Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2022. október 8-9. Osztrák túra választhatóan 1 vagy 2 nap, Hohe Wand és Kaiserstein

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-02-uton-a-kaiserstein-fele.jpgAusztriai túra:
Hohe Wand és Schneeberg, választhatóan 1-, vagy 2-napos túra Ausztriában, nulladik napi kiutazással.

 

 

 

Tökéletes családi túra, ahova a gyerekek is nyugodtan hozhatóak, ráadásul olyan túra, ahova kis vagy közepes tériszonnyal is NYUGODTAN jöhetsz! 


A nulladik napi kiutazás azt jelenti, hogy a tényleges túra előtti napon - mi "nulladiknak" hívjuk - utazunk ki Ausztriába. 

Ez a megoldás pénzbe kerül, ráadásul az osztrák szállások drágák, de így az első nap is pompás kirándulás vár ránk úgy, hogy nschneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas-2.jpgem kell hajnalban indulni, stresszelni. A túra második napján pedig szintén normális időben felkelve, kipihenten túrázhatunk. 

 

 

 

 

 

Nulladik napi utazás Ausztriába saját autóval vagy telekocsi rendszerben 
osztrak-tura-ausztria-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgA telekocsi rendszer azt jelenti, hogy összehozzuk a kocsikban plusz helyekkel bírókat a beszállni akaró túrázókkal. A telekocsikba beszállók egységesen 6990 Ft-os díjat fizetnek az autók tulajdonosainak. Ha nincs elég hely a kocsikban, akkor minibuszt vagy buszt is indítunk. Az ország bármely pontjáról jössz vagy jöttök, elég Budapestig eljutnotok, itt már vagy telekocsiba vagy minibuszba tudsz szállni. 
Lehet - természetesen - önállóan jönni Ausztriába, és lehet csatlakozni a konvojhoz. A konvojjal a "nulladik napon", 15:59-kor indulunk Bp. XII. ker. Zugligetből a budapesti Libegő alsó végállomásától a, GPS-be azt ütheted be, hogy Zugligeti út 93. Ebben a parkolóban az autódat tényleg teljes biztonságban hagyhatod, ugyanis rendőr lát rá az ingyenes parkolóra. A találkozási pontra pedig könnyen el tudsz jönni. Ez a Nyugati térről induló 291-es busz végállomása, de jöhetsz a 22-es busszal is a Széll Kálmán térről a Kuruclesi útig, a Kuruclesi úton haladsz 10 métert nagyjából délre, és onnan 7 perc séta vár rád "fel" (jobbra) a Zugligeti úton.
A jelentkezéskor átküldött e-mailben jelzett kérés esetén a buszra, telekocsikba a Széll Kálmán téren, Déli pályaudvarnál, a BAH-csomóponton, a Budaörsi úton, vagy Budaörsön az Auchan parkolójában, majd 
Tatabányán, Győrben is fel lehet szállni.
Egyeztessünk!

 


Szállás az ausztriai túra idején
ausztriai-szallas.jpgA szállást foglalhatod magad, vagy - ha nem az utolsó pillanatban jelentkezel - a szállásfoglalást ránk is bízhatod. Ha magad foglalod a szállást, akkor Puchberg am Schnneebergen (ez a község vagy kisváros neve) vagy annak közelében, ami akár 25 km-t is jelenthet, foglalj szállást, és az egyes túranapokon elég lesz a túrázóinknak megadott találkozási pontra jönni. 
Az általunk foglalt szállások díja 29-35 euró/fő/éjszaka, az elhelyezés 2-3-4 ágyas szobákban történhet, aki egyedül kíván lenni, annak a szállás egyfős felára jellemzően 12 euró/éjszaka. A szállás díja a reggelit tartalmazza. (Ha már ennyibe kerül, hát ez a minimum. Sajnos ennél a szállásnál nincs olyan opció, hogy legyen olcsóbb a szállás és köszönjük nem kérjük a reggelit.
A szállás díját NEM kell utalni, a szállás díját kérjük NE utald / NE utalja, azt közvetlenül a szállásadónak fizeted. Ha viszont bármilyen okból nem tudsz eljönni a túrára, és mi foglaltuk a szállásodat, akkor a szállásdíjat kérjük 24 órán belül utalni. 

 

 

 

 

1. nap: könnyű, kisgyermekeseknek ideális túra Ausztriában, a Hohe Wand
hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-25.jpgA Hohe Wand Niederösterreich egyik gyöngyszeme, a kisgyermekes bécsieknek az egyik "Normafa" vagy az, ami az átlag Budapestinek a Margit-sziget. 

A Hohe Wand esetében egy (nomen est omen) tényleg magas falat kell elképzelni, ami egy 800 és 1135 méteres magasság között békésen hullámzó (a mérete miatt szinte lapos) fennsíkot határol.

