Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Január 8. Osztrák hótalpas túra: választhatóan Hoher Hengst (1473) vagy Waxriegel (1888 m)

schneeberg-hotalpazas.jpgHótalpas túra Ausztriában: 
egynapos hótalpas túra választhatóan a Hoher Hengstre (1437 méter) vagy még egy kicsit feljebb a Waxriegelre (1888 m). 

 

 

 

A Waxriegel a Schneeberg 3. legmagasabb csúcsa.

 

Jöhetnek a hótalpas túrára gyerekek is, ha nem sportolnak, a Hoher Hengst az ideális cél. Akik a Hoher Hengst kört választják, azokra az egyik túravezetővel 13,8 km-es hótalpazás vár 850 méteres szintkülönbséggel. Ha sportolnak a csemetéitek, akkor gyertek a másik túravezetővel a teljes 19,2 km-es távra. Tehát a hótalpas túra napján belül 2 túra között választhatsz, a hosszabb hótalpazás sem nehéz, az 1216 méteres szintkülönbség sem sok, de ehhez már kell némi állóképesség. Semmi extra, csak legyél olyan, aki legalább néha sportol valamit. 
 

osztrák hótalpazás 33.jpgA hótalpakkal nem is süllyedünk mélyre. Ezt csak azért hangsúlyozzuk, mert a hótalpas és bakancsos túránk túlnyomó többsége annyira könnyű, hogy a 6 éves gyerekek is simán megcsinálják. 

 

 

 

 

 

A Hoher Hengst panoráma is pazar, de ha a hosszabb hótalpazást választod, az már a nirvána. Ugyanis feljutsz (az egyik) Schneeberg-fennsíkra, és félelmetesen szuper kilátásod lesz 360 fokos szögben, plusz felnézünk a Klosterwappenre és a Kaisersteinre, a legmagasabb és a második legmagasabb csúcsra. 

 

 

 

elisabethkirchlein-es-waxriegel-fele-menet-5-www.ausztria-tura.hu-osztrak-tura.jpg

A képen a hütte két kéménye irányában látszó kupac a Klosterwappen. (2076 m). Látjuk majd a Kaisersteint is (2061 m).

 

Ez a fotón a jobb oldali kiemelkedés, kicsit jobbra a menedékház jobb oldala felett láthatod.  

 

 


 

Utazás az ausztriai hótalpazásra saját autóval vagy telekocsi rendszerben túranap reggelén vagy a nulladik napon bárhonnan 

tura-szlovakia-ausztria-hotalpas-osztrak-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpg

az országból az e-mailben megadott osztrák címre. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Akik utasként telekocsiba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 

Kívánságra nem budapesti résztvevőinknek a busz indulásától 2 perces autózásra a Béla király úton butikhotelben szobát foglalunk (a szállás díja 4500 Ft/fő 2 ágyas szobákban). 

 

 

Hogyan készülj a hótalpas túrára 
schneeberg-becsi-alpok-tura-gyalogtura-kirandulas-07.jpg

Csomagolj magadnak a nap során fogyasztható szendvicset.
Folyadékot, termoszban forró teát legalább 2 litert hozzatok, és indulás előtt igyál, igyál, igyál, plusz hozzál szénhidrátnak is jó 
magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. 
A gyümölcsöt csomagold úgy, hogy ne fagyjon meg a hátizsákban. 
 
 

Kötelező a korábban már viselt túrabakancs, amit nem most kell "betörni"A túrabakancsoddal lépsz a hótalpba.
 
hotalp-kozelrol.jpg
 
 
 
 
 
 
A hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. Természetesen, ha van saját hótalpad, vagy tudsz kölcsön kérni, akkor hozd a sajátodat. 
 
 

csuszagatlo-homa.jpgA túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára (is) (továbbiakban csúszásgátlóra) lesz szükség. 

Ha nem hozol saját csúszásgátló hómacskát, tőlünk 47-es méretig tudsz bérelni. Ha nagyobb a lábad 47-esnél, venned kell magadnak csúszásgátló hómacskát, ill. hágóvasat. A csúszásgátló bérleti díja: 4000 Ft/nap/pár vagy 10 euró / nap / pár.  

Ha van saját túrabotod, hozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz bérelni. (10 euró vagy 4000 Ft.)

 

snilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpg

Továbbá a magas hóban mindenképpen szükséges a kamásli. Kamáslit pl. a Decathlonban tudsz venni. Kamáslit csak végszükség esetén adunk bérbe és tényleg csak néhány darabot, a bérleti díj 2 euró vagy 660 Ft/nap/pár. Ha nem évi egy hótalpas túrát tervezel, jobban megéri neked a saját kamásli vásárlása. 
Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál - de ezeket persze hagyd a kocsiban - hogy a hótalpas túra után át tudj öltözni és visszafelé az autóban már száraz ruhában lehess. 
A túra idejére rétegesen öltözködj, lélegző ruházatot viselve, a pamutot a hótalpazás idejére nem javasoljuk. Felfelé menetben annyira le kell vetkőzni, hogy ne folyjon rólad patakokban az izzadtság, és legyen a hátizsákodban egy száraz póló, hogy ha megizzadsz, akkor lefelé jövetben is száraz ruha legyen rajtad. 

 
hotalptarto-zsak.jpg
Hagyj az 50-60 literes hátizsákodban a hótalpnak helyet  vagy olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját kívülről egy spárgával vagy karabinerrel tudod rögzíteni. Hozzál naptejet, lehetőleg 50 faktorosat. Ha nem figyelsz oda, a felső ajkad le fog égni, viszont pont a szád fölött nem jó kenni magad, hiszen a legkisebb izzadtsággal a naptej a szádra / szádba csorog....
Mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. A napszemüveg betételét / elhozatalát, indulás előtt még egyszer ellenőrizd. A havas hegyoldal a szikrázó napsütésben gyönyörű, de, hogy lásd, nyitva kell tartani a szemedet. Viszont itt fent az UV-sugárzás plusz a hó ártalmas és vakít. Kell még két pár kesztyű, vagy át nem ázó síkesztyű. Sapka, sál. 
 
