Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


December 31. Ausztria hótalpazás, családi, szilveszteri hótalpas túra: Semmering

hotalpas-tura-hotalpazas-ausztria-44.jpgSzilveszteri hótalpazás! December 31-én hótalpas túra Ausztriában a Semmeringen a Liechteinsteinhaushoz. 

 

 

Hótalpas osztrák túra Budapesttől kocsival 4 óra távolságban. 12 km-es hótalpazás vár rád Alsó-Ausztria és Stájerország határán. A szilveszteri hótalpazás gyenge-közepes túra, jó 5 órát adunk magunknak arra, hogy az 560 méteres szintkülönbségecskét letudjuk. A hótalpazás az ég adta világon semmilyen technikai tudást vagy előképzettséget nem igényel, jöhet bárki, igazi három generációs hótalpazás, jöhetnek a Nagyszülők és az unokák is. 

Az utazással kapcsolatos tudnivalókat lásd majd ezen menüponton belül lejjebb, de már itt mondjuk a lényeget. 
Jöhettek teleautóval. Összehozzuk a sofőröket és az utasokat. 
 Ha a jelentkezéskor küldött e-mailben jelzed az igényt, akkor a hótalpas túrán hótalp vár. A túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpgA hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. A hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz. Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. Természetesen ha van saját hótalpad, vagy tudsz kölcsön kérni, akkor hozd a sajátodat.  A hótalp bérleti díja 10 euró/pár/nap, vagy 4000 Ft/pár/nap. Nagyon valószínű, hogy a túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára (továbbiakban csúszásgátlóra) lesz szükség. csuszagatlo-homacska.jpgHa nem hozol saját csúszásgátló hómacskát, 47-eméretig tudsz tőlünk bérelni. Ha nagyobb a lábad 47-esnél, venned kell magadnak csúszásgátló hómacskát vagy hágóvasat. A csúszásgátló bérleti díja: 3600 Ft/nap/pár. A hótalpazásra csomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát 1.5-2 litert hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. És indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál, amit persze hagyjál a kocsiban, mivel a hótalpas túrát követően kulturált mosdóban is át tudsz öltözni. A haza felé vezető úton már jó, ha nem a hótalpazás során törvényszerűen átizzadt ruhában vagy. Kötelező a korábban már viselt (bejáratott) túrabakancsHa van saját túrabotod, hozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. (2 euró vagy 660 Ft/nap/pár). Továbbá a magas hóban mindenképpen szükséges a kamásli. Kamáslit pl. a Decathlonban tudsz venni. 

 
hotalptarto-zsak.jpgFontos. Ha 50-60 literes a hátizsákod, akkor hagyj a hótalpnak helyet, ha nincs ekkora hátizsákod, akkor olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját kívülről tudod rögzíteni.
 
Akár egy kis zsinórral tudd rákötni, vagy hozz egy mini karabinert. 
Fontos. Ne felejtsd el a naptejet és mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg.
Az UV-sugárzás plusz a hó vakít. Kell még két pár kesztyű, vagy egy pár, át nem ázó síkesztyű. És sapka, sál. Ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, de legalább baseball sapkát, lévén van simlédere. 
 
 
Kellemes családi hótalpas túra, egy konszolidáltan-konzervatív őrület....
Szilveszteri hótalpazás a Semmeringen a Liechteinsteinhaushoz

hotalpas-tura-hotalpazas-ausztria.jpgSemmeringen belül két nagy parkoló van, az egyik közel a sípálya felvonójához, a másik pedig a Bundesstrasse és a Semmering utca "sarkán".

 

9:59-kor itt fogunk találkozni. Kérjük, hogy inkább korábban érkezzetek, mint pontosan!

 

 

 

 

Az elkéső túrázókat sajnos nem tudjuk megvárni. A távolról is felismerhető ismertető jel egy óriási hátizsák egy fehér kombi Toyota tetején. Természetesen a Semmering parkoló helyét elküldjük neked e-mailben.

