Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Február 12-i hótalpas túra Ausztriában: családi hótalpazás a Kaisersteinre (2061 m)

osztrak-tura-hotalpas-tura-5.jpgAusztriai hótalpas túra a Kaisersteinre.

 

A Kaiserstein a Schneeberg második legmagasabb, 2061 méteres csúcsa! Olvass tovább, mindent megtudsz majd a hótalpas, ahol az kell, csúszásgátló hómacskás túráról. 

 

 

Hótalpas osztrák túra Budapesttől 3,5 óra távolságban. 

 

Az USA és Kanada több nemzeti parkjához volt szerencsénk, van összehasonlítási alapunk.
a--hotalpas-tura-soran-schneeberg-tura-gyalogtura-100.jpegAmellett, hogy nem lehet összevetni az almát a körtével, a téli Schneeberg felveszi a versenyt a világ legjobb helyeivel.

 

 

 

 

 

Egy hótalpazás a hóhegyen elképesztő élmény.   

 

 

 

 

20190209_osztrák hótalpazás.jpgNyugi, nyugi, nyugi! Tényleg nem kell aggodalmaskodni.

 

 

 

 

 

Legalább átlagos kondícióval BÁRKI nekivághat a hótalpazásnak, hiszen a tempó kizárólag tőlünk függ. 12 km-es, 800-900 méteres szintkülönbségű, idehaza elképzelhetetlen látványokkal megáldott hótalpas túrára invitálunk. 

 

 

dscf5507.jpg

Az utazással kapcsolatos tudnivalókat lásd majd ezen menüponton belül lejjebb, de már itt mondjuk a lényeget. Jöhettek teleautóval. Összehozzuk a sofőröket és az utasokat. Az egyik telekocsi Budapestről, a XII. kerületi Zugligeti út 93. szám elől 5:45-kor indul. Ide jöhettek a saját autótokkal, és egész nap ingyen, plusz biztonságosan tudtok parkolni, mivel rendőr van állandóan a parkolóban. És jöhettek ide a 291-es busszal, amely a Nyugati pályaudvartól indul és a Libegő, ill. a Zugligeti út a másik végállomása. Vagy jöhettek ide úgy, hogy a Széll Kálmán téren a 22-es buszra szálltok, majd a Kuruclesi út megállónál leszálltok és 9-10 percet sétáltok a Zugligeti út 93-hoz. dscf5430.jpgVagy csatlakozhattok a konvojhoz egyeztetett helyeken és időben, pl. a Déli pályaudvarnál, vagy éppen a BAH-csomóponton vagy Budaörsön, ill. az M1-es mentén több helyen, így például Tatabányánál, Tatánál, Bábolnánál, Győrnél és 7:15-kor az M1-es autópálya 162-es kilométerénél található MOL-benzinkút parkolójában (a mosonmagyaróvári exit után). 

 

 

 

A parkolóban egy fehér Toyotát kell meglátnod, narancs színű hátizsákkal a tetején. Ha viszont kitérőt jelentene nektek Mosonmagyaróvár, akkor kint lesz a randevú. Hiszen ha mondjuk Zalaegerszeg felől jössz, ha Szombathely környékéről indulsz, ha soproni vagy, stb., akkor a legegyszerűbb, hogy kint, Ausztriában találkozunk. 

 

 

fischerhutte-elhavazva-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpg

Ne felejtsetek el osztrák autópálya-matricát venni. Ha veled is "kint" futunk össze, akkor találkozás a Schneeberg egyik ingyenes parkolójában 9-kor. Itt is az ismertető jel a hátizsák a kocsi tetején. Természetesen a szóban forgó Schneeberg-parkoló helyét elküldjük neked e-mailben. Olyan könnyű lesz ide, ill. oda találnod mintha munkába mennél. 

 

 

 
 
 
 
Hótalpazás a Kaisersteinre 
dscf5465.jpgAusztriában ingyenes parkolóba érkeztél. Parkolás, és az ingyenes, kulturált mosdóban tett látogatás után jegyet veszünk a libegőre. Máshol is írjuk, de itt is mondjuk: a retúr libegőjegy árát a túra díja nem tartalmazza. Felnőttek esetén fejenként 11.5, gyerek esetén 10 euró szükséges az ülőliftre.
 
 
 
 
 
 
A libegővel néhány perc alatt 1200 méter fölé jutunk. 
"Fent" a túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára, majd földi halandókra kitalált ösvényen, csodálatosan behavazott először vegyes erdőben indulunk.
 
 
kaiserstein-fele-2-sziladi-marci-kepe.jpgEgy idő után a lombhullató erdő eltűnik, méltóságteljes fenyvesben jövünk. 
Aztán a tengerszint feletti 1500 méteres magasság környékén a törpefenyő sávban lesz egy meredekebb szakasz. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Itt gyakran megállunk. A hegyi levegőben nagyon ki lehet száradni, egyébként még egy pólóban is izzadni fogsz, ezért fontos a folyamatos folyadékpótlás. 
 
 
 
Az izzadás szó hallatán ne ijedj meg, tegnap még mi is a számítógép billentyűzetével "edzettünk".
 
