Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Január 28-29. Hótalpazás Ausztria: Dürre Wand és Kaiserstein

durre-wand-3-ausztria-tura-osztrak-tura-hotalpas-tura-bakancsos-tura.jpgHótalpazás, Ausztria, ausztriai hótalpas túra eszement panorámákkal a Dürre Wandon és a Kaiserteinre. 

 

 

 

 

Családi hótalpazásra tökéletes túra, mi több, ez eszményi hely, amely "csak" gyönyörű, ahova a gyerekeket is hozhatjátok. 
Ahol mély a hó, a túra hótalpas túra, ahol kemény a hó vagy fagyott, jeges, ott csúszásgátló hómacskás túránk lesz a Dürre Wandon. A Dürre Wand Ausztriában, azon belül Alsó-Ausztriában található, a Kékesnél alig magasabb nyugis kis hely, olyan panorámával, hogy arra nincsenek szavak. A Kaiserstein pedig a Schneeberg 2. legmagasabb csúcsa. Ha van saját hótalpad, csúszásgátló hómacskád, hozd, ha nincs, béreljük neked, ill. korlátozott számban tőlünk is bérelhettek hótalpakat, hómacskákat. (mind a hótalp, mind a csúszásgátló hómacska bérleti díja 3300 Ft/pár/nap). 

 

 

 
tura-szlovakia-ausztria-hotalpas-osztrak-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpg

Utazás saját autóval vagy telekocsival a hótalpas túranap hajnalán/reggelén bárhonnan az országból az e-mailben megadott osztrák címre. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Itt van a Nyugati Pu. felől jövő 291-es busz végállomása, a Libegő alsó állomása, a saját kocsidat is itt biztonságban hagyhatod. Akik utasként telekocsiba vagy minibuszba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 

 

 

Mit kell tudni a hótalpról? 
hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpgHa a jelentkezéskor küldött e-mailben jelzed az igényt, akkor a hótalpas túrán hótalp vár, a hótalpat béreljük neked, ill. korlátozott számban tőlünk is bérelhetsz. 

 

A bérleti díj 10 euró/pár/nap vagy 3300 Ft/pár/nap. A túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. 

A hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. A hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz. Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. Természetesen ha van saját hótalpad, vagy tudsz kölcsön kérni, akkor hozd a sajátodat. A túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára (is) csuszagatlo-homacska.jpg(továbbiakban csúszásgátlóra) lesz szükség. Ha nem hozol saját csúszásgátlót, tőlünk 47-es méretig tudsz bérelni. Ha nagyobb a lábad 47-esnél, venned kell magadnak csúszásgátlót, ill. hágóvasat. A csúszásgátló bérleti díja: 3300 Ft/nap/pár. 

 

Mit kell hozni a hótalpazásra? 
scheeberg-tura-gyalogtura-hotalpas-tura-schneeberg-34.jpegTanulmányozd át a honlapon a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot, a teljesség igénye nélkül már itt kiemeljük az alábbiakat. Csomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát legalább 1,5 litert, de inkább többet hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát.

 

 

 

És indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál. A túrát követően kulturált mosdóban át tudsz öltözni. 

 

 

 

A haza felé vezető úton már jó, ha száraz ruhában vagy. Kötelező a korábban már viselt (bejáratott) túrabakancs

 

 

snilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpgHa van saját túrabotod, hozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. (2 euró vagy 800 Ft/nap/pár). Továbbá a magas hóban szükséges a kamásli. Kamáslit pl. a Decathlonban tudsz venni. Előzetes jelzésed esetén szintén tudsz bérelni. (2 euró vagy 800 Ft/nap/pár). Ha nem évi egy túrát tervezel, jobban megéri neked is a saját kamásli vásárlása.

 

 

 

hotalptarto-zsak.jpgFontos. Ha legalább 50-60 literes a hátizsákod, akkor hagyj a hótalpnak helyet, ha nincs ekkora hátizsákod, akkor olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját kívülről tudod rögzíteni. Akár egy kis zsinórral tudd rákötni, vagy hozz egy mini karabinert. Ne felejtsd el a naptejet és mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. Kell még kesztyű, ideálisan át nem ázó síkesztyű. Sapka, sál. Jó időben, ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, vagy legalább baseball sapkát (mivel annak (is) van simlédere). A túra idején korán sötétedik, a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. 99,99%, hogy feleslegesen cipeltetjük veled a fejlámpát, de ha mégis kell, jól jön majd.

