Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023 április 29-30-i ausztriai túra: Jakobskogel és Heukuppe

csaladi-seta-a-rax-fennsikon-rax-tura-gyalogtura-kirandulas.jpg

2-napos osztrák túra / Rax túra. Kétnapos túra Ausztriában. Az első nap bakancsos gyalogtúra, a második nap még várhatóan havas terepen, de már nem kell hozzá hótalp, elég a csúszásgátló hómacska, amit tudsz tőlünk bérelni (ha nem nagyobb a lábad 47-esnél). 
 
 
 
 
 
Az első napi túra könnyű, a második napi túra közepes túra. A túrák technikai szempontból semmilyen előképzettséget nem igényel, nem kell hozzá "sportosnak" lenni, nem hegymászás, csak rakni kell a lábainkat. 2018-marcius-25-osztrak-hotalpas-tura.jpgAz első és lehet, hogy a második napon is már akár teljesen nyári szerelésben is mehetünk (kivéve persze a hóvihar esetét), de bakancsot és kamáslit kell hozni hozni, ugyanis lehet, hogy egy póló és egy rövid nadrág is elég, de helyenként még bőven-bőven találunk majd egészen mély havas részeket...., a Rax "teteje" pedig akár ennyire is havas lehet még. Komoly. Nem valószínű, de simán előfordulhat.  
Szemezgetünk a Rax legszebb útvonalaiból, ill. feljutunk a csúcsokra. Átlagemberekre szabott, gyermekes családoknak és tériszonyosoknak ideális, átlagos kondícióval is örömtúra a Raxon. 
 
 


osztrak-tura-21.jpgA gyalogtúra dióhéjban:
Ha a Schneeberg a bécsieknek a Normafa, akkor a Rax-Alpok a Margit-sziget. 
Ausztria egyik legkedveltebb kirándulóhelyén minden létező túrafajta kipróbálható. Nem sziklát mászunk, hanem bakancsos túrára indulunk. 
Sok egyéb szépség mellett, feljutunk a Heukuppére, amely a Raxalpe 2007 méteres csúcsa és legfőképpen teszünk két békés sétát a Rax-fennsíkon.


 

Utazás választhatóan saját autóval vagy telekocsi rendszerben 
osztrak-tura-ausztria-tura-9-szemelyes-ford-transittal.jpgvagy 1. saját kocsival az első túranap reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott osztrák címre vagy
2. telekocsi rendszerben az első túranap reggelén. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért. 
Ezt a telekocsi tulajdonosának/sofőrjének fizetitek. Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi nyilván Graz irányában lépi át a határt. Az egyik budapesti telekocsi (de ez csak példa) 6-kor indul.
Ha több a kocsiba beszállni kívánó túrázó, mint a szabad helyet felajánló túrázónk, akkor 
6-kor minibuszt (is) indítunk Budapest, XII. Zugligeti út 93. szám elől. Ez a libegő alsó végállomása, olyan parkoló, amire rálát rendőr, egyúttal a Nyugati térről közlekedő 291-es busz végállomása. A telekocsikba és/vagy buszra - egyeztessük! - a Széll Kálmán téren, a Déli pu-nál, a BAH-csomóponton, az "Osztyapenkónál" (ez a Kelenföldi pu. M1-es felöli oldala, csak át kell sétálnod az aluljárón Őrmező felé a pályaudvartól ha vonattal, vagy Dél-Budáról, Érdről stb. érkezel), Budaörsön az Auchan parkolójában, majd 
Tatabányán, Komáromnál, Győrben és Mosonmagyaróváron is fel lehet - egyeztessük - szállni. 
A minibusz díja azonos a telekocsi rendszer költség-hozzájárulásával (lásd a díjak, költségek menüpontot). A busz kívánságra bármikor megáll. Ha nincs külön kérés, öt mosdó szünetet tartunk benzinkutaknál ill. autópálya pihenőnél. A 280 km-es út az útvonaltervező szerint 3 óra 10 perc, de mi inkább 4 órával számolunk. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha nem akartok a konvojjal jönni, induljatok az indokoltnak tűnőnél korábban

Kívánságra nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra a Béla király úton butikhotelben szobát foglalunk (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobákban). 

