Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Március 4-5. Ausztria, hótalpas túra: választhatóan 1-, vagy 2-napos Schneeberg hótalpazás

klosterwappen-hotalp-schneeberg-tura-gyalogtura.jpgHótalpazás, Ausztria, hótalpas túra Ausztriában: részben hótalpas, részben csúszásgátló hómacskás túra a Schneebergen.

 

 

 

 

Természetesen lehet jönni a kétnapos hótalpas túrán belül csak az egyik napra is, vagyis ezen ausztriai hótalpas túra felfogható két, egymás utáni napon tartott egynapos hótalpazgatásnak. Van, aki mindkét hótalpas túrára jön, és van, aki csak egy nap hótalpazik. 

 

Két nap alatt akár a Schneeberg két csúcsa, nulladik napi utazással. 

Magashegyi környezetben az időjárás, ebből következően a terep órák alatt változhat, úgy kell számolni, hogy mind a hótalpra, mind a csúszásgátló hómacskára szükség lesz. 
A túravezető természetesen megtanít a hótalpak felvételére és használatára, majd a két nap során földi halandókra kitalált útvonalakon hótalpazva, tériszony mellett is tökéletesen komfortos hótalpas túrákat teszünk. 

 

 

 

fele-menet-3-www.ausztria-tura.hu-osztrak-tura.jpgA hótalpas osztrák túra 1. napján lehet könnyebb, és közepes hótalpazás között választani. 

E-mailen térképet küldünk, és a térképen jelölt helyen találkozunk 7:30-kor. A közepes hótalpas túrát választó túrázókkal a Waxriegelre tartunk, 1888 méterre megyünk fel 600 méteres tengerszint feletti magasságról indulva. Bár a szintkülönbség meghaladja az 1 km-t, ez a túra a hóban szinte csak simogatás a talpnak. Nem is nehezebb, mint egy nyári túra, sőt, a térdfájós túrázóknak pontosan ez a legjobb. A Waxriegel tetejéről pedig ezt látod majd, bal oldalon a legmagasabban lévő kiemelkedés a Klosterwappen, jobb oldalon pedig a Császár-szikla. És persze csak rajtad áll, hogy másnap feljössz-e rájuk a másik oldalról startolva. A napon belül lehet könnyű túrát is választani, a könnyű túrások valamivel 1450 méteres magasságig hótalpaznak fel. 

 

 
elhavazva-osztrak-tura-www.ausztria-tura.hu.jpgA hótalpas osztrák túra 2. napja: gyenge közepes hótalpas túra 
 

 

 

 

 

 

 

A 2. napi hótalpas túra célpontja a Klosterwappen (2076 m), amely Alsó-Ausztria és a Schneeberg legmagasabb csúcsa.

 

 
hotalpas-tura-schneeberg-01-osztrak-hotalpas-tura-www.ausztria-tura.hu.jpgA díjat befizetett túrázóknak e-mailben térképet küldünk. A Schneeberg egyik parkolójában, 8:30-kor találkozunk az e-mailben megjelölt helyen. Libegőre szállunk, és 300 méteres szintkülönbséget megspórolva, az autóparkolótól 1200 méter fölé röppenünk.

 

A hótalpas felnőtt túrázóknak a 4 üléses sílift (amelyre felpattanva sokat spórolunk a caplatásból) 11.5, a gyerekeknek pedig 10 euróba kerül. (Tehét 11,5 euró per fő és föl-le, tehát oda-vissza). 

 

8:45 után néhány erdoben-hotalpas-indulas-osztrak-hotalpas-tura.jpgperccel gyönyörűséges erdőben indulunk. 

 

 

 

 

 

 

 

 

osztrak-tura-hotalpas-tura-7.jpg

Több pihenővel, a talaj függvényében esetleg szükséges hótalp és hómacska cserével 
12 körül érünk fel a Klosterwappenre. 
 
 

 

 

 

 

hotalpas-tura-ausztria-schneeberg-klos.jpg2076 méteres tengerszint feletti magasságban vagy. 

 

Itt lehet nézelődni, örülni, a csúcsról fotózni, csúcscsokit enni, ill. ebédelni.

 

 

 

 

 

 

schneeberg-hotalpas-tura-12-www.ausztira-tura.hu.jpg

Ha harcedzett túrázó vagy, ha sokfelé jártál a világban, ha sok szépet láttál már, a panorámától akkor is el fogod dobni az ****dat (buks

idat). 

