Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Csütörtöki osztrák túrák a Schneebergen

schneeberg-gyalogtura-kirandulas-6.jpg

Csütörtöki gyalogtúrák Ausztriában.
 
 
 
 
 
Fantasztikus túrák a Schneebergen:  
Elisabethkirchlein és Waxriegel. 
 
 
 
 
waxriegel-7-ausztria-osztrak-tura-gyalogtura-schneeberg.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Csütörtöki osztrák túráink időpontjai: 
 
 
  • Ausztria túra: 2019. június 1. (csütörtök)
  • Ausztria túra: 2019. június 8. (csütörtök)
 

 

Az utazás választhatóan saját autóval vagy telekocsikkal  
schneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas-seta-alpok-ausztria-02.jpg

1. Természetesen lehet jönni saját kocsival a túra reggelén. 9:29-kor találkozunk Ausztriában. Hova utazzatok? A találkozás helyét mutató térképet, címet és GPS-koordinátát küldünk e-mailben. A többség budapesti, ha Budapestről jössz, legkésőbb 6-kor indulj(atok) el. 

2. Ha szívesen felveszel valakit, aki beszáll az autózás költségébe vagy ha te szeretnél beszállni kocsiba, akkor az utazás telekocsi rendszerben a túra reggelén történik. Összehozzuk a helyeket szívesen felkínáló autósokat a beszállni akaró utasokkal. Mondjuk a veszprémi autóst a Győrből jövö túrázóval. Történetesen Budapestről - de ez csak egy példa - a XII. kerületből indulunk. 
Konkrétan (és még egyszer, ez csak példa, nyilván nem vonatkozik a pécsi autósra, aki Kaposváron vesz fel valakit) a budapesti telekocsik esetén találkozás 
5:59-kor Budapesten, a Zugligeti út 93. előtt. A találkozási helyre a 291-es busszal is tudsz jönni a Nyugatitól vagy a Széll Kálmán tér felől a 22-es busszal a Kuruclesi útig. Onnan 7 perc séta a Zugligeti út 93. (Sokaknak ismert a Libegő, a Zugligeti út 93 néhány méterre van a Libegő alsó végállomásától)
A telekocsikkal és/vagy busszal 6:05-kor indulunk. Az autódat a Zugligeti út 93. szám előtt teljes biztonságban hagyhatod, 0-24 órában rendőr posztol a parkolóban.
A telekocsikba és/vagy buszra 6:15-kor a Déli pályaudvarnál, 6:20-kor a BAH-csomóponton, 6:25-kor az M1-es mentén Őrmező mellett, a Kelenföldi pályaudvar közvetlen közelében is, majd az M1-es mentén is fel, ill. be lehet szállni.
Kívánságra bármikor megállunk, ha nincs külön kérés, több rövid mosdó szünetet tartunk benzinkútnál ill. autópálya pihenőnél, (Bábolna, Győr) az utolsó "nagy" szünetünket Mosonmagyaróvárnál tartjuk a 162 km-es kijáratnál. 

Igény esetén nem budapesti résztvevőinknek a nulladikról a túra napjára virradó éjjelre a busz indulásától 2 perces autózásra található butikhotelben szobát foglalunk (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobában).

 

A túra a könnyű és a közepes közötti, ha nem szállunk fel sehol a fogaskerekű vonatra. 
waxriegel-ausztria-osztrak-tura-gyalogtura-schneeberg.jpgA maximum 17 km-es, de rövidíthető túrát mi a fáradtság-megelőző, terhelés elosztó és aprózó üzemmódunkban annyira kinyújtjuk, amennyire csak lehet, a közel 8 órás bruttó idő, alig 2 km/órás átlagnak felel meg, ami tényleg gyerekjáték, annyira és szó szerint, hogy az osztrák családok 3 éves porontyai és különösen a 60-80 közötti korosztály néha (persze csak picit) fénysebesség felett száguldanak el mellettünk. 
Menjenek. Ők erre vannak szocializálva, mi szééééééépen, kényelmesen járjuk be kedvenc útvonalaink egyikét. 
A Schneeberg "tövéből" indulunk és megkerüljük a Waxriegelt. 

fogaskereku-schneeberg-tura-gyalogtura-99.jpeg
Fantasztikus tájon mendegélünk, de megtartjuk annak a lehetőségét, hogy 1300 méter felett bárki felszállhasson a Salamander vasútra, ill. úgy is jövünk le, hogy lefelé jövetben is ott legyen a fogaskerekű biztonsági tartaléknak.
 
