Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Céges hótalpas túra, hótalpazás Ausztria

osztrak-tura-hotalpas-tura-4.jpgCéges hótalpazás Ausztria! Csapatépítő hótalpas túra Ausztriában! 

 

 

 

2 napos hótalpazás a Raxon, a hótalpas paradicsomban, hiszen itt a Raxot - szerényen - így hívják: "Schneewanderung Paradise".
Céges programnak, csapatépítésnek is teremtette a Jóisten a Raxot. Hihetetlen panorámák, könnyű útvonalak. Nincs olyan céges csapat, amelyben ne lenne néhány tériszonnyal "megáldott" (megvert) kolléga. A Rax ilyen szempontból is álom, mivel a csapatépítő hótalpazások során bejárt útvonalakon sehova nem kell közvetlenül lenézni, nem lesz alattad meredek. És átlagos kondícióval is kellemes a hótalpazás, nem tornaórára jön a csapat. Eleve 1500 méteres szintkülönbség felett kezdjük a Rax-fennsíkon a túrát, mivel zárt kabinos lifttel katapultáljuk magunkat a magasba és szintben az első 1000 métert 8 perc alatt tesszük meg.  

 
 
rax-ausztria-hotalpas-tura-69.jpgMindehhez tegyük hozzá, hogy a Rax (persze minden viszonylagos) "közel van". Nyilván nincs köpésnyi távolságban egy nyírbátori vagy békéscsabai cégnek, de a hótalpas túra helye Ausztrián belül a magyar határhoz közel van. Konkrétan Budapesttől pl. 4 óra távolságban. 
 

 

 

 

Utazás az ausztriai hótalpas túrára

A kiutazás busszal vagy saját autókkal vagy telekocsikkal történhet. Lehet indulni a túranap hajnalán/reggelén is, és ki lehet már jönni a "nulladik" napon is. Mindenesetre az első túranapon kérjük, hogy gyertek 10:15-re az általunk e-mailben elküldött térképen mutatott helyre. 

 

 

 

A csapatépítés jó barátjai:
a hótalp és a csúszásgátló hómacska 

rax-ausztria-hotalpas-tura-14.jpgAkinek van saját hótalpa, természetesen hozza a sajátját, ha tud valaki ingyen kölcsön kérni, szintén. Felénk azt kérjük jelezni, hogy hány és mekkora hótalpra van szükség, illetve, hogy van-e a csapatban olyan kolléga, akinek a súlya 120 kg feletti, vagy nagyobb a lába, mint 46-os. 
A bérleti díj mind a hótalp, mind a csúszásgátló hómacska esetén 10-10 euró/pár/nap vagy 3300-3300 Ft/pár/nap. A túrabakanccsal lépünk majd a hótalpba. 
A hótalp arra jó, hogy ne (vagy ne nagyon :)) süllyedjünk el a mély hóban. A hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz.
Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. 
csuszagatlo-homacska.jpg
Nagyon valószínű, hogy a várhatóan főleg hótalpas túra keményhavas szakaszain, ill. a jeges részeken csúszásgátló hómacskára (is) (a továbbiakban csúszásgátlóra) lesz szükség. Így olyan lesz jönni a csúszós lejtőn, mintha nyáron a Tesco-parkolóban sétafikálnál. Ha nem hozol, 47-es méretig tudsz bérelni. Ha nagyobb a lábad 47-esnél, venned kell magadnak hágóvasat. A hótalphoz hasonlóan a csúszásgátló bérleti díja is 3300 Ft/nap/pár. 

 

 

Mit hozzatok a csapatépítő hótalpazásra?

snilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpg

Szendvicset és innivalót. Termoszban meleg teát legalább 1,5 litert, de inkább többet, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. És indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál, amit a kocsiban tudsz hagyni, hogy a túrát követően száraz ruhában legyél. Kötelező a bejáratott, azaz korábban már többször használt, kényelmes, tehát a lábad nem feltörő, a sarkadat nem kidörzsölő túrabakancsHa van, hozzál túrabotot / síbotot (hótányérral), ha nincs, tudsz bérelni. (2 euró vagy 660 Ft/nap/pár). Továbbá szükséges kamásli. A Decathlonban kamáslit 4 ezer forintért vehetsz. Mire jó a kamásli? A kamásli biztosítja, hogy a hó felülről ne menjen be a túrabakancsodba. Szükséges a hátizsák. Ha legalább 60 literes a hátizsákod, akkor hagyj a hótalpnak helyet, ha nincs ekkora hátizsákod, akkor olyat hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját tudod karabinerrel rögzíteni, vagy zsinórral rákötni, és természetesen hozzál karabinert vagy spárgát. Annyit, hogy tudd a hótalp zsákját (lásd a lenti képet) úgy rákötni, hogy ne féloldalasan terheld magad, és ne lifegjen-lafogjon a 65 cm hosszú, kb. 27 cm hótalp-tartó "huzat". Ugyanis, ha éppen a csúszásgátló hómacska van rajtad, akkor a tartózsákjával együtt 2 kg-os hótalp a hátizsákodban vagy a hátizsákodon lesz. 
Ne felejtsd el a naptejet és nagyon-nagyon javasoljuk az UV-szűrős napszemüveget, erős a fény, nem fogod tudni nyitva tartani a szemed. Szükséges még kesztyű, sapka, sál. 
hotalptarto-zsak.jpgJó időben, pláne szikrázó napsütés és szélcsend idején nem fog fázni a fejed, de a nagyon erős UV-sugárzás miatt érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, vagy legalább baseball sapkát (mivel van simlédere). A hótalpas túra idején korán sötétedik. Sajnos bárkit érhet bokaficam, gyomorrontás, stb., ezért a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. 1000-ből 999-szor feleslegesen cipeltetjük, de ha mégis kell, jól jön majd. És hozd magaddal a biztosítási kötvényedet, de legalább az EU-kártyádat. Soha nem kellett még, de az ördög hótalpas túrán sem alszik.

 
 
 
 
A csapatépítő hótalpazás 1. napja 
rax-ausztria-hotalpas-tura.jpgA nap során összesen 255 méteres szintkülönbségecske, 7.7 km-es hótalpazás vár rád. Überbrutál panorámák, és olyan érzés, ami leírhatatlan.
10:15-kor kell lenni a Rax "tövében", az utazásnál már jelölt helyen.  
 
Az otthon már "logisztikai-optimalizáltan" pakolt kocsikból a parkolóban kérjük vegyetek ki mindent, amire fent szükség lesz.
 
 
A kocsik - attól függően, hogy a 4 parkoló melyikében áll meg valaki - tengerszint felett 510-530 méteren maradnak.
 
rax-ausztria-hotalpas-tura-88.jpgA 10:30-kor induló kabinos felvonóra a csapat legfürgébb, és direkt erre a célra tehermentesített tagjának a jegyet meg kell vennie - a lift árát a céges csapatépítő hótalpazás díja nem tartalmazza - és 1540 méteren fogtok kiszállni. 
Fent, tehát a lift felső végállomásánál, 10:38-kor, a fotocellás ajtónál vár a túravezető, (csak ő fog ott állni) és üdvözlés után fent (is) el lehet menni az ingyenes és kulturált mosdóba. Aki még nem tette meg, az feltöltheti a termoszát. 
Kiosztjuk a hótalpakat, csúszásgátló hómacskákat, a túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára.
 
 
 
kep-a-predigtstuhlrol-20150202_2101183.jpgLeírhatatlanul szép hótalpas túránk lesz. Átlagos kondícióval BÁRKI nekivághat! Átlagemberekre szabott, tériszonyosoknak is szuper, létrákat elfelejtő, via ferrátát (klettersteiget) hírből sem ismerő útvonalat követünk. 
 
 
 

 

 

rax-hotalpas-tura-hatterben-a-klosterwappen.jpgAz indulás után 10 (ha lassan mentünk 12.487) perccel már kezdünk is fotózni, mivel a fák mögül tökéletesen látszik a Schneeberg és  legmagasabb csúcsa a 2076 méteres Klosterwappen.

 
 
 
És azt érzed majd, amit egy fénykép képtelen átvinni.  
A panoráma kegyetlen lesz. Nem fogsz tudni betelni vele. 
"Hölgyek jobbra, urak balra" típusú diszkrét mosdószünetet többször tartunk. 
A nap során lesz két pihenőnk a képen részben látható alpesi menedékháznál, ahol a hölgyek is kényelmesen mellett intézhetik a folyó ügyeket. A hütté(k)ben a mosdó használata ingyenes. 
 
rax-ausztria-hotalpas-tura-44.jpgA terep függvényében szükséges hótalp és csúszásgátló cserével, vagy cserékkel (igen, lehet, hogy többször is cserélünk) 14:30-15:00 körül érünk vissza az indulási pontra.

