szintjéhez képest magasabban van, mint a Kékes, bár a háttérben magasodó Schneeberghez képest bakfitty. 

 


ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-104.jpgAztán megyünk tovább, legalábbis ránézés erejéig "megismerkedünk" a fennsíkon lakó osztrákok életformájával.

 

 

 

Nekik természetesen, hogy az "utcán", 100-ból 98 szembejövő turista. 

 

 

 

Továbbá szinte minden honfitársunk lefotózza a "Klein aber mein" feliratú házat.

Következik az ebédszünet, amit nem egy utolsó helyen tartunk... 
bakancsos-tura-ausztria-a-hohe-wandon--a-hatterben-a-schneeberg.jpg

 

 

 

 

 

 

A kilátás pazar és akkor a szavak és a valóság közötti különbségről még nem is beszéltünk. 

 


hohe-wand-tura-osztrak-tura-ausztria-egynapos-tura-9.jpg

 

 

 


Az ebédszünetet természetesen hütténél tartjuk, hogy ha akarsz, igazi szuper finomságokat vegyél, ha pedig hazait fogyasztasz, akkor is ganz prima helyen ebédelhess. Ha idegen vagy sem raknak ki a fotelágyból. Egy kis Ausztria-érzés, egy kis gemütlicher Gastgarten an einem sonnigen Tag. 

 

 

Ebéd után a sétánk nagyon könnyű kirándulássá (ezt túrának nevezni erős túlzás lenne) változik. Lebilincselő erdőben haladunk, végre van egy kis szintkülönbség is. Felettünk zergék...

hohe-wand-tura-osztrak-tura-ausztria-egynapos-tura-1.jpg

 

 

 

 

 

 

És jön a Grand Canyon utánérzéses „Skywalk“, magyarul egy kilátóterasz a semmi fölé kibiggyesztve.

 

 

 

 

Mivel a "padló", csak egy rács, látod magad a pár száz méteres mélységet, úgyhogy erős tériszonnyal ne nézz a lábad alá.


hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-11.jpgTovábbá lesz majd egy - de ez már tériszonnyal is babapiskóta -"autósztráda", azaz egy fantasztikusan kiépített út a sziklafalba "applikálva".

 

 

 

 

 

Utunk végén következik ismét a vadaspark, benne mindenféle jószág, közöttük sok, nem éppen echte őshonos osztrák faj. Ez az a hely, ahova nincs olyan család, aki ne hozhatna bármilyen korú lurkót.

A nemzeti parkba hétköznap ingyenes a belépés, a belépő hétvégén 1,8 euró, amely nincs benne a nekünk fizetendő túradíjban.

Az időjárás szinte mindig szuper, a fennsík 1000 méter magasan van, nagyon ritka, hogy lent köd lenne, bár az sem egy utolsó látvány. 

Szendvicset és legalább másfél, de inkább két liter folyadékot hozzatok, bár itt rengeteg helyen tudod utántölteni a palackot és a hüttékben minden létező üdítő italt, ásványvizet be tudsz szerezni. 

Vacsora: a szállás éttermében vagy önellátó, vagy a közeli éttermek, pizzériák.  

 

 

 

 

2. napi osztrák túra 

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-07.jpgSchneeberg túra a Kaiserstein érintésével (2061 m), ill. a Kaiserstein csúcs tövében található hütté mellett a Klosterwappenre (2067 m.) 

 

 

 

 

 

 

Azokkal, akik maguk foglalták a szállásukat, az egyeztetett helyen találkozunk 8:59-kor. E-mailben térképet adunk a találkozási helyről.

 

 

Ha valaki csak a túra ezen, tehát a második napjára jön, annak megköszönjük a pontos érkezést, hiszen az indulással nem lehet másokkal várni.

 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-55-fadensteig.jpgIngyenes és kulturált wc, majd a libegőjegy vásárlása után felülünk a libegőre és 870 méterről néhány perc alatt 1210 méterre katapultáljuk magunkat. 

 

 
 
 
 
 
Az erdőben rövidítéseket használva indulunk felfelé. Ha ügyesek vagyunk nem tévedünk el.
Upsz, még meggondolhatod magad :)) 
 
 
A Schneeberg meglehetősen méretes dombocska, ennek megfelelően n tart végtelenhez számú ösvény vezet fel rajta. 
 