 

 

 

Normális, kényelmes tempóban sétálunk le a hegyről, érintünk közben egy csodálatos erdei szakaszt is, ahol (újra) elsírod magad annyira szép a táj. 
hotalpas-osztrak-tura-schneeb-.jpgA könnyű túrásokkal és a magukat időközben esetleg meggondoló közepes túrásokkal libegőre szállunk és az utolsó szakaszon már "fotelben ülve repülünk le" a hegyről. De akkor sem esünk kétségbe, ha elkéssük az utolsó liftet. Ha így volna, akkor a közepes túrásokkal egy sípályán, gyalog jövünk le a hegyről. Mivel a túra idején korán sötétedik, a biztonság kedvéért hozzál fejlámpát magaddal. Nagyon valószínű, hogy feleslegesen cipeltetjük veled a fejlámpát, de ha mégis kell, jól jön majd.


Érkezés - legalábbis Budapestre - 21 óra körül.  
 
 
 
 

 

Utazás saját autóval vagy telekocsi rendszerben javasoltan legalább részben nulladik napon. Azért javasoljuk a nulladik napi érkezést, mert az első napi hótalpazásra normális időpontban, de mégis reggel 7:30-kor indulunk. De ha valaki soproni, szombathelyi, kőszegi, stb. akkor a nulladik napi utazás, de még az osztrák szállás is felesleges, hiszen lehet "ingázni". Ha viszont (mondjuk) budapesti vagy, vagy Budapest-környékén laksz, célszerű a nulladik napi utazás, hogy hajnal 4-kor pihenj, aludj. Sőt. Ha még azzal is kalkulálsz, hogy Hegyeshalomnál lehet, hogy hosszú az ellenőrzés, akkor még korábban kell indulni, pláne, ha osztrák autópálya-matricát is kell venned. A jelentkezési lapon kérjük jelezd, hogy hogyan fogsz utazni, ha saját kocsival jössz, veszel-e fel szívesen utast. Összehozzuk a helyeket felajánló autósokat a kocsiba beszállni kívánókkal, hogy egy autóban, ha lehet, ne 1-2, hanem 4, gyerekek esetén 5 fő legyen. Akik utasként telekocsiba vagy minibuszba szállnak, egységesen 6990 Ft-ot fizetnek a beszálláskor az oda-vissza út költség-hozzájárulásaként a sofőrnek. Az utazással, közlekedéssel kapcsolatban minden tudnivalót e-mailben elküldünk, ide értve a térképet is! Ha (csak példa) egy pécsi autós valakit Kaposváron, majd Szentgotthárdon vesz fel, az a kocsi (célszerűen) Graz irányában lépi át a határt. 

  

 

Szállás és étkezés az osztrák túrán 
A Schneeberg régióban természetesen mindenki ott vesz ki szállást, ahol tetszik. Annak, aki kéri, hogy foglaljuk, HA időben jelentkezik, foglaljuk a szállását. Egyszerű, 2-3-4 ágyas panziós szobákat foglalunk. Osztrák mércével az olcsó kategóriát célozzuk meg, ne lepődj meg, az ausztriai olcsó szállások színvonala NEM éri el a szlovák túráinkon megszokottat! (Bizony). Aki későn jelentkezik, az kérjük, hogy foglalja maga a szállását a Schneeberg környékén. Az osztrák szállások díja sokszor tartalmazza a reggelit, a reggelis szállások ára általában 30 euró körüli, a reggeli nélküli szállások 20-22-24-26-28 euró körül vannak (per fő/per éjszaka). Az önálló szállásfoglalás a Schneeberg / Rax régióban a booking.com segítségével néhány perces művelet, ugyanis a túradíjat már átutalt túrázóknak elküldjük azon települések nevét, amelyek közel vannak a túra helyszínéhez, ahol érdemes foglalni, ill. azt is, hogy pontosan honnan indulunk. Vacsora: önellátó, a szállástól függően vagy a szállás(ok) konyhájában vagy konyháiban tudtok főzni vagy vár rátok a számtalan étterem, pizzéria, ill. a saját magatok által hozott hideg élelmet tudod a szobádban elfogyasztani.  

 

 

 

Hótalpas és csúszásgátló hómacskás túra 
Ha a jelentkezési lapon jelölted, hogy szeretnél bérelni, akkor átveszed a nap során használható hótalpat és csúszásgátló hómacskát. 
hotalpas-szlovak-tura-hotalpas-osztrak-tura.jpgA túrabakancsoddal lépsz majd a hótalpba. A hótalp egy kényelmes, könnyű és ügyes jószág, arra jó, hogy ne süllyedj el vele a mély hóban. A hótalpat a saját bakancsodon egy mozdulattal rögzíted, ahhoz hasonlít, amikor bakanccsal a síléced kötésébe lépsz. Kb. 30 mp. múlva olyan lesz, mintha egész életedben hótalppal szaladgáltál volna. Ha van saját hótalpad, hozd magaddal, ha nincs, segítünk bérelni vagy béreljük neked vagy bérelhetsz tőlünk. hotalpas-tura-a-schneebergen-www.ausztria-tura.hu.jpgHa béreljük neked a hótalpat, akkor csak bemegyünk a kölcsönzőbe, és a rendelés alapján a már előkészített és méret szerint kiválogatott hótalpakat teszik is elénk. A hótalp bérleti díja jellemzően 10 euró/pár/nap, amely az időpont és hely függvényében változhat. Kisebb létszám esetén a hótalp bérelhető tőlünk is (3600 Ft/nap/egy pár hótalp).

