Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Március 11-13. Hótalpas túra, Ausztria: Rax, választhatóan 1-2-3 napban

osztrak-tura-hotalpas-tura-4.jpgHótalpas túra Ausztriában. Választhatóan 1-, vagy 2-, vagy 3- napos hótalpazás a Raxon, a "hótalpas paradicsomban", hiszen itt a Raxot szerényen így hívják "Schneewanderung Paradise".
Egy-két-három napos hótalpazás, (egy, ha egyre van időd), amire jó eséllyel egész életedben emlékezni fogsz. 

 

 

Hihetetlen, rendkívüli panorámák, és tényleg egészen könnyű útvonalak. Álom minden tériszonyosnak, hiszen sehova nem kell közvetlenül lenézni, nincs alattad meredek. Átlagos kondícióval is kellemes hótalpas túra, ahova mindenki eljöhet. Az utazáshoz telekocsikat szervezünk. 

 
rax-ausztria-hotalpas-tura-69.jpgHótalpas túra Ausztriában, a magyar határhoz közel, Budapesttől 4 óra távolságban. 
A díjat befizetett túrázóknak térképet, címet, képpel illusztrált autós itinert küldünk és a Rax egyik parkolójában, az e-mailben megjelölt helyen találkozunk. És persze csatlakozhatsz a konvojhoz Budapesten, Budaörsön, Tatabányán, Győrnél, Mosonmagyaróvárnál is. Csak egyeztetni kell. 

 

 

 

Utazás az ausztriai hótalpas túrára

tura-szlovakia-ausztria-hotalpas-osztrak-tura-hotalpas-szlovak-tura.jpg

A kiutazás saját autóval vagy telekocsival történik. Lehet indulni túranap hajnalán/reggelén is, és ki lehet jönni a "nulladik" napon is. Ha a túranapon utazol, gyere a résztvevőknek e-mailben megadott helyre. Ha a nulladik napon jössz, akkor akár csatlakozhatsz is a Budapestről a nulladik napon 12:00-kor induló túravezetői teleautó vezette konvojhoz. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Ha a telekocsi(k)ban nem lenne elég hely, minibuszt is indítunk Budapest, Zugligeti út 93. elől. Itt van a Nyugati Pu. felől jövő 291-es busz végállomása, a Libegő alsó állomása, a saját kocsidat is itt biztonságban hagyhatod. Akik utasként telekocsiba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. Ha budapesti vagy és le akarod egyszerűsíteni az utazást, gyere a nulladik napon 11:55-re a XII. kerületbe a Zugligeti út 93. elé. 

 

 

 

A hótalp és a csúszásgátló hómacska 
rax-ausztria-hotalpas-tura-14.jpgHa van saját hótalpad, természetesen hozd a sajátod, ha tudsz kölcsön kérni, szintén, ha pedig bérelni szeretnél, a jelentkezéskor küldött e-mailben jelzed az igényt. 
 
 
 
 
 
 
A bérleti díj 10 euró/pár/nap vagy 4000 Ft/pár/nap. A túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. A hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág. Arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. A hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz.
Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. 
csuszagatlo-homacska.jpg
Nagyon valószínű, hogy a túra kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára (is) (a továbbiakban csúszásgátlóra) lesz szükség. Ha nem hozol, 47-es méretig tudsz bérelni.
Ha nagyobb a lábad 47-esnál, venned kell magadnak csúszásgátlót, esetleg hágóvasat. A csúszásgátló bérleti díja: 4000 Ft/nap/pár. 

 

 

 

 

 

Mit hozzál magaddal a hótalpazásra?

snilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpg

Csomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát legalább 1,5 litert, de inkább többet hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát. És indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál, amit a kocsiban tudsz hagyni, hogy a túrát követően száraz ruhában legyél. 