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-15-felfele.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mi egy viszonylag gyors, ennek megfelelően kicsit meredekebb, de tériszony mellett is tökéletesen biztonságos, tényleg minden szempontból kifogástalan túraösvényen, gyönyörű fenyvesben indulunk felfelé. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Számos pihenőt
a-klosterwappen-mar-csak-par-meter-schneeberg-gyalogtura-kirandulas-8.jpeg
tartunk felfelé menetben. Ne felejts el rendszeresen inni, de persze oszd be a folyadékot. 
 
 
 
 
 
 
 
Az erdőhatárt elhagyva, keresztezünk egy törmelékes részt, egy gigászok alkotta kőmosást, majd sziklás, izgalmas, de veszélytelen terepen jutunk el a fennsík peremére.
 
 
 
 
 
 
 
 
Ettől a ponttól a bakancsos túra már csak laza kis séta, alig emelkedő terepen.  
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-05-kaisersteinrol-panorama.jpg
Az indulásunk után 3. órában érjük el a Kaiserstein sziklát, innen készíthetsz annyi és ami még fontosabb annyi szuper fotót, hogy júj. 

 
A 2061 méteres Kaiserstein tövében találjuk minden Schneeberg-túrák klasszikusát a Fischerhüttét. 
 
 
 
 
 
 
 
A Fischerhütte 2049 méteren van, ha erősen süt a nap, érdemes felöltözni, az UV-sugárzás itt fent egészen brutális, naptej nélkül 3 perc alatt le lehet égni. 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-01-2049-meteren.jpg
Ha jól állunk idővel, kipróbálhatod az állítólag messze földön híres, és szerintünk is finom császármorzsát, a kaiserschmarrnt. Kaiserstein, Kaiserschmarrn... Éééérted.
 
 
 
 
 
Nomen est omen. A magyar túrázók körében a császármorzsánál csak a női mosdó népszerűbb.
 
 
Az uraknak az a rossz hírünk van, hogy a sör nevű folyadék alkoholtartalmú változatának fogyasztását tisztelettel nélkülözni kérjük. A hüttézés mellett a panorámától leesett állunkat próbáljuk a helyén tartani. Fotózunk, eszünk, iszunk, pisilünk és a jóleső relax után átsétálunk a Klosterwappenre, amely tényleg már csak egy 20 perces séta. A Klosterwappen csúcs-katarzisról inkább nem írunk, majd átéled. 
 

wurzengraben-schneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas.jpegLefelé menetben a térdeid miatt hálásan áldani fogod, hogy rádtukmáltuk a túrabotot. 
 
 
 
 
 
 
 
A Schwarzkogel alatt elzarándokolva ismét észak-keleti irányban lejt az út. De mielőtt becsukódik a hurok, olyan, de olyan tüneményesen szép az erdő, hogy az elmondhatatlan. Véget ér szabálytalan hurok alakú körtúránk.
 

16:00-kor ismét libegőzünk egyet, kihasználjuk, hogy a bergfahrt és talfahrt zusammen sem drága, így az utolsó 300 métert lefelé már a 4-üléses "fotelben" tesszük meg.
 
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-05-losenheim-sesselbahn-und-losenheimburg.jpgKifejezetten gyerekbarát túra, az osztrákok olyan apró csemetékkel is nekivágnak, hogy el sem hiszed majd.
Az ingyenes parkolóhoz érkezünk. 
 
 

 

 

 

A hihetetlenül sok szépet adó túranap 16:15-kor ér véget. Wc, ledobjuk a bakancsokat, felvesszük "az autós cipőket", búcsú és indulás haza. 

Érkezés a cél / lakhely függvényében, Budapestre pl. 20 órakor.  

 

 

 

Osztrák túráink díjai és az egyéb költségek

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com

 

 

 

Jelentkezés az osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon olvasd el, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, zokni, naptejnapszemüveg
sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok folyadék részekre. 

 

 

A túradíj utalása
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a túrára jelentkező számlázási címét (irányítószámmal), és a túra kezdőnapját beírni. Példa: 
1238 Bp., Helsinki út 299. 
2022. október 17-18.
Ausztria túra: Hohe Wand + Schneeberg