 

 

 

 

1. napi osztrák túra: 1500 méterre ugrunk fel kabinos lifttel, fennsík-túra és a Jakobskogel 1737 méteres csúcsa
ausztriai-tura-lanovka.jpgHa valaki nem a konvojjal jön, akkor Ausztriában 10 órakor, egészen pontosan 9:59-kor találkozunk egy ingyenes parkolóban. A parkoló helyét természetesen e-mailben elküldjük neked. A kocsik parkolása után megvesszük a felvonó jegyeket (a libegőjegy árát a túradíj nem tartalmazza) és kabinos lifttel érjük el a fennsíkot. Durván 1000 méteres szintkülönbséget hagyunk maguk mögött, hiszen néhány perc alatt szinte a világ tetejére, 1500 méteres tengerszint feletti magasságba érkezünk.

Amikor fent vagyunk, megrohamozzuk még a wc-t és a bakancsokon a fűzőket szorosra hozzuk: indulunk!
Az útvonalunk fenomenális, hadd legyünk szerénytelenek, a túratervünk mestermunka.

 

 

preiner-wand-06-osztrak-tura-ausztria-tura-hotalpas-tura.jpg10,9 km-et flangálunk úgy a fennsíkon, hogy a szintkülönbség írd és mondd 424 méter.

 

 

 

Pontosabban ez az alapértelmezett útvonal, de millió helyen térhetünk el, olyan girbe-gurbára vehetjük a figurát, hogy csak na. Ha eltévedünk, annál izgalmasabb a túra.:))
Nyugi, csak vicc, de nem teljesen alaptalan, ugyanis beismerjük, hogy az első 10 Rax-túránk a folyamatos eltévedésről szólt, ne a Mátra és a Pilis remekül táblázott és kijárt ösvényeit képzeld magad elé.

 

 

 

rax-06-osztrak-tura-ausztria-tura-hotalpas-tura.jpgEljövünk a Weisskogel alatt és természetesen az útvonalban szerepel a Jakobskogel, amelyik a Rax egyik 1737 méteres csúcsa. 13 óra körül ebédelünk is rajta. 


 

 

 

A csúcson csúcs jó lenni, de egy idő után 'kegyetlenül' azt mondjuk, hogy: wir gehen weiter. Vigasztaljon, hogy fenomenális fenyvesek között és bűbájos alpesi réteken át ballagunk.

 

Az egész elmondhatatlan.

 

 

 

otto-menedekhaz-osztrak-tura-ausztria-tura-hotalpas-tura.jpgA Jakobskogelről lefelé jövetben útba ejtünk egy menedékházat, annak is a legnépszerűbb helyiségét a női mosdót, majd a felvonó felé indulunk.
 
 
 
 
 
 
 
Már úgy értendő, hogy a lányok és hölgyek ejtik útba......
 
 
 
 
 
osztrak-tura-hotalpas-tura-rax-seilbahn-a-volgy-fele.jpgA felvonóval, (mivel most lefelé megyünk, hívhatjuk úgy is, hogy "levonóval") a kocsikhoz érkezünk, konvojban megyünk vissza a szállásra és hipp-hipp-hurrá, készülünk a 2. napi túrára.   
 
 
 

 

 

 

 

 
Szállás és vacsora az ausztriai túra idején
zimmer-a-rax-kozeleben.jpgVálasztható ingyenes (!) kemping és kapaszkodj meg ingyenes kemping kulturált vizesblokkal! És természetesen nem ingyen, sőt, nem is olcsón vendégszoba, ill. apartman.
 
 
 
 
 
Aki szeretné, az természetesen maga is foglalhatja a szállását bárhol a Rax környékén. Aki időben (értsd hónapokkal előre) tőlünk kéri a szállás foglalását, azoknak 2-3-4 ágyas szobákat foglalunk, a szállás díja 26 euró / fő / éjszaka, amely a reggelit is tartalmazza. Ha egyedül szeretnél lenni egy szobában, kb. 30 eurós szállásdíjjal kalkulálj. Az épületben van lent közös konyha, itt tudsz főzni, melegíteni. Teának, kávénak vízforraló van, mikro szintén. Fontos. Szlovákiai túráink résztvevőinek szólunk, hogy a drága szállásért cserében a szlovákiaiakhoz képest kifejezetten - finomak leszünk - nem jók a szállások, és amilyen furcsa leírni, (ugyebár Ausztria nem volt szocialista ország), de a szállások ebben az árkategóriában szlovák mércéhez képest szocreálnak tűnnek (meg azok is), de egy éjjelre ki lehet bírni, tekintsük "rusztikusnak" a szállásokat.  

