Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Január 14-15. Hótalpazások Ausztriában: Stuhleck és Semmering hótalpas túrák

ausztria-hotalpas-tura-58.jpgAusztria, hótalpazás. Hótalpas túrák a Stuhleckre és Semmeringen. Választhatóan 1-, vagy 2-napos téli túra. Ausztriai hótalpazás és/vagy csúszásgátló hómacskás túra a teljes családnak. Hótalpas túra, ahova a legkisebb csemetéket is hozhatjátok! Hótalpazás Ausztriában 2 napig a Stuhlecken és Semmeringen.

Az első napon sífelvonóval megyünk fel 1640 méteres magasságig, és sífelvonóval jövünk majd le, közben pedig felsétálunk az 1782 méteres tetőre, és annak környékén egy szenzációsat hótalpazunk, hótalpazGATunk. A második napon pedig egy, a pihenőkkel, szünetekkel is csak 5-5.5 órás 12 km-es, durván 560 méteres szintkülönbségű hótalpas túrát teszünk meg.  

 

A hótalpas osztrák túrára az utazás választhatóan vagy a nulladik napon történik vagy a túranap reggelén is lehetséges.  
A lényeg, hogy legkésőbb 8:59-kor itt legyél. Szerencsére a pontos érkezést a túrázók 99.9%-a komolyan veszi, érti és már 30 perccel korábban itt van. Kérjük ne legyen sértődés abból, hogy nem várunk meg. A pontos érkezés kitüntetetten fontos. A hótalpas túra időrendje szent. A kényelmes tempó tarthatósága, a lefelé jövő lift kényelmes elkapása, továbbá a "világosban jövünk le" biztonsági vastörvény miatt az elkéső túrázót nem tudjuk megvárni. Kérjük NE is hívj, hogy "10 percet késünk". Ha tudod magadról, hogy néha késel, ha nem akarsz nagy rátartást hagyni arra, hogy Hegyeshalomnál az osztrák határőrök ellenőriznek, stb., akkor gyere a nulladik napon Ausztriába, és vegyél ki itt szállást. Mindenesetre akár a hótalpas túra nap reggelén startolsz, vagy már tegnap este kijöttél, a résztvevőknek e-mailben elküldött helyen találkozunk a Stuhleck tövében. Egy fehér magyar rendszámú autót kell a parkolóban meglátnod narancs színű hátizsákkal a tetején. NEM lesz nehéz.... 
Jelentkezz nyugodtan akkor is, ha nem akarsz saját kocsival jönni, telekocsikat szervezünk. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a szabad helyeket szívesen felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ez a "telekocsi" rendszer. A szívesen felajánlón van a hangsúly, ha valaki egymaga jön autóval, az is szent magánügy. Akik utasként sofőrökhöz beszállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek az oda-vissza útért a telekocsi sofőrjének. 

 

  

ausztria-hotalpas-tura-8.jpgAz első napi hótalpazás, kényelmes, kisgyerekekkel is nagyon könnyen járható hótalpas túrácska. 

 

 

 

A 7 km-es hótalpas "hullámvasutazás" szintkülönbsége minimális, így ha egy jó kis edzésre vágysz, előre szólunk, hogy nem itt leszel szuper fitt, de iszonyatosan gyönyörű minden. Agyament kilátást kínáló téli hómacskás és/vagy hótalpas túra, Budapesttől (minden relatív) "egy köpésre". 

ausztria-hotalpas-tura-243.jpgRészben kihasználjuk, hogy tudunk menni a sípályák mentén, részben pedig erdőben, egészen pontosan törpefenyvesben csalinkázunk. Hihetetlen.
Olyan helyeken is megyünk, ahol ösvény soha nem is VOLT. És persze lehet, hogy hosszan kell kerülnünk egy hófúvás miatti magas torlaszt ..... 
Vagyis a hótalpas túra egy kicsit kalandtúra is. Gyere és eldobod az agyad. 

Csomagolj magadnak a nap során fogyasztható szendvicset. Folyadékot, termoszban meleg teát legalább 2 litert hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. Kötelező a korábban már viselt túrabakancsHozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. (2 euró vagy 660 Ft). Váltás trikót vagy pólót is hozzál, hiszen a hótalpas túra után a kulturált mosdóban át is tudsz öltözni. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal.Ne felejtsd el a naptejet. Mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. Az UV-sugárzás plusz a hó kegyetlenül vakít. Kell még (inkább két pár mint egy) kesztyű, vagy át nem ázó síkesztyű, sapka, sál. Ami a sapkát illeti. Ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkában jönnöd, olyan sapkában, ami a füledet is takarja, ill. van simlédere. Költőpénzt hozzál, 10 euró szükséges euró az ülőliftre. Az ingyenes parkolóban találkozunk. 

 
ausztria-hotalpas-tura-1233.jpg
Mosdószünet, valamint a hótalpak átadása után felülünk a libegőre és egy átszállással 1640 méterig megyünk fel.  
 
