Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. január 1. Hótalpas túra Ausztria: családi hótalpazás, Hohe Wand

hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-49.jpg2023. január 1-i hótalpas osztrák túra: 1 napos Hohe Wand túra (hiperkönnyű) Ausztriában, Magyarország tőszomszédságában, kilátással "mindenhová".


 

 

 

Egy kis túlzással, Alaszkáig és Új-Zélandig ellátni innen.

 

 

A túra semmivel nem nehezebb a túra, mint egy kiadós séta a Normafától a János-hegyen át a Szépjuhásznéhoz... 


skywalk-41-ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand.jpgEgy "lájtos" Pilis ehhez a Hohe Wandos sétaficánkoláshoz képest túlélő túra. Szóval, hogy ez tényleg nagyon bakfitty. A kocsikkal felmegyünk a fennsíkra és a platón sétálunk. Van egy kicsi "hullámvasutazás" a túrában, de ettől még a legminibb lurkókat is hozhatjátok és háti, hátizsákként funkcionáló nem-tudjuk-hogy-hívjákban akár babát is lehet hozni. Csak hozz túrabotot sítányérral vagy síbotot, mert van egy rövid, meredekebb szakasz.   

 

  

 

 

Az utazás az ausztriai túrára választhatóan saját autóval, telekocsikkal 
1. Természetesen lehet jönni saját kocsival a túra reggelén. Hova utazzatok? Ha valaki Ausztriában akar csatlakozni hozzánk, annak e-mailben térképet, címet, GPS-koordinátát küldünk. Ha Magyarországon szívesen csatlakozol a konvojhoz, olvasd tovább ezt a bekezdést. Végül...
2. Ha szívesen felveszel valakit, aki beszáll az autózás költségébe, vagy ha te szeretnél beszállni kocsiba, akkor az utazásod telekocsi rendszerben történik. A telekocsi rendszer azt jelenti, hogy összehozzuk a debreceni autóst a miskolci beszállóval, a szegedit a budapestivel stb. Bízd ránk. Akivel nem "kint" (Ausztriában) találkozunk, azokkal randevú vagy Budapesten vagy Mosonmagyaróvárnál. 
Ha Budapesten csatlakozol a konvojhoz, akkor 
5:59-kor Budapesten, a Zugligeti út 93. előtt találkozunk. A találkozási helyre a 291-es busszal is tudsz jönni a Nyugatitól vagy a Széll Kálmán tér felől a 22-es busszal a Kuruclesi útig. Onnan 7 perc séta. (Sokaknak ismert a Libegő, a Zugligeti út 93 néhány méterre van a Libegő alsó végállomásától). Az autódat a Zugligeti út 93. szám előtt biztonságban hagyhatod, 0-24 órában rendőr posztol a parkolóban.

A telekocsikba a Déli pályaudvarnál, a BAH-csomópontnál, Őrmező mellett, a Kelenföldi pályaudvar közvetlen közelében is, majd az M1-es mentén is fel, ill. be lehet szállni: Tatabánya, Bábolna, Győr. 
Az ország más pontjairól jövő túrázókkal a találkozó PONTOSAN 7:30-kor az M1-es mentén a Mosonmagyaróvár utáni, 162 km-es kijáratnál található MOL-kút parkolójában, a kút (és Marché) épület mögött van. Keress egy fehér Toyotát, a tetején (!) egy nagy narancs színű hátizsákkal.

Igény esetén nem budapesti résztvevőinknek a nulladikról a túra napjára virradó éjjelre az egyik budapesti telekocsi indulásától 2 perces autózásra található butikhotelben szobát foglalunk (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).

 


 

 
 

teli-kirandulas-a-hohe-wandon.jpgA Hohe Wand Niederösterreich egyik gyöngyszeme, a kisgyermekes bécsieknek az egyik "Normafa" vagy az, ami az átlag Budapestinek a Margit-sziget. 

 

 

 

 

 

 

A Hohe Wand esetében egy (nomen est omen) tényleg magas falat kell elképzelni, ami egy 800 és 1135 méteres magasság között békésen hullámzó (a mérete miatt szinte lapos) fennsíkot határol.

 

 

 

hohe-wand-tura-gyalogtura-schneeberg-ausztria-egynapos-tura-24.jpg

Kellőképpen el nem ítélhető lustasággal autókkal megyünk fel a fennsíkra és a platón teszünk meg egy eszméletlen jó túrát.
 