 

 

 

 

Kellőképpen el nem ítélhető lustasággal autóval megyünk fel a fennsíkra és a platón teszünk meg egy eszméletlen jó túrát.
hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-18.jpgAhhoz képest, hogy a Hohe Wand és az Alpok milyen hihetetlenül közel van Magyarországhoz, érdekes, hogy mennyire nem ismert a hazai túrázó társadalomban, holott itt MINDEN adott egy félelmetes klassz hétvégi relaxációhoz, családi kiránduláshoz. Szóval a parkolás, bakancshúzás, wc és vízkészlet-feltöltés után egy kilátóval kezdünk. 

 

 

 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-101.jpgA kilátás brutális. Kelet felé szelíd dombok, a távolban Bécs és a Fertő-tó és Magyarország, nyugatra, északra, délre pedig hegyek, hegyek és hegyek. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-100.jpg

De.

 

 

A fotózást tessék 10 perc alatt befejezni és követni a túravezetőt, ennek hiányában ugyanis a túravezető esetleg elalszik. 

 

 

 

 

 

 

 
ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-104.jpgKisvártatva fellépünk a Kleine Kanzel 1092 méteres csúcsára, ami elméletileg magasabb, mint mondjuk a Bakony, de körülbelül egy 40 méteres kaptatót fog jelenteni és a végén - komoly - egy 20 cm magas kőre léphetsz fel.

 

 

 

 

De nem is ez a poén, hanem a háttérben látható Schneeberg és a hegykoszorú, a panoráma, az érzés.

 

 

 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-103.jpgAztán megyünk tovább, megismerkedünk a fennsíkon lakó és itt van hétvégi házunk életformával. 

 

 

 

 

 

Szinte minden honfitársunk lefotózza a "Klein aber mein" feliratú házat. Ez a képen itt nem látszik, de hidd el, hogy az van odaírva, ha pedig nem hiszed el, eggyel több ok, hogy gyere és meggyőződj minderről magad......

 

 

Következik az ebédszünet, amit nem egy utolsó helyen tartunk... A kilátás pazar és akkor a szavak és a valóság közötti különbségről még nem is beszéltünk. 
ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-106.jpgAz ebédszünetet természetesen hütténél tartjuk, hogy ha akarsz, igazi szuper finomságokat vegyél, ha pedig hazait fogyasztasz, akkor is ganz prima helyen ebédelhess.

 

 

 

 

Ebéd után a sétánk nagyon könnyű kirándulássá (ezt túrának nevezni erős túlzás lenne) változik. Lebilincselő erdőben haladunk, végre van egy kis szintkülönbség is. Felettünk zergék...
Aminek kapcsán majd vigyázni kell, hogy mire és hogyan, majd ott és akkor .....

 

 

hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-12.jpgÉs persze Grand Canyon érzésünk is, mivel megérkezünk az ún. Skywalkra, amely egy remek jó kilátó a semmi fölé kibiggyesztve.

 

 

 

 

Alattad több száz méter, tériszonyos túrabarátaink viszonylagos megnyugtatására mondjuk (bár természetesen a kilátóra nem kötelező kilépni), hogy legalább a padló nem átlátszó és a korlát ésszerűen magas (bár szerintünk lehetne még 20 centivel magasabb is). 

 

 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-108.jpgEgy idő után itt is be kell fejezni a fotózást. Indulunk vissza és egy vadaspark mellett haladunk el.

 

 

 

 

A vadasparkban látunk mindenféle jószágot, közöttük sok nem éppen őshonos osztrák fajt, és persze van sok-sok, kényelmes, (majdnem szó szerint) magas sarkú topánkával abszolválható sétaút és keresztül-kasul millió eltérő nehézségű ösvény. 

 

 


hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-23.jpgTermészetesen a magas sarkút NE vedd komolyan, mindenki bakancsban jöjjön, még kérjük, hogy edzőcipőt viselve se mondjátok, hogy "de hát a web site-on magas sarkút írtatok". Ez az a hely, ahova nincs olyan család, aki ne hozhatna bármilyen korú lurkót.  A nemzeti parkba hétköznap ingyenes a belépés, a belépő szombatonként 1,8 euró, amely nincs benne a részvételi díjban. Szendvicset és legalább másfél liter folyadékot hozzatok. 

 

 

 


A kényelmes nap végén 15:30-kor szállunk be a kocsikba és/vagy buszba és indulunk a szállásra vagy szállásokra, de előtte még megállunk egy pillanatra és felnézünk: igen, ott voltunk. Alulról is félelmetes egy kicsit.    

 

 

 

2. napi osztrák túra: Bakancsos túra a Kaisersteinre (2061 m) olyan útvonalon, amit az osztrákok 5 éves gyerekekkel is simán megcsinálnak és 70+ korúak közül sokan (tényleg!) FUTVA tesznek meg.....

ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-03-uton-a-kaiserstein-fele.jpg
Ingyenes és kulturált wc, majd a libegőjegy vásárlása után felülünk a libegőre és 870 méterről néhány perc alatt 1210 méterre katapultáljuk magunkat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy hütte érintésével és az erdőben kreatív útvonalat, rövidítéseket használva indulunk felfelé.
 