 
Ezt a túrát lehet túranapi érkezéssel és lehet nulladik napi szállással csinálni. Van, zimmer1-gasthof-zum-schneeberg-zwinz-familie-26-euro-reggelivel.jpgaki határhoz közeli szállást keres a magyar oldalon, van, aki helyben vesz ki szobát. A szállások (20-28 euró) drágábbak, mint a magyar vendégházak, panziók, de ha azt is figyelembe vesszük, hogy ebben a reggeli is benne van, és nem kell a túrához korán indulni, akkor sokak számára megéri. A hegy nyugati oldalán ingyenes sátrazási lehetőség is van. 
 

schneebergdorflbol-indulunk-schneeberg-tura-gyalogtura-3.jpgNézzük a túrát részletesen. Kérjük, hogy 9:29 előtt érkezz meg, és 
9:30-kor, lágyan szép tájon indulunk, csak a háttérkép magaslatai gondolkodtatnak el. A szikár, karcos hegyek láttán  próbáljuk elhinni, hogy 'igen, ott leszünk". És tényleg.
Ahogyan a bevezetőben írtuk egy ponton közel kerülünk a
 fogaskerekű vasúthoz, hogy ha bármelyik túratársunk elfáradna, felszállhasson a vonatra. Egyébként masírozunk vígan felfelé, vesszük a dobhártyánkon is a levegőt, és élvezzük, hogy a Schneeberg a mi interaktív föci és biosz könyvünk. Látod majd, ahogy a tölgyes, majd a bükkös lomberdei társulásokat a tűlevelű erdők követik.
 
 
a-klosterwappen-mar-csak-par-meter-schneeberg-gyalogtura-kirandulas-8.jpeg
Ezt a törpefenyves váltja, majd 1800 méterhez közeledves marad a havasi gyep. 
Ahol nem tehenek kolompolnak, ott a zergék majszolják a füvet, hallod majd a havasi csókák nem éppen sárgarigót idéző hangját és a hollók "kurrogását". Nedvesebb időben láthatod majd az alpesi szalamandrákat, ha azt nem, szalamandra fogaskerekűt tuti. És láthatunk alsó-ausztriai anakondákat... Itt 10 méteresre is megnő a meztelen csiga.
 
 
 
elisabethkirchlein-44-www.ausztria-tura.hu-osztrak-tura.jpgHa túloztunk, 10 centi biztos van. A fennsíkra felérve már sétaficánkolunk, eszünk, fotózunk, iszunk, hüttézünk, hawaii (pontosabban Schneeberg).
Napozunk, templomot nézünk. 
A hőstettet megörökítő csúcsfotókat és panoráma képeket készítünk. Aztán lesétálunk a hegyről.

 

Nem mindig, de bizonyos túrákon, ha a társaságnak van kedve, hogy megálljunk, akkor a Hengsthütténél 9 euró 50 centért eszünk egy jó kis hengsthutte-schneeberg-tura-gyalogtura--2.jpegsertés sültet osztrák knédlivel, vegyes salátával. Aki nem éhes, az kihasználhatja a remek játszóteret. Mindent úgy időzítünk, hogy még világosban lent legyünk. Hozhatod erre a Schneeberg útra is a csemetéket, biztonságos az út. Ganz sicher.

 

Osztrák túráink díjai és az egyéb költségek

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com


Jelentkezés az osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon olvasd el, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot, amelyet a kékkel írt szavakra történő kattintással tudsz letölteni. Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, zokni, naptejnapszemüveg
sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok folyadék részekre. 

 

 

Az ausztriai túra díjának utalása

Az osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük az ausztriai túrára jelentkező nevét, irányítószámmal együtt a számlázási címet, a létszámot és a túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Egy Schneeberg túra esetén pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 
Alpok Antal

1139 Budapest,
Rax u. 9.
4 fő, 2020. 09. 14. Schneeberg-túra

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor annak a telekocsi sofőrjének, akihez beszállsz vagy a buszon a buszos cég sofőrjének kell átadni készpénzben.