 

 

Kötelező a bejáratott, azaz korábban már többször használt, kényelmes, tehát a lábad nem feltörő, a sarkadat nem kidörzsölő túrabakancsHa van, hozzál túrabotot / síbotot (hótányérral), ha nincs, tudsz bérelni. (2 euró vagy 660 Ft/nap/pár). Továbbá szükséges kamásli. A Decathlonban kamáslit 3-4 ezer forintért vehetsz. Mire jó a kamásli? A kamásli egy hótalpas túrán nélkülözhetetlen, a kamásli biztosítja, hogy a hó felülről ne menjen be a túrabakancsodba. Szükséges a hátizsák. Ha legalább 60 literes a hátizsákod, akkor hagyj a hótalpnak helyet, ha nincs ekkora hátizsákod, akkor olyat hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját tudod karabinerrel rögzíteni, vagy zsinórral rákötni, és természetesen hozzál karabinert vagy spárgát, annyit, hogy tudd a hótalp zsákját (lásd a lenti képet) úgy rákötni, hogy ne féloldalasan terheld magad, és ne lifegjen-lafogjon a 65 cm hosszú, kb. 27 cm hótalp-tartó "huzat". Ugyanis, ha éppen a csúszásgátló hómacska van rajtad, akkor a tartózsákjával együtt 2 kg-os hótalp a hátizsákodban vagy a hátizsákodon lesz. 

 


Ne felejtsd el a naptejet és nagyon-nagyon javasoljuk az UV-szűrős napszemüveget, itt fent olyan erős a fény, hogy nem fogod tudni nyitva tartani a szemed. Szükséges még kesztyű, sapka, sál. hotalptarto-zsak.jpgJó időben, pláne szikrázó napsütés és szélcsend idején nem fog fázni a fejed, de a nagyon erős UV-sugárzás miatt érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, vagy legalább baseball sapkát (mivel van simlédere). A hótalpas túra idején korán sötétedik. Sajnos bárkit érhet bokaficam, gyomorrontás, stb., ezért a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. 1000-ből 999-szor feleslegesen cipeltetjük, de ha mégis kell, jól jön majd. És hozd magaddal a biztosítási kötvényedet, de legalább az EU-kártyádat. Soha nem kellett még, nem síelni indulunk, de az ördög hótalpas túrán sem alszik.

 
 
 
 
 
 
 
1. napi hótalpazás a Raxon 
rax-ausztria-hotalpas-tura.jpgA teljes túranap során összesen 255 méteres szintkülönbségecske, 7.7 km-es szinte semmi hótalpazás vár rád, de olyan überbrutál panorámák, szépség és érzés, ami leírhatatlan.
 
 
 
 
 
Ha nem a nulladik napon jöttél vagy ha a nulladik napon jöttél, de nem mi foglaltuk a szállásodat, akkor 8:30-kor találkozunk a Rax tövében. Természetesen e-mailben címet és itinert küldünk a túradíjat befizetett túrázóknak. Olyan könnyű lesz a találkozási pontra találnod, mintha munkába vagy haza mennél.
 
 
 
 
 
A parkolóban vegyél ki mindent az autóból, amire fent szükséged lesz.
 
 
 
rax-ausztria-hotalpas-tura-88.jpgA kocsid - attól függően, hogy a 4 parkoló melyikében állsz meg - tengerszint felett 510-530 méteren marad. Itt fogsz kabinos felvonóba (liftbe) szállni, és 1540 méteren fogsz kiszállni. Az egy kilométer szintkülönbséggel szinte egy másik galaxisba érkezve. 
 
 
 
 
 
 
Amikor fent vagyunk, el lehet menni az ingyenes és kulturált mosdóba. Aki még nem tette meg, az feltöltheti, akár meleg Schwarza-vízzel (!) a kulacsát.
 
 
 
Kiosztjuk a hótalpakat, csúszásgátló hómacskákat, a túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára.
 
 
 
 
kep-a-predigtstuhlrol-20150202_2101183.jpgLeírhatatlanul szép hótalpas túránk lesz. Átlagos kondícióval BÁRKI nekivághat, gyere nyugodtan! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Átlagemberekre szabott, gyermekes családoknak, 70 éven felettieknek és tériszonyosoknak is szuper, létrákat elfelejtő, via ferrátát (klettersteiget) hírből sem ismerő útvonalat követünk. Lassan bandukolunk, nem tornaóra lesz.
 