 
Ha ügyesek vagyunk nem tévedünk el.
Upsz, még meggondolhatod magad :)) 
 
 
 
 
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-15-felfele.jpg
A Schneeberg nem egy pindurka hegy, ennek megfelelően sok út vezet rajta felfelé. Mi a szépszámú feljutási lehetőség közül egy viszonylag gyors, ennek megfelelően kicsit meredekebb, de tériszony mellett is tökéletesen biztonságos, tényleg minden szempontból kifogástalan túraösvényen, gyönyörű fenyvesben indulunk felfelé. 
 
 
 
 
 
 
(Apropó. Egyedi, tehát egy céges vagy baráti csoport által kért "külön" túra esetén természetesen huncutkodhatunk! Akkor nem kell ragaszkodni a normál földi halandóknak járható útvonalhoz. Ebben az esetben profi hegymászó(k) vezetésével, via ferratával is lehet haladni. De ez csak zárójeles megjegyzés volt, kedvcsináló a profi ínyenceknek.)
Visszatérve a mi "normál" túránkhoz.
 
Számos pihenőt
a-klosterwappen-mar-csak-par-meter-schneeberg-gyalogtura-kirandulas-8.jpeg
tartunk felfelé menetben. Ne felejts el rendszeresen inni, de persze oszd be a folyadékot. 
 
 
 
 
 
 
 
Az erdőhatárt elhagyva, keresztezünk egy törmelékes részt, egy gigászok alkotta kőmosást, majd sziklás, izgalmas, de veszélytelen terepen jutunk el 1722 méterre a fennsík peremére.
 
 
 
 
 
 
 
Innen elnyújtott, lankás dombocskán, (csak éppen óriásira méretezett dombocskán) haladunk.
 
Ettől a ponttól a bakancsos túra már csak laza kis séta, alig emelkedő terepen.  
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-05-kaisersteinrol-panorama.jpg
Az indulásunk után 3. órában érjük el a Kaiserstein sziklát, innen készíthetsz annyi, és ami még fontosabb, annyi szuper fotót, hogy júj. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
A 2061 méteres Kaiserstein tövében találjuk minden Schneeberg-túrák klasszikusát a Fischerhüttét. 
 
 
A Fischerhütte 2049 méteren van, ha erősen süt a nap, érdemes felöltözni, az UV-sugárzás itt fent egészen brutális, naptej nélkül 3 perc alatt le lehet égni. 
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-01-2049-meteren.jpg
Ha jól állunk idővel és nem múlt 13 óra, akkor kipróbálhatod az állítólag messze földön híres, és ami legalább ilyen lényeges :)) szerintünk is finom császármorzsát, a kaiserschmarrnt. Kaiserstein, Kaiserschmarrn... Éééérted. Nomen est omen. A magyar túrázók körében a császármorzsánál csak a női mosdó népszerűbb. Az uraknak az a rossz hírünk van, hogy a sör nevű folyadék alkoholtartalmú változatának fogyasztását tisztelettel nélkülözni kérjük.  


A hüttézés mellett a panorámától leesett állunkat próbáljuk a helyén tartani. Fotózunk, eszünk, iszunk, pisilünk

A jóleső relax után indulunk lefelé egy másik útvonalon. A jellemzően szélcsendesebb oldalra tartunk
wurzengraben-schneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas.jpeg.

 

 

Lefelé menetben a térdeid miatt hálásan áldani fogod, hogy rád tukmáltuk a túrabotot.
A Schwarzkogel alatt elzarándokolva ismét észak-keleti irányban lejt az út.

 

 

 

 

 

De mielőtt becsukódik a hurok, olyan, de olyan tüneményesen szép az erdő, hogy az elmondhatatlan. Véget ér szabálytalan hurok alakú körtúránk.

 

 


dsc_0417--1-.jpg15:45-kor ismét libegőzünk egyet, kihasználjuk, hogy a bergfahrt és talfahrt zusammen is 11.5 euró alatt van a felnőtteknek, a gyerekeknek 10, így az utolsó 300 métert lefelé már a 4-üléses "fotelben" tesszük meg.

Kifejezetten gyerekbarát túra, az osztrákok olyan apró csemetékkel is nekivágnak, hogy el sem hiszed majd.
Az ingyenes parkolóhoz érkezünk, mosdólátogatás, esetleg - ez evidens, hogy opcionális - a büfében kávé, majd búcsú után hazautazás. Akár a túravezetői kocsi mögött konvojban, akár saját GPS-szel egyéni tempóban.  
 
 
 

Osztrák túráink díjai és az egyéb költségek

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com


 

Jelentkezés az osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon olvasd el, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, zokni, naptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok folyadék részekre. 

 

 

Az ausztriai túra díjának utalása

osztrak-tura-ausztria-tura-a-wurzengraben-osveny.jpgAz osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük az ausztriai túrára jelentkező
számlázási címét, (irányítószámmal együtt), a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Egy Schneeberg túra esetén pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 
1139 Budapest, Pannónia u. 34. 
Ausztriai túra: Hohe Wand és Schneeberg

2022. október 8-9. 

ausztria-tura-osztrak-tura--55-.jpgAz osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor annak a telekocsi sofőrjének, akihez beszállsz vagy a buszon a buszos cég sofőrjének kell átadni készpénzben.