Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Osztálykirándulások, iskolai túrák Ausztriában

osztalykirandulas-ausztriaban.jpg3 napos "Példa" túra egyesületeknek, egyetemi csoportoknak, általános és középiskolai osztályoknak.
 
 
A 3 napos időtartam csak példa. Az ausztriai osztálykirándulás lehet hosszabb. Lehet a túra rövidebb is. Akár csak 1 napos. De annyi itt a szuper hely, hogy kiköltözhettek 1 hónapra is :), és úgyis minden nap más helyre megyünk. Időpont: bármikor. Amikorra a pedagógus kolléga / a szervező szülő / edző (szóval aki a túrát szervezi) kéri.  
 

 

Utazás vonattal Puchberg am Schneebergbe, vagy bérelt busszal Magyarországról, vagy ha a szállásotok az osztrák-magyar határ mellett van, akkor bérelt busszal. Ha például Sopron mellett szálltok meg, akkor napi 50.000 Ft-ért kihozza az osztályt a busz és vissza is viszi. Természetesen az is lehetséges, hogy az osztályt az osztályfőnök és néhány kísérő szülő a saját kocsijaikkal kihozza.

 

 

Mikor utazzatok? 
Hogyan és hova kell érkezni?
E-mailben mindent, így utazási tervet és térképet is küldünk, ha pedig bérelt busszal jön egy osztály, egyetemi csoport, stb., akkor (bár ez egyre kevesbé szükséges a GPS-korban) vezethetjük is a konvojt. 
Ha busszal jön az iskolai csapat, sportegyesület stb. t
udnotok kell, hogy Hegyeshalomnál mostanában be szokott dugulni az autópálya.

Itt a gyors átjutás trükkje, hogy Szlovákia felé gyertek a 150-es úton, és a szlovák határ után rögtön forduljatok Ausztria felé a Pozsonyt Ausztriával összekötő autópályájára. (De ne Pozsony felé :)). 

 

 

 
Szállás az osztrák túrákon
Az apartmanos szállások Ausztriában drágábbak mint itthon, viszont remek jó matraclágerek vannak, amit úgy képzelj el, hogy 4-6-8-10 fős szobákban emeletes ágyak vannak, ahova neked kell hozni a hálózsákodat. Ezek viszont olcsók, kb., mintha itthon egy drága kempingben sátraznál, csak itt mégis meleg házban alszol és fedél van feletted. Aztán. Van ingyenes sátrazási lehetőség is, ami júniustól augusztusig ZSENIÁLIS hely, természetesen wc-vel tusolóval....osztrákosan. 
Végül csinálhatjátok azt is, hogy a magyar oldalon foglaltok szállást és a túrákhoz napi 45-60 percet reggel és késő délután is ingáztok. A magyar oldalon a szállások egy főre és egy éjszakára vetítve 3000-4000 Ft-ba kerülnek a helytől, időponttól függően. És akkor nézzük a példa túrát, amely - nem miattunk - egy szenzációs túra. 
 
 
 
 
 
Első napi osztrák túra: bemelegítő séta
eim.jpg
Az első nap programja függ attól, hogy hol van a szállásotok, ha itt Puchbergben vagy környékén, és már a nulladik nap este jön az egyetemi csoport, középiskolás osztály vagy szakosztály, akkor korábban kezdünk mintha ha az első nap érkeztek. Megint más a helyzet ha a magyar oldalon van a szállásotok és onnan jöttök. 
Ami tuti. Első nap vár a csapatra egy helyes kis vár, ami leginkább Füzérhez hasonlít, néhány überklassz panoráma, egy szurdokvízesés, amely csekély 20 méter magas, és egy kellemes erdei túra monumentális fenyvesekben. Ha pedig a túra után nem indultok vissza Magyarországra, mert itt Ausztriában van a szállás, akkor környék-felfedező sétát teszünk. Ragadjon át rád is a városka hihetetlen feelingje. 
salamanderzahnradbahnhaltestelle.jpgMivel minden egyeztetés kérdése, az időpontok hangsúlyozottan példa jellegűek. Mondjuk busszal vagy  vonattal jöttök, mindkét esetben a festői Puchbergben (Puchberg am Schneeberg), a pályaudvar (ingyenes) parkolójában találkozunk - tételezzük fel - 13:24-kor. Hogy miért pont ekkor? Mert Sopronban lehet lenni az ország szinte minden pontjáról 11:44-re, és ha Sopronban 11:44-kor vonatra szálltok, akkor egy bécsújhelyi (Wiener Neustadt) átszállással 13:23-kor szálltok le itt Puchbergben a vonatról. 
Puchbergben örülünk annak, hogy a szállodai szintű mosdó ingyen van.
 
 

vizeses-schneeberg-tura-gyalogtura-ausztria-tura.jpgA bakancsok szorosra fűzését követő 2 óra és egy kellemes séta után már szinte Niagara (na jó, lehet, hogy kisebb) méretű vízesés alatt fotózzuk az osztályt, majd a vízesést tápláló patak mentén csodaerdőben törnek előre csapataink. 