 


 

csuszagatlo-homacska.jpgNagyon valószínű, hogy a túra csúszós, ill. kemény havas szakaszain csúszásgátló hómacskára lesz szükség. Ha nem hozol, 47-es méretig tudsz tőlünk bérelni. A bérleti díj: 3600 Ft/nap/egy pár csúszásgátló hómacska.

 

Csomagolj magadnak szendvicset. Termoszban meleg teát legalább 2 litert hozzatok, plusz magas víztartalmú gyümölcsöket; narancsot, almát és indulás előtt idd "tele" magad. Rétegesen öltözködj, lehetőleg lélegző ruházattal. Váltás zoknit, cipőt, nadrágot, trikót, pólót is hozzál. A túrát követően kulturált mosdóban is át tudsz öltözni. Kötelező a korábban már viselt (bejáratott) túrabakancs

 
 
 

snilovske-sedlo-kis-fatra-tura-gyalogtura-07.jpg

Ha van saját túrabotod, hozzál túrabotot / síbotot (tányérral), ha nincs, tudsz tőlünk bérelni. (2 euró vagy 660 Ft/nap/pár). Továbbá a magas hóban mindenképpen szükséges a kamásli. Kamáslit pl. a Decathlonban tudsz venni. Előzetes jelzésed esetén szintén tudsz bérelni. (2 euró vagy 660 Ft/nap/pár). Ha nem évi egy túrát tervezel, jobban megéri neked is a saját kamásli vásárlása. 
 
 
 
hotalptarto-zsak.jpg
Fontos. Hagyj a legalább 50-60 literes hátizsákodban a hótalpnak helyet, vagy ha kisebb a hátizsákod, akkor olyan hátizsákot hozzál, amire a hótalpakat vagy a hótalp zsákját kívülről tudod rögzíteni, akár egy kis zsinórral tudd rákötni vagy hozz egy mini karabinert.
 
 
 
Ne felejtsd el a naptejet és mindenképpen kell UV-szűrős napszemüveg. Fent az UV-sugárzás plusz a hó nagyon vakít. Kell még két pár kesztyű, vagy egy pár, át nem ázó síkesztyű. Sapka, sál. Ami a sapkát illeti. Ha nincs nagy szél, érdemes vitorlás sapkát is hoznod, olyat, ami a füledet is takarja, ill. van simlédere. 
 
 
 
 
 

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon schneeberg_gyalogtura@yahoo.com email címre


 

Jelentkezés a hótalpas osztrák túrára 
A részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon alaposan tanulmányozd át, majd a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezési lapot. Kérjük, hogy a "Mit kell hozni a túrára?" menüpontot is gondosan olvasd végig, különös tekintettel a túrabakancs, kamásli, hótalp, csúszásgátló hómacska, zokni, naptej, napszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sál, két pár kesztyű vagy 1 pár síkesztyű, sok (alkoholmentes) folyadék (meleg tea termoszban), költőpénz, gyógyszerek (inzulin!) részekre, amelyek betartása / hozatala / viselése kötelező, az ott írottak megszívlelését köszönjük. Javasoljuk a (kék) EU-kártya kiváltását. Javasoljuk, hogy kössetek biztosítást.  

 

 

A hótalpas osztrák túrák díjfizetése
A túra díjának utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük az osztrák hótalpas túrára jelentkező számlázási címét - irányítószámmal együtt - és a hótalpas túra időpontját beírni. (A nevet nem kell beírni, csak foglalja a közlemény rovatok amúgy is kevés helyét és felesleges, hiszen azzal kezdődik a banki tájékoztató, hogy kitől jött a mekkora összeg)

Példa. 
2134 Sződ, Tabán u. 20.
2023. március 4-5. 
Hótalpas túra, Ausztria: Schneeberg

Az osztrák (Hohe Wand-, Rax-, Schneeberg- stb.) túrák díjának utalása során csak a díjat kell utalni. Az utazási díjat, a hótalpak és a csúszásgátló hómacska bérleti díját NEM kell utalni. 
Az utazási költséget forintban a beszálláskor a téged hozó kocsi sofőrjének kell átadni, a hótalpak, csúszásgátló hómacskák bérleti díját kint kell fizetni. Mind a hótalp, mind a csúszásgátló macska bérleti díja 3600 Ft/pár/nap, amelyet a túra esetleges lemondása esetén át kell utalni. Ha a szállást mi foglaltuk neked, akkor a szállásdíjat is lemondás esetén át kell utalni.