 
 
Tehát az, hogy izzadni fogsz az szimpla tény, de gondos nekivetkezéssel a folyadékveszteséget tudod csökkenteni. 
 
 
Tényleg nem megyünk gyorsan, kényelmesen haladunk, csak éppen egy nem pici hegyen kaptatunk felfelé. 
 
 
 
 
 
 
 
 
hotalpas-tura-a-schneebergen-www.ausztria-tura.hu.jpgTöbb pihenővel, a törpefenyő zónát is magunk mögött hagyva, a terep és a hó függvényében, ha éppen tengerszint felett 1800 méter körül a havat kifújta a szél, vagy kemény a hó, akkor hótalp és hómacska cserével, vagy 1800 környékén gyakran egy rövid szakaszon csak úgy a túrabakancsban megyünk tovább.
 
 
 
 
 
dscf5487.jpgHa jó havunk van, akkor megyünk mint a (reumás) rakéta, és nem győzünk betelni a hó mennyiségével. 
 
 
 
 
 
 
 
 
A csoportnak kényelmes tempó alapján valamikor 12 és 13 óra között érünk fel a Kaisersteinre. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
dscf5654.jpgAlsó-Ausztria második legmagasabb pontján állsz.
 
 
 
 
 
Osztrák mércével, ahol szép számmal vannak 3000 méter feletti csúcsok, a 2061 méter semmi, de nekünk magyaroknak nagy dolog. Ősrobbanás, eszement lesz körülnézni. 
 
 
 
 
 
 
 
 
A panorámától leesett állunkat próbáljuk a helyén tartani. Ha sokadik hótalpas túrádra jöttél, akkor is "hmmm" lesz az élmény. Ha pedig nem gyakran hótalpazol, vagy éppen ez lesz az ELSŐ hótalpas túrád, a szikrázó hó, a méretek, a panoráma téged is letaglóz majd.
 
 
 
2061 méteres tengerszint feletti magasságban, majd a fotózás után egy perccel egy jócskán behavazott menedékháznál / hütténél vagy. dscf5640.jpgNéha a hó elég nagy ahhoz, hogy meglehetősen udvariatlanul - végül is milyen a dolog a más háza tetőjén mászkálni - de azért a csábításnak nem ellenállva, még a tetőre is fellépünk, hiszen a ház csak 2049 méteren van, de ha a tetőn sétálunk, akkor máris átléptük a 2050-es határt....
 
 
 
 
Télen a hütte nem üzemel, de egy szobája mindig nyitva. Bekukkantunk a nyitva lévő menedékszobába, ha nincsenek sokan, a hüttében, ahogy illik, asztalnál ehetünk, de ha remek az idő, vétek egy pillanatig is bent lenni.
 
 
 
Miközben még készítjük a menedékház elől is a fotókat, újabb elemózsiaszünetet, ill. teaivászatot tartunk.

 

lefele-a-kaisersteinrol.jpgAztán eljön a halogatott pillanat, indulunk lefelé. A Schneebergen a lefelé indulás betartása elvileg nem olyan szigorú, mintha a Mount Everesten lennénk a 8000-es határ feletti halálzónában, de mi komolyan vesszük a részidőket. 

 

 

 

 

Javíthatatlanul óvatos duhajok vagyunk. És nem is csak a szintben 300 méter, kényelmes lefelé séta megspórolása miatt szeretjük elérni az utolsó síliftet, hanem azért is, mert korán keltél és lehet, hogy Nyíregyházáig kell hazavezetned. Úgy gondoljuk, hogy az autós közlekedés ezerszer veszélyesebb, mint egy hótalpas túra. 

 

 

osztrak-tura-hotalpas-tura-13.jpg

Szóval nem hagyunk semmit az utolsó pillanatra, normális, kényelmes tempóban sétálunk le a hegyről, érintünk közben egy csodálatos erdei szakaszt is, ahol (újra) elsírod magad annyira szép a táj.

 

 

 

 

A fenyőerdőben általában több a hó, mint fent, ahol gyakran egészen kopárra fújja a Schneeberget a szél. 

 

 

 

A tengerszint feletti 1200 méteres magasságba ereszkedve ismét libegőre szállunk, és az utolsó szakaszon már "fotelben ülve repülünk le" a hegyről. Megjegyzés.

 

 

hutte.jpg

Akkor sem esünk kétségbe, ha elkéssük az utolsó liftet. Ugyanis ha így volna, akkor egy sípályán, gyalog jövünk le a hegyről.

 

 

 

 

(Ezért kell fejlámpát is hozni). Ha libegőt bezárják az orrunk előtt, akkor van még egy órás sétánk lefelé. 

Érkezés (legalábbis Budapestre) 20-20:30 körül.  

 

 

 

Mit kell tudni a hótalpról és a csúszásgátló hómacskáról? 
hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpgHa nincs saját hótalpad és a jelentkezéskor küldött e-mailben jelzed az igényt, akkor a hótalpas túrán hótalp vár. A hótalpakat részben a készlet erejéig mi adjuk bérbe, ill. jórészt mi is béreljük nektek. 

