Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Február 16-i hótalpas túra: a Klosterwappen, hótalpazás a megahó vidékén

schneeberg-hotalpas-tura-14-www.ausztira-tura.hu.jpgHótalpazás a Schneebergen. Hótalpas túra Ausztriában a Klosterwappenre (2076 m), amely Alsó-Ausztria és a Schneeberg legmagasabb csúcsa*

 

 

Hótalpas osztrák túra Budapesttől kocsival 3,5 óra távolságban. 

12,4 km-es örömóda, alias hótalpas túra vár rád. A hótalpas túra gyenge-közepes túra, semmilyen technikai tudást vagy előképzettséget nem igényel, jöhet bárki, 70 év felettiek és a 6 éves gyermek is, az osztrákok, csehek, szlovákok, puttonyban a babákat is hozzák. Jelentkezz akkor is nyugodtan, ha beülnél valahová költség-hozzájárulást fizető utasként.

 

 

Az utazással kapcsolatos tudnivalókat lásd majd ezen menüponton belül lejjebb, de már itt mondjuk a lényeget. hotalpas-tura-schneeberg-01-osztrak-hotalpas-tura-www.ausztria-tura.hu.jpgJöhettek teleautóval. Összehozzuk a sofőröket és az utasokat. Az egyik telekocsi Budapestről, a XII. kerületi Zugligeti út 93. szám elől 5:45-kor indul. Ide jöhettek a saját autótokkal, és egész nap ingyen plusz biztonságosan tudtok parkolni, mivel rendőr van állandóan a parkolóban. És jöhettek ide a 291-es busszal, amely a Nyugati pályaudvartól indul és ez a másik végállomása. Vagy jöhettek ide a Széll Kálmán téren a 22-es buszra szállva, majd a Kuruclesi út megállótól 9-10 percet sétálva. Csatlakozhattok a konvojhoz egyeztetett helyeken, pl. a BAH-csomóponton vagy Budaörsön vagy bárhol az M1-es mentén. Pl. 7:15-kor az M1-es autópálya 162-es kilométerénél található MOL-benzinkút parkolójában. Egy fehér Toyotát kell meglátnod, narancs színű hátizsákkal a tetején. 

20190209_134136.jpg

Vagy találkozunk a Schneeberg egyik ingyenes parkolójában 9-kor. Itt is az ismertető jel a hátizsák a kocsi tetején. Természetesen a Schneeberg-parkoló helyét elküldjük neked e-mailben. 

 

 
 
 
Ha a jelentkezéskor küldött e-mailben jelzed az igényt, akkor a hótalpas túrán hótalp vár, a hótalpat béreljük neked. A túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpgA hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. A hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz.
 
 
 
 
 
 
Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna.
Természetesen ha van saját hótalpad, vagy tudsz kölcsön kérni, akkor hozd a sajátodat.  

 

hotalpas-tura-a-schneebergen-www.ausztria-tura.hu.jpg

A hótalp bérleti díja 10 euró/pár/nap, vagy 4000 Ft/pár/nap.

 


 

Nagyon valószínű, hogy a túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára (továbbiakban csúszásgátlóra) lesz szükség. csuszagatlo-homacska.jpg

 
 

Ha nem hozol saját csúszásgátló hómacskát, 47-eméretig tudsz tőlünk bérelni. Ha nagyobb a lábad 47-esnél, venned kell magadnak csúszásgátló hómacskát vagy hágóvasat. A csúszásgátló bérleti díja: 4000 Ft/nap/pár. 
 

20190209_135258.jpgCsomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát legalább 2 litert, de inkább többet hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. És indulás előtt (ne a hegyre hozott 2 literből) idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. 

 

 

 

Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál. A hótalpas túrát követően kulturált mosdóban is át tudsz öltözni. A haza felé vezető úton már jó, ha száraz ruhában vagy. Kötelező a korábban már viselt (bejáratott) túrabakancs

 
 
 

 

dscf5663.jpgHa van saját túrabotod, hozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. (2 euró vagy 800 Ft/nap/pár). Továbbá a magas hóban mindenképpen szükséges a kamásli. 
 
 
 
 
 
 
Kamáslit pl. a Decathlonban tudsz venni. Előzetes jelzésed esetén szintén tudsz bérelni. (2 euró vagy 800 Ft/nap/pár). Ha nem évi egy túrát tervezel, jobban megéri neked is a saját kamásli vásárlása. 
 
 
hotalptarto-zsak.jpg
Fontos. Ha 50-60 literes a hátizsákod, akkor hagyj a hótalpnak helyet, ha nincs ekkora hátizsákod, akkor olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját kívülről tudod rögzíteni.
 
 
 
 
Akár egy kis zsinórral tudd rákötni, vagy hozz egy mini karabinert.
 
 
 
Fontos. Mert Magyarországon éppen szmogos-ködös idő van, ne felejtsd el a naptejet és mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg.
 