 

 


 

2. napi túránk Ausztriában: túra választhatóan a Preinerwandra (1783 m) vagy a Heukuppére (2007 m)
osztrak-tura-16.jpgA javasoltan bőséges reggeli után kiköltözünk a szállásokról. Egy ingyenes parkolóban állunk meg és leltár után indulunk, akik a közepes túrára jönnek, azoknak kell majd csúszásgátló hómacska, amelyet tudsz tőlünk bérelni (47-es méretig, a bérleti díjat a túra díja nem tartalmazza, a bérlet 3100 Ft/nap/pár vagy 10 euró/nap/pár). 

 

 

 

 

A nap során egy könnyű és egy közepes túra között lehet választani. A könnyű túra szintkülönbsége kicsit több mint hétszáz méter, a közepes túrásoknak meg lesz az 1 km-es szint. A távolság egyik túra esetén sem nagy, mondhatnók bakfitty.  

 

 

 

waxriegelsteig.jpg

Itt a Heukuppéra vezető túra rövid leírását találod, a Preinerwandosok az út nagyrészét a Heukuppe-támadókkal közösen teszik meg.

 

 

 

 

 

 

 

Egy ponton válik kétfelé a csapat, a Preinerwandosok erős 200 méterrel kevesebbet jönnek fel jobbra, amikor a Heukuppés csapat "balra" tart.

 

 

 

 

A jobbra és balra természetesen relatív, de majd ott, és akkor érthető lesz. 

osztrak-tura-12.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ami tuti, hogy a parkolást követően hamarosan hamisítatlan alpesi tájon túrázunk. 

Első hosszabb szusszanásunkat egy hütténél, 1360 méteren, sok, jóféle tehénke szomszédságában töltjük.

Safari osztrák módra... 

 


heukuppe-fele-menet-www.ausztria-tura.hu-osztrak-tura.jpgEgyre feljebb és feljebb jutunk. Hamarosan elhagyjuk fenyvest és a törpefenyves részen járunk, itt már egyre gyakrabban találkozunk, akár egészen nagy hófoltokkal.

 

 

 

 


Hamarosan" egy hütténél, de ekkor már 1800 méteres magasságban folytatjuk az intenzív relaxációt. Itt a túra idején még egészen havas a táj. Itt van az a pont, ahol a tea vagy vízkészleted 50%-át elhasználhattad, azaz itt ihatod magad a hangás-erikás földig.

 

 

rax-ausztria-hotalpas-tura.jpg

Ripsz-ropsz, pontosabban sok-sok pihenővel, nagyjából 45 perc alatt, azaz annyira azért mégsem hip-hopp a Heukuppe 2007 méteres "csúcsán" vagyunk. Ilyenkor szoktak "egyesek" a csúcscsokiból nem csak egyet fogyasztani. 

 

 

 

 

 

Az itt emelt és láthatóan télállóra tervezett  csúcsemlékműtől a körpanoráma egyszerűen pazar. Hogy mást ne mondjunk, mellettünk a Schneeberg még havas szépségében...

 

 


osztrak-tura-98.jpgLejönni a Heukuppéről sem nehéz, csak lépni kell...

(Uhh...) 
 
 

16 órakor indulunk haza (előtte le is jövünk a hegyről...), 20 óra körül érkezel Budapestre (már ha budapesti vagy....)

 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre

 

 

 

 

Jelentkezés az osztrák túrára 
heukuppe-2007-www.ausztria-tura.hu-osztrak-tura.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre kérünk egy e-mailt. Az általad küldött e-mailre válaszolunk és ahhoz jelentkezési lapot csatolunk. Kérjük a word dokumentum értelemszerű kitöltését és a kitöltött jelentkezési lap visszaküldését. 

Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, ősztől tavaszig a kamásli, jó zokni, naptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, kesztyű, öltözködés, sok folyadék részekre. A túrabakancs rendkívül fontos, kötelező. 

 

 

 

Az ausztriai túra díjának utalása

Az osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet, a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 


1239 Budapest, Helsinki u. 309.
2023. április 29-30.
Osztrák túra Raxon

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor annak a telekocsi sofőrjének, akihez beszállsz, vagy a buszon a buszos cég sofőrjének kell átadni készpénzben.