A bérleti díj 10 euró/pár/nap vagy 4000 Ft/pár/nap. A túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. 

A hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. 

scheeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-schneeberg-34.jpeg

A hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz. 

 

Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. 

Természetesen ha van saját hótalpad, vagy tudsz kölcsön kérni, akkor hozd a sajátodat. 

csuszagatlo-homa.jpgA túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára (is) (továbbiakban csúszásgátlóra) lesz szükség. 

Ha nem hozol saját csúszásgátló hómacskát, tőlünk 47-es méretig tudsz bérelni. Ha nagyobb a lábad 47-esnél, venned kell magadnak csúszásgátló hómacskát, ill. hágóvasat. A csúszásgátló bérleti díja: 4000 Ft/nap/pár vagy 10 euró / nap / pár.  

 

 

 

 

Mit kell hozni a hótalpazásra? 
dscf5496.jpgTanulmányozd át a honlapon a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot.
A teljesség igénye nélkül már itt kiemeljük az alábbiakat. Csomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát legalább 2 litert hozzatok, plusz 
magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. És indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál. 

A túrát követően kulturált mosdóban át tudsz öltözni. A haza felé vezető úton már jó, ha száraz ruhában vagy. 

Kötelező a korábban már viselt (bejáratott) túrabakancssnilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpg

Ha van saját túrabotod, hozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. 2 euró / nap / pár vagy 800 Ft/nap/pár. 
 
 
 
Továbbá a magas hóban szükséges a kamásli. Kamáslit pl. a Decathlonban tudsz venni. 
Ha 50-60 literes a hátizsákod, akkor hagyj a hótalpnak helyet. Ha nincs ekkora hátizsákod, akkor olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját kívülről tudod rögzíteni. hotalptarto-zsak.jpgA hótalp zsákját (lásd a fotót) a nagyobb hátizsákba remekel be tudod csúsztatni. Ha pedig kisebb a hátizsákod, akkor hozz spárgát, hogy egy kis zsinórral a hótalpat vagy hótalp 65 cm hosszú, kb. 28 cm széles zsákját (huzatát, benne a hótalpakkal) rá tudd kötni a hátizsákra, vagy hozz egy mini karabinert. Nagyon kérjük, hogy ne kelljen majd rád várnia a csoportnak, mert nem tudod majd hogyan hozni a hótalpat. Mindkét kezednek szabadnak kell lennie. 
Ne felejtsd el a naptejet, és mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. Kell még két pár kesztyű, vagy egy pár, át nem ázó síkesztyű. Sapka, sál. Jó időben, ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, vagy legalább baseball sapkát mivel van simlédere. A hótalpas túra idején korán sötétedik, a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. "99%", hogy feleslegesen cipeltetjük veled a fejlámpát, de ha mégis kell, jól jön majd.
 
 
 
 
 
 

Utazás a hótalpas túrára saját autóval vagy telekocsi rendszerben 

túranap hajnalán az e-mailben megadott osztrák címre. Ha nem akarsz korán kelni, érdemes a nulladik napon Mosonmagyaróvárra, Sopron környékére kocsikázni, és a hótalpas túra előtti éjszakára kivenni még a magyar oldalon szállást. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Ugyanis összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Akik utasként telekocsiba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. Javaslat, különösen ha nem az osztrák határ mellől jössz, hanem a Tiszántúlról. 

 

 
 
Osztrák hótalpazásaink és csúszásgátló hómacskás túráink díjai és az egyéb költségek
A hótalpak és csúszásgátló hómacskák bérleti díja 10-10 euró/nap, vagy 3300 Ft/hótalp, ill. 3300 Ft/csúszásgátló, de ha van saját hótalpad, ha van saját csúszásgátló hómacskád, hát evidens, hogy hozd őket magaddal!

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
schneeberg-tura-gyalogtura-01.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Javasoljuk a (kék) EU-kártya kiváltását. Javasoljuk, hogy kössetek biztosítást.  

 

 

A hótalpas osztrák túrák díjfizetése
Az ausztriai hótalpas túra díjának utalása során csak a díjat kell utalni.
Az utazási költség-hozzájárulást beszálláskor a sofőrödnek kérjük fizetni.
Ha van saját hótalpad és/vagy csúszásgátló hómacskád hozd magaddal, ha nincs, és szeretnél tőlünk bérelni, kérjük, hogy a jelentkezéskor a bérleti igényt jelezd a jelentkezési lapon. A hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját Ausztriában átvételkor 
kell majd fizetni, (10-10 euró/pár/nap). Ha valaki, pl. betegség miatt nem jön a túrára, kérjük a bérleti díja(ka)t pótlólag utalni.  
A hótalpas túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük az osztrák hótalpazásra jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - a hótalpas túra időpontját és helyét beírni, hogy ne egy másik, pl. szlovákiai hótalpas túránkon várjunk. A nevet ne írd be! A név feleslegesen foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét. És eleve azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a túradíj. A megjegyzés rovat helyes kitöltése rendkívül fontos, itt egy p
élda. 

1184 Bp. Gábor Á. u. 19. 
Ausztria hótalpazás: Kaiserstein
Február 12.