Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Január 2. Osztrák hótalpas túra: Dürre Wand, tökéletes terep kisgyermekes családoknak is

durre-wand-3-ausztria-tura-osztrak-tura-hotalpas-tura-bakancsos-tura.jpgJanuár 2-án ausztriai hótalpas túra eszement panorámákkal a Dürre Wandon.

 

 

 

 

Családi hótalpazásra tökéletes túra, mi több, ez eszményi hely, amely "csak" gyönyörű, ahova a minimanó gyerekeket is hozhatod. 
Ahol mély a hó, a túra hótalpas túra, ahol kemény a hó vagy fagyott, jeges, ott csúszásgátló hómacskás túránk lesz a Dürre Wandon. A Dürre Wand Ausztriában, azon belül Alsó-Ausztriában található, a Kékesnél alig magasabb nyugis kis hely, olyan panorámával, hogy arra nincsenek szavak. Ez a könnyű hótalpas túra túlságosan edzetté nem fog tenni, de a kilátás lélegzetelállító, az érzés leírhatatlan. Ha van saját hótalpad, csúszásgátló hómacskád, hozd, ha nincs, béreljük neked, ill. korlátozott számban tőlünk is bérelhettek hótalpakat, hómacskákat. (mind a hótalp, mind a csúszásgátló hómacska bérleti díja 3600 Ft/pár/nap). 

 

 

 
tura-szlovakia-ausztria-hotalpas-osztrak-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpg

Utazás saját autóval vagy telekocsival a hótalpas túranap hajnalán/reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott osztrák címre. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Itt van a Nyugati Pu. felől jövő 291-es busz végállomása, a Libegő alsó állomása, a saját kocsidat is itt biztonságban hagyhatod. Akik utasként telekocsiba vagy minibuszba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 

 

 

Mit kell tudni a hótalpról? 
hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpgHa a jelentkezéskor küldött e-mailben jelzed az igényt, akkor a hótalpas túrán hótalp vár, a hótalpat béreljük neked, ill. korlátozott számban tőlünk is bérelhetsz. 

 

 

 

 

A bérleti díj 10 euró/pár/nap vagy 4000 Ft/pár/nap. A túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. 

 

 

A hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. schneeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-alpok-ausztria-4.jpgA hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz. Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. Természetesen ha van saját hótalpad, vagy tudsz kölcsön kérni, akkor hozd a sajátodat. 

 

 

 

A túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára (is) csuszagatlo-homacska.jpg(továbbiakban csúszásgátlóra) lesz szükség. Ha nem hozol saját csúszásgátlót, tőlünk 47-es méretig tudsz bérelni. Ha nagyobb a lábad 47-esnél, venned kell magadnak csúszásgátlót, ill. hágóvasat. A csúszásgátló bérleti díja: 4000 Ft/nap/pár. 

 

 

 

 

Mit kell hozni a hótalpazásra? 
scheeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-schneeberg-34.jpegTanulmányozd át a honlapon a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot, a teljesség igénye nélkül már itt kiemeljük az alábbiakat. Csomagolj magadnak szendvicset. 

 

 

 

Termoszban meleg teát legalább 1,5 litert, de inkább többet hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. És indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál. A túrát követően kulturált mosdóban át tudsz öltözni. 

 

 

 

A haza felé vezető úton már jó, ha száraz ruhában vagy. Kötelező a korábban már viselt (bejáratott) túrabakancssnilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpg

Ha van saját túrabotod, hozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni.
 
 
 
 
(2 euró vagy 800 Ft/nap/pár). Továbbá a magas hóban szükséges a kamásli. Kamáslit pl. a Decathlonban tudsz venni. Előzetes jelzésed esetén szintén tudsz bérelni. (2 euró vagy 800 Ft/nap/pár). Ha nem évi egy túrát tervezel, jobban megéri neked is a saját kamásli vásárlása.
hotalptarto-zsak.jpgFontos. Ha legalább 50-60 literes a hátizsákod, akkor hagyj a hótalpnak helyet, ha nincs ekkora hátizsákod, akkor olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját kívülről tudod rögzíteni. Akár egy kis zsinórral tudd rákötni, vagy hozz egy mini karabinert. Ne felejtsd el a naptejet és mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. Kell még kesztyű, ideálisan át nem ázó síkesztyű. Sapka, sál. Jó időben, ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, vagy legalább baseball sapkát (mivel annak (is) van simlédere). A túra idején korán sötétedik, a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. 99,99%, hogy feleslegesen cipeltetjük veled a fejlámpát, de ha mégis kell, jól jön majd.

 

 

durre-wand-4-ausztria-tura-osztrak-tura-hotalpas-tura-bakancsos-tura.jpg
Hótalpas Dürre Wand túra: 11 km-es, 610 méteres szintkülönbségű, hótalpas túra, pihenőkkel, ebédszünettel, sok fotózással, 4-5 órás időtartamban. 
 
 
 
 


Ausztriában, 9 óra 30-kor találkozunk a résztvevőknek e-mailben elküldött helyen. A túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna.

(Csak ne akarj hátrafelé lépni...:)) 
A hótalpas túrára 9:45-kor indulunk.   
 
 
 

ausztria-tura-osztrak-tura-hotalpas-tura-bakancsos-tura.jpgKényelmes, átlag halandóra kitalált tempó, sok-sok szusszanás és pihenő után 12 körül érünk a csúcsra, ekkor 1208 méteres (sokak szerint 1213 méteres) magasságban leszünk. Mivel a táblán lévő kiírás lehet helytelen és nem mértük le, azt mondjuk, hogy mindegy :)).

 

 

 

Amikor fent vagyunk, indul a fotózás. készülnek a 360 fokos panoráma képek és videók. Majd célba veszünk egy másik, majdnem ilyen magas 1183 méteres csúcsot. Gyorsan elájulunk a Gutensteiner Alpen gyönyörűséges tájait látva.

 

 

 

 
durre-wand-2-ausztria-tura-osztrak-tura-hotalpas-tura-bakancsos-tura.jpgMiután dobtunk egy hátast a Schneeberg látványától és elkészült néhány gigabyte-nyi fotó, indulunk le.
 
 
 
16 órakor kulturált mosdó, szállodai szintű ingyenes wc után beszállunk az autókba, és wir fahren nach Hause...
 
 
 

Ausztriai hótalpas túráink díjai és az egyéb költségek

A hótalpak, csúszásgátló hómacskák bérleti díja 10-10 euró/nap/pár, ill. 3300-3300 Ft/pár/nap, de ha van saját hótalpad, és/vagy ha van saját csúszásgátló hómacskád, hát evidens, hogy hozd magaddal!
 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com 

Jelentkezés az osztrák hótalpas túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, zokni, naptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, célszerűen síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban) részekre, amelyek betartása / hozatala kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük.  

 

 

A hótalpas osztrák túrák díjfizetése
A hótalpas túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a hótalpas ausztriai túrára jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - és a hótalpas túra időpontját beírni. (A nevet nem kell beírni, csak foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét és felesleges, hiszen azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a mekkora összeg)

Ezen hótalpas túra esetén például így: 
1139 Budapest, Hegyalja köz 9.

Január 2. 
Hótalpas osztrák túra Dürre Wand

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási költséget, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni, a hótalpak, hómacskák bérleti díját kint kell fizetni.