 

 

 

 

 

durre-wand-4-ausztria-tura-osztrak-tura-hotalpas-tura-bakancsos-tura.jpg
1. napi hótalpazás: Dürre Wand túra: 11 km-es, 610 méteres szintkülönbségű, hótalpas túra, pihenőkkel, ebédszünettel, sok fotózással, 4-5 órás időtartamban. 

 
 
 
 
 
 
Ausztriában, 9 óra 30-kor találkozunk a résztvevőknek e-mailben elküldött helyen. A túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna.
(Csak ne akarj hátrafelé lépni...:)) 
 
 
 
A hótalpas túrára 9:45-kor indulunk.   
 
 

ausztria-tura-osztrak-tura-hotalpas-tura-bakancsos-tura.jpgKényelmes, átlag halandóra kitalált tempó, sok-sok szusszanás és pihenő után 12 körül érünk a csúcsra, ekkor 1208 méteres (sokak szerint 1213 méteres) magasságban leszünk. Mivel a táblán lévő kiírás lehet helytelen és nem mértük le, azt mondjuk, hogy mindegy :)).

 

 

 

Amikor fent vagyunk, indul a fotózás. készülnek a 360 fokos panoráma képek és videók. Majd célba veszünk egy másik, majdnem ilyen magas 1183 méteres csúcsot. Gyorsan elájulunk a Gutensteiner Alpen gyönyörűséges tájait látva.

 

 

 

 
durre-wand-2-ausztria-tura-osztrak-tura-hotalpas-tura-bakancsos-tura.jpgMiután dobtunk egy hátast a Schneeberg látványától és elkészült néhány gigabyte-nyi fotó, indulunk le.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16 órakor kulturált mosdó, szállodai szintű ingyenes wc után beszállunk az autókba, és mindenki jön / megy a szállásra, jön, ha mi foglaltuk, megy, ha saját maga foglalta a szállást a Schneeberg környékén. 
 
 
 
 
 
 
2. napi hótalpazás a Kaisersteinre
dscf5465.jpgParkolás, és az ingyenes, kulturált mosdóban tett látogatás után jegyet veszünk a libegőre. Máshol is írjuk, de itt is mondjuk: a retúr libegőjegy árát a túra díja nem tartalmazza. Felnőttek esetén fejenként 11.5, gyerek esetén 10 euró szükséges az ülőliftre.
 
 
 
 
 
 
A libegővel néhány perc alatt 1200 méter fölé jutunk. 
Ha nem voltál az első napi hótalpazáson és a hótalpas túra második napja a te első napi hótalpas túrád, akkor "fent" a túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára, majd földi halandókra kitalált ösvényen, csodálatosan behavazott először vegyes erdőben indulunk.
 
 
kaiserstein-fele-2-sziladi-marci-kepe.jpgEgy idő után a lombhullató erdő eltűnik, méltóságteljes fenyvesben jövünk. 
Aztán a tengerszint feletti 1500 méteres magasság környékén a törpefenyő sávban lesz egy meredekebb szakasz. Itt gyakran megállunk. A hegyi levegőben nagyon ki lehet száradni, egyébként még egy pólóban is izzadni fogsz, ezért fontos a folyamatos folyadékpótlás. 
 
 
 
Az izzadás szó hallatán ne ijedj meg, tegnap még mi is a számítógép billentyűzetével "edzettünk". Tehát az, hogy izzadni fogsz az szimpla tény, de gondos nekivetkezéssel a folyadékveszteséget tudod csökkenteni. Tényleg nem megyünk gyorsan, kényelmesen haladunk, csak éppen egy nem pici hegyen kaptatunk felfelé. 
 
 
 
 
 
 
 
 
hotalpas-tura-a-schneebergen-www.ausztria-tura.hu.jpgTöbb pihenővel, a törpefenyő zónát is magunk mögött hagyva, a terep és a hó függvényében, ha éppen tengerszint felett 1800 méter körül a havat kifújta a szél, vagy kemény a hó, akkor hótalp és hómacska cserével, vagy 1800 környékén gyakran egy rövid szakaszon csak úgy a túrabakancsban megyünk tovább.
 
 
 
 
 
 
 
 
dscf5487.jpgHa jó havunk van, akkor megyünk mint a (reumás) rakéta, és nem győzünk betelni a hó mennyiségével. 
A csoportnak kényelmes tempó alapján valamikor 12 és 13 óra között érünk fel a Kaisersteinre. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
dscf5654.jpgAlsó-Ausztria második legmagasabb pontján állsz. Osztrák mércével, ahol szép számmal vannak 3000 méter feletti csúcsok, a 2061 méter semmi, de nekünk magyaroknak nagy dolog.
 