 
 
 
A Hoher Hengst/ Waxriegel hótalpas túra Ausztriában

ausztriai hótalpazás 212.jpg8:15 és 8:30 között, tehát legkésőbb 8:30-kor találkozunk a Schneeberg megjelölt parkolójában. Mivel nem várhatunk az indulással, nagyon köszönjük a pontos érkezést. 

 

 

 

 

 

A hótalpas túra díját befizetett túrázóknak e-mailben térképet, címet küldünk. Olyan könnyű lesz ide találnod mintha munkába mennél. A túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára, majd hiperkényelmes és gyönyörűséges útvonalon indulunk. 

 

 

ausztria hótalpazás 992.jpgElőször egy behavazott, és itt még jellemzően kemény havas, a téli szezon előtt az ilyenkor már zárt hüttéket a "civilizációhoz" kapcsoló kocsiúton masírozunk felfeléKis idő múlva rájövünk, hogy a hegyet "nem adják ingyen", de nyugi, nem túlélő túrán vagyunk. 

 

 

 

 

Élvezzük, hogy a Schneeberg a mi interaktív föci és biosz könyvünk. Látod majd, ahogy a tölgyes, majd a bükkös lomberdei társulásokat a tűlevelű erdők követik. Ezt a törpefenyves váltja, és a hó miatt jobbára csak elképzeled, hogy ezt váltja majd sok helyen a havasi gyep. 
 

 

 

 

Ahol a tehenek most a téli időszakban nem kolompolnak, ott a zergék majszolják a hó alatt kapart füvet, hallod majd a havasi csókák nem éppen sárgarigót idéző hangját és a hollók "kurrogását". kilatas-a-raxra-a-schneebergrol-ausztriai-hotalpas-tura-462.jpg
 

 

 

 

 

 

Egy 1300 méteres magasság környékén elkövetett igen széles jobb kanyarból kifelé jövetben már nyugat - észak-nyugat felé tartunk, és olyan szögbe érünk, hogy már a Rax fennsíkra is rálátunk. 11 óra magasságában válik ketté a csoport, az egyik túravezetővel a könnyebb hótalpazást választók a Hoher Hengst felé kanyarodnak, a "kemény túrázók" folytatják a caplatást. 

 

 

 

 

waxriegel-2-ausztria-osztrak-tura-gyalogtura-schneeberg.jpg

Kényelmes, normális tempóval 12:30 körül előtt érünk fel az Elisabethkirchleinhoz. Picit lehet pihenni, falatozni, fotózgatni, átsétálunk a hegyi vasút megállójához és a szálló teraszáról élvezzük a hihetetlen kilátást. 

 

 

 

Aztán ballagunk tovább. Innen még durván 100 méteres, durván 20 perces hótalpas sétával letudható szintkülönbség vár rád, ha a csúcsig jössz. Gyere! Fellépünk a Waxriegelre. Szinte a világ tetején vagyunk.
 
schneeberg-hotalpazas.jpgKörös-körül hegyek, felnézünk a fotón a kereszttől balra látható, ebből a szögből nem is olyan magasnak tűnő, de a valóságban még majdnem 200 méterrel magasabb Klosterwappenre. 
 
 
 
 
 
 
 
 
A hőstettet megörökítő csúcsfotókat és panoráma képeket készíthetsz, illetve mi is mindenkiről a saját telefonjával vagy saját fényképező gépével szívesen készítünk fotókat, például úgy, hogy a Waxriegel-kereszt alatt állsz. 
 
 
 
 
13:30-kor indulunk lefelé a hegyről. Újra elhaladunk a hegyi vasút és templomocska mellett.
ausztriai hótalpas túra 88.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mivel mindenki hoz fejlámpát, ha ránk esteledne sem jövünk zavarba, de 99%, hogy még világosban lent vagyunk a kocsiknál, ahol már vár minket a Hoher Hengstet megjárt csapatrész. 
 

 


 

Osztrák hótalpas túráink díjai és az egyéb költségek

A legtöbben saját kocsival jönnek, de szervezünk teleautókat is. Kérjük, hogy a telekocsikba a beszállók a beszálláskor vagy legkésőbb az első benzinkútnál 6990 Ft-ot fizessenek a teleautók sofőrjeinek. Az osztrák autópálya matrica 9 euró. A hótalpak bérleti díja 3300 Ft/nap / fő vagy 10 euró/nap /fő, a csúszásgátló hómacska bérleti díja szintén 3300 Ft / nap/fő vagy 10 euró / nap / fő. Természetesen ha van saját hótalpad, ill. van saját csúszásgátló hómacskád, azt/azokat hozd magaddal, feleslegesen ne költs bérletre.  
 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com 

 

 

Jelentkezés az ausztriai hótalpas túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban) részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Hótalpat, hómacskát sok helyen tudsz bérelni, korlátozott számban tőlünk is, 3600 Ft/pár/nap, mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja.  

 

 

A hótalpas osztrák túrák díjfizetése
A túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a hótalpazásra jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - továbbá a hótalpas túra időpontját és az osztrák hótalpazás helyét beírni. (A nevet nem kell beírni, csak foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét és felesleges, hiszen azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a mekkora összeg)

Példa a közlemény rovat kitöltésére ezen ausztriai hótalpas túra esetén: 


1124 Bp., Svábi u. 78/C/1. 
Január 8. 
Hótalpas túra Ausztria: Hoher Hengst vagy Waxriegel