Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


December 29-i hótalpazás: családi hótalpas ausztriai túra a Stuhleckre

ausztria-hotalpas-tura-58.jpgHótalpazás, december 29. Ausztria, hótalpas túra, ahova a manó(ka)t és a Nagymamát is hozhatjátok! 


 

 

 

Hótalpazás Ausztriában a Stuhleckre, és egy remek kis kör a gerinc környékén. A parkolóból sífelvonóval megyünk fel 1640 méteres magasságig, és sífelvonóval jövünk majd le, közben pedig felsétálunk az 1782 méteres tetőre, és annak környékén egy szenzációsat sétálunk, hótalpazunk, hótalpazGATunk.  

 

Csodás lesz táj. Sílifttel fellibegőzünk 1640 méterre, onnan kellemes úton megyünk fel a csúcskereszthez, egyúttal itt lehet egy kicsit hüttézni is, mielőtt megteszünk egy jó kis kört a csend birodalmában. Eszement. Hihetetlen....


 

ausztria-hotalpas-tura-8.jpgEz egy egynapos, kényelmes, kisgyerekekkel is nagyon könnyen járható hótalpas túrácska. 

 

 

 

A 7 km-es hótalpas "hullámvasutazás" szintkülönbsége minimális, így ha egy jó kis edzésre vágysz, előre szólunk, hogy nem itt leszel szuper fitt, de iszonyatosan gyönyörű minden.

 

 

 

Agyament kilátást kínáló téli hómacskás és/vagy hótalpas túra, Budapesttől (minden relatív) "egy köpésre". 

 

 

ausztria-hotalpas-tura-243.jpgRészben kihasználjuk, hogy tudunk menni a sípályák mentén, részben pedig erdőben, egészen pontosan törpefenyvesben csalinkázunk. Hihetetlen.
Olyan helyeken is megyünk, ahol ösvény soha nem is VOLT. És persze lehet, hogy hosszan kell kerülnünk egy hófúvás miatti magas torlaszt ..... 
Vagyis a hótalpas túra egy kicsit kalandtúra is. Gyere és eldobod az agyad. 

 

 

A hótalpas osztrák túrára az utazás választhatóan vagy a nulladik napon történik vagy a túranap reggelén is lehetséges.  
A lényeg, hogy legkésőbb 8:59-kor itt legyél. Szerencsére a pontos érkezést a túrázók 99.9%-a komolyan veszi, érti és már 30 perccel korábban itt van. Kérjük ne legyen sértődés abból, hogy nem várunk meg. A pontos érkezés kitüntetetten fontos. A hótalpas túra időrendje szent. A kényelmes tempó tarthatósága, a lefelé jövő lift kényelmes elkapása, továbbá a "világosban jövünk le" biztonsági vastörvény miatt az elkéső túrázót nem tudjuk megvárni. Kérjük NE is hívj, hogy "10 percet késünk". Ha tudod magadról, hogy néha késel, ha nem akarsz nagy rátartást hagyni arra, hogy Hegyeshalomnál az osztrák határőrök ellenőriznek, stb., akkor gyere a nulladik napon Ausztriába, és vegyél ki itt szállást. Mindenesetre akár a hótalpas túra nap reggelén startolsz, vagy már tegnap este kijöttél, a résztvevőknek e-mailben elküldött helyen találkozunk a Stuhleck tövében. Egy fehér magyar rendszámú autót kell a parkolóban meglátnod narancs színű hátizsákkal a tetején. NEM lesz nehéz.... 
Jelentkezz nyugodtan akkor is, ha nem akarsz saját kocsival jönni, telekocsikat szervezünk. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. 

 


 

ausztria-hotalpas-tura-27.jpeg1 napos hótalpas kalandtúra a Stuhleck-re
Csomagolj magadnak a nap során fogyasztható szendvicset.

 

 

Folyadékot, termoszban meleg teát legalább 2 litert hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. Kötelező a korábban már viselt túrabakancsHozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. (2 euró vagy 800 Ft). 

 

Váltás trikót vagy pólót is hozzál, hiszen a hótalpas túra után a kulturált mosdóban át is tudsz öltözni. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal.
 
ausztria-hotalpas-tura-103.jpgMagyarországon lehet, hogy éppen szmogos-ködös idő van, ettől függetlenül ne felejtsd el a naptejet, 50 faktorost. Mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. A napszemüveg elhozatalát indulás előtt még egyszer ellenőrizd. A havas táj a szikrázó napsütésben gyönyörű, de, hogy lásd, nyitva kell tartani a szemedet.
 
 
 
 
Viszont itt fent az UV-sugárzás plusz a hó ártalmas és kegyetlenül vakít. Kell még (inkább két pár mint egy) kesztyű, vagy át nem ázó síkesztyű, sapka, sál. Ami a sapkát illeti. Ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkában jönnöd, olyan sapkában, ami a füledet is takarja, ill. van simlédere. Költőpénzt hozzál, 10 euró szükséges euró az ülőliftre. Az ingyenes parkolóban találkozunk. Mosdószünet, valamint a hótalpak átadása után felülünk a libegőre és egy átszállással 1640 méterig megyünk fel.  
 
 

ausztria-hotalpas-tura-1233.jpgKellemes erdei úton indulunk, már huncut módon meg-megállunk, mivel mögöttünk a Schneeberg, a Rax, a Schneealpe.... Aztán jó félóra és elérjük a csúcsot, 1782 méteren leszel. Itt a hüttében el lehet menni az ingyenes mosdóba és a rövid szusszanás után az 1650-1700 méteres magassági szintet tartó hurkot teszünk meg.

 

 


15 órakor ismét libegőzve jövünk le a hegyről. 

 
 

Osztrák hótalpas túránk díja és az egyéb költségek
A felvonó díja felnőtt esetén 11.5 euró (fel és le), a retúr gyerekjegy pedig 9 euró, amelyet a túradíj nem tartalmaz. 
 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
ausztria-hotalpas-tura-283.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), EU-kártya, költőpénz részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Hótalpat, hómacskát tudsz tőlünk bérelni, 4000-4000 Ft/pár/nap, mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja.  

 

 

 

A hótalpas ausztriai túra díjának utalása

ausztria-hotalpas-tura-103.jpgAz osztrák túra díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük az ausztriai hótalpazásra jelentkező - irányítószámmal együtt - számlázási címét, a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és az ausztriai hótalpazás helyét beírni. Pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 

1183 Budapest, Árnyas u. 4.
December 29.
Ausztria hótalpas túra: Stuhleck

Az osztrák hótalpazás, ill. téli túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni, a hótalpak, hómacskák bérleti (mind a hótalp, mind a csúszásgátló hómacska díja 3300-3300 Ft/pár/fő) díját kint kell fizetni.