 
 
 
 
Ahhoz képest, hogy a Hohe Wand és az Alpok milyen hihetetlenül közel van Magyarországhoz, érdekes, hogy mennyire nem ismert a hazai túrázó társadalomban, holott itt MINDEN adott egy félelmetes klassz hétvégi relaxációhoz, családi kiránduláshoz. Szóval a parkolás, bakancshúzás, wc után egy kilátóval kezdünk. 

A kilátás brutális. Kelet felé szelíd dombok, a távolban Bécs, (ha nem párás a levegő), a Fertő-tó és Magyarország, nyugatra, északra, délre pedig hegyek, hegyek és hegyek. 

 

De. A fotózást tessék 10 perc alatt befejezni és követni a túravezetőt, ennek hiányában ugyanis a túravezető esetleg elalszik. 

 

20160402_113956.jpgFelsétálunk a Kleine Kanzel 1092 méteres "csúcsához", (ne várj igazi csúcsot, egy 50 centis kő lesz a "csúcs" a képen látható jobb oldali ház mögött. Ha nem lenne tábla soha nem tudnád meg, hogy bármilyen csúcs közelében vagy, mivel az emeleti ablakok magasabban vannak. Viszont a kilátás pazar, a háttérben látható Schneeberggel nem bakfitty. 

 

 


Aztán megyünk tovább, erős túlzással "megismerkedünk" a fennsíkon lakók életformájával, hiszen mi itt kirándulunk, de a helyi osztrákok (meglepő módon) itt élnek. 

 

ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand-334.jpgTovábbá szinte minden honfitársunk lefotózza a "Klein aber mein" feliratú házat. 
Következik az ebédszünet, amit egy hütténél tartunk, hogy HA akarsz, finomságokat vegyél, ha pedig hazait fogyasztasz, akkor is ganz prima helyen egyél. A kilátás itt is húúúúúúúúúúú. 

 

 

 

 

Ebéd után a sétánk kirándulássá változik, lebilincselő erdőben haladunk, végül van egy rövid, túrás szakasz is, egy kis szintkülönbséggel. Aztán a koronaékszer: séta az égben.

 

 

 

Skywalk. Ez egy skywalk-02-ausztria-tura-osztrak-tura-hohe-wand.jpgGrand Canyon "utánérzéses"  kilátóterasz, a semmi fölé kibiggyesztve. Csak halkan mondjuk, hogy van még egy nagy poén, egy szépen kiépített út a sziklafalba "applikálva", de ide csak elképesztően fegyelmezett időmenedzsment és fotózással, étkezéssel, nézelődéssel nulla időt töltő csapatösszetétel esetén jutunk el, ezért inkább kalkulálj úgy, hogy nem. 

 

És persze, hogy van vadaspark, benne mindenféle jószág, közöttük sok, nem éppen őshonos osztrák faj amit a túra után meg tudsz nézni. És van millió sétaút, eltérő nehézségű ösvény. A túra könnyű, de mindenki bakancsban jöjjön, szóval nagyon szépen kérjük, hogy ne edzőcipőben gyertek. Ez az a hely, ahova hozhattok bármilyen korú lurkót. A nemzeti parkba hétköznap ingyenes a belépés, a belépő szombatonként 1,8 euró, amely nincs benne a részvételi díjban. Szendvicset és legalább másfél, de inkább két liter folyadékot termoszban melegen tartva hozzatok. 
A kényelmes nap végén 16 óra előtt van vége a hótalpas sétának és indulunk vissza Magyarország felé. Érkezés Budapestre 20 óra előtt néhány perccel.  

 

 

 
Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com

 


Osztrák hótalpas és téli túráink díjai és az egyéb költségek


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrákra 
bakancsos-tura-ausztria-a-hohe-wandon--a-hatterben-a-schneeberg.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon olvasd el, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot
Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, zokni, naptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy síkesztyű, sok folyadék részekre (termoszban meleg teát hozzatok!). Erősen javasoljuk, hogy semmiképpen ne gyere farmer nadrágban, egy aláöltözettel a melegítő nadrág is jobb, de persze egy túrán a túranadrág a "normális" (célszerű) viselet. 

 

 

Az ausztriai hótalpazások, téli túrák díjának utalása

Az osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük 
irányítószámmal együtt az ausztriai túrára jelentkező számlázási címét, a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét (tehát az Ausztriát) beírni. Pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 
1139 Budapest, Tó utca 9. 
2023. január 1. 
Ausztria hótalpas túra: Hohe Wand

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor annak a telekocsi sofőrjének, akihez beszállsz vagy a buszon a buszos cég sofőrjének kell átadni készpénzben.