 
 
 
 
 
Ősrobbanás, eszement lesz körülnézni. 
 
 
A panorámától leesett állunkat próbáljuk a helyén tartani. Ha sokadik hótalpas túrádra jöttél, akkor is "hmmm" lesz az élmény. Ha pedig nem gyakran hótalpazol, vagy éppen ez lesz az ELSŐ hótalpas túrád, a szikrázó hó, a méretek, a panoráma téged is letaglóz majd.
 
 
 
2061 méteres tengerszint feletti magasságban, majd a fotózás után egy perccel egy jócskán behavazott menedékháznál / hütténél vagy. 
 
 
dscf5640.jpgNéha a hó elég nagy ahhoz, hogy meglehetősen udvariatlanul - végül is milyen a dolog a más háza tetőjén mászkálni - de azért a csábításnak nem ellenállva, még a tetőre is fellépünk, hiszen a ház csak 2049 méteren van, de ha a tetőn sétálunk, akkor máris átléptük a 2050-es határt....
 
 
 
 
 
 
 
Télen a hütte nem üzemel, de egy szobája mindig nyitva. Bekukkantunk a nyitva lévő menedékszobába, ha nincsenek sokan, a hüttében, ahogy illik, asztalnál ehetünk, de ha remek az idő, vétek egy pillanatig is bent lenni. Miközben még készítjük a menedékház elől is a fotókat, újabb elemózsiaszünetet, ill. teaivászatot tartunk.
 
 
 

 

lefele-a-kaisersteinrol.jpgAztán eljön a halogatott pillanat, indulunk lefelé. A Schneebergen a lefelé indulás betartása elvileg nem olyan szigorú, mintha a Mount Everesten lennénk a 8000-es határ feletti halálzónában, de mi komolyan vesszük a részidőket. 

 

 

 

 

 

Javíthatatlanul óvatos duhajok vagyunk. És nem is csak a szintben 300 méter, kényelmes lefelé séta megspórolása miatt szeretjük elérni az utolsó síliftet, hanem azért is, mert korán keltél és lehet, hogy Nyíregyházáig kell hazavezetned. Úgy gondoljuk, hogy az autós közlekedés ezerszer veszélyesebb, mint egy hótalpas túra. 

 

 

 

 

osztrak-tura-hotalpas-tura-13.jpg

Szóval nem hagyunk semmit az utolsó pillanatra, normális, kényelmes tempóban sétálunk le a hegyről, érintünk közben egy csodálatos erdei szakaszt is, ahol (újra) elsírod magad annyira szép a táj.

 

 

 

 

A fenyőerdőben általában több a hó, mint fent, ahol gyakran egészen kopárra fújja a Schneeberget a szél. 

 

 

 

A tengerszint feletti 1200 méteres magasságba ereszkedve ismét libegőre szállunk, és az utolsó szakaszon már "fotelben ülve repülünk le" a hegyről. Megjegyzés.

 

hutte.jpg

Akkor sem esünk kétségbe, ha elkéssük az utolsó liftet. Ugyanis ha így volna, akkor egy sípályán, gyalog jövünk le a hegyről. (Ezért kell fejlámpát is hozni). Ha libegőt bezárják az orrunk előtt, akkor van még egy órás sétánk lefelé. 

Érkezés (legalábbis és csak példaként Budapestre) 20-20:30 körül.  

 

 

Ausztriai hótalpas túráink díjai és az egyéb költségek

A hótalpak, csúszásgátló hómacskák bérleti díja 10-10 euró/nap/pár, ill. 3300-3300 Ft/pár/nap, de ha van saját hótalpad, és/vagy ha van saját csúszásgátló hómacskád, hát evidens, hogy hozd magaddal!
 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com 

Jelentkezés az osztrák hótalpazásra 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan nézd át, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, zokni, naptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, kesztyű, célszerűen síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban) részekre, amelyek betartása / hozatala kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük.  

 

 

A hótalpas osztrák túrák díjfizetése
A hótalpas túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a hótalpas ausztriai túrára jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - és a hótalpas túra időpontját beírni. (A nevet nem kell beírni, csak foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét és felesleges, hiszen azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a mekkora összeg)

Példa. Ezen hótalpas túra esetén: 
6720 Szeged, Béke tér 19.

Január 28-29.
Hótalpazás: Dürre Wand + Kaiserstein