Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2023. március 18. Családi hótalpazás Ausztria: Hoher Hengst

hoher-hengst-67.jpgHótalpazás a családnak: március 18-i hótalpas és/vagy csúszásgátló hómacskás túra Ausztriában a Hoher Hengstre (1437 méter).

 

 

 

 

(Ezen a képen nem a Hoher Hengstet, hanem a Hoher Hengstről majd eléd táruló panorámát, a Hochschneeberget láthatod, tehát a fotó a Hoher Hengsten készült.) 


 

A hótalpas túrát összevonhatod a hétvége másik hótalpas túrájával, és máris 2-napos hótalpazásod lehet! Hozd a hótalpas túrára a gyerekeket is, 13,8 km-es, nem nehéz, álomszép hótalpazás vár 850 méteres szintkülönbséggel. 
A hótalpakkal nem is süllyedünk mélyre. Ezt csak azért hangsúlyozzuk, mert a hótalpas és bakancsos túránk túlnyomó többsége annyira könnyű, hogy a 6 éves gyerekek is simán megcsinálják. 
A Hoher Hengst panoráma pazar, szenzációs és az érzés leírhatatlan. 

 

 


 

Utazás az ausztriai hótalpazásra saját autóval vagy telekocsi rendszerben túranap reggelén vagy a nulladik napon bárhonnan 

tura-szlovakia-ausztria-hotalpas-osztrak-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpg

az országból az e-mailben megadott osztrák címre. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Akik utasként telekocsiba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 

Kívánságra nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra a Béla király úton butikhotelben szobát foglalunk (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobákban). 

 

 

Hogyan készülj a hótalpas túrára 
schneeberg-becsi-alpok-tura-gyalogtura-kirandulas-07.jpg

Csomagolj magadnak a nap során fogyasztható szendvicset.
Folyadékot, termoszban forró teát legalább 2 litert hozzatok, és indulás előtt igyál, igyál, igyál, plusz hozzál szénhidrátnak is jó 
magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. 
A gyümölcsöt csomagold úgy, hogy ne fagyjon meg a hátizsákban. 
 
 

Kötelező a korábban már viselt túrabakancs, amit nem most kell "betörni"A túrabakancsoddal lépsz a hótalpba.
 
hotalp-kozelrol.jpg
 
 
 
 
 
 
A hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. Természetesen, ha van saját hótalpad, vagy tudsz kölcsön kérni, akkor hozd a sajátodat. 
 
 

csuszagatlo-homa.jpgA túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára (is) (továbbiakban csúszásgátlóra) lesz szükség. 

Ha nem hozol saját csúszásgátló hómacskát, tőlünk 47-es méretig tudsz bérelni. Ha nagyobb a lábad 47-esnél, venned kell magadnak csúszásgátló hómacskát, ill. hágóvasat. A csúszásgátló bérleti díja: 3600 Ft/nap/pár vagy 10 euró / nap / pár.  

Ha van saját túrabotod, hozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz bérelni. (10 euró vagy 3600 Ft.)

 

snilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpg

Továbbá a magas hóban mindenképpen szükséges a kamásli. Kamáslit pl. a Decathlonban tudsz venni. Kamáslit csak végszükség esetén adunk bérbe és tényleg csak néhány darabot, a bérleti díj 2 euró vagy 660 Ft/nap/pár. Ha nem évi egy hótalpas túrát tervezel, jobban megéri neked a saját kamásli vásárlása. 
Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál - de ezeket persze hagyd a kocsiban - hogy a hótalpas túra után át tudj öltözni és visszafelé az autóban már száraz ruhában lehess. 
A túra idejére rétegesen öltözködj, lélegző ruházatot viselve, a pamutot a hótalpazás idejére nem javasoljuk. Felfelé menetben annyira le kell vetkőzni, hogy ne folyjon rólad patakokban az izzadtság, és legyen a hátizsákodban egy száraz póló, hogy ha megizzadsz, akkor lefelé jövetben is száraz ruha legyen rajtad. 

 
hotalptarto-zsak.jpg
Hagyj az 50-60 literes hátizsákodban a hótalpnak helyet  vagy olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját kívülről egy spárgával vagy karabinerrel tudod rögzíteni. Hozzál naptejet, lehetőleg 50 faktorosat. Ha nem figyelsz oda, a felső ajkad le fog égni, viszont pont a szád fölött nem jó kenni magad, hiszen a legkisebb izzadtsággal a naptej a szádra / szádba csorog....
Mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. A napszemüveg betételét / elhozatalát, indulás előtt még egyszer ellenőrizd. A havas hegyoldal a szikrázó napsütésben gyönyörű, de, hogy lásd, nyitva kell tartani a szemedet. Viszont itt fent az UV-sugárzás plusz a hó ártalmas és vakít. Kell még két pár kesztyű, vagy át nem ázó síkesztyű. Sapka, sál. 
 