 
 
 
 
 
 

Kellemes erdei úton indulunk, már huncut módon meg-megállunk, mivel mögöttünk a Schneeberg, a Rax, a Schneealpe.... Aztán jó félóra és elérjük a csúcsot, 1782 méteren leszel. Itt a hüttében el lehet menni az ingyenes mosdóba és a rövid szusszanás után az 1650-1700 méteres magassági szintet tartó hurkot teszünk meg.
15 órakor ismét libegőzve jövünk le a hegyről. 

 
 

2. napi hótalpazás: kellemes családi hótalpas túra, egy konszolidáltan-konzervatív őrület....hótalpazás a Semmeringen a Liechteinsteinhaushoz

hotalpas-tura-hotalpazas-ausztria.jpgSemmeringen belül két nagy parkoló van, az egyik közel a sípálya felvonójához, a másik pedig a Bundesstrasse és a Semmering utca "sarkán". 9:29-kor itt fogunk találkozni. 

 

 

 

 

Kérjük, hogy inkább korábban érkezzetek, mint pontosan! Az elkéső túrázókat sajnos nem tudjuk megvárni. A távolról is felismerhető ismertető jel egy óriási hátizsák egy fehér kombi Toyota tetején. Természetesen a Semmering parkoló helyét elküldjük neked e-mailben.

 

hotalpas-tura-hotalpazas-ausztria-65.jpgAz ausztriai parkolást követően el tudsz menni ingyenes mosdóba. Az üdvözlés után a túravezető egy perc alatt megtanít a hótalpak felvételére és használatára. Egy sípálya mellett, majd tüneményes erdei úton hótalpazunk. A hó súlya büszkén roskadozó fenyvesben szinte faljuk a távolságot. Szinte, mivel kényelmesen, mondhatnók nagyon kényelmesen ballagunk. Több pihenővel, a talaj függvényében hótalp és hómacska cserével baktatunk, kaptatunk és caplatunk
Közben egyre jobb a "poszter", alias "Aussicht" (kilátás) a Raxra és Schneebergre. Ahogy elhagyjuk a törpefenyvest is, máris az Erzkogel keresztjénél fotózod a hihetetlen panorámát. E pillanatban szinte centiméter pontossággal 1500 méter magasan vagy a tengerszint felett. 

 

hotalpas-tura-hotalpazas-ausztria-23.jpgItt már minden irányban szét tudunk nézni, látszik mellettünk a Stuhleck és a Wechsel is. Továbbhaladásra nógat a galád túravezető, így aztán kicsit "hullámvasutazunk". Természetesen nem szó szerint, de megyünk egy kicsit a gerincen, aztán szép kis fenyvesben érünk vissza a sípályákhoz és csak néhány perces kaptatóval érjük el vágyaink házát, ahol női mosdó is van és máris kérheted a meleg levest a Liechtensteinhaus hüttében, csak ne fokhagyma-krém levest kérj, mert az übergagyi, fokhagymát például soha nem látott. Viszont a Millenniumswarte kilátóból készülhetnek a 360 fokos panorámafotók. Sajnos indulni kell, hogy 15:30-kor a Zauberberg sífelvonó állomásánál legyünk. 
Mivel a hótalpazás idején korán sötétedik, a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. Nagyon valószínű, hogy feleslegesen cipeltetjük veled a fejlámpát, de ha mégis kell, jól jön majd, eddig egyetlen egyszer volt rá szükség, egy 2016-os téli túrán. 
Érkezés a túrázók felét adó Budapestre 20:00 körül.  
 
 

Osztrák hótalpazások díja és az egyéb költségek
A felvonó díja felnőtt esetén 11.5 euró (fel és le), a retúr gyerekjegy pedig 9 euró, amelyet a túradíj nem tartalmaz. 
 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
ausztria-hotalpas-tura-283.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), EU-kártya, költőpénz részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Hótalpat, hómacskát tudsz tőlünk bérelni, 4000-4000 Ft/pár/nap, mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja.  

 

 

 

A hótalpazás díjának utalása

A hótalpazás díja az alábbi címre utalandó. 
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az utaláskor a megjegyzés rovatba kérjük az ausztriai hótalpazásra jelentkező - irányítószámmal együtt - számlázási címét, a hótalpas túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és az ausztriai hótalpazás helyét beírni. Pl. a közlemény rovat helyes kitöltése az alábbi: 

1183 Budapest, Árnyas u. 4.
Január 14-15.
Hótalpazás: Stuhleck és Semmering

Az osztrák hótalpazás, ill. téli túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni, a hótalpak, hómacskák bérleti (mind a hótalp, mind a csúszásgátló hómacska díja 4000-4000 Ft/pár/fő) díját kint kell fizetni.