 

 
 
 
 
Szállás az ausztriai hótalpas túra idején
A booking.com segítségével foglaljatok szállást a Rax környékén. Ha időben nem nagyon előre foglaltál, akkor egyszerű a javaslat: bárhol, ahol tudsz. 
Aki időben (értsd sok-sok hónappal előre) tőlünk kéri a szállás foglalását, azoknak - ha van - fent a hegyen foglalunk 2-3-4 ágyas szobákat. A szállás díja attól függ, hogy komfortos vagy komfort nélküli szobát szeretnél. A komfortos szobák díja 39 euró/fő/éjszaka. A wc és fürdőszoba nélküli szoba ára 28 euró/fő/éj. Ezek a díjak a reggelit is tartalmazzák. 
Az épületben van konyha, azaz tudsz a hütte éttermében vacsorázni. Egy nagy rántott hús körettel, levessel 13 euró. 
Ha valaki egyedül akar lenni egy ikerágyas szobában, akkor annak a felára 12 euró. Az idegenforgalmi adó pedig 2 euró 40 cent per fő / éjszaka. 

 

 

 

A 2. napi céges hótalpas túra  
rax-ausztria-hotalpas-tura-65.jpgA hótalpazás során összesen, (tehát az egész nap folyamán) 392 méteres szintkülönbséggel, 10.9 km-es távot teszünk meg egy másik univerzumban hótalpazgatva. 
Az első nap alapján már jól ismert helyen, azaz a lift felső állomásán 9:08-kor találkozunk, azaz lent a 9:00-ás liftre kell felszállni, ennek megfelelően 8:35-8:40 körül meg kell érkezni a busszal vagy kocsival, kocsikkal a parkolóba. Túl sok keresés nélkül gyorsan parkoljatok. Vagyis arra buzdítunk, hogy sok túrázóval ellentétben ti 16 mp extra sétát megspórolandó, ne autózgassatok a parkoló teraszai között 16 percig...., hanem valamelyik alsó(bb) parkolóban álljatok meg ahol láttok szabad helyet. 
 
 
 
rax-ausztria-hotalpas-tura-36.jpgA hótalpas túrán lassan megyünk, nem konditermi edzés vár rátok. Kegyetlenül szép "minden", de galád módon a túravezető a lassú haladásra folyamatosan noszogat. Persze az a cél, hogy minden csodára legyen idő. Fontos. Ritka, de előfordulhat olyan, szinte levegő könnyűségű hó, hogy hótalppal is valamennyire besüllyedünk.  
 
 
 
 
 
Arra mindig van idő, hogy a legszebb helyeken készítsetek képeket, vélhetőleg ti is fogtok a képen látható kereszt alatt fotózni, ugyanitt (ha szeretnétek) a ti telefonotokkal vagy a ti kamerátokkal készítünk csoportképet is.  
 
rax-ausztria-hotalpas-tura-73.jpg"Hölgyek jobbra, urak balra" típusú diszkrét mosdószünetet többször tartunk. 
És lesz 3 pihenőnk is hüttéknél, ahol a hölgyek is kényelmesen mellett intézhetik a folyó ügyeket. A hüttékben a mosdó használata ingyenes. 
A terep függvényében szükséges hótalp és csúszásgátló cserével 15 óra körül érünk vissza az indulási pontra. A hótalpakat begyűjti a túravezető, és már csak be kell szállni a lefelé menő liftbe. 
A hótalpas túra díja a kabinos lift árát NEM tartalmazza, felnőtt esetén a retúrjegy 28 euró/fő. 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre


 

Jelentkezés a céges hótalpazásra 
jakobskogel-rax-hotalpas-tura-ausztria-www.ausztria-tura.hu.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozzátok át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvassa végig minden résztvevő, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre. Ezek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Javasoljuk a (kék) EU-kártya kiváltását, és, hogy kössetek biztosítást.  

 

 

A céges hótalpazás díjfizetése
osztrak-hotalpas-tura-predigtstuhl.jpgElőlegbekérőt küldünk és kérjük a hótalpas túra díjának utalását. Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007

A megjegyzés rovatba kérjük irányítószámmal együtt a számlázási címet, a csapatépítő hótalpazás időpontját és helyét (esetünkben Ausztriát) beírni. Fontos! A cégnevet ne írd be! Csak foglalja a közlemény rovat amúgy is kevés helyét, ráadásul felesleges, hiszen azzal kezdődik minden banki tájékoztató, hogy honnan jött a hótalpazás díja. 


Példa. 
1043 Bp., Hódossy M. u. 44.
2020. február 27-28.
Céges hótalpazás: Ausztria

(ha nem fér be az "Ausztria", csak annyit, hogy "céges hótalpazás Au.")