 

 

 

Haladunk, pörögnek az események, olyan a táj, hogy észre sem vesszük, felértünk 1200 méter magasba. A jó kis kaptató után az uzsonnát egy pisztrángos tó partján a losenheimi vár alatt fogyasztjuk el.

 

 

scheeberg-tura-gyalogtura-ausztria-alpok-tura-2.jpg
És máris indulunk tovább. 
Hamarosan a következő képen is látható útról csodáljuk meg a környező hegyeket, ugyanis ma még csak a Schneeberg tövében vagyunk és szép lassan a hurok bezárul, indulunk vissza. A kellemes túranap (rövidhető és korlátlanul megtoldható távolsággal plusz a 13:24-es találkozást feltételezve) 18 órakor ér véget, de ahogyan a bevezetőben jeleztük, vacsora után még lehet jönni egy plusz városnéző sétára. A városka, mint minden osztrák szépségdobozka SZÉP. 
 
 

schneeberg-tura-gyalogtura-2.jpgVacsora: minden a "szállás- stratégiától" függ. Ha nem a magyar oldalon van az ingázósan megszervezett túra szállása, azaz itteni matraclágeres szállás mellett döntött az osztályfőnök, edző, ill. a csapat, akkor a csoport / csapat / osztály magának készíti a vacsorát. Ha kell, a bevásárlásban kocsival szívesen segítünk. Ha pedig nem akartok a vacsorával bajlódni, a menü díja sem annyira mellbevágó, 8 euróért már normális vacsorát lehet kapni savanyúsággal. 

Este: őrült jó játékok - ha igénylitek

 

 

 

 

Második napi könnyű Schneeberg-túra: A Klosterwappen (2076 m) meghódítása
schneeberg-tura-gyalogtura-kirandulas-2.jpgA Klosterwappen a Schneeberg legmagasabb csúcsa. 

Puchberg és Losenheim távolság bakfitty, de nem akarunk időt veszteni, így az itteni "Volán" járattal buszozunk 6-7 percet, átugrunk Losenheimba. Innen wc-látogatás után a libegővel 6 perc alatt érjük el a szédítő 1235 méteres magasságot. 

 
 
 
 
 

 

A Schneebergre számtalan út vezet fel, ezek közül sok nem ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-04-a-a-klosterwappen-fele-negyed-uton.jpg
éppen turista út, mi a klettersteig nélküli, derék átlagemberre kitalált útvonalak egyikét fogjuk használni. Ez ilyen konszolidált feljutási lehetőségek között viszont egy relatíve gyorsnak számító, ennek megfelelően kicsit meredekebb úton, gyönyörű fenyvesben indulunk felfelé. 
 
 
 
 
 
 
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-15-felfele.jpg
Az erdőhatárt elhagyva, keresztezünk egy törmelékes, így odafigyelést igénylő kőmosást, majd sziklás terepen jutunk el 1722 méterre a Fadenwande peremére, ahonnan már igazi fennsíkon, überlightos terepen haladunk. (Sétálunk). 
 
 
Az indulásunk után 3. órában elérjük a 2061 méteres Kaiserstein tövében a 2049 méteren található Fischerhüttét, minden Schneeberg-túrák egyik legendás klasszikusát. 
 
A Fischerhüttében - ha nem is nomen est omen - de legalábbis meg lehet ízlelni "A" császármorzsát, a kaiserschmarrnt. 
 
 
 
ausztria-tura-osztrak-tura-schneeberg-01-2049-meteren.jpgMiután kigasztronomizáltuk magunkat, (a többség a magával hozott szendvicset fogyasztja) célba vesszük az innen már szabad szemmel is jól látható, alig egy kilométerre lévő Klosterwappen csúcskeresztjét, amely a Schneeberg és Nieder Österreich legmagasabb pontja.
 
 
 

Páramentes időben a panoráma onnan is leírhatatlan - akárcsak az UV-sugárzás. Óriási a késztetés, hogy nekivetkőzz, de ne. 

 


az-osztaly-a-klosterwappenrol-lefele-jovetben-ausztria-tura-schneeberg-tura.jpg

3 perc alatt szénné égsz ha nem vagy bekenve. Vagy öltözz úgy, mint a túravezető, echte bankrabló felszerelésbe.  

Klosterwappenről egy könnyű, kényelmes úton jövünk le, majd ismét felszállunk a libegőre.

 

 

 

Hat perces ereszkedést követően vagyunk lent.

Achtung. Vorsicht :)) Erre a napra szigorúan túrabakancsban gyertek! Kötelező.

scheeberg-tura-gyalogtura-ausztria-alpok-tura-5.jpgA saját érdeketekben, a saját biztonságotok érdekében túrabakancs nélkül nem jöhettek. Már itt kérjük, hogy csak akkor jelentkezzetek ezt elfogadjátok.