 

hotalpas-tura-hotalpazas-ausztria-65.jpgAz ausztriai parkolást követően el tudsz menni ingyenes mosdóba. Az üdvözlés után a túravezető egy perc alatt megtanít a hótalpak felvételére és használatára. Egy sípálya mellett, majd tüneményes erdei úton hótalpazunk.

 

 

 

A hó súlya büszkén roskadozó fenyvesben szinte faljuk a távolságot. Szinte, mivel kényelmesen, mondhatnók nagyon kényelmesen ballagunk. Több pihenővel, a talaj függvényében hótalp és hómacska cserével baktatunk, kaptatunk és caplatunk

 

 


Közben egyre jobb a "poszter", alias "Aussicht" (kilátás) a Raxra és Schneebergre. Ahogy elhagyjuk a törpefenyvest is, máris az Erzkogel keresztjénél fotózod a hihetetlen panorámát. E pillanatban szinte centiméter pontossággal 1500 méter magasan vagy a tengerszint felett. 

 

hotalpas-tura-hotalpazas-ausztria-23.jpgItt már minden irányban szét tudunk nézni, látszik mellettünk a Stuhleck és a Wechsel is. Továbbhaladásra nógat a galád túravezető, így aztán kicsit "hullámvasutazunk".
 
 
 
 
Természetesen nem szó szerint, de megyünk egy kicsit a gerincen, aztán szép kis fenyvesben érünk vissza a sípályákhoz és csak néhány perces kaptatóval érjük el vágyaink házát, ahol női mosdó is van és máris kérheted a meleg levest a Liechtensteinhaus hüttében, csak ne fokhagyma-krém levest kérj, mert az übergagyi, fokhagymát például soha nem látott. Viszont a Millenniumswarte kilátóból készülhetnek a 360 fokos panorámafotók. Sajnos indulni kell, hogy 15:30-kor a Zauberberg sífelvonó állomásánál legyünk, hiszen otthon lehet, hogy vár rád a szilveszteri buli. 
Mivel a hótalpazás idején korán sötétedik, a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. Nagyon valószínű, hogy feleslegesen cipeltetjük veled a fejlámpát, de ha mégis kell, jól jön majd, eddig egyetlen egyszer volt rá szükség, egy 2016-os téli túrán. 
Érkezés a túrázók felét adó Budapestre 20:00 körül.  
 

 

Utazás Ausztriába saját autóval vagy telekocsi rendszerben túranap reggelén. 

A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Itt van a Nyugati Pu. felől jövő 291-es busz végállomása, a Libegő alsó állomása, a saját kocsidat is itt biztonságban hagyhatod. Akik utasként telekocsiba vagy minibuszba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 


 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), EU-kártya, költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. 

 

 

A hótalpas osztrák túrák díjfizetése
Az ausztriai hótalpas túra díjának utalása során csak a túradíjat kell utalni.
Az utazási költség-hozzájárulást beszálláskor a sofőrödnek kérjük fizetni.
Ha van saját hótalpad és/vagy csúszásgátló hómacskád hozd magaddal, ha nincs, és szeretnél tőlünk bérelni, kérjük, hogy a jelentkezéskor a bérleti igényt jelezd a jelentkezési lapon. A hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját jellemzően Ausztriában 
kell fizetni, (10-10 euró/pár/nap). Ha viszont valaki, pl. betegség miatt nem jön a hótalpas túrára, kérjük a bérleti díja(ka)t 24 órán belül utalni.  
snilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpgA hótalpas túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük az osztrák hótalpazásra jelentkező számlázási címét, a hótalpas túra helyét és időpontját beírni. A nevet nem kell beírni. A név feleslegesen foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét. Eleve azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a túradíj. A megjegyzés rovat helyes kitöltése fontos, itt egy p
élda. 

 

2134 Sződ, Tabán u. 20.
December 31.
Hótalpas túra Ausztria

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni, a hótalpak, csúszásgátló hómacskák bérleti díját kint kell fizetni. Mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja 10 euró vagy 4000 Ft/pár/nap, amelyet a hótalpazás esetleges lemondása esetén át kell utalni.