 
 

 

 

rax-hotalpas-tura-hatterben-a-klosterwappen.jpgAz indulás után 10 perccel már kezdünk is fotózni, mivel a fák mögül tökéletesen látszik a Schneeberg és  legmagasabb csúcsa a 2076 méteres Klosterwappen.

 

 

 

 
 
 
És azt érzed majd, amit egy fénykép képtelen átvinni.  
A panoráma kegyetlen lesz. Nem fogsz tudni betelni vele. 
"Hölgyek jobbra, urak balra" típusú diszkrét mosdószünetet többször tartunk. 
 
 
És lesz két pihenőnk is a képen részben látható alpesi menedékháznál, ahol a hölgyek is kényelmesen mellett intézhetik a folyó ügyeket. A hüttében a mosdó használata ingyenes. 
rax-ausztria-hotalpas-tura-44.jpgA terep függvényében szükséges hótalp és csúszásgátló cserével, vagy cserékkel (igen, lehet, hogy többször is cserélünk) 15:30-ra érünk vissza az indulási pontra, amely azoknak, akik egynapos hótalpas túrákra jöttek, a lift felső (vég)állomása. Ha lemész, már csak a parkolóban meg kell találnod a kocsidat, és szomorú szívvel indulhattok is haza. 

 

 

 

 

 

Ha kétnapos hótalpas túrára jöttél, és "itt fent a hegyen" van a szállásod, csak be kell jönnöd a menedékházba, és elfoglalnod a szobádat, ha pedig valahol a Rax környékén foglaltál szállást, akkor 8 perc, amíg leértek a lifttel és másnap kezdődik a már jól ismert "lanovkázás" (seilbahnozás). 

 

Szállás és vacsora az ausztriai hótalpas túra idején
A booking.com segítségével foglalj szállást a Rax környékén bárhol ahol tudsz. 
Aki időben (értsd hónapokkal előre) tőlünk kéri a szállás foglalását, azoknak fent a hegyen foglalunk 2-3-4 ágyas szobákat. A szállás díja attól függ, hogy komfortos vagy komfort nélküli szobát szeretnél. A komfortos szobák díja 39 euró/fő/éjszaka. A wc és fürdőszoba nélküli szoba ára 28 euró/fő/éj. Ezek a díjak a reggelit is tartalmazzák. 
Az épületben van konyha, azaz tudsz a hütte éttermében vacsorázni. Egy nagy rántott hús körettel, levessel 13 euró. 
Ha valaki egyedül akar lenni egy ikerágyas szobában, akkor annak a felára 12 euró. Az idegenforgalmi adó pedig 2 euró 40 cent per fő / éjszaka. 

 

 

 

2. napi hótalpas túra a Raxon 
rax-ausztria-hotalpas-tura-65.jpgA hótalpazás során összesen, (tehát az egész napi hótalpas túra folyamán) 392 méteres szintkülönbséggel, 10.9 km-es távot teszünk meg egy másik univerzumban sétálgatva. 
 
 
 
 
Ha kétnapos hótalpas túrán vagy, akkor az első nap alapján mindent tudsz a feljutásról, akár át is ugorhatod a feljutással kapcsolatos olvasni valót, pláne ha eleve "fent" a hegyi szállón aludtál. 
Ha viszont valaki a kétnapos hótalpazásnak "csak" a 2. napi hótalpas túrájára érkezik, az e-mailben minden szükséges segítséget megkap az utazáshoz, címet és itinert küldünk a túradíjat befizetett túrázóknak. 
A parkolóban vegyél ki mindent az autóból, amire fent lesz szükséged, mivel a kocsid, attól függően, hogy a 4 parkoló melyikében állsz meg, tengerszint felett 510-530 méteren marad. rax-ausztria-hotalpas-tura-88.jpgItt fogsz kabinos felvonóba (liftbe) szállni és 1500 méter felett fogsz kiszállni. 
Amikor fent vagyunk, el lehet menni az ingyenes és hiperkulturált mosdóba, aki még nem tette meg, az feltöltheti, akár meleg Schwarza-vízzel (!) a kulacsát.
 