Ha nem, köszönjük, hogy ajánlatot kértetek. Nem megyünk bele "saját felelősségünkre...." mondattal kezdődő polémiába. A "saját felelősségünkre, tanúk előtt kijelentjük..." stb. mondatok a rossz vicc kategóriába tartoznak. 
Mintha egy bokaficamos túrázónkat, aki először üvölt, esetleg bepisil a fájdalomtól, aki sokk-veszélynek van kitéve, csak úgy ott tudnánk hagyni a hegyen, mert két órával korábban még nagy arca volt és széles mozdulatokkal bizonygatta, hogy ő a Hold 19 kilométer kráterein is az űrruha felett flip-flop papucsban ugrált, de legalábbis edzőcipőben ment fel a Mont Blanc-ra (vonattal...).

 

 

Ja és egy ember felelőtlensége miatt közben 15-25 gyerekkel nem érjük el az utolsó libegőt, miközben nekünk kell lecipelni a sérültet, miközben mi tartjuk benne a lelket a helikopter érkezéséig. Apropó. A légi- és hegyimentés költsége néhány százezer forintos tétel és ezt nem fedezi az EU-s "TAJ-kártyád". A 300.000 Ft-nál induló cech, hidd el, hogy lényegesen több, mint a Decathlonban kapható, a mi szintünk teljesen használható 6000 Ft-os magas szárú túrabakancsok és a túrabakanccsal a ficam fájdalma is megspórolható. 
Reméljük a bakancs kérdést túlbeszéltük, de inkább, mint, hogy félreértés, esetleg álértetlenkedés vagy sértődés legyen. 

 

Vacsora: ismételten igaz, hogy a vacsora a "szállás- stratégiától" függ. Ha nem a magyar oldalon van a szállás, azaz itteni (mondjuk matraclágeres) szállás mellett döntött az osztályfőnök, edző, ill. a csapat, akkor a csoport / csapat / osztály magának készíti a vacsorát. Ha kell, a bevásárlásban kocsival szívesen segítünk. Ha pedig nem akartok a vacsorával bajlódni, a menü díja sem annyira mellbevágó, 8 euróért már normális vacsorát lehet kapni savanyúsággal. 

 

 


Harmadik napi Schneeberg-túra: 

Ha három napos a túrátok, akkor a harmadik nap időbeosztása, túraterve a hazautazástól is függ. Nem mindegy, hogy 14 órakor vagy 18 órakor akartok haza indulni. Így a végtelen számú lehetőségből az igényeitek alapján fogunk optimalizálni. 


 

 

Túradíj: a túradíj a létszám függvényében 3 napra 4990-14990 Ft/fő, a kísérő tanár részvétele ingyenes, így az az osztálypénzt nem terheli. 

A nekünk fizetendő túradíjon kívül felmerül még a nem nekünk fizetendő étkezés, utazás és szállás költsége. 


A szállás díja (lásd fent) a szállástól függ. 

Az étkezést az iskolai csapatok a legolcsóbban saját reggelivel, hideg ebéddel és saját vacsorával tudják megoldani, hiszen az itteni Bilkában - átszámítva - alig drágább az élelmiszer mint otthon, ugyanakkor egy pizza vagy az éttermi koszt már másfélszer drágább. 

Az utazás költsége a közlekedési eszköztől, létszámtól és indulási helytől függ, egy soproni, győri stb. iskolának nyilván olcsóbb, mintha az osztály Mátészalkáról vagy az egyetemi csoport Békéscsabáról indul.  

 

 

Hívj, hívjon (+36) 209 342 760 vagy írjon! schneeberg_gyalogtura@yahoo.com

 

 

Jelentkezés az ausztriai túrára és fizetés: 
Hívj, egyeztessünk, a részvételi és általános szerződési feltételeket kérjük, hogy a jelentkezést megelőzően a honlapon tekintsd át, majd küldünk egy jelentkezési lapot és a schneeberg_gyalogtura@yahoo.com e-mail címre várjuk vissza a kitöltött jelentkezést és kérjük a túra díjának átutalását. 
Kérjük, hogy az "Ajánlások...." (tartalmilag "Mit kell hozni?") menüpontot is nézd át, különös tekintettel a kötelező túrabakancs, továbbá az erősen ajánlott "jó" zokni, naptejnapszemüveg, sapka, túrabot, fejlámpa, öltözködés, sok folyadék részekre.

 

 

Az ausztriai osztálykirándulás, iskolai túra díjának utalása
Az utaláshoz az adatok:
Kedvezményezett: MediaComm Kft.
A számlaszám: 12001008-00106900-00100007
A megjegyzés rovatba kérjük a számlázási címet, a létszámot és az osztrák túra időpontját (hónap, kezdőnap és utolsó nap) és helyét beírni. Példa: 
Schneebergi Géza,
1139 Budapest, Bécsi-Alpok utca 9. 
26 fő,
2019. x hónap ... ...... ....
Ausztria