 
 
A havas hegyoldal látványa a szikrázó napsütésben felveszi a versenyt egy szigetközi vagy tisza-tavi vízitúráéval :), de, hogy lásd, nyitva kell tartani a szemedet. schneeberg-hotalpas-tura-ausztria-www.ausztria-tura.hu-20170128_123109.jpgViszont itt fent az UV-sugárzás plusz a hó vakít. Kell még két pár kesztyű, vagy egy pár, át nem ázó síkesztyű. És sapka, sál. Ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, de legalább baseball sapkát, lévén van simlédere. 
 
 
 
 
 
 
Az ausztriai parkolást követően el tudsz menni ingyenes mosdóba, jegyet veszünk a libegőre (a felnőtt retúr jegy 11,5 euró, a gyerekjegy 10 euró, amit a túradíj nem tartalmaz) és néhány perc alatt 1200 méter fölé jutunk. "Fent" a túravezető egy perc alatt megtanít a hótalpak felvételére és használatára, majd földi halandókra kitalált ösvényen indulunk. 
 
 
 

osztrak-tura-hotalpas-tura-7.jpgTöbb pihenővel, a talaj függvényében a leggyakrabban hótalp és hómacska cserével 13 óra körül érünk fel a Schneeberg csúcsára, Klosterwappenre*.

 

 

 

 

Ha nem tartjuk a szintidőt, akkor a Kaiserstein sziklától nem sétálunk át a Klosterwappenre, elvégre 2061 méterről szinte ugyanazt látjuk, mint a 2076 méterről. Mászni sehol nem kell, az útvonalban nincs létrás, pallós, köteles szakasz, a hótalpas túra olyan, mintha a budai hegyekben túráznál, csak a méretek (nagyon) mások. 

 

 

 

hotalpas-tura-ausztria-schneeberg-klos.jpgDe ha minden ok, és miért ne lenne, akkor 13 órakor 2076 méteres tengerszint feletti magasságban vagy. 

 

 

 

 

 

Itt lehet nézelődni, örülni, a csúcsról fotózni, csúcscsokit enni, ill. ebédelni. A havas hegycsúcs néha NAGYON havas. 

 

 

 

 

schneeberg-hotalpas-tura-12-www.ausztira-tura.hu.jpg

Ha harcedzett túrázó vagy, ha sokfelé jártál a világban, ha sok szépet láttál már, a csúcson látható panorámától akkor is el fogod dobni az ****dat (buksidat).

 

 

 

A panorámával viszont van egy baj. Tényleg nagyon jó és nagyon szívszorító, hogy ott kell hagynunk, hiszen időhöz vagyunk kötve egy olyan helyen, ami voltaképpen az időtlenségről szól. 

 

 

Hamarosan indulunk, ugyanis normális, kényelmes tempóban sétálunk le a hegyről, érintünk közben egy csodálatos erdei szakaszt is, ahol (újra) elsírod magad annyira szép a táj. 

 

 


hotalpas-osztrak-tura-schneeb-.jpgLibegőre szállunk és az utolsó szakaszon már "fotelben ülve repülünk le" a hegyről. De akkor sem esünk kétségbe, ha elkéssük az utolsó liftet. Ha így volna, akkor egy sípályán, gyalog jövünk le a hegyről.

 

 

 

 

Mivel a túra idején korán sötétedik, a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. Nagyon valószínű, hogy feleslegesen cipeltetjük veled a fejlámpát, de ha mégis kell, jól jön majd.


Érkezés Budapestre 21:30 körül.  
 

 

Utazás Ausztriába saját autóval vagy telekocsi rendszerben túranap reggelén. 

dscf5599.jpgA jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Itt van a Nyugati Pu. felől jövő 291-es busz végállomása, a Libegő alsó állomása, a saját kocsidat is itt biztonságban hagyhatod. Akik utasként telekocsiba vagy minibuszba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 


 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
dscf5521.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), EU-kártya, költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. 

 

 

A hótalpas osztrák túrák díjfizetése
Az ausztriai hótalpas túra díjának utalása során csak a túradíjat kell utalni.
Az utazási költség-hozzájárulást beszálláskor a sofőrödnek kérjük fizetni.
Ha van saját hótalpad és/vagy csúszásgátló hómacskád hozd magaddal, ha nincs, és szeretnél tőlünk bérelni, kérjük, hogy a jelentkezéskor a bérleti igényt jelezd a jelentkezési lapon. A hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját jellemzően Ausztriában 
kell fizetni, (10-10 euró/pár/nap). Ha viszont valaki, pl. betegség miatt nem jön a hótalpas túrára, kérjük a bérleti díja(ka)t 24 órán belül utalni.  
snilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpgA hótalpas túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük az osztrák hótalpazásra jelentkező számlázási címét, a hótalpas túra helyét és időpontját beírni. A nevet nem kell beírni. A név feleslegesen foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét. Eleve azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a túradíj. A megjegyzés rovat helyes kitöltése fontos, itt egy p
élda. 
 

2134 Sződ, Tabán u. 20.
Február 16.
Hótalpas túra Ausztria

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni, a hótalpak, csúszásgátló hómacskák bérleti díját kint kell fizetni. Mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja 10 euró vagy 4000 Ft/pár/nap, amelyet a túra esetleges lemondása esetén át kell utalni.