 
 
A Hoher Hengst hótalpas túra Ausztriában

ausztriai hótalpazás 212.jpg8:15 és 8:30 között, tehát legkésőbb 8:30-kor találkozunk a Schneeberg megjelölt parkolójában. Mivel nem várhatunk az indulással, nagyon köszönjük a pontos érkezést. A hótalpas túra díját befizetett túrázóknak e-mailben térképet, címet küldünk.

 

 

 

 

Olyan könnyű lesz ide találnod mintha munkába mennél. A túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára, majd hiperkényelmes és gyönyörűséges útvonalon indulunk. 

 

 

ausztria hótalpazás 992.jpgElőször egy behavazott, és itt még jellemzően kemény havas, a téli szezon előtt az ilyenkor már zárt hüttéket a "civilizációhoz" kapcsoló kocsiúton masírozunk felfeléKis idő múlva rájövünk, hogy a hegyet "nem adják ingyen", de nyugi, nem túlélő túrán vagyunk. 

 

 

 

Élvezzük, hogy a Schneeberg a mi interaktív föci és biosz könyvünk. Látod majd, ahogy a tölgyes, majd a bükkös lomberdei társulásokat a tűlevelű erdők követik. Ezt a törpefenyves váltja, és a hó miatt jobbára csak elképzeled, hogy ezt váltja majd sok helyen a havasi gyep. 
 

 

 

 

Ahol a tehenek most a téli időszakban nem kolompolnak, ott a zergék majszolják a hó alatt kapart füvet, hallod majd a havasi csókák nem éppen sárgarigót idéző hangját és a hollók "kurrogását". kilatas-a-raxra-a-schneebergrol-ausztriai-hotalpas-tura-462.jpg
Egy 1300 méteres magasság környékén elkövetett igen széles jobb kanyarból kifelé jövetben már nyugat - észak-nyugat felé tartunk, és olyan szögbe érünk, hogy már a Rax fennsíkra is rálátunk.

 

 

 

11 óra magasságában a Hoher Hengst felé kanyarodunk és nem sokára elérjük célunkat.

 

Kényelmes tempóval 11:30 körül előtt érünk fel és élvezzük, hogy minden irányban szenzációs a kilátás.

hoher-hengst-34.jpgPihenünk, falatozunk, fotózgatunk, aztán lassan indulunk lefelé. Bármerre nézünk körös-körül hegyek. Az álomutazás 16 órakor a kocsiknál ér véget. 

 
 
 
 

 


 

Osztrák hótalpas túráink díjai és az egyéb költségek

A legtöbben saját kocsival jönnek, de szervezünk teleautókat is. Kérjük, hogy a telekocsikba a beszállók a beszálláskor vagy legkésőbb az első benzinkútnál 6990 Ft-ot fizessenek a teleautók sofőrjeinek. Az osztrák autópálya matrica 9 euró. A hótalpak bérleti díja 3600 Ft/nap / fő vagy 10 euró/nap /fő, a csúszásgátló hómacska bérleti díja szintén 3600 Ft / nap/fő vagy 10 euró / nap / fő. Természetesen ha van saját hótalpad, ill. van saját csúszásgátló hómacskád, azt/azokat hozd magaddal, feleslegesen ne költs bérletre.  
 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com 

 

 

Jelentkezés az ausztriai hótalpas túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban) részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Hótalpat, hómacskát sok helyen tudsz bérelni, korlátozott számban tőlünk is, 3300 Ft/pár/nap, mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja.  

 

 

A hótalpas osztrák túrák díjfizetése
A túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a hótalpazásra jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - továbbá a hótalpas túra időpontját és az osztrák hótalpazás helyét beírni. (A nevet nem kell beírni, csak foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét és felesleges, hiszen azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a mekkora összeg)

Példa a közlemény rovat kitöltésére ezen ausztriai hótalpas túra esetén: 

1153 Budapest, Szentmihály u. 66.

2023. március 18.
Ausztria hótalpas túra: Hoher Hengst