 
 
 
 
 
 
Kiosztjuk a hótalpakat, csúszásgátló hómacskákat, a túravezető megtanít a hótalpak felvételére és használatára.
 
 
 
rax-ausztria-hotalpas-tura-109.jpgHa van olyan hótalpas túra a világon, aminek bárki bátran nekivághat, aki fel tud menni a munkahelyén gyalog az 5. emeletre, akkor EZ AZ. Gyere nyugodtan! Átlagos kondícióval is tökéletesen kényelmes, tériszonyosoknak is szuper, létrákat elfelejtő, via ferrátát (klettersteiget) hírből sem ismerő olyan útvonalat követünk, ahol sehol sem vagy semminek a szélén, de még közel sem vagy semmilyen kitett helyhez, ahonnan le kéne nézned, ahova be tudnál esni, csúszni. 
 
 
 
Egy szó mint száz, ez egy hiperbiztonságos hótalpas túra, ahol a közérzeted is tökéletes, még akkor is, ha egyébként tériszonyod van. 
 
 
 
 
rax-ausztria-hotalpas-tura-36.jpgA hótalpas túrán tényleg lassan megyünk, nem konditermi edzés vár rád. Kegyetlenül szép "minden", de galád módon a túravezető a lassú haladásra folyamatosan noszogat. Nem hagyja, hogy a világ összes fényképet elkészítsd.
 
 
 
 
 
 
Tekintsd ezt szívességnek, hogy nem kell majd memóriakártyát venned, de persze az a cél, hogy minden csodára legyen idő és kényelmes tempó mellett ne kelljen izgulni, hogy eléred-e az utolsó lemenő liftet. 
Plusz a jó hír, hogy ezen zsandár szerepre csak mély és laza hó esetén van szükség, amikor még hótalppal is süllyedünk, ami lassít a haladási tempón. 
Fontos. Ritka, de előfordulhat olyan, szinte levegő könnyűségű hó, néha annyira, hogy hótalppal is besüllyedünk. Ilyenkor útvonalat változtatunk. 
 
 
 
 
 
Arra mindig van idő persze, hogy a legszebb helyeken készíts néhány képet, vélhetőleg te is fogsz a képen látható kereszt alatt fotózni, ugyanitt (ha szeretnétek) a ti telefonotokkal vagy a ti kamerátokkal készítünk csoportképet is.  
 
 
 
 
rax-ausztria-hotalpas-tura-73.jpg"Hölgyek jobbra, urak balra" típusú diszkrét mosdószünetet többször tartunk. 
És lesz 3 pihenőnk is hüttéknél, ahol a hölgyek is kényelmesen mellett intézhetik a folyó ügyeket. A hüttékben a mosdó használata ingyenes. 
A terep függvényében szükséges hótalp és csúszásgátló cserével 15:30-ra érünk vissza az indulási pontra. A hótalpak leadása után már csak be kell szállnod a lefelé menő liftbe.  
 
 
 
 
 
 
 

3. napi, rövid hótalpas túra a Raxon: 
a hótalpazás során 246 méteres szintkülönbséggel 6 km-es túrácska vár rád. De a látvány leírhatatlan.

rax-hotalpas-tura-4-www.ausztria-tura.hu.jpgHa valaki csak erre a napra jönne, annak jelezzük, hogy ez egy rövid, félnapos, tényleg mini hótalpas túra, ráadásul a nulladik napon kell kijönni.
 
 
 
 
 
 
 
Ideális annak, aki már volt az első két napon, vagy Ausztriában, ill. az osztrák határhoz közel lakó magyar.
 
 
 
 
 
Ha nyíregyházi vagy, ha Erdélyből jössz, akkor jó szívvel vagy másik hótalpazásra, vagy arra csábítunk, hogy gyere az első vagy legkésőbb a második túranapon, azaz ne csak az utolsó napra gyere. 
 
 
 
 
rax-hotalpas-tura-a-deinzerkreuz-fele.jpgDe ha nem gond, hogy ez egy rövid hótalpazás, akkor persze csak ezen a napon is várunk szívesen, és e-mailben minden szükséges segítséget megadunk a kijövetelhez.
 
 
Címet és itinert küldünk a túrázóknak. Olyan könnyű lesz a hótalpazásra jönni, mintha munkába mennél.
 
 
 
 
 
A parkolóban vegyél ki mindent az autóból, amire fent szükséged lesz. Legkésőbb a 9 órás lifttel fel kell jönni, amihez "lent" már 8 körül érdemes parkolni, hiszen várhatóan nagy lesz a tömeg és csak akkor férsz fel az első liftre, ha interneten előre megvetted a jegyet a 8:30-as liftre. Hogy mit kell tenni abban természetesen minden túradíjat befizetett túrázónknak segítünk.  
 
 
 
 
rax-ausztria-hotalpas-tura-88.jpgA kocsid a völgyben marad. Kabinos felvonóba fogsz szállni, amelyből 1540 méteren szállsz majd ki. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fent is el lehet menni az ingyenes wc-be. Kiosztjuk a hótalpakat, csúszásgátló hómacskákat, 30 mp. alatt megtanítunk a hótalpak felvételére és használatára.
 
 
hotalpas-tura-a-raxon-www.ausztria-tura.hu.jpgFenséges hótalpazgatás vár rád, törpefenyvesekben bujkálunk, kilométer mély völgybe lekukkantunk...
BÁRKI nekivághat, gyermekes családoknak, az érettebb korosztálynak és tériszonyosoknak is viccesen könnyű útvonalat hótalpazgatunk. 
 
 
 
"Hölgyek jobbra, urak balra" típusú diszkrét mosdószünetet többször tartunk, de lesz "normál" pihenőnk is menedékháznál, ahol a mosdó használata ingyenes. 
 
 
ottohaus-2-rax-hotalpas-tura-www.ausztria-tura.hu.jpgA terep függvényében esetleg szükséges hótalp és csúszásgátló cserével vagy cserékkel 13 órára érünk vissza az indulási pontra.
 
 
 
 
 
 
 
A hótalpak leadása után 8 perccel, a Rax-platónál egy kilométerrel lejjebb szállunk ki a lanovkából, megköszönjük, hogy jöttetek, és "lent" a kocsikba történő bepakolás után kívánunk biztonságos, jó utat hazáig. 
 
 
 

A hótalpas túra díja a Rax kabinos lift árát NEM tartalmazza, felnőtt esetén a retúrjegy 28 euró. 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
jakobskogel-rax-hotalpas-tura-ausztria-www.ausztria-tura.hu.jpgA részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre. Ezek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Javasoljuk a (kék) EU-kártya kiváltását, és, hogy kössetek biztosítást.  

 

 

A hótalpas osztrák túra díjfizetése
osztrak-hotalpas-tura-predigtstuhl.jpgA hótalpas túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
Az osztrák hótalpas túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási költség-hozzájárulást, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 

Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni, a hótalpak, csúszásgátló hómacskák bérleti díját kint kell fizetni. Mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja 10 euró - eurót hozzál, hogy ne kelljen pénzt váltani - vagy 3300 Ft/pár/nap, amelyet a túra esetleges lemondása esetén át kell utalni. Ha a szállást mi foglaltuk neked, akkor lemondás esetén a szállásdíj is utalandó. A megjegyzés rovatba kérjük az osztrák hótalpazásra jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - és a hótalpas túra időpontját beírni. Fontos! A nevet ne írd be, csak foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét, és felesleges, hiszen azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a mekkora összeg. 
Példa. 
1196 Budapest, Németi u. 22/F.
2023. március 11-13. 
